Εμβόλια Covid-19: Μείωση κατά 50% κινδύνου της νοσηλείας

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών. Η νέα γαλλική μελέτη που περιέλαβε πάνω από 22 εκατ. άτομα, έδειξε επίσης ότι  τα υπάρχοντα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Μαχμούντ Ζουρέικ, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλισης (Cnam) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM). Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων ερευνών σε πραγματικές συνθήκες που έγιναν σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όμως η γαλλική μελέτη «είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Ζουρέικ.

Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα στοιχεία 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 (όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στη Γαλλία) ως τις 20 Ιουλίου 2021. Μετά την 14η ημέρα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου οι ερευνητές παρατήρησαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%».

Φλόγα: Εθελοντικός Μαραθώνιος 210 χλμ.

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» ενημερώνει για την πρωτοβουλία της Μαρίας Κωνσταντάκη, που θα περπατήσει από την Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο μέχρι την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα με στόχο να προβάλει τον αγώνα του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για πέντε μέρες, από τις 18 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2021,  η Μαρία θα περπατάει 42 χλμ την ημέρα, με τη Φλόγα στην καρδιά αλλά και στα πόδια της. Στόχος, να φωτίσει τον σκληρό Μαραθώνιο που καλείται κάθε οικογένεια της Φλόγας να διανύσει για να κερδίσει τη ζωή και την υγεία του παιδιού της, γιατί όταν ένα παιδί νοσεί από καρκίνο, νοσεί όλη η οικογένεια». Τυχαία, ο δρόμος της Μαρίας, συμπίπτει με τα 19α  γενέθλια του πρώτου ξενώνα της Φλόγας.  Στις είκοσι μία  (21) Οκτωβρίου 2002 μπήκε για φιλοξενία το πρώτο παιδί στον πρώτο ξενώνα της Φλόγας.

Μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό

Για μονοκλωνικό αντίσωμα που πρόκειται να μελετηθεί για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό, μίλησε στο Πρακτορείο Fm , ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ανέφερε, από μελέτες για το εν λόγω μονοκλωνικό αντίσωμα, έχουν ήδη προκύψει θετικά αποτελέσματα για ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και είναι πιθανόν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με προχωρημένη COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση, ή για ασθενείς με long covid.

H συγκεκριμένη μελέτη θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής που έγινε από την Ομάδα Εφηρμοσμένης Εξελικτικής Ιολογίας της οποίας προΐσταται ο κ. Μαγιορκίνης, και θα προσπαθήσει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Θα ερευνηθεί επίσης η πιθανή συσχέτιση του κορονοϊού σε βάθος χρόνου με ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο κ. Μαγιορκίνης, ο κορονοϊός «ξυπνάει» ρετροϊούς που είναι ενσωματωμένοι στο γονιδίωμα μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα.

Η παρενέργεια αυτής της αφύπνισης μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου η εμφάνιση ασθενειών όπως καρκίνος, λύκος, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. «Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο καλά θεμελιωμένη αιτία καρκίνου πριν από το κάπνισμα, ήταν οι ιογενείς λοιμώξεις. Για παράδειγμα ο ιός της ηπατίτιδας μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο στο συκώτι. Ή ο HIV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ασθενείς που προσβάλλει», ανέφερε.

 

Ιταλία: Χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε όλους άνω των 60 ετών

Απόφαση του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας, προβλέπει τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στο σύνολο των κατοίκων της χώρας άνω των 60 ετών. Προϋπόθεση να έχουν περάσει έξη μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Τα ιταλικά εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά καθ όλη την περίοδο χορήγησης της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης. Στο μεταξύ, το 79,9% του πληθυσμού της χώρας άνω των 12 ετών, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού του. Επιπροσθέτως, τα νέα στοιχεία, του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, δείχνουν ότι κατά τον τελευταίο μήνα το ποσοστό νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό άνω των 80 ετών – οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί- είναι οκταπλάσιο από εκείνο των ατόμων ίδιας ηλικίας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο τους.

Παράλληλα, οι θάνατοι των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, ήταν δεκατρείς φορές περισσότεροι. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του πληθυσμού, οι πλήρως εμβολιασμένοι κινδύνευσαν κατά ποσοστό 78% λιγότερο να μολυνθούν από covid 19, κατά 93% λιγότερο να εισαχθούν στο νοσοκομείο και κατά 95% λιγότερο να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και να χάσουν την ζωή τους.

 

 

Μείωση έως και 93% του ιικού φορτίου του κορονοϊού με ειδικές συσκευές απολύμανσης

Μελέτη του ΑΠΘ, που ξεκίνησε το Μάιο του 2020 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, υπό τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάνη, έδειξε ότι η συγκέντρωση ιικού φορτίου του κορονοϊού στην ατμόσφαιρα μπορεί να μειωθεί έως και 93% με τη χρήση συσκευών απολύμανσης.

Η εν λόγω μελέτη, έγινε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αστικής Υγείας, για την απολύμανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι έχει ήδη θέσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης υπόψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Σημείωσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται τεχνική έκθεση με τα τελικά αποτελέσματα, προκειμένου να σταλούν και στην Επιτροπή, και στον ΕΟΔΥ και στο γραφείο του πρωθυπουργού». Η μελέτη έγινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησε από το εργαστήριο, αλλά συνεχίστηκε στο πεδίο, σε ιατρεία, φαρμακεία, σπίτια και σε χώρους που συνήθως υπάρχει παραγωγή σημαντικού ποσοστού αεροζόλ, δηλαδή μικρών αιωρούμενων σωματιδίων. «Με τη χρήση μηχανημάτων απολύμανσης του αέρα, με τα hepa filters που είναι υψηλής αποτελεσματικότητας, μπορούμε να έχουμε μία μείωση του παθογόνου φορτίου που κυμαίνεται ανάμεσα στο 54-83%, ενώ με συσκευές που κάνουν ενεργό απολύμανση με ακτινοβόληση UV στο εσωτερικό της συσκευής, πετυχαίνουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά καθαρισμού, που φτάνουν και το 93% σε πολύ καλές συνθήκες».

Έχουμε δει, λέει ο κ. Σαρηγιάννης ότι οι συσκευές αυτές λειτουργούν πολύ καλά ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως π.χ σε ένα οδοντιατρείο, όπου η διαδικασία του τροχισμού δημιουργεί πολύ μεγάλη παραγωγή βιολογικού αεροζόλ. Στην Ευρώπη, οι εν λόγω συσκευές είναι ευρέως διαθέσιμες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, ενώ σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ιταλία η χρήση τους είναι υποχρεωτική σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη πολύ σημαντική δυνατότητα εφαρμογής τους είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Όπως εξήγησε, αυτά τα σωματίδια, έχει μετρηθεί ότι μπορούν να αιωρηθούν ακόμη και 3 ώρες μετά την έκλυση τους. «Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας και γενικότερα της βιβλιογραφίας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχες προδιαγραφές για να μπουν στα ΜΜΜ, τις οποίες θα καταθέσουμε υπόψιν του ΟΑΣΑ στην Αθήνα και του ΟΑΣΘ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, καθώς είναι διαθέσιμες αυτές οι συσκευές στην ελληνική αγορά, από πολλές εταιρείες, κι έτσι θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα να εφοδιάσουμε λεωφορεία, μετρό, τραμ, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει πάρα πολύ τον φετινό χειμώνα».

ΙΑΣΩ: Διαγωνισμός με 25 δωρεάν μαστογραφίες

Το ΙΑΣΩ, με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, προσφέρει 25 δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες με διαγωνισμό στις σελίδες του στο Facebook και στο Instagram.
Για συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες πρέπει να επισκεφθούν τη σελίδα του ΙΑΣΩ στο Facebook (www.facebook.com/omilosiaso) ή στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso να κάνουν like/follow στη σελίδα @omilosiaso, like στο post στου διαγωνισμού και
tag/mention δύο φίλες τους. Οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στις 21/10/2021. Αναλυτικά οι όροι του διαγωνισμού: https://bit.ly/3oJMLGH.

Τουλάχιστον 6 μήνες προστατεύει το εμβόλιο της Pfizer

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό the Lancet, καταδεικνύει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους όσο αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους δέλτα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς την προστασία έναντι στη σοβαρή νόσηση οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας λόγω της παρόδου του χρόνου και όχι λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών, όπως το δέλτα. Αυτό φαίνεται καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι στο στέλεχος δέλτα φαίνεται να αγγίζει το 90% ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητη του στελέχους και η προστασία έναντι της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου από το στέλεχος δέλτα ήταν πολύ υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Συνολικά αναλύθηκαν 3436957 άτομα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, έως και τις 8 Αυγούστου 2021 και έως τότε είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις 1146768 άτομα (33,4%) και το 91% εξ αυτών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Στην περίοδο αυτή νόσησαν συνολικά 184041 άτομα (5,4%), και το 6,6% αυτών νοσηλεύτηκε. Στα 5008 δείγματα που διερευνήθηκε το στέλεχος του ιού που οδήγησε στη λοίμωξη στο 28,4% βρέθηκε το στέλεχος δέλτα. Σε όλη την πορεία της μελέτης τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν ένα ποσοστό 73% αποτελεσματικότητας του εμβολίου και 90% προστασία έναντι στη νοσηλεία λόγω COVID-19. Όταν τα δεδομένα διαστρωματώθηκαν με βάση την ηλικία η αποτελεσματικότητα έναντι στη λοίμωξη ήταν 91% για τα άτομα 12-15 ετών, 73% για τους 16-64 ετών και 61% για τους άνω των 65 ετών.

Η αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να φθίνει από 88% τον πρώτο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο 47% μετά από 5 μήνες, ενώ για τους άνω των 65 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 80% και 43%. Όμως όσο αφορά την πιθανότητα νοσηλείας η αποτελεσματικότητα ήταν 87% για όλες τις ηλικίες στον πρώτο μήνα και 88% μετά από 5 μήνες, χωρίς σημαντική πτώση.

Η πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στη νόσο για το στέλεχος δέλτα μετά από 4 μήνες από τον εμβολιασμό έπεσε το 53%, εύρημα μη στατιστικά σημαντικό, ενώ για τα άλλα στελέχη στο 67%. Η προστασία έναντι στη νοσηλεία παρέμεινε ψηλά στο 93% μετά τους 6 μήνες για το στέλεχος δέλτα και για τα υπόλοιπα στελέχη. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στη νοσηλεία και κατ’ επέκταση στη σοβαρότερη μορφή της νόσου COVID-19 ακόμη και 6 μήνες μετά, ενώ η προστασία τους μπορεί να φθίνει με το χρόνο και ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.

Μελέτη ΕΚΠΑ: Οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό Covid-19

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Ελληνικής Μελέτης του ΕΚΠΑ, που γίνεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», για την ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σε υγειονομικούς, ενήλικες από 50 έως 80 ετών, και ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις, συνοψίζουν οι κύριοι συντελεστές της μελέτης, Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αφορούν άνω των 3500 υγειών και ασθενών που μετέχουν στη μελέτη και έχουν δημοσιευτεί με τη μορφή άνω των 20 άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Στους υγιείς συμπατριώτες μας οι τιμές των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NΑbs) παρουσίασαν σημαντική αύξηση την D22 και έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους μετά τη δεύτερη δόση (D36), παρουσιάζοντας ένα ρυθμό αύξησης 3% την ημέρα και φθάνοντας μια διάμεση τιμή 97,2% εξουδετέρωσης του ιού την ημέρα 36, δηλ δυο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 6μήνου μετά τον πλήρη εμβολιασμό η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 81%. Στους 3 μήνες δεν υπήρχε κανείς με τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων κάτω από το όριο θετικότητος του 30%, ενώ 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό μόνο το 2,59% (8 άτομα) είχε τιμές αντισωμάτων κάτω από 30% και 12% είχε τιμές κάτω του 50%.

Με βάση τα παραπάνω οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική. Με βάση προγνωστικά μοντέλα, τα αντισώματα από τον εμβολιασμό θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Όσοι νόσησαν από COVID-19 και εμβολιάσθηκαν ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού πολύ γρήγορα (εντός μιας εβδομάδας από τον εμβολιασμό) και συνεπώς μια δόση του εμβολίου είναι αρκετή για όσους εκτέθηκαν στον ιό πριν τον εμβολιασμό.

Η παραγωγή αντισωμάτων σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, όπως πολλαπλούν μυέλωμα, λεμφώματα και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι χαμηλή και το 40% των ασθενών με τα παραπάνω νοσήματα δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Τα νοσήματα αυτά, από τη φύση τους, συνοδεύονται από σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ και οι θεραπείες που χορηγούνται επηρεάζουν σημαντικά την χυμική ανοσολογική ανταπόκριση, δηλ την παραγωγή αντισωμάτων. Ιδιαίτερα, αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CD20 (rituximab, obinutuzumab), το CD38 (daratumumab, isatuximab) και το BCMA (belantamab mafodotin), αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό σε μικρά ποσοστά (μεταξύ 20%-40%).
Aντίθετα, οι περισσότεροι ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και συστηματική αμυλοείδωση αναπτύσσουν αντισώματα σε ποσοστά παρόμοια με τους υγιείς ανθρώπους.

Οι ασθενείς με συμπαγή νεοπλάσματα αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα σε υψηλά ποσοστά, άνω του 80%, ανεξάρτητα από τη λήψη αντινεοπλασματικής αγωγής.
Μόνο οι μισοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών αναπτύσσουν αντισώματα αν η μεταμόσχευση έγινε μέχρι 6 μήνες πριν τον εμβολιασμό.
Η μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί με τη μελέτη όλων των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους μέχρι και 18 μήνες μετά τη πρώτη δόση τους, ενώ θα περιλάβει και τα άτομα που θα λάβουν και την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ρευμαζήν: Δράσεις ενημέρωσης για τα ρευματικά νοσήματα

Από το 1996, κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα αντίληψης των ρευματικών-μυοσκελετικών νοσημάτων και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν οργανώνει πανελλαδικά μια σειρά από δράσεις:
• Διανομή ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Συλλόγων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) έξω από Νοσοκομεία, καθώς και σε κεντρικές πλατείες.
• Διανομή μασκών κατά της διάδοσης της covid-19 με λογότυπα των Συλλόγων και της ΡευΜΑζήν στις ρευματολογικές κλινικές και στους ιδιώτες ρευματολόγους σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν μέλη μας.
• Διοργάνωση ανοικτής εκδήλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων

Tosomasoumilaei με την παρουσία Avatar όπου η ψηφιακή φιγούρα ειδικού ιατρού – ρευματολόγου περιμένει όλους τους ενδιαφερόμενους για να δώσει άμεσα απαντήσεις στις ερωτήσεις τους σχετικά με τις ρευματοπάθειες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Οκτωβρίου και ώρα 10 το πρωί έως 5 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
• Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων-Μελών της ΡευΜΑζήν στα ΜΜΕ.
• Site υγείας θα φιλοξενήσουν άρθρα μελών του Δ.Σ. της ΡευΜΑζήν σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα.
• Βίντεο με τους προέδρους των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας, όπου θα γίνεται λόγος για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας αλλά και για τις δράσεις των Συλλόγων τα προηγούμενα χρόνια.

Παραίτηση Διοικητή «Γεννηματά» Θεσσαλονίκης

Μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ο διοικητής του «Γεννηματά» Θεσσαλονίκης υπέβαλε την παραίτησή του, εκείνη έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας και ο φάκελός του βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν πως πριν από λίγες ημέρες η υποδιευθύντρια εξήλθε αναστατωμένη και σε έξαλλη κατάσταση από το γραφείο του διοικητή.

Αφού δήλωσε προφορικά προς τους συναδέλφους της ότι θα υποβάλλει την παραίτησή της, στη συνέχεια συνέταξε έγγραφη καταγγελία την οποία προώθησε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Σε δηλώσεις του έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς, ο πρώην διοικητής υποστήριξε εκ νέου ότι αφορμή για τις καταγγελίες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο αφορούν σεξιστική συμπεριφορά και υποτιμητικό λόγο απέναντι στο προσωπικό, αποτέλεσαν η κακή συνεργασία του με την 3η ΥΠΕ και τους αναπληρωτές διοικητές του οι «οποίοι λειτουργούν υπό τον ΥΠΕάρχη», Π. Μπογιατζίδη, αλλά και δύο προκαταρκτικές έρευνες που παρήγγειλε το προηγούμενο διάστημα. «Ήταν σαφώς εκδικητική η καταγγελία απέναντί μου, δεν έδωσα αφορμή καμία», δήλωσε.