-->

Medicago: Ζητάει έγκριση για το πρώτο εμβόλιο covid-19 από φυτό του καπνού

Την έγκριση εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο θα ΄΄εχει φυτική προέλευση, ετοιμάζεται να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του Καναδά, η εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας του καπνού και εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται η τιμή του και η ευκολία στη μεταφορά και την αποθήκευσή του, σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Σημειώνεται ότι στην Medicago έχει μερίδιο 25% η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Γι’ αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca. «Όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί ξαφνικά, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμφωνα με τους «Financial Times».

 

Εμβόλιο Sputnik Light: Αποτελεσματικότητα 70% κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Το μονοδοσικό ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light έδειξε 70% αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού επενδυτικού ταμείου, RDIF , Kirill Dmitriev.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μίας δόσης Sputnik Light κατά της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού ξεπερνά σημαντικά την αποτελεσματικότητα εμβολίων δύο δόσεων. Είναι σημαντικό ότι τα δεδομένα από το Κέντρο Gamaleya επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο Sputnik Light είναι ένα από τα τα καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού», είπε. Νωρίτερα, το RDIF ανακοίνωσε ότι το Sputnik Light είναι 93,5% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους της Covid-19. Σύμφωνα με το Reuters, τα ευρήματα αυτά, εντάσσονται σε μια ευρύτερη ρωσική προσπάθεια προώθησης του Sputnik Light ως αποτελεσματικού «standalone» εμβολίου και ως «ενισχυτικού» προϊόντος που μπορεί να συνδυαστεί με μη ρωσικά εμβόλια.

FDA για 3η δόση εμβολίου της Moderna

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστημονική επιτροπή του FDA δεν εγκρίνει τη χρήση της 3ης δόσης του εμβολίου της εταιρείας Moderna, καθώς δεν καλύφθηκαν όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για αυτήν την έγκριση. Οι επιστήμονες του Οργανισμού δήλωσαν ότι τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι η τρίτη δόση ενισχύει τα προστατευτικά αντισώματα, αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά τη δόση δεν ήταν αρκετά μεγάλα, ειδικά για όσους τα είχαν ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Τυπικά ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την άποψη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά σπάνια αποκλίνει από αυτή. Θα υπάρξει συνάντηση συμβούλων του CDC την άλλη εβδομάδα για να συζητηθούν συγκεκριμένες συστάσεις για το ποιοί μπορούν να λάβουν τρίτη δόση, εφόσον ο FDA την εγκρίνει. Η Moderna ζήτησε έγκριση για μια τονωτική δόση 50 μικρογραμμαρίων, μισή από την ισχύ του αρχικού εμβολίου που δόθηκε σε δυο δόσεις. Αφορούσε ηλικίες άνω των 65 ετών και όσους είναι σε υψηλό ρίσκο.

Η IQVIA Πλατινένιος Χορηγός στο «2ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

Με γνώμονα την προσέγγιση νέων επαγγελματιών και την ανάπτυξή τους στον τομέα της Υγείας, η IQVIA συμμετείχε με πλατινένια χορηγία στο «2ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» που φέτος διεξήχθη από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου και προσέγγισε περισσότερους από 3.500 επισκέπτες.

Στο ψηφιακό περίπτερο της εταιρείας, άνθρωποι της IQVIA Ελλάδος μοιράστηκαν με τους επισκέπτες σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα τους, το αποτύπωμα της δουλειάς τους αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης σε μια εταιρεία που αναπτύσσεται δυναμικά. Συνοδευτικά videos αλλά και το live event που διοργανώθηκε στο περίπτερο της εταιρίας την 1η ημέρα του συνεδρίου, έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς νέους να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα της IQVIA.

Μέσα στο 2021 έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 82 νέες προσλήψεις στην IQVIA Ελλάδος, πραγματοποιώντας σταθερά και δυναμικά το «brain gain», ενώ σήμερα περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας είναι ανοιχτές, όπως επικοινωνήθηκε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Ελλάδος μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Υγεία: διεθνείς τάσεις, ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και προοπτικές σταδιοδρομίας» ενώ σχολίασε τη συμμετοχή της εταιρείας στο Πανόραμα δηλώνοντας: «Η συμμετοχή μας ως πλατινένιοι χορηγοί στο 2ο Ψηφιακό Πανόραμα Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας δηλώνει έμπρακτα τον προσανατολισμό μας στην προσέλκυση νέων που θέλουν να γνωρίσουν τον κλάδο της Υγείας και να καταξιωθούν επαγγελματικά σ’ αυτόν.

Η εξωστρέφεια αλλά και η ανάπτυξη των ανθρώπων βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της IQVIA Ελλάδος. Για εμάς, πρωταρχικό μέλημα είναι να στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες, προσφέροντας ευκαιρίες σταδιοδρομίας και εξέλιξης. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας, συμβάλλοντας στην Ελληνική οικονομία και υποστηρίζοντας ενεργά τόσο την φαρμακευτική βιομηχανία όσο και τους ασθενείς».

Στην Ελλάδα ο μαγνητικός τομογράφος 1.5t με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει τη συνεργασία του με την GE Healthcare και εγκαθιστά στη Βιοιατρική Αλίμου τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη. Προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία. Ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ της GE Healthcare είναι σχεδιασμένος βάσει της πλέον σύγχρονης αρχιτεκτονικής που προσφέρει ευκρινέστερες, υψηλότερης ποιότητας εικόνες.

Τα πηνία των παραδοσιακών μαγνητικών τομογράφων είναι συνήθως ογκώδη, βαριά και άβολα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες Υγείας. Όμως, ο νέος μαγνητικός τομογράφος της GE Healthcare, φέρνει τη νέα τεχνολογία πηνίων AIR™ που είναι 60% ελαφρύτερα και σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα όπως μία άνετη κουβέρτα.
«Επενδύουμε σε νέα διαγνωστικά εργαλεία, τεχνολογία αιχμής και διαρκείς αναβαθμίσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης Διαγνωστικής Ιατρικής, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των εξεταζόμενων.

Η νέα αυτή επένδυση στον τομέα της μαγνητικής απεικόνισης αποτελεί μία ακόμη έκφραση της δέσμευσής μας για την παροχή κορυφαίας διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γεώργιος Ευ. Σπανός. «Στόχος μας στην GE Healthcare είναι να δημιουργούμε λύσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία περίθαλψης του ασθενή και ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ Edition αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα» δήλωσε ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής GE Healthcare Ελλάδας και Κύπρου.

Teleperformance Greece: Δωρεάν 1.000 υπέρηχοι μαστού

Με αφορμή τον Οκτώβριο, τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, και την καμπάνια «σήκωσέ το», η Teleperformance Greece, θυμίζει σε όλες τις γυναίκες πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούν με το σώμα τους, να το φροντίζουν και να μην το παραμελούν, προσφέροντας δωρεάν 1.000 υπέρηχους μαστού και συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Με το σύνθημα #sikoseto, η Teleperformance Greece έχει ως στόχο να παρακινήσει όλες τις γυναίκες να σηκώσουν το χέρι τους για να ενημερωθούν, να αυτοεξεταστούν ή να κλείσουν μία εξέταση με τον γιατρό τους.

Η ενημέρωση, οι προληπτικές εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα πιο σημαντικά βήματα τα οποία διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Για τη συμπλήρωση της αίτησης δωρεάν υπέρηχου, οι ενδιαφερόμενες πρέπει να επισκεφθούν έγκαιρα το jobsteleperformance.com/pink-october.

Πιστή στο όραμά της για μια καλύτερη κοινωνία, με προσήλωση στον άνθρωπο και με την αλληλεγγύη ως στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας, η Teleperformance Greece στηρίζει το Άλμα Ζωής και το Greece Race for the Cure σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενισχύοντας το μήνυμα της πρόληψης απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία συνεχίζει να στηρίζει την HOPEgenesis

Ο οργανισμός Hellenic Initiative (THI), προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας του με την ΗΟPEgenesis για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την χρηματοδότηση των εξόδων κύησης και τοκετού γυναικών που ζουν στα νησιά Σίκινο, Ανάφη, Λειψούς, Γαύδο, Χάλκη, Οινούσσες και Καστελλόριζο.

Ο αντίκτυπος της πρώτης συνεργασίας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και της HOPEgenesis, που αφορούσε στην «υιοθεσία» 6 νησιών των Δωδεκανήσων, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να γεννηθούν περισσότερα από 50 παιδιά με ασφάλεια, σε ακριτικά νησιά με δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές και μαιευτικές υποδομές και, ως εκ τούτου, να επηρεαστεί θετικά η κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών αυτών. Αυτό ήταν το έναυσμα για την ανανέωση της συνεργασίας και για το 2021, σε εφτά δυσπρόσιτα νησιά με χαμηλές γεννήσεις και αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, γεγονός πολύ ανησυχητικό για την εξέλιξη των νησιωτικών αυτών κοινοτήτων.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) εξακολουθεί να υποστηρίζει την HOPEgenesis, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και δη σε ακριτικές περιοχές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο George P. Stamas, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Ο οργανισμός Hellenic Initiative υποστηρίζει με υπερηφάνεια την HOPEgenesis στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων στην Ελλάδα».

Ο Δρ. Στ. Χανδακάς, Πρόεδρος της HOPEgenesis, δήλωσε: «Πλέον μπορούμε να πούμε ότι ο οργανισμός ΤΗΙ είναι ένας στρατηγικός μας σύμμαχος ενάντια στην υπογεννητικότητα. Είμαστε ευγνώμονες που αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και ενστερνίζεται το όραμά μας για μια Ελλάδα γεμάτη παιδιά. Η συνεχής υποστήριξή του είναι καθοριστικής σημασίας για να ξαναδώσουμε πνοή σε νησιωτικές περιοχές που το έχουν ανάγκη. Είμαστε σίγουροι πως για άλλη μια φορά, μαζί, θα καταφέρουμε να δώσουμε την ελπίδα σε πολλά νέα ζευγάρια».

 

Το 27% των κρουσμάτων covid-19 ηλικίας 4 έως 18 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών με COVID-19, ηλικίας 4-18 αποτελούσαν το 27% του συνόλου των νέων κρουσμάτων. Την ίδια εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,17% σε σύνολο 1.303.844 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,25% σε σύνολο 1.911.382 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,48%. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 2.338 νέα κρούσματα σε σύνολο 192.154 τεστ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 343 από 336 την προηγούμενη ημέρα. Το 62,1% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, ενώ τo 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 297 (86,59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13,41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 222. Χθες είχαν ανακοινωθεί 162 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή: 37,04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς.

Άλλοι 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.241 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.338 (σε σύνολο 192.154 διαγνωστικών τεστ). Στο 1,21% ο δείκτης θετικότητας.
Στην Κρήτη χθες επιβεβαιώθηκαν συνολικά 54 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερα από τα μισά εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, στην ΠΕ Ηρακλείου εντοπίστηκαν 34 νέα κρούσματα, στην ΠΕ Χανίων 11, στην ΠΕ Ρεθύμνου 2 και στην ΠΕ Λασιθίου 7.

Όμιλος Ευρωκλινικής: Εθελοντική αιμοδοσία εργαζομένων

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί και με βασικό μήνυμα «Το να σώζεις μια ζωή είναι στο αίμα σου», διοργάνωσε Εθελοντική Αιμοδοσία για τους εργαζομένους του, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και την ευγενική φιλοξενία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, τη Δευτέρα 11.10.2021, 08:30-13:30. Η Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, τόσο του προσωπικού του Ομίλου Ευρωκλινικής όσο και του Ινστιστούτου Παστέρ, στον χώρο υποδοχής του Παστέρ, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή συγχρωτισμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Στόχος της ενέργειας ήταν η ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, με αφορμή την εθελοντική αιμοδοσία δήλωσε: «Η Ευρωκλινική δεν θα μπορούσε να μείνει αμμέτοχη στις τεράστιες προσπάθειες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου για ενίσχυση της τράπεζας αίματος. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που οι εργαζόμενοι του Ομίλου Ευρωκλινικής συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις και προγράμματα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι για εμάς η μεγαλύτερη αξία είναι και θα είναι πάντα ο άνθρωπος».

#ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: Νέα καμπάνια ενημέρωσης για την αιμορροφιλία

«Ο δικός μας παράγοντας ποιότητας» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Σύλλογος Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών – ΣΠΕΑ, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA. Στόχος της εκστρατείας είναι να παροτρύνει τους ασθενείς με αιμορροφιλία να συνεργαστούν με τον θεράποντα ιατρό τους και με τον Σύλλογο για έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, την άμεση διασύνδεση με την κατάλληλη θεραπεία και τη συμμόρφωση με τις κλινικές οδηγίες για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Η ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού πάνω στην αιμορροφιλία θα αναδείξει τη σημασία της θεραπείας και πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Βασικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα spot διάρκειας 38s που θα προβληθεί στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ως κοινωνικό μήνυμα με την έγκριση του Εθνικού Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Επίσης, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος σε όλη την Ελλάδα, η εκστρατεία θα προβληθεί ψηφιακά στο Διαδίκτυο και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Την καμπάνια παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο ΓΓ του Συλλόγου ΣΠΕΑ, Αλέξης Περδίκης, τονίζοντας «Η ποιότητα ζωής ενός ατόμου με αιμορροφιλία και συγγενείς αιμορραγικές παθήσεις είναι το 2021 προτεραιότητα τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των φαρμακευτικών εταιρειών».

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δημήτρης Βερύκιος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΣΠΕΑ τόνισε: «Ο διαχρονικός μας στόχος είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία μας αλλά και η ασφάλεια των αντιαιμορροφιλικών σκευασμάτων. Έχοντας τα παραπάνω ως πυξίδα είμαστε πάντα στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών και προσπαθειών που σκοπό έχουν να κάνουν ακόμα πιο γνωστή την αιμορροφιλία στο ευρύ κοινό, συμβάλλοντας έτσι στην αποστιγματοποίηση της νόσου και των συμπασχόντων μας».