Σημαντική διάκριση για την CSL Behring

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε η CSL Behring στα φετινά Social Media Awards, καθώς βραβεύτηκε με Silver award στην κατηγορία Best in Beauty, Health & Pharma για την καμπάνια #Put_a_period_to_bad_periods, για τη νόσο Von Willebrand. Η CSL Behring, σε συνεργασία με τη Humble Digital Agency, δημιούργησε και λάνσαρε την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη νόσο Von Willebrand, τον πιο κοινό τύπο αιμορραγικής διαταραχής, τον περασμένο Απρίλιο.

Με ενέργειες κατά κύριο λόγο σε Instagram, Facebook και YouTube, και μήνυμα το #Put a period to bad periods, η pop art καμπάνια στοχεύει να εγείρει τον προβληματισμό και να παροτρύνει τις γυναίκες κάθε ηλικίας που ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά έντονη εμμηνόρροια να απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νόσου και να απαλλαχθούν από τη καθημερινή σωματική καταπόνηση.

Με αφορμή τη βράβευση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, η Μαριάννα Κωνσταντινίδη, Γενική Διευθύντρια της CSL Behring στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για αυτή μας τη διάκριση στα Social Media Awards 2021. Για εμάς στη CSL Behring είναι πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε μέσα από την καμπάνια #Put_a_period_to_bad_periods για τη νόσο Von Willebrand, να αναδείξουμε την αξία της ορθής ενημέρωσης και της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης, πιστοί στις αρχές της ασθενοκεντρικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας πάντα ως επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Το στέλεχος δέλτα σχετίζεται με αύξηση των νοσηλειών σε νέους

Καθώς το νέο στέλεχος δέλτα έγινε το επικρατόν φέτος το καλοκαίρι οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές. Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021.

Όμως με την επέλαση του στελέχους δέλτα το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο «The JAMA Network».

Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών από 0,2 σε 2 ανά 100000. Μόλις εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομόλογους τους. Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών. Με την εμφάνιση του στελέχους δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.

Νέα αποκλειστική συνεργασία του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, πιστός στο όραμά του για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και κατοχύρωση της ηγετικής του θέσης στην αγορά, αναζητά νέες ευκαιρίες συνεχίζοντας να επενδύει σε υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ο πρώτος και ο μοναδικός συνεργάτης του σύγχρονου φαρμακείου.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ξεκίνησε μια νέα αποκλειστική συνεργασία για τα προϊόντα Galénic, τα οποία θα διανέμει ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα.
Η ονομασία Galénic αποτελεί άμεση αναφορά στη γαληνική
επιστήμη. Με κληρονομιά μια μοναδική τεχνογνωσία, η Galénic δημιουργεί και παρασκευάζει καλλυντικά υψηλής ποιότητας εδώ και μισό περίπου αιώνα. Η παρασκευή καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας εγγυάται αυστηρή επιλογή των πρώτων υλών, δοκιμές και
ελέγχους που διενεργούνται από ειδικούς και μια διαδικασία
παρασκευής που έχει τελειοποιηθεί στη Γαλλία.
Η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των δερμοκαλλυντικών προϊόντων σε συνδυασμό με την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ εγγυώνται την περαιτέρω ανάπτυξη της Galénic στην Ελλάδα.

Novo Nordisk Hellas: Νέος εταιρικός ισότοπος

Η Novo Nordisk Hellas, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, εγκαινιάζει το νέο εταιρικό ιστότοπο της: www.novonordisk.gr
Ο επισκέπτης, χρησιμοποιώντας την ήδη υπάρχουσα ηλεκτρονική διεύθυνση του εταιρικού ιστότοπου της Novo Nordisk Hellas, www.novonordisk.gr, έχει πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, εναρμονισμένο με τα τελευταία πρότυπα της μητρικής εταιρείας, έχοντας τη δυνατότητα να αναζητήσει πληροφορίες για την εταιρεία και τις θεραπευτικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται η Novo Nordisk, τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο νέο εταιρικό ιστότοπο της Novo Nordisk Hellas, www.novonordisk.gr, αναρτώνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, στην εταιρεία Novo Nordisk.

Παράλληλα, ο επισκέπτης του ιστότοπου, έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την περιβαλλοντική στρατηγική και δράση της εταιρείας Novo Nordisk (πρόγραμμα Circular for Zero), για το κοινωνικό έργο της εταιρείας ανά την υφήλιο, καθώς και να διαβάσει τα τελευταία νέα της Novo Nordisk Hellas αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην καταπολέμηση των νόσων του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών.

Στοχευμένη θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα

Για τους τρόπους με τους οποίους επιλέγονται οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που είναι κατάλληλοι για στοχευμένη θεραπεία μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Β΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Περικλής Φούκας, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Cancer Week.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η στοχευμένη θεραπεία είναι η βέλτιστη πρώτης γραμμής θεραπεία σε επιλεγμένους ασθενείς με στοχευσιμη ογκογονική μετάλλαξη. Τεστ βιοδεικτών συνιστάται για όλους τους ασθενείς σε στάδιο 4 (μεταστατικό) Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα, καθώς και σε ασθενείς με χειρουργήσιμους όγκους σταδίου ΙΒ-ΙΙΙΑ(Μελέτη Adaura, Osimertinib). Τέλος, για τη χορήγηση στοχευμένης θεραπείας, συνιστάται εξέταση PD-L1 που πραγματοποιείται με τη μέθοδο της IHC καθώς και τεχνολογία αλληλούχισης νέας γενιάς (NGS).

Ο κ. Φούκας τόνισε επίσης ότι σε κάθε νοσοκομείο απαιτείται συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων όπως ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, θωρακοχειρουργών και πνευμονολόγων, ακτινολόγων, παθολογοανατόμων και μοριακών βιολόγων, προκειμένου να υπάρξει το κατάλληλο ιστικό δείγμα, για να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία έτσι ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης τη σημασία, της αποζημίωσης από την Πολιτεία των κατάλληλων εξετάσεων και βιοδεικτών, που θα οδηγήσουν τον θεράποντα ιατρό στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ηλίας Αθανασιάδης: Σπάνιοι μοριακοί θεραπευτικοί στόχοι στον ΚτΠ

Στη σημαντικότητα της ανάλυσης του γονιδιώματος αναφέρθηκε ο Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Νοσ. Υγεία, μιλώντας στο Cancer Week. Όπως ανέφερε, η πρόοδος στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου είναι εντυπωσιακή.

Η στόχευση των EGFR, ALK & ROS άλλαξε ριζικά το πεδίο θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η ανάδειξη νέων σπάνιων μοριακών στόχων ανέδειξε κλινικά αποτελέσματα και δημιούργησε την ανάγκη εκτεταμένης ανάλυσης του γονιδιώματος σε συνδυασμό με κλινικές μελέτες νέων στοχευτικών μορίων. Όπως είπε, η εκτεταμένη γονιαδιακή ανάλυση είναι πλέον απαραίτητη και η μοριακή ογκολογία αναπτύχθηκε σαν μοντέλο στον καρκίνο του πνεύμονα και είναι εδώ για να μείνει.

Αντίσταση στην ανοσοθεραπεία

Στα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάπτυξη αντίστασης στην ανοσοθεραπεία, σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, εστίασε την ομιλία του στο Cancer Week, ο
Ιωάννης Μούντζιος, MD, MSc, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Κατηγοριοποιώντας τους ασθενείς που παρουσιάζουν αντίσταση στην ανοσοθεραπεία, είπε ότι είναι αυτοί που παρουσιάζουν εξ΄ αρχής αυτήν την αντίσταση, κάποιοι που στην αρχή ανταποκρίνονται αλλά στη συνέχεια εμφανίζουν αντίσταση, αυτοί στους οποίους συνυπάρχει από την αρχή ένας αντιστασιακός κλώνος (ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα), και τέλος οι ασθενείς που έχουν πολύ καλή ανταπόκριση και για μακρύ χρονικό διάστημα στην ανοσοθεραπεία , όμως κάποια στιγμή κάποια καρκινικά κύτταρα αποκτούν κάποια μοριακά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ανθεκτικά.

Οι τρόποι που μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Μούντζιο, είναι πρώτα από όλα η κατανόηση από τους ερευνητές των μοριακών μηχανισμών αντίστασης στην ανοσοθεραπεία. Επίσης η τροποποίηση της ενδογενούς και εξωγενούς αντίστασης με σκοπό την ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης. Οι συνδυασμοί ανοσοθεραπευτικών παραγόντων με διαφορετικό μηχανισμό δράσης καθώς και οι συνδυασμοί ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχεύουσες θεραπείες.

Τέλος, ο κ. Μούτζιος τόνισε τη σημασία των βιοδεικτών για τον καθορισμό των ασθενών που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθούν σε κάθε θεραπευτική κατηγορία. Σημείωσε δε, ότι στην Ελλάδα γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες στην έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα και θα πρέπει να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς για τις κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Βιοιατρική: Εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου Covid-19

Ένα νέο και ολοκληρωμένο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου COVID-19 ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η επιστημονική ομάδα που αποτελείται από το Βιοπληροφορικό Δημήτρη Νικολούδη, τη Βιοχημικό/Μοριακή Βιολόγο Ασημίνα Χιωνά, και τον Παθολόγο / Ηπατολόγο Δημήτριο Κουντουρά, ανέπτυξε ένα σύστημα αξιολόγησης (benchmark) της επάρκειας των καθημερινών τεστ COVID (PCR και Rapid), ούτως ώστε τα αποτελέσματα που προκύπτουν να είναι σταθερά αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εξάπλωσης του ιού στην επικράτεια.
Όταν το υπολογιστικό μοντέλο επιβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός καθημερινών τεστ, τότε γίνεται εφικτός ο έγκαιρος προσδιορισμός και η έγκαιρη προειδοποίηση, με ορίζοντα δύο εβδομάδων, για τις καθημερινές ανάγκες που θα προκύψουν μελλοντικά σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Το προβλεπτικό μοντέλο 2 εβδομάδων που αναπτύχθηκε έδειξε αναδρομική ακρίβεια με απόκλιση μόλις +/- 7 κλινών ΜΕΘ COVID μεσοσταθμικά, συγκρίνοντας τις προβλέψεις με τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία που δόθηκαν δημοσίως μέσα σε διάστημα 10 μηνών (17/10/2020 με 8/8/2021), περιλαμβανομένων και των δύο μεγάλων κυμάτων της πανδημίας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports (https://www.nature.com/articles/s41598-021-99543-y) και υπολογίζει ότι στη χώρα μας διενεργείται ικανός αριθμός τεστ, σταθερά από τα τέλη Αυγούστου του 2020, καθώς και ότι η νοσηρότητα του ιού Sars-Cov2 φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 10 φορές από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Επίσκεψη ΔΣ Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (ESOT) στο Ωνάσειο

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (European Association for Organ Transplantation-ESOT) την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Οι επισκέπτες, όλοι εξέχοντα Μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας των Μεταμοσχεύσεων, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Ωνασείου από τον Πρόεδρο Καθηγητή Ιωάννη Μπολέτη, μέλος Δ.Σ. της ESOT και τον Γενικό Διευθυντή Παναγιώτη Μινογιάννη. Το πολυσχιδές έργο του Ιδρύματος και τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου παρουσίασε η κα ΄Εφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια & Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση.

Το μακρόχρονο ιστορικό αλλά και τις προοπτικές των Προγραμμάτων Καρδιάς και Πνευμόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παρουσίασαν ο Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος, ο Υπεύθυνος Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, Πνευμόνων και Μηχανικής Υποστήριξης κ. Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης και ο Διευθυντής της Μονάδας Μοριακής Ανοσοπαθολογίας & Ιστοσυμβατότητας κ. Δημήτριος Ντεγιάννης.

Η επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ESOT πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας του επόμενου μεγάλου Συνεδρίου της ESOT που θα γίνει το 2023 στην Αθήνα και του οποίου θα προεδρεύει ο Καθηγητής Ι. Μπολέτης. Το Συνέδριο θα έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 11 έως 17 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021. Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+30%), στην Αλεξανδρούπολη (+50%) και στο Βόλο (+176%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στα Χανιά (+18%), στην Ξάνθη (+24%) και στα Ιωάννινα (+28%).

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-33%), στον ‘Αγιο Νικόλαο (-50%) και στο Ηράκλειο (-68%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-12%). 29 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD-19 και 3.739 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.739, εκ των οποίων 701 εντοπίστηκαν στην Αττική, 574 στη Θεσσαλονίκη, 270 στη Λάρισα, 172 στην Ημαθία, 141 στη Μαγνησία, 128 στην Πιερία, 119 στην Πέλλα, 101 στα Τρίκαλα και 21 είναι εισαγόμενα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356. Μεταξύ αυτών, 312 (87,64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12,36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9,43%).