Αντώνιος Χαρλαύτης: Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μειώνει τη θνητότητα κατά 20%

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μειώνει τη θνητότητα κατά 20% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δήλωσε ο χειρουργός μαστού, Διευθυντής Κλινικής, στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», Αντώνιος Χαρλαύτης, στην ομιλία του στο συνέδριο Cancer Week. Όπως ανέφερε, οι μέθοδοι διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι η Ψηλάφηση, η Μαστογραφία-Τομοσύνθεση, το Υπερηχογράφημα, η Μαγνητική μαστογραφία (MRI) καθώς και νεώτερες μέθοδοι όπως Mx με σκιαγραφική ουσία. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε Μονάδες μαστού από εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, τόνισε ο κ. Χαρλαύτης. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστογραφία στις ηλικίες κάτω των 50 ετών

Μειώνουν τη θνητότητα κατά 15%, στις ηλικίες 50-60 ετών μειώνουν τη θνητότητα κατά 14-23%, ενώ στις ηλικίες 60 -69 ετών, η θνητότητα μειώνεται από 31 έως 32%. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης, ότι σημαντική μείωση θνητότητας υπάρχει όταν τα μεσοδιαστήματα ελέγχου είναι μικρότερα των 24 μηνών. Για το υπερηχογράφημα μαστού, ο κ. Χαρλαύτης ανέφερε ότι ενδείκνυται κυρίως για μικρές ηλικίες, συμπληρώνει την ψηλάφηση και τη μαστογραφία, αλλά δεν ενδείκνυται μόνη της ως εξέταση για πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Όπως σημείωσε, βοηθάει στη διερεύνηση τυχόν ευρημάτων καθώς και στις επεμβατικές πράξεις (παρακέντηση για κυτταρολογική εξέταση, εκκένωση κύστεων). Η μαγνητική τομογραφία μαστών (MRI), ενδείκνυται κυρίως για περαιτέρω  διερεύνηση ευρημάτων και τον έλεγχο σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Έχει αποδειχθεί ότι ο ετήσιος έλεγχος με MRI σε γονίδια BRCA1-BRCA2 μειώνει κατά 70% τον κίνδυνο διηθητικής νόσου. Ο κ. Χαρλαύτης τόνισε επίσης ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, πρέπει να είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, ωστόσο οι γενικότερες που υπάρχουν αναφέρουν ότι η πρώτη μαστογραφία στη ζωή κάθε γυναίκας (αναφοράς) πρέπει να γίνεται στην ηλικία 35-40 ετών, ενώ μετά τα 40 πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μαζί με υπερηχογράφημα σε υψηλής πυκνότητας μαστούς.

Η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού, οδηγεί σε ηπιότερες θεραπείες, δηλαδή (μικρότερο χειρουργείο, λιγότερες επιπλοκές, διατήρηση μαστού, μη χορήγηση χημειοθεραπείας, μη χορήγηση άλλων τοξικών θεραπειών), ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί πόρους για το κράτος που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη βελτίωση εξετάσεων πρόληψης κλπ, κατέληξε ο κ. Χαρλαύτης.

Προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών: Οι καινούργιες θεραπείες έχουν αυξήσει θεαματικά την επιβίωση των ασθενών

Στις σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, εστίασε την ομιλία του στο  Cancer Week, o Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Θεραπευτικής Παθολογίας- Ογκολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως τόνισε, ειδικά ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών, που αποτελεί και τη συνηθέστερη μορφή της νόσου, σήμερα αποτελεί μία χρόνια νόσο, γεγονός που οφείλεται τόσο στη χειρουργική αντιμετώπιση όσο και στις εξελίξεις στη συστηματική θεραπεία. Η πρόοδος αυτών των θεραπευτικών εξελίξεων, έχει φθάσει και στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύεται και από μελέτες που έχουν γίνει στην Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, που αποτελεί Κέντρο Αναφοράς της νόσου, και δείχνουν την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών. Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη αναστολέων του PARP και η αναγνώριση της σημασίας του γονιδίου BRCA στην επιδιόρθωση του DNA, αποτελούν την πλέον σημαντική πρόσφατη πρόοδο στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου των ωοθηκών.

Για την ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου, δεν υπάρχουν ακόμα κάποια δεδομένα, ωστόσο, έχει φανεί ότι σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες (χημειοθεραπεία), υπάρχει βελτίωση στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η πρόοδος στις θεραπευτικές εξελίξεις για τον καρκίνο των ωοθηκών συνεχίζεται, όπως τόνισε ο κ. Μπάμιας, και η αντιμετώπιση ασθενών σε κέντρα αριστείας με στενή συνεργασία γυναικολόγων, ογκολόγων και παθολόγων ογκολόγων, εγγυάται την επίτευξη των βέλτιστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Το 60-80% των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία δεν το χρειάζονται

Για τα σημαντικά οφέλη των ασθενών με καρκίνου του μαστού από την ακτινοθεραπεία μίλησε ο ογκολόγος ακτινοθεραπευτής, Διευθυντής Τμήματος Ακτινοθεραπείας, ΙΑΣΩ, Ευάγγελος Μαραγκουδάκης στο Cancer Week.

Όπως ανέφερε, η εισαγωγή της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού οδήγησε στην κατάργηση της μαστεκτομής και στο πέρασμα στην ογκεκτομή.

Αύξηση της επιβίωσης, μείωση των υποτροπών, συμβολή σε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, βελτίωση της ποιότητα ζωής και αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, είναι μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης, είναι πολύ σημαντικό, η ακτινοθεραπεία να χορηγείται στους ασθενείς που πραγματικά μπορεί να έχουν όφελος και να «ζυγίζεται» το κέρδος-ζημιά από τον θεράποντα γιατρό, διότι όπως ανέφερε, έχει παρατηρηθεί ότι το 60-80% των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπέια δεν το χρειάζονται.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να κατανοούν ότι η ακτινοθεραπεία δεν εξασφαλίζει την ίαση καθώς και ότι δεν σημαίνει μηδενικές επιπλοκές δήλωσε ο κ. Μαραγκουδάκης. Τέλος σημείωσε ότι η ανάγκη για μείωση των παρενεργειών είναι επιτακτική στον τομέα της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού.

 

Επεκτείνονται οι ενδείξεις φαρμακευτικού σκευάσματος της Lavipharm

Η Lavipharm ανακοινώνει την επέκταση των ενδείξεων μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου σταθερού συνδυασμού παρακεταμόλης, ακετυλοσαλικυλικού οξέος, καφεΐνης για τη θεραπεία της ημικρανίας. Συγκεκριμένα, η χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος προοριζόταν μέχρι πρότινος για την αντιμετώπιση πονοκεφάλου, πονόδοντου, πυρετού, μυαλγιών, αρθραλγιών και πόνων περιόδου, ενώ πλέον ενδείκνυται και για την οξεία αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, που χαρακτηρίζονται από πόνο τουλάχιστον μέτριας έντασης.

Η ημικρανία είναι μία χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα συμπτώματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες, καθιστώντας την πάθηση μία εκ των πιο συνηθισμένων στον γενικό πληθυσμό. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής σε ημικρανίες είναι από 35 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη διαταραχή σε σχέση με τους άντρες. Περίπου το 20% των πασχόντων εμφανίζουν συμπτώματα αύρας, ενώ ημικρανίες μπορεί να εμφανίσουν και τα παιδιά, με το 4-5% των εφήβων να πάσχουν από τη διαταραχή. «Στη Lavipharm, η παραγωγή και διάθεση αποτελεσματικών φαρμάκων είναι μια αέναη διαδικασία στο καθημερινό μας έργο. Είμαστε περήφανοι για την έγκριση της επέκτασης των ενδείξεων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της ημικρανίας ενός ιστορικού φαρμάκου της εταιρείας μας», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, Chief Operating Officer & Country Manager της Lavipharm.

Σταθερή παραμένει η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής και στην Ελλάδα Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, τουλάχιστον για τους καρκίνους μαστού  και τραχήλου μήτρας αναφέρθηκε ο Κώστας Αθανασάκης, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας  Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο Cancer Week. Όπως είπε η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παραμένει δυστυχώς σταθερή πάνω από 40 έτη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά πράγματα στον τομέα της πρόληψης δεν βελτιώνονται. Αντίθετα γίνονται καλύτερα στο τομέα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Οι Ελληνίδες σύμφωνα με μελέτες κάνουν μεν τεστ ΠΑΠ όμως οι εξετάσεις αυτές είναι ευκαιριακές, δεν είναι σταθερές, επεσήμανε ο κ. Αθανασάκης. Ο ευκαιριακός έλεγχος είναι άμεσα εξαρτώμενος από τα οικονομικά του χρήστη και το γεγονός δεν επιτρέπει να έχουμε σωστά στοιχεία. Η χώρα οφείλει να κάνει ένα Εθνικά Οργανωμένο Προληπτικό Πρόγραμμα Ελέγχου που θα ξεκινά από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής αποφασίζει για τη θεραπεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή να παρέχει τεστ  έγκαιρης ανίχνευσης. Σύμφωνα με το κ. Αθανασάκη, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει ρίξει το βάρος του στην θεραπεία και είναι καιρός να προωθήσει και τον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Για πρώτη φορά ο νόμος του 2020 που βασίζεται στο πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, κάνει λόγο για προσυμπτωματικό έλεγχο στη χώρα μας. Για να λειτουργήσει όμως αυτό το πρόγραμμα σωστά και να αποδώσει χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε και στην πανδημία, όπως η ψηφιοποίηση και η χρήση νέων τεχνολογιών, τόνισε ο καθηγητής.

Δημήτριος Φαρμάκης: Αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου

Στην αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Φαρμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου.  Όπως τόνισε ο καθηγητής, η θρόμβωση στον ασθενή με καρκίνο συσχετίζεται με παράγοντες που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τον ίδιο τον καρκίνο ακόμα και από τη θεραπεία για τον καρκίνο.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της νόσου είπε ότι οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους αποτελούν βασική θεραπεία για τον ασθενή με φλεβική θρόμβωση και καρκίνο και έχουν αποδειχθεί ασφαλή. Όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή τα νεότερα αντιπηκτικά από του στόματος άλλαξαν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της. Στη φαρέτρα των ειδικών είναι φάρμακα όπως τα Dabigatran, Rivaroxaban, Apixaban, Edoxaban. Ωστόσο, ο θεράπων ιατρός πρέπει να προσέχει τη χορήγηση όλων των θεραπειών στον ασθενή με καρκίνο διότι ένα ποσοστό 50-60% μπορεί να έχει νεφρική ανεπάρκεια και το 80% ασθενών με καρκίνο λαμβάνει νεφροτοξικούς αντικαρκινικούς παράγοντες.