Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά

Θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 2/3 του εμβολίου κατά κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Moderna.
«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το προφίλ ασφαλείας και ανοσίας του mRNA-1273 σε παιδιά ηλικίας 6 έως κάτω από 12 ετών και ικανοποιημένοι που η μελέτη ανταποκρίθηκε στα κύρια σημεία ανοσίας.

Ανυπομονούμε να υποβάλουμε αίτηση σε ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως και παραμένουμε δεσμευμένοι στο να κάνουμε το καθήκον μας και να βοηθήσουμε να τερματιστεί η πανδημία», δήλωσε η εταιρεία.

Η Moderna είπε ότι το εμβόλιο δύο δόσεων ήταν καλά ανεκτό και αποτελεσματικό στα παιδιά και ότι η εταιρεία θα υποβάλει σύντομα τα αποτελέσματα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και σε άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς υγείας παγκοσμίως.

 

Ρωσία: Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Για πληθώρα πλαστών πιστοποιητικών στη Ρωσία έκανε λόγο στο πρακτορείο TASS ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ. Όπως ανέφερε, περίπου του 80% των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, αλλά έχουν νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό, έχουν αγοράσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού..

Ο Γκίντσμπουργκ διευκρίνισε ότι το να ελεγχθεί αν κάποιος έχει εμβολιασθεί ή όχι, μπορεί να γίνει, αν δει τις σημάνσεις του σκευάσματος, οι οποίες καταχωρούνται αν κάποιος έχει εμβολιασθεί. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι σημάνσεις αυτές δεν υπάρχουν στο 80% των ατόμων αυτών που εμφανίζονται ως εμβολιασθέντες». Ο Ρώσος επιστήμονας, αναφερόμενος στην πρακτικής της αγοράς πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, είπε ότι αποτελεί μέρος μόνο όσων στην πραγματικότητα συμβαίνουν.

«Οι άνθρωποί ξοδεύουν χρήματα, και με τα δικά τους αυτά χρήματα στην συνέχεια νοσούν και πεθαίνουν. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Προφανώς με τον τρόπο αυτό αλλάζει η ψυχολογία τους. Νομίζουν ότι έχουν πράγματι εμβολιασθεί και παύουν να τηρούν τα όποια μέτρα προστασίας. Ο κίνδυνος να νοσήσουν αυξάνεται αισθητά, με αποτέλεσμα να αλλάζει η συμπεριφορά τους, αλλά εκτός των άλλων εκθέτουν σε θανατηφόρο απειλή και τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

 

Διαδικτυακές δράσεις ενημέρωσης για την ψωρίαση

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια», διοργανώνει διαδικτυακές δράσεις ενημέρωσης ασθενών και ευαισθητοποίησης κοινού για την Ψωρίαση. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Επιδέρμια», για πρώτη φορά στη χώρα μας, ασθενείς και διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο συνεργάζονται για να διαδώσουν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, συμμετέχοντας σε μια ανοικτή προς το κοινό, διαδικτυακή ενημερωτική αναφορικά με τη νόσο.

Την ελληνική επιστημονική κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Α’ Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων ΓΝΘ και την κυπριακή ο Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου, M.D. Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα Facebook του Συλλόγου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την παρακολουθήσει στον σύνδεσμο www.facebook.com/www.epidermia.gr.

Επιπροσθέτως, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια» δραστηριοποιείται ενεργά στα social media και καλεί τα μέλη του, αλλά και το ευρύ κοινό να υποστηρίξουν τη νέα ψηφιακή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση που υλοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Η εν λόγω πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη δημοσίευση posts και stories με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης στις σελίδες Facebook και Instagram του Συλλόγου. Η Ψωρίαση επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

ΕΜΑ: Έγκριση της τρίτης δόσης του εμβολίου της Moderna

Μετά το εμβόλιο της Pfizer, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ανακοίνωσε και την έγκριση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου Spikevax της εταιρείας Moderna. Όπως ανακοινώθηκε, τα δεδομένα δείχνουν πως μια ενισχυτική δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, 6 με 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδηγεί σε αύξηση των αντισωμάτων σε ενήλικες, των οποίων τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η ενισχυτική δόση αποτελείται από το μισό της δόσης που χρησιμοποιείται για τον κανονικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από μια ενισχυτική δόση είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν τη δεύτερη δόση. Οι υγειονομικές αρχές στα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε συστάσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης στη βάση της τοπικής επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

Ν. Νίτσας: Ανάγκη τήρησης των μέτρων στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη διατήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζει με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.Στην εν λόγω δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Αν γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, στον περσινό εορτασμό του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη, θα διαπιστώσουμε πως η εξέλιξη της πανδημίας είχε και τότε καλπάζοντα ρυθμό με τα αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε στην πόλη μας τους μήνες που ακολούθησαν.

Η εικόνα φέτος έχει ομοιότητες, έχει όμως και μια σημαντική διαφορά που αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών. Η περσινή θλιβερή εξέλιξη πρέπει να αποτελέσει για όλους μας μάθημα ζωής, ώστε κατά τον φετινό εορτασμό να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε τηρώντας τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε να μην ευνοήσουμε την μετάδοση του ιού.

Η χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός επιβάλλεται . Ας μην αφήσουμε τον ιό να γιορτάσει μαζί μας και ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις μας σε φίλους και συγγενείς, ας προστατεύουμε όλους εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αλλά και εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Ο περιορισμός της πανδημίας είναι στο χέρι όλων μας και το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός μας. Θέλουμε τέλος να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό που έχει ξεκινήσει και αφορά ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου οι οποίοι πρέπει σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους να εμβολιαστούν άμεσα».

Υπόμνημα για την αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα

Υπόμνημα με τις βασικές τους θέσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα, συνέταξαν οι Σύλλογοι «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» της χώρας σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ) και την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ). To υπόμνημα έχει ήδη κατατεθεί υπόψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Επιπρόσθετα, το περιεχόμενό του συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υγείας χθες Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, ημέρα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με την παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων «Άλμα Ζωής» και των Επιστημονικών Εταιρειών ΕΧΕΜ και ΕΕΑΜ που το συνυπογράφουν.

Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και ανέφερε πως το Πρόγραμμα Προληπτικών Εξετάσεων πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο θα γίνει προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό. Θετικός ήταν και στη θεσμοθέτηση των Κέντρων Μαστού, υπογραμμίζοντας, όμως, παράλληλα την πολυπλοκότητα του θέματος.
Επιγραμματικά οι θέσεις του υπομνήματος είναι:

Η άμεση κατάρτιση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού. Η ένταξη συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου μαστού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η λειτουργία ενός δομημένου και ολοκληρωμένου εθνικού Προγράμματος Προσυπτωματικού Ελέγχου (ΠΠΕ) για τη νόσο. Η εξατομικευμένη προσέγγιση σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, πρόληψης, θεραπείας και κλινικής παρακολούθησης των γυναικών υψηλού κινδύνου σε εθνικό επίπεδο και η κατεύθυνσή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα/Μονάδες Μαστού. Η λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων/Μονάδων Μαστού, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Η θεσμοθετημένη διασύνδεση των Κλινικών και Κέντρων Μαστού των Νοσοκομείων με τους Συλλόγους υποστήριξης ασθενών. Η κατάρτιση σχεδίου φροντίδας επιζώντων. Η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανένταξης στην εργασία των ασθενών με καρκίνο μαστού. Η αναγνώριση και υιοθέτηση επίσημα του ρόλου του φροντιστή. Η ολιστική προσέγγιση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μετά τον καρκίνο του μαστού. Η άμεση πρόσβαση σε εγκεκριμένες καινοτόμες θεραπείες των ασθενών με Προχωρημένο Καρκίνο Μαστού. Η εκπόνηση και υλοποίηση μιας πενταετούς Εθνικής Στρατηγικής για την Υλοποίηση της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα. Η εξασφάλιση και διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η πιστοποίησή τους με επίκεντρο τον ασθενή.

Ανάγκη λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσ. Έδεσσας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, επισημαίνει την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Έδεσσας. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου, σταμάτησε η λειτουργία της ΜΕΘ στο εν λόγω νοσαοκομείο ενώ ξεκίνησε η λειτουργία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με το σκεπτικό της συνεργασίας του εν λόγω νοσοκομείου με το άλλο νοσοκομείο του νομού Πέλλας, αυτό των Γιαννιτσών στο οποίο λειτουργεί ΜΕΘ.

Ωστόσο, ο κ. Τζαμτζής, επισημαίνει στην επιστολή του ότι «από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει» και ότι «εάν κάποιος χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ουσιαστικά δηλαδή ακυρώνεται και η χειρουργική κλινική της Έδεσσας».

Παράλληλα δηλώνει ότι «στο Νοσοκομείο της Έδεσσας για τη ΜΕΘ υπάρχουν τέσσερις εντατικολόγοι – παθολόγοι γιατροί και δύο υπάρχουν στη ΜΕΘ Γιαννιτσών», εκτιμά ότι «μπορούν να λειτουργήσουν και οι δύο ΜΕΘ, διότι στη ΜΕΘ Έδεσσας υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν άλλες 3 κλίνες COVID, εκτός από τις 3 που υπάρχουν» και ζητά να δοθεί λύση χωρίς να κλείσει καμία ΜΕΘ, ούτε της Έδεσσας, ούτε των Γιαννιτσών.

Α. Ξανθός: Αναγκαία η αλλαγή υγειονομικής στρατηγικής

Την ανάγκη αλλαγής υγειονομικής στρατηγικής στη χώρα μας δεδομένου ότι η πανδημία είναι ξανά σε έξαρση, τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας ξανθός, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου για την πανδημία και την πολιτική Υγείας. «Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις επόμενες δύο βδομάδες.

Με πάνω από 2500-3000 κρούσματα και 30-40 νεκρούς τη μέρα, τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι επικίνδυνα προβληματικά και ανεύθυνα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που τα στοιχεία του τελευταίου 7ημερου δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο», δήλωσε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι τώρα χρειάζεται αλλαγή υγειονομικής στρατηγικής με προτεραιότητα: Πειστικό εμβολιαστικό restart, με διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση Αγωγής

Υγείας σε πληθυσμούς υψηλής. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπροστά στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος (ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα) με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων, με στόχο να αποκλειστεί η «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ. Αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πχ Γαλλία, Πορτογαλία) και στο θέμα της οργάνωσης του συστήματος και των εμβολιασμών.

Δέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ . Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-ΚΥ, η διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, ένα πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ και, κυρίως, μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής, εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα, με νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες.

Κορυφώνεται η ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Κορυφώνεται η ανησυχία για την πορεία της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες ανακοινώθηκαν πάνω από 700 κρούσματα ενώ οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες εδώ και μέρες. Την ανησυχία εντείνουν και οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό, παρότι χθες ανακοινώθηκε η ακύρωση της μαθητικής παρέλασης στην πόλη την Τετάρτη (27/10), λόγω της ημέρας πένθους που κήρυξε ο Πρωθυπουργός για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες σε 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την 4η ΥΠΕ, εκ των 340 θανόντων από Covid-19 κατά το διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021, ποσοστό 88% ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο το 12% εμβολιασμένοι. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ ανέρχεται σε 340, εκ των οποίων οι 255 (ποσοστό 75%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι 57, εκ των οποίων οι 55 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,5%).

Στέλλα Κυριακίδου: Στόχος της ΕΕ η έγκριση τριών φαρμάκων για την Covid-19

Χαρτοφυλάκιο με δέκα πιθανά φάρμακα για την θεραπεία της COVID-19 που βασίζεται σε ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές, κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο αυτά να διατεθούν σύντομα στα κράτη της Ευρώπης για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από την COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα

Κυριακίδου, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε ήδη υπογράψει τέσσερις από κοινού συμβάσεις προμηθειών για διαφορετικές θεραπείες της COVID-19 και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε περισσότερες. Στόχος μας είναι να εγκρίνουμε τουλάχιστον τρία φαρμακοθεραπευτικά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και ενδεχομένως δύο ακόμη έως το τέλος του έτους και να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά το συντομότερο δυνατόν».

Ομάδα ανεξάρτητων επιστημονικών εμπειρογνωμόνων εξέτασε 82 υποψήφια φαρμακοθεραπευτικά μέσα σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης και ξεχώρισε τα 10 υποψήφια ως τα πλέον υποσχόμενα για το χαρτοφυλάκιο θεραπειών της νόσου στην Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται διάφοροι τύποι προϊόντων για διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών και σε διαφορετικά στάδια και σοβαρότητα της νόσου.

Έξι από τα επιλεγέντα φάρμακα βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση ή έχει υποβληθεί αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άδεια κυκλοφορίας τους. Θα μπορούσαν να λάβουν άδεια κυκλοφορίας σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά στοιχεία αποδεικνύουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι κατασκευαστές των υπόλοιπων τεσσάρων φαρμάκων έλαβαν επιστημονικές συμβουλές από τον EMA και, μόλις συγκεντρωθούν επαρκή κλινικά δεδομένα, μπορούν να ξεκινήσουν περαιτέρω κυλιόμενες αξιολογήσεις. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα δημιουργήσει μια διαδραστική πλατφόρμα χαρτογράφησης για ελπιδοφόρα φαρμακοθεραπευτικά μέσα. Έχει προκηρυχθεί πρόσκληση υποβολής προσφορών για τον σχεδιασμό της πλατφόρμας.