Άδικη μεταχείριση στους κληθέντες που κάλυψαν τα κενά στο ΕΣΥ

Για άδικη μεταχείριση των εργαζόμενων που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ λόγω της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, κάνουν λόγο με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στο ΕΣΥ με την πρόσληψη υπαλλήλων με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Επικουρικό Προσωπικό).

Η διάρκεια των συμβάσεων ήταν 3+3 μήνες και στις 31/3/2022 δόθηκε με ΦΕΚ, παράταση έως 31/12/2022. Δυστυχώς η παράταση αυτή αφορούσε μόνο άτομα που είχαν προσληφθεί για την κάλυψη των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων που δεν έχουν ακόμα επιστρέψει. Οι συμβάσεις των υπολοίπων, διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Διοικητικό, Βοηθητικό και Νοσηλευτικό προσωπικό δεν παρατάθηκαν.

Η κατάσταση αυτή αφορά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας, το Γ.Ν. Πατρών Άγιος Ανδρέας, τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 6ης Υγ. Περιφέρειας αλλά και όλης της χώρας. Όμως, λόγω κακού συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών δημιουργήθηκε η εξής άδικη κατάσταση: Τα άτομα που προσελήφθησαν είχαν κάνει αίτηση για επικουρικό προσωπικό από την προηγούμενη χρονιά.

Εκλήθησαν για την κάλυψη των αναστολών από τους πίνακες αυτούς. Όταν προσήλθαν να αναλάβουν υπηρεσία στο εύλογο ερώτημα τους εάν δεχθούν την θέση θα χάσουν ή όχι τη σειρά προτεραιότητας τους από τους πίνακες, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν ποικίλες. Το αποτέλεσμα είναι οι υπάλληλοι αυτοί να χάνουν την σειρά κατάταξης τους, την μοριοδότηση τους διότι πέρυσι είχαν επικαλεστεί κάποιο χρόνο ανεργίας που φέτος δεν υπήρχε, επιδόματα ανεργίας, κ.ά. Σημειώνεται ακόμα, ότι η ηγεσία του Υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι ακόμα και αν οι αναστολές των ανεμβολίαστων λήξουν, η θητεία των προαναφερόμενων υπαλλήλων θα ανανεωθεί, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και χωρίς τις αναστολές είναι μεγάλες.

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Μία νέα τεχνική κατευθυνόμενων υπερήχων (Magnetic Resonance-guided Focused Ultrasound – MrgFUS) που ανέπτυξαν Καναδοί επιστήμονες, επιτρέπει τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών, ξεπερνώντας το εμπόδιο του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα κυτταρικό «τείχος» που εμποδίζει διάφορες ουσίες, όπως τοξίνες, ιούς και μικρόβια να εισδύουν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, ώστε να μην προξενήσουν ζημιά στους ευαίσθητους εγκεφαλικούς ιστούς.

Όμως, στην περίπτωση των καρκίνων του εγκεφάλου ή νόσων όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αυτός ο φραγμός δυσκολεύει επίσης τη φαρμακευτική θεραπεία, καθώς λίγα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά) μπορούν να διασχίσουν το εμπόδιο.

Η εν λόγω τεχνική επιτρέπει την προσωρινή διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, έτσι ώστε να μπορέσει το φάρμακο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φθάσει στα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στον εγκέφαλο.

Τέσσερις γυναίκες με αρχικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο, είδαν τους εγκεφαλικούς όγκους τους να συρρικνώνονται, όταν το αντικαρκινικό φάρμακο (Herceptin) χορηγήθηκε με τη νέα μέθοδο. Η νέα τεχνική με τη βοήθεια των εστιασμένων υπερήχων προκαλεί την ταλάντωση μικροσκοπικών φυσαλίδων μίας ουσίας που έχει προηγουμένως εισαχθεί στον ασθενή με τέτοιο τρόπο που τα κύτταρα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού να απομακρύνονται μεταξύ τους, έτσι ώστε το αντικαρκινικό φάρμακο να μπορεί πλέον να περάσει προς τον εγκέφαλο.

Πρόκειται για μία προσωρινή διαδικασία που επιτρέπει το άνοιγμα του φραγμού για λιγότερο από 24 ώρες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών δρ Νιρ Λίπσμαν, «το Herceptin είναι μία τεράστια ουσία, συνεπώς εάν μπορούμε να περάσουμε αυτό στον εγκέφαλο, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι θα καταφέρουμε με τη βοήθεια των εστιασμένων υπερήχων κάτι ανάλογο και με άλλες ουσίες που είναι μεγάλες ή μικρότερες».

 

Π.Ο.Υ.: Αύξηση των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως

Για ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από φυματίωση, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η πανδημία της COVID-19, δημιούργησε δυσλειτουργίες στα συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην προσέρχονται για τις απαιτούμενες εξετάσεις και έτσι τα αποτελέσματα ετών στην καταπολέμηση της φυματίωσης ακυρώθηκαν, αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για τη νόσο που αφορά το 2020. Τονίζεται επίσης, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε διότι αυξανόμενος αριθμός ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από την ασθένεια, η οποία είναι αντιμετωπίσιμη και ιάσιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση, αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί ή δεν έχουν επισήμως καταγραφεί, έναντι 2,9 εκατομμυρίων το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 214.000 θάνατοι από φυματίωση μεταξύ των φορέων του HIV (έναντι 209.000 το 2019) και 1,3 εκατομμύριο θάνατοι μεταξύ των άλλων ατόμων (έναντι 1,2 εκατομμυρίου το 2019). Συνολικά, έχουν καταγραφεί 1,5 εκατομμύριο θάνατοι, μία κατάσταση που παραπέμπει στο έτος 2017, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Πρόκειται για μία ανησυχητική είδηση που πρέπει να χρησιμεύσει ως παγκόσμιο σήμα συναγερμού για την επείγουσα ανάγκη επενδύσεων και καινοτομίας για την κάλυψη των κενών στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από αυτήν την παλαιά, αλλά αντιμετωπίσιμη και ιάσιμη νόσο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Βρετανική έρευνα για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19

Βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη χορήγησης της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς όπως διαπιστώθηκε, το ποσοστό ανοσίας εξασθενεί σχεδόν τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ιμπίριαλ στο Λονδίνο, αναλύοντας τυχαίο δείγμα 100.000 του πληθυσμού και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό σε άτομα μη εμβολιασμένα ήταν ως και τρεις ή και τέσσερις φορές υψηλότερα συγκριτικά με εκείνα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Παρόλο που ο πλήρης εμβολιασμός μείωσε σε αρκετά σημαντικό βαθμό το ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19, από 1,76% έπεσε στο 0,35% και πολλές ακόμα ερευνητικές μελέτες τονίζουν τον περιορισμένο κίνδυνο θανάτου μετά την απόκτηση ανοσίας, το ποσοστό μολύνσεων εκτοξεύθηκε σε 0,55% τρεις έως και έξι μήνες μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης. «Υπάρχει επομένως ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικής δόσης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης React και καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Ιμπίριαλ, Πολ Έλιοτ. «Η αναμνηστική δόση αποτελεί κίνητρο για τους ανθρώπους από τη στιγμή που βρίσκεται στη διάθεσή τους», συμπλήρωσε ο στατιστικός επιδημιολόγος της μελέτης Κριστλ Ντόνελι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στον υψηλότατο αριθμό κρουσμάτων 42.776 που κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις τελευταίες εβδομάδες.
Η προκαταρκτική μελέτη «React» έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης (2,5%) για το μήνα Σεπτέμβριο και έπειτα ακολουθούν οι ενήλικες ηλικίας 35-44 ετών, που ήταν πιθανότερο να έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας.

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Astrazeneca

Mε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο της θεραπείας κατά της COVID-19 που αναπτύσσει στη βάση αντισωμάτων η AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι περίπου μία εβδομάδα πριν, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης για το ίδιο σκεύασμα από τον FDA.

Η απόφαση να ξεκινήσει η αξιολόγηση από την επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA, βασίστηκε σε πρώιμα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες, ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η ρυθμιστική αρχή χωρίς να διευκρινίζει πότε αναμένονται τα συμπεράσματα. Το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί και έχει δείξει ότι σώζει ζωές και εμποδίζει τη σοβαρή νόσηση όταν χορηγείται ως θεραπεία μέσα σε μία εβδομάδα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει περισσότερα δεδομένα για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μόλις καταστούν διαθέσιμα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η κυλιόμενη αξιολόγηση θα συνεχιστεί μέχρις ότου η AstraZeneca υποβάλει επίσημη αίτηση για έγκριση.

Σπάνια επιπλοκή η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου

Άρθρο καθηγητών του ΕΚΠΑ, που αφορά στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την έκβαση των ασθενών που εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων ή άλλα θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό έναντι COVID-19 με τη χρήση εμβολίων με φορέα αδενοϊό, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology. Η εργασία είναι των Καθηγητών του ΕΚΠΑ, Γεωργίου Τσιβγούλη, Σωτηρίου Τσιόδρα, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, Βασιλικής Παπαευαγγέλου, Κωνσταντίνου Βουμβουράκη, Σωτήριου Γιαννόπουλου, Ανδρονίκης Νάσκα, Ιωάννη Μιχόπουλου, και Παγώνας Λάγιου. Μετά από τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, 23 μελέτες κρίθηκαν ως κατάλληλες για εισαγωγή στη μετά-ανάλυση.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 4131 ασθενείς με οποιοδήποτε θρομβωτικό επεισόδιο μετά από εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 341 παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου. Σύμφωνα με τη μετά-ανάλυση των δεδομένων, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS) είχαν 14πλάσια πιθανότητα (odds ratio: 13.8; 95%CI: 2.0-97.3) να εκδηλώσουν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θρομβωτικό επεισόδιο.

Χαρακτηριστικά, πάνω από τους μισούς ασθενείς με TTS (51%) εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου. Παρότι σπάνια επιπλοκή, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα βρέθηκε αυξημένη: 28% των ασθενών με TTS και οποιαδήποτε θρομβωτική επιπλοκή απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38% για τους ασθενείς που εμφάνισαν TTS και θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών, φάνηκε ότι οι θρομβωτικές επιπλοκές καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο εντός των πρώτων 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό και αφορούσαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες ασθενείς, με μέση ηλικία τα 45 έτη, που μάλιστα δεν είχαν κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για θρομβώσεις.
Συμπερασματικά, η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου είναι μια σπάνια επιπλοκή μετά από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19, και συγκεκριμένα μετά τη χορήγηση εμβολίων που φέρουν αδενοϊό. Ιδίως για τους ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο TTS, είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο θρομβωτικό επεισόδιο.

Η ενδονοσοκειακή θνητότητα στους ασθενείς αυτούς είναι αυξημένη και ξεπερνά το 1/3 των περιπτώσεων. Επομένως, είναι σημαντικό οι θεράποντες ιατροί να γνωρίζουν την επιπλοκή αυτή, να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με TTS και να χορηγούν τις ειδικές θεραπείες αντιμετώπισης (αγωγή με νέας γενιάς αντιπηκτικά και ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης), με σκοπό τη μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας και την καλή έκβαση των ασθενών.

Το ΥΓΕΙΑ στις 17 πιο δυναμικές εταιρείες στην Ελλάδα

To ΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε στις 17 πιο δυναμικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», που διοργανώθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Eurobank και την Grant Thornton.Το ΥΓΕΙΑ αποτελεί έναν από τους δέκα επτά επιχειρηματικούς οργανισμούς, οι οποίοι έφτασαν στην τελική φάση αξιολόγησης των βραβείων «Growth Awards» και διακρίθηκε για τις εξαιρετικές επιδόσεις του. Η διάκριση αυτή επισφραγίζει τη σταθερά ανοδική πορεία του θεραπευτηρίου, που έρχεται ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης των πολιτών στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας που προσφέρει.

Τα «Growth Awards» αποτελούν μία πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχώρισαν για την σταθερά ανοδική τους πορεία τα τελευταία έτη, τις βέλτιστες πρακτικές, την προσαρμοστικότητα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και ευέλικτου επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα, κρίσιμης σημασίας για το νέο ανοδικό κύκλο της οικονομίας. Η διαδικασία αξιολόγησης για την ανάδειξη των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν για την ανάπτυξη, την αριστεία και τη δυναμική τους, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδικές αναλύσεις βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών και δεικτών καθώς και συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών, σε σύνολο 8.000 περίπου επιχειρήσεων.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, Ανδρέας Καρταπάνης, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε βαθιά περήφανοι για αυτή την ιδιαίτερη διάκριση σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς. Η πανδημία αποτέλεσε μια πρόκληση για όλους μας. Για τους ανθρώπους, την κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Στο ΥΓΕΙΑ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης και στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των συμπολιτών μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να παρέχουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, που μας κάνει να ξεχωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια ως το κορυφαίο ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελλάδα».

 

Καμιά ανεπιθύμητη ενέργεια δεν συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό έναντι του Sars-Cov-2

Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα.

Συμπεριελήφθησαν στοιχεία από 10.162.227 άτομα που ανήκουν σε 8 ασφαλιστικά προγράμματα υγείας των ΗΠΑ κατά το χρονικό διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 26 Ιουνίου 2021. Οι εμβολιασθέντες έλαβαν είτε το BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) είτε το mRNA-1273 (Moderna) και μελετήθηκαν οι πιθανές παρενέργειες σε διάστημα 21 ημερών από την κάθε δόση εμβολίου σε σύγκριση με χρονικό διάστημα 22 έως 42 ημερών από την κάθε δόση εμβολίου.

Στις πιθανές σοβαρές παρενέργειες συμπεριλήφθηκε το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, η παράλυση τύπου Bell, η θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου, το σύνδρομο Guillain-Barre, η μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα, η πνευμονική εμβολή, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία. Συνολικά χορηγήθηκαν 11.845.128 δόσεις mRNA εμβολίου σε 6.2 εκατομμύρια άτομα με μέση ηλικία τα 49 έτη (54% γυναίκες).

Το 57% έλαβαν το BNT162b2, ενώ 6.175.813 είχαν λάβει πρώτη δόση και 5.669.315 δεύτερη δόση. Συγκρίθηκαν οι παρενέργειες κατά τις πρώτες 21 ημέρες συγκριτικά με τις παρενέργειες στο διάστημα 22 έως 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Η συχνότητα των παρενεργειών ανά 1.000.000 ανθρωπο-έτη ήταν 1612 έναντι 1781 για τα δύο χρονικά διαστήματα, αντίστοιχα, για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, 1179 έναντι 1345, αντίστοιχα, για την εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας, 935 έναντι 1030, αντίστοιχα, για την εμφάνιση οξέως εμφράγματος μυοκαρδίου. Η επίπτωση της αναφυλαξίας ήταν 4.8 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις του BNT162b2 και 5.1 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις του mRNA-1273.

 

Ελλάδα: 46 θάνατοι και 2.601 νέα κρούσματα

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 2.601 κρούσματα του κορονοϊού για την επικράτεια, σε σύνολο151.640 τεστ. Από αυτά, 548 εντοπίστηκαν στην Αττική, 404 στη Θεσσαλονίκη, 207 στη Λάρισα και 7 είναι εισαγόμενα. Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 1,71%.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 347 (63,7% άνδρες) . Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη, το 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 305 (87,9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (12,1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή -0.9%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.
Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 46 ασθενείς με Covid-19 κατέληξαν, αυξάνοντας σε 15.289 τα θύματα του ιού στη χώρα απ’ το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Το 95,4% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.224 ασθενείς. Απ’ την αρχή της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 687.278 κρούσματα. Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 64 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην ΠΕ Ηρακλείου. Χαμηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των οστών τους, αφού 1 στις 2 ηλικίας 50 ετών και πάνω θα βιώσουν κατάγματα εξ’αιτίας της οστεοπόρωσης. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ). Πριν την εμμηνόπαυση, η απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της.

Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων, καθώς αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου από τα οστά, δηλαδή αυξάνεται η απώλεια οστικής μάζας. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νέες γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη ή σε τεχνητή εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Άλλωστε, μια αργή συρρίκνωση της οστικής μάζας παρατηρείται στις γυναίκες ήδη από την ηλικία των 35 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία περιόδου, διευκρινίζει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Ο ρόλος της μυϊκής δύναμης, της σαρκοπενίας και της νεοεμφανιζόμενης ιδέας της οστεοσαρκοπενίας στη διατήρηση της υγείας των οστών συζητούνται λεπτομερώς. Η σαρκοπενία και η οστεοσαρκοπενία είναι μια νέα έννοια που ενσωματώνει την αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και απόδοσης. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοσαρκοπενία, τονίζει ο κος Παναγιώτης Χριστόπουλος, Επικ Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ. Θα πρέπει να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου για πτώσεις και ανασκόπηση των ταυτόχρονων φαρμάκων που πιθανόν λαμβάνει η γυναίκα. Η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοσαρκοπενίας πρέπει να γίνουν μέρος της συνήθους υγειονομικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση, είναι δύσκολο να αναστραφεί συνέχισε ο κ Χριστόπουλος και για αυτό η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Εκτός από την τακτική εξέταση για οστική πυκνότητα, περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, την πρόσληψη βιταμίνης D (από τον ήλιο και από τροφές), ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, pilates, yoga κ.α., διακοπή καπνίσματος και μείωση της ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του κινδύνου πτώσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή των καταγμάτων των οστών.