Ζέφη Βλαχοπιώτη: Πρόσβαση στην καινοτομία στην ογκολογία: Από την Ε&Α στην κλινική πρακτική

Στη Ιατρική καινοτομία ως απάντηση στον καρκίνο αναφέρθηκε η Ζέφη Βλαχοπιώτη, Country Market Access Lead, BMS Greece, παρουσιάζοντας δεδομένα που αποδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της φαρμακευτικής έρευνας στην αύξηση των νέων εγκεκριμένων θεραπειών  για τον καρκίνο και κατ’ επέκταση στη μείωση του ρυθμού αύξησης των θανάτων και στη βελτίωση της ζωής των ασθενών

Το ερώτημα βέβαια παραμένει πόσοι ωφελούνται από τις εξελίξεις αυτές στη φαρμακευτική έρευνα, γιατί παρά τα σημαντικά βήματα των τελευταίων ετών στη χώρα μας, η πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης αφού απαιτείται περίπου ένας χρόνος για την διάθεση ενός ογκολογικού φαρμάκου στην αγορά.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μία σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών αλλά και της πρόσβασης τους σε νέες καινοτόμες θεραπείες όπως  α) Η Φαρμακευτική Στρατηγική, με μέτρα για την ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, για τον σχεδιασμό των κλινικών μελετών και την τεκμηριωμένη  αξιολόγηση των φαρμάκων, για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τέλος για την εξοικονόμηση επιπλέον πόρων από γενόσημα και βιοομοειδή  β) Το Σχέδιο Αντιμετώπισης του Καρκίνου, με προγράμματα μεταξύ άλλων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, και την προαγωγή της εξατομικευμένης ιατρικής στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία και γ) το Σχέδιο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα με πάνω από 500 εκατ. ευρώ και αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων.

 

Σωκράτης Κουλούρης: Η σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας στην ογκολογία

Στην αξία της εξατομικευμένης προσέγγισης στην Ογκολογία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σωκράτης Κουλούρης Chief Medical Value Officer, της Roche.

Ο ορισμός της εξατομικευμένης θεραπείας είναι, όπως τόνισε  «Ο κατάλληλος ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπεία την κατάλληλη στιγμή». Έχουμε δηλαδή τρεις σημαντικές συνιστώσες για την επιτυχημένη παρέμβαση που επιδέχονται βελτιώσεις μέσω των διάφορων πολιτικών υγείας.

Η πρώτη αφορά στη διάγνωση και εδώ χρειαζόμαστε τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία έτσι ώστε να ιχνηλατήσουμε τον κατάλληλο ασθενή. Η δεύτερη αφορά στη θεραπεία, όπου χρειάζεται η συνεργασία της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ρυθμιστικών αρχών έτσι ώστε η έρευνα και τεχνολογία να οδηγήσει σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Η τρίτη είναι η δυνατότητα να έχουν οι ασθενείς άμεση πρόσβαση , το συντομότερο δυνατόν,  στη θεραπεία γιατί μόνο τότε η έρευνα και τεχνολογία έχει αξία.

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα νέο πεδίο της εξατομικευμένης προσέγγισης  των τελευταίων 3-4 ετών,  στις «Αγνωστικές» θεραπείες. Δηλαδή νέα φάρμακα που σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντικαρκινικές θεραπείες δεν στοχεύουν συγκεκριμένο όγκο και συγκεκριμένη ιστολογία αλλά συγκεκριμένες μεταλλάξεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο οποιουδήποτε όγκου.

Μέχρι σήμερα το 2020, είχαμε μόνο 3 «Αγνωστικές» θεραπείες αλλά προβλέπεται αλματώδης αύξηση με περίπου 30 «Αγνωστικές» θεραπείες μέχρι το 2025.

Όπως τόνισε κλείνοντας ο κ. Κουλούρης, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε και στην Ελλάδα για την είσοδο αυτών των θεραπειών έτσι ώστε να έχουμε άμεση και γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα από όλα ν αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διάγνωση επενδύοντας σε διαγνωστικά εργαλεία αυξημένης ποιότητας και διαγνωστικές μεθόδους όπως το Next Generation Sequencing. Δεύτερον για τη θεραπεία με την επικαιροποίηση του πλαισίου αξιολόγησης για τις “Agnostic” θεραπείες αφού έχουν διαφορετικά δεδομένα και στοιχεία, και τρίτον να εμπεδώσουμε τα Real World Evidence και στην Ελλάδα στη διαδικασία αξιολόγησης.

 

MSD Animal Health: Υποστήριξη εθελοντικής δράσης κτηνιάτρων Ελλάδας

Η MSD Animal Health Ελλάδας, η επιχειρησιακή μονάδα κτηνιατρικών φαρμάκων της βιοφαρμακευτικής εταιρείας MSD, προχώρησε σε δωρεά προς την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδaς (ΕΔΚΕ), για την περίθαλψη των πυρόπληκτων ζώων της Αττικής. Το ποσό της δωρεάς διατέθηκε για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, καθώς και κτηνιατρικού εξοπλισμού, επιτρέποντας στην ΕΔΚΕ, τη μοναδική στην Ελλάδα μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών κτηνιάτρων, να κάνει τη διαφορά στη ζωή εκατοντάδων ζώων, αλλά και των ανθρώπων που τα αγαπούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜSD Animal Health είχε υποστηρίξει αντίστοιχη ενεργοποίηση της ΕΔΚΕ ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Ειδικότερα, καθώς ακόμη μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αττική, η ΕΔΚΕ υπήρξε στυλοβάτης μιας εντυπωσιακής ενεργοποίησης της φιλοζωικής κοινότητας και των τοπικών Αρχών, για την περίθαλψη σκύλων και γατών που είχαν υποστεί εγκαύματα και άλλα προβλήματα υγείας. Από την πρώτη στιγμή, εθελοντές κτηνίατροι – μέλη της ΕΔΚΕ βρέθηκαν στους δύο σταθμούς προσωρινής φροντίδας πυρόπληκτων ζώων στο Ολυμπιακό Χωριό και στο Λατομείο Λατό Γαλατσίου, όπου σε 24ωρη βάση παρείχαν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ζώα που προσέρχονταν για κτηνιατρικό έλεγχο και περίθαλψη (αδέσποτα, αλλά και ιδιόκτητα που είχαν αποχωριστεί από τις οικογένειές τους κατά την εκκένωση των κατοικιών). Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μελών φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών πολιτών, τα ζώα καταγράφονταν, ελέγχονταν για ηλεκτρονική σήμανση και αναλόγως προωθούνταν για περαιτέρω νοσηλεία, φιλοξενία ή επανένωση με τις οικογένειές τους. Συνολικά περίπου 60 κτηνίατροι συμμετείχαν στη δράση, η οποία διήρκησε έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ περισσότερα από 300 ζώα έλαβαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

 

Τηλεφωνική γραμμή για θέματα που άπτονται του τραυλισμού

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Τραυλισμό, που έχει ορισθεί η 22η Οκτωβρίου κάθε έτος,  ενημερώνει ότι το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόρειο-Δυτικού Τομέα (Κ.Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.) της Θεσσαλονίκης θα θέσει σε λειτουργία «Τηλεφωνική Γραμμή επικοινωνίας με ενήλικες και εφήβους που τραυλίζουν», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ενημέρωση και πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τον τραυλισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2313-310139 και στο email :[email protected] με την επισήμανση στο θέμα «Τραυλισμός».

Ο εξελικτικός τραυλισμός, ως μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται  στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στην μετέπειτα ζωή τους. Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλάει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.ά.

Όταν το άτομο που τραυλίζει αρχίσει να έχει επίγνωση της δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή και τη συμμετοχή του ακόμη σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Έτσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει την σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε  κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν. Κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να τον αποτρέψουν.

 

Valneva: Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υποψήφιο εμβόλιο της κατά της Covid-19

Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου της κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η εταιρεία Valneva.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η δοκιμή εκπλήρωσε τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης», και ότι σε σύγκρισή του με το εμβόλιο της AstraZeneca, έδειξε υπεροχή ως προς τον μέσο όρο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων  καθώς και αντιστοιχία ως προς τα ποσοστά ορομετατροπής (SCR, άνω του 95% στις δύο ομάδες εμβολιασμού), δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση (δηλαδή την 43η ημέρα) στους ενήλικες 30 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι  ένα μήνα νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε το συμβόλαιο της με την εν λόγω εταιρεία για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της. Το γεγονός είχε προκαλέσει την πτώση της μετοχή της Valneva στο χρηματιστήριο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, η μετοχή της Valneva απογειώθηκε κατά 30% με το άνοιγμα στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Μισή ώρα αργότερα, ο τίτλος της εταιρείας βρισκόταν στο +31,75% (15,81 ευρώ) σε μία αγορά σε πτώση (-0,88%).

Κλιματική αλλαγή: Αύξηση αλλεργιών και καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων

Απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή. η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες) και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οδηγούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, σε αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων, όπως άσθμα, αλλεργίες, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε πιθανότητα εκδήλωσης νέων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κλιματική αλλαγή: η νέα επείγουσα πρόκληση για την υγεία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του virtual PHARMApoint 2021 που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης, επισήμανε ότι «εδώ και δεκαετίες, μέσω του Συνεταιρισμού μας, συλλέγουμε τα αχρησιμοποίητα φάρμακα και τα στέλνουμε για οικολογική καταστροφή. Επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σύλλογός μας υλοποιεί πρόγραμμα ασφαλούς διακομιδής και απόρριψης των μολυσματικών αποβλήτων που παράγονται στα φαρμακεία της πόλης από τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών και των rapid tests».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε ότι «η άνοδος της θερμοκρασίας ακολουθείται από ξηρασία και ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, η άνοδος της θάλασσας από τρωτότητα και διάβρωση των ακτών, σοβαρά πλήγματα σε τουριστικές περιοχές και προστατευμένα οικοσυστήματα. Όλα αυτά όμως σωρευτικά θα προκαλέσουν αύξηση του δείκτη δυσφορίας των πολιτών και αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων, όπως άσθμα, αλλεργίες, ακόμη και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, εκτός από τους τραυματισμούς σε ακραία καιρικά φαινόμενα ή την πιθανότητα εκδήλωσης νέων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών».

Μετασχηματίστηκε ψηφιακά η δράση Digital4Pharma

Η πρωτοποριακή και αναγνωρισμένη επιμορφωτική δράση Digital4Pharma, η οποία συμβάλλει στη ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας εκατοντάδων στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς, μετασχηματίστηκε ψηφιακά προσαρμοσμένη στο ποιος, πότε και πως της εποχής.

Μέσω αποκλειστικά εταιρικής συνδρομής, 530 εγγεγραμμένα στελέχη από 23 εταιρείες του χώρου του φαρμάκου, δημιούργησαν την εκπαιδευτική κοινότητα #Digital4Pharma για το 2021, η οποία φιλοξενείται ψηφιακά σε ειδικά διαμορφωμένο 3D εικονικό περιβάλλον υποδοχής, διάδρασης και παρακολούθησης. Η φετινή θεματολογία αποτελείται από 3 επιμορφωτικές ενότητες που αναπτύχθηκαν live & online στις 9, 16 Ιουλίου και 8 Οκτωβρίου 2021. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία στις live παρουσιάσεις, να πάρουν τον λόγο σε πραγματικό χρόνο ή/και να γίνουν μέρος του panel.

Η εμπειρία παρακολούθησης ενισχύθηκε από την δυνατότητα οn demand παρακολούθησης των ενοτήτων και αποστολής ερωτήσεων (μέχρι και το τέλος του έτους), με 1 στα 3 μέλη της κοινότητας Digital4Pharma να την έχουν ήδη αξιοποιήσει. Με βάση τα online polls στο τέλος κάθε ζωντανής παρουσίασης, το περιεχόμενο αξιολογήθηκε συνολικά με (9 στα 10), διατηρώντας σταθερά την υψηλή ποιότητα και ενισχύοντας περαιτέρω το ενδιαφέρον και εύρος της κοινότητας. Η εκπαιδευτική δράση Digital4Pharma  διοργανώνεται από την GET2WORK, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Digital4Pharma, τη δυνατότητα εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα και την on demand παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων, μπορείτε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά μέσω email [email protected], ή τηλεφωνικά στο 216 8003974.

 

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer για χρήση σε παιδιά 5-11 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer, Comirnaty, σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Το Comirnaty είναι εμβόλιο για την πρόληψη της COVID-19, το οποίο επιτρέπεται προς το παρόν για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιέχει μόριο που ονομάζεται mRNA με οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως ακίδα πρωτεΐνης, η οποία υπάρχει στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Το εμβόλιο λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί ενάντια στον SARS-CoV-2. Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα αναθεωρήσει τα δεδομένα για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τρέχουσας κλινικής μελέτης που περιελάμβανε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επέκταση της χρήσης του. Η γνώμη της CHMP θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση. Ο EMA θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, το οποίο αναμένεται σε μερικούς μήνες, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες.

 

Ελλάδα: Αύξηση των νέων κρουσμάτων

Αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες, με τον ΕΟΔΥ να δηλώνει 3.164 λοιμώξεις, σε σύνολο 75.687 τεστ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Από τα συνολικά κρούσματα, 541 εντοπίστηκαν στην Αττική, 453 στη Θεσσαλονίκη, 199 στη Λάρισα, 139 στην Ημαθία, 138 στην Πιερία, 117 στην Μαγνησία και 25 είναι εισαγόμενα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι είναι 347 (64,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Ηχηρό μήνυμα κατά του doping στον αθλητισμό

Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. μαζί με την ομάδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του Doping στον αθλητισμό, στο φιλικό αγώνα κοινωνικού σκοπού, τον οποίο έδωσαν της Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στο Ανοιχτό Ποδοσφαιρικό Γήπεδο ΔΕ Σταμάτας. Αρωγός στο εγχείρημα ο Δήμος Διονύσου και ο «Α.Ο. Σταμάτας», οι οποίοι υποστηρίζουν με θέρμη τις κοινωνικές δραστηριότητες της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ..

Πριν την έναρξη του αγώνα βραβεύτηκε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Διονύσου, Παναγής Λουκάτος για την άριστη συνεργασία και το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί για την προαγωγή του αθλητισμού. Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έστειλαν το δικό τους μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης της ποδοσφαιρικής ομάδας «Α.Ο. Σταμάτας», παρουσία της Προέδρου της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων κ. Δήμητρας Αρκά και του Προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ»  Ιωάννη Αρκά.