Ισραήλ: Κρούσμα του νέου υποστελέχους της παραλλαγής δέλτα

Μετά από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προχθές εντοπίστηκε και στο Ισραήλ, το πρώτο κρούσμα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού που έχει βαπτιστεί «AY4.2» ή Δέλτα +. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας, διαγνώστηκε σε 11χρονο αγόρι που υποβλήθηκε σε εξέταση στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έξω από το Τελ Αβίβ μετά την επιστροφή του μαζί με την οικογένειά του από τη Μολδαβία.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι διενεργείται επιδημιολογική έρευνα καθώς οι αρχές παρακολουθούν όλες τις παραλλαγές και τα υποστελέχη του SARS-CoV-2 στη χώρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, παρακολουθείται στενά και από επιστήμονες στη Βρετανία. Στο Ισραήλ, προχθές ανακοινώθηκαν 11 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.487 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε τους 8.021 νεκρούς επί συνόλου 1.319.001 μολύνσεων. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 17.126. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 353 (-4 σε 24 ώρες).

 

Αποκλειστική συνεργασία της Genesis Pharma με την Seagen

Η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε την έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Seagen Inc., μια διεθνή φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει πρωτοποριακά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η συμφωνία αφορά την αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μιας νέας, καινοτόμας αντικαρκινικής θεραπείας ενηλίκων ασθενών με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα μια ακόμα σημαντική διεθνή συνεργασία για την εταιρεία μας. Η Seagen είναι μια παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας επικεντρωμένη στο στόχο της επαναστατικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που εμπιστεύτηκε και επέλεξε τη GENESIS Pharma ως τον στρατηγικό της συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, αναγνωρίζοντας την μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία μας στον θεραπευτικό τομέα της ογκολογίας. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την άμεση και αδιάκοπη πρόσβαση σε όσους ασθενείς με καρκίνο μαστού μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την καινοτόμα θεραπεία».

Astrazeneca: Μεγάλο κλινικό πρόγραμμα για την Covid-19

Στο κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η AstraZeneca κατά της Covid-19, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου και μέλος Δ.Σ. PIF, μιλώντας στο πάνελ «Βέλτιστες πρακτικές ESG και στρατηγική για την κλιματική κρίση» του Καθημερινή 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit. Όπως είπε, η εταιρεία «βρίσκεται σε ένα μεγάλο κλινικό πρόγραμμα, που καλύπτει από την προφύλαξη από την Covid μέχρι τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται».

Για το πότε αναμένεται η έγκριση του κοκτέιλ αντισωμάτων είπε πως νεότερα θα έχουμε τους επόμενους μήνες, υπενθυμίζοντας πως ο ΕΜΑέχει ξεκινήσει η κυλιόμενη αξιολόγησή του, ενώ η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα και στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για έγκριση έκτακτης χρήσης. Ωστόσο, η κ Χουλιάρα τόνισε ότι τα υπό ανάπτυξη φάρμακα δεν αναιρούν τη σημασία του εμβολιασμού.

«Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, αλλά και μελλοντικά είναι το εμβόλιο. Είναι ένα μάθημα που μας έχει δείξει η πανδημία για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και για το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσα εμβόλια αποτελεσματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» είπε, προσθέτοντας πως «ναι μεν θα πρέπει να μιλάμε για θεραπείες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο όπλο είναι το εμβόλιο». Αναφερόμενη στην πανδημία πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τον πόλεμο, αλλά έχουμε κερδίσει μία σημαντική μάχη: αυτή των εμβολίων…. είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε και τον πόλεμο».

Εκστρατεία ενημέρωσης για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά μας αδύναμα και εύθραυστα. Και όπως κάθε τι εύθραυστο και πολύτιμο, αξίζει να τα προστατέψουμε. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και να ελέγχουμε την υγεία των οστών μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas μέσω της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ», που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Αντλώντας έμπνευση από το γεγονός ότι τα οστά που έχουν προσβληθεί από την οστεοπόρωση γίνονται με την πάροδο του χρόνου ιδιαίτερα εύθραυστα, η κεντρική ιδέα της νέας καμπάνιας εστιάζει στο «σήμα κατατεθέν» κάθε πολύτιμου και εύθραυστου αντικειμένου: την ταινία περιτυλίγματος με την ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, τα κεντρικά εικαστικά της καμπάνιας παρουσιάζουν γυναίκες άνω των 50 ετών σε καθημερινές δραστηριότητες, έχοντας τυλιγμένη γύρω από τον μηρό, την πλάτη και το χέρι τους την ταινία «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η επίπτωση της νόσου στα οστά, «προειδοποιώντας» τα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, πως ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να υποστούν κάποιο κάταγμα.

Επιπρόσθετα, τα μηνύματα της καμπάνιας φτάνουν στο κοινό μέσω ραδιοφωνικού σποτ, προβολής στο διαδίκτυο και δημοσιεύσεων στα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόσθετη ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού, στις 26 Οκτωβρίου το Ζάππειο Μέγαρο θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα. Στόχος της εκστρατείας είναι να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης, μίας συχνής πάθησης στα άτομα άνω των 50 ετών, από την οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία

Τους στόχους και το περιεχόμενο του 42ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21-23/10 στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη Χρόνια Στεφανιαία Νόσος και στη Σταθερή Στηθάγχη, στις βαλβιδοπάθειες και στην εξέλιξη στην διαδερμική αντιμετώπισή τους, στις καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου COVID-19, στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια, στις ψηφιακές εφαρμογές και στην τηλεϊατρική, ενώ θα παρουσιασθούν εθνικές καταγραφές για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και των εμφυτεύσεων συσκευών διατήρησης του καρδιακού ρυθμού. Με αφορμή το υβριδικό 42ο

Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο εγκαινιάστηκε η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που έχει στόχο να προσφέρει στους ασθενείς έγκυρη, εύληπτη και περιεκτική πληροφόρηση για τη σταθερή στηθάγχη, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο τους, να οδηγηθούν στη βέλτιστη διαχείριση της πάθησής τους, παραμένοντας δραστήριοι και ενεργητικοί.

Νέες καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο του ήπατος

Οι παράγοντες κινδύνου, οι νέες καινοτόμες θεραπείες καθώς και αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του ήπατος παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), στα πλαίσια του Επίσημου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος.

Σκιαγραφώντας τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη νόσο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΜΗ, Καθηγητής Ιωάννης Ελευσινιώτης, ανέφερε ότι η πρόληψη μέσα από εξετάσεις, η έγκαιρη ενημέρωση, ο ορθός τρόπος ζωής και η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη ασπίδα προστασίας απέναντι στον Καρκίνο του Ήπατος. Η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Πρόεδρος Δ.Σ της ΕΟΠΕ, αναφερόμενη στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο, προσέθεσε: «Όλο και περισσότερα είναι τα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση, με την χρήση νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες είναι βασισμένες στην βιολογία του νοσήματος, και η ανοσοθεραπεία, που έχει αλλάξει την ιστορία σε πολλούς τύπους καρκίνου, επιτρέπουν επιτέλους στους ασθενείς μας και σε μας τους θεράποντες γιατρούς τους να ελπίζουμε».

Ο Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου «Προμηθέας», που παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου ανέφερε: «Η ενημέρωση αμφότερων των ασθενών ήπατος, των συγγενών αυτών, καθώς και του γενικού πληθυσμού που ενδέχεται να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει, πάντοτε αποτελούν το καλύτερο «εμβόλιο» απέναντι σε μια παγκόσμια συνεχιζόμενη πανδημία, όπως αυτή του καρκίνου του ήπατος, η οποία εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τα συστήματα υγείας».

Κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 σε επίνοσα άτομα

Η συσχέτιση μεταξύ του βαθμού ανοσίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και ο κίνδυνος νόσησης από COVID-19 στα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία (επίνοσα) παραμένει υπό διερεύνηση. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από εθνικές βάσεις δεδομένων στη Σουηδία. Ανιχνεύτηκαν τα μέλη των οικογενειών που είχαν αποκτήσει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 είτε μέσω προηγούμενης νόσησης με COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού με δύο δόσεις εμβολίων μέχρι τις 14 Απριλίου 2021. Ακολούθως, προσδιορίστηκαν οι νέες λοιμώξεις COVID-19 στα επίνοσα μέλη των οικογενειών από τις 15 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2021. Συνολικά συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση 1.789.728 άτομα από 814.806 οικογένειες.

Κάθε οικογένεια είχε 2 έως 5 μέλη, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των μελών της οικογένειας με ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και του κινδύνου λοίμωξης COVID-19 στα επίνοσα άτομα της οικογένειας. Τα επίνοσα άτομα με 1 οικογενειακό μέλος με ανοσία είχαν 45%-61% χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19, ενώ τα επίνοσα άτομα με 2 οικογενειακά μέλη με ανοσία είχαν 75%-86% μειωμένο κίνδυνο για COVID-19. Η ύπαρξη 3 μελών με ανοσία στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο COVID-19 για τα επίνοσα άτομα κατά 91%-94%, ενώ η ύπαρξη 4 μελών στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο κατά 97%. Αντιστοίχως, όσο αυξανόταν ο αριθμός των μελών της οικογένειας με ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 τόσο μειωνόταν και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο COVID-19 που χρήζει νοσηλείας.

Εμπόδια και ανεπάρκειες στην πρόσβαση σε εξετάσεις βιοδεικτών

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών των IQNPath-ECPC-EFPIA, παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν για την χώρα μας, η Ελλάδα καταγράφει μέτριες, συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, επιδόσεις στους τομείς της πρόσβασης σε φάρμακα, στην πρόσβαση σε τεστ απλών & πολλαπλών βιοδεικτών καθώς και στους τομείς της ποιότητας των διενεργηθεισών εξετάσεων, της πρόσβασης σε εργαστήρια και της διαθεσιμότητας τεστ.

Η έρευνα καταγράφει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα μας όσον αφορά την πρόσβαση, έγκριση και αποζημίωση, αλλά και το επίπεδο της ποιότητας των εξετάσεων, με σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκειες όσον αφορά το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο. Τα σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι:
-Περιορισμένη διαθεσιμότητα ιατρικής ακριβείας που συνδέεται με βιοδείκτες λόγω πολύπλοκων διαδικασιών και αποζημίωσης μικρού αριθμού εξετάσεων
-Ασάφεια στις προσεγγίσεις αξιολόγησης της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί στην μη ενσωμάτωσή τους στην κλινική πρακτική
-Διαφορές εργαστηρίων ως προς τις υποδομές – Μικρός αριθμός ιδιωτικών, δημοσίων & ακαδημαϊκών εργαστηρίων με δυνατότητες εφαρμογής τεχνικής FISH & ΝGS
-Χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση για την υποστήριξη των εξετάσεων βιοδεικτών με αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση τους
-Περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία διάθεσης νέων φαρμάκων
-Χαμηλή συμμετοχή των εργαστηρίων σε προγράμματα πιστοποίησης ποιότητας

Οι βραχυπρόθεσμες συστάσεις πολιτικής που προτείνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την επίτευξη ενός οράματος ισότιμης πρόσβασης σε εξετάσεις βιοδεικτών είναι: η ανάπτυξη διαδικασιών για την παράλληλη έγκριση των φαρμάκων και των ανάλογων τεστ βιοδεικτών,
η θέσπιση ενός Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης της Αξίας των Βιοδεικτών, η θέσπιση ειδικού προϋπολογισμού για εξετάσεις βιοδεικτών, υποχρεωτική διαπίστευση ISO των εργαστηρίων και συμμετοχή σε πρόγραμμα ΕQA (εξωτερικής αξιολόγησης ποιότητας), περιφερειακά κέντρα εξετάσεων για τη βελτίωση κόστους-αποδοτικότητας, ανάπτυξη τεχνογνωσίας, επένδυση σε τεχνολογίες έλεγχο, βελτίωση ενημέρωσης των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη χρησιμότητα των εξετάσεων βιοδεικτών, τις διαδικασίες εξετάσεων και αποζημίωσης, συλλογή δεδομένων σε κεντρική βάση για την παρακολούθηση του επιπολασμού των βιοδεικτών και τον εντοπισμό τάσεων όσον αφορά την ανταπόκριση ασθενών σε θεραπείες και τέλος, καθιέρωση διαδικασιών ανίχνευσης ορίζοντα για μελλοντικές ανάγκες ελέγχου. Η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου τόνισε:
«οι ασθενείς χρειάζονται ταχεία και έγκυρη ενημέρωση για τις δυνητικές θεραπείες για την περίπτωση τους και ο έλεγχος με τους των κατάλληλους για την περίπτωση τους βιοδείκτες, θα βοηθήσει την επιλογή της θεραπείας που προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξάλειψης ή ελέγχου της νόσου».

Παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου Covid-19 στα παιδιά

Τα παιδιά στη συντριπτική του πλειοψηφία όταν κολλήσουν SARS-CoV-2 θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθούν σημαντικά και τελικά θα χρειασθούν νοσηλεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά;
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο EBioMedicine ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου.

Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα. Η μελέτη που έγινε στο Μπουένος Άιρες σε 550 παιδιά με πρόσφατη διάγνωση για τον κορωνοϊό έδειξε ότι τα παιδιά, στα οποία δεν παρήχθησαν επαρκή αντισώματα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία. Εκτός από τα αντισώματα οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες πτυχές της ανοσολογικής απάντησης και βρήκαν ότι στα παιδιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο η ανοσολογική απόκριση είχε στοιχεία πιο αδύναμης κυτταρικής ανοσίας, αλλά και πιο καθυστερημένης αποτελεσματικότητας.

Καθότι στα παιδιά οι συννοσηρότητες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της νόσου, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων επιβαρυντικών νόσων στην καθυστερημένη και αδύναμη ανοσολογική απόκριση. Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει την μεγάλη σημασία που θα έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά για την αποφυγή βαριάς νόσου όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σχετικών εμβολίων, καθότι ο εμβολιασμός ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση στα πρώτα κρίσιμα στάδια της μόλυνσης από κορωνοϊό.

Σ. Τσιόδρας: Σημαντική μείωση θανάτων, εισαγωγών και διασωληνώσεων από τα εμβόλια στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα μας, παρουσίασε χθες σε έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Η μελέτη εκπονήθηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, χρησιμοποίησε δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η μελέτη εκπονήθηκε για να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, αλλά και για να καταρριφτούν παρερμηνείες των επιστημονικών δεδομένων που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις και άρνηση εμβολιασμού. Εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από COVID-19, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από COVID-19 για όλες τις ηλικίες. Ειδικότερα, με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 θάνατοι, 5.560 εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Θα είχαμε αποφύγει 1200 θανάτους στη χώρα μας εάν είχαμε εμβολιασμό στο 95% του πληθυσμού μας σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω έως τα μέσα Ιουλίου, τόνισε ο καθηγητής. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα θανάτου μεγαλύτερο είναι το όφελος στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα, 90% προστασία δίνει αυτό της Pfizer, 97% της Moderna, 94% της Astrazeneca και 72% της Johnson & Johnson. Για την εισαγωγή σε ΜΕΘ, η προστασία είναι της τάξης του 95%. Σχετικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα» ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρήθηκε και μετά την εμφάνιση της. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα ήταν από 92% έως 98% πριν και από 71% έως 96% μετά. Υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
«Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά. Περισσότερα από 6.500.000.000 δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πλέον αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα», είπε κλείνοντας την παρουσίαση του ο καθηγητής.