Η λάθος αξιολόγηση των τεστ αντισωμάτων μπορεί να οδηγήσει στη μη σωστή εκτίμηση της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, τα τεστ αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 προσδιόριζαν εάν κάποια άτομα είχαν μολυνθεί από τον ιό και πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι η παρουσία αντισωμάτων θα βοηθούσε στη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων (lockdown). Η αρχική ιδέα ήταν ότι όσοι είχαν αντισώματα θα είχαν ανοσία και δεν θα επαναμολύνονταν τουλάχιστον προσωρινά, συνεπώς, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο. Καθώς η πανδημία εξελισσόταν, η ιδέα ενός «διαβατηρίου ανοσίας» με βάση την παρουσία αντισωμάτων, δυστυχώς δεν φάνηκε να δίνει τη λύση. Τα ερωτήματα που συσχέτιζαν τα αντισώματα με την προστασία από τη λοίμωξη παρέμεναν αναπάντητα, αφού για παράδειγμα δεν είναι απόλυτα σαφή ποια συγκεκριμένα αντισώματα προστατεύουν από την επαναμόλυνση με τον SARS-CoV-2, πόσο υψηλά πρέπει να είναι τα επίπεδά τους, και για πόσο καιρό παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της νόσου COVID-19.

Η έγκριση των εμβολίων για την COVID-19, επανέφερε τα τεστ αντισωμάτων στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, η ιδέα ήταν ότι με μια απλή εξέταση αίματος για αντισώματα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να ελέγξουν αν το εμβόλιο «λειτούργησε» και, αργότερα, αν θα έπρεπε να κάνουν αναμνηστική δόση. Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό JAMA (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2785530) παρουσιάζονται τα ενδεχόμενα προβλήματα και λάθη σχετικά με την εκτίμηση της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 με βάση τα τεστ αντισωμάτων. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά σημεία του άρθρου.

Τα τεστ αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 που τελικά έλαβαν Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από τον FDA των ΗΠΑ, δεν μπορούν να προβλέψουν την προστασία έναντι του ιού με βάση τα επίπεδα των μετρούμενων αντισωμάτων. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021, ο FDA εξέδωσε επανειλημμένες ανακοινώσεις στις οποίες επισημαίνονται τα παρακάτω:

  1. Ορισμένα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα μόνο μετά από φυσική μόλυνση με τον ιό και επομένως, άτομα που δεν είχαν μολυνθεί, θα μπορούσαν να είναι αρνητικά για αυτά τα αντισώματα, παρά το γεγονός ότι μετά τον εμβολιασμό έχουν αποκτήσει ανοσία. Συνεπώς, τα αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα τεστ αντισωμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του επιπέδου ανοσίας ή προστασίας ενός ατόμου από την COVID-19, ειδικά μετά τον εμβολιασμό.
  2. Το τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν την ανοσία και τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και τα προστατευτικά επίπεδά τους δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα αντισώματα που αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη-ακίδα (S) του SARS-CoV-2 (ιδιαίτερα τα εξουδετερωτικά), συσχετίζονται με την προστασία. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές επίπεδο («τίτλος») που εξασφαλίζει την πλήρη προστασία. Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, από τους περίπου 1500 εμβολιασμένους υγειονομικούς με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), οι 39 που μολύνθηκαν (έχοντας λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου), είχαν χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων από αυτούς που δεν μολύνθηκαν. Συνεπώς, τα υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι μια σημαντική παράμετρος, αλλά το πώς καθορίζεται το «επαρκώς υψηλά» είναι άγνωστο.
  3. Τα εργαστηριακά τεστ αντισωμάτων δεν έχουν ακόμα προτυποποιηθεί. Ορισμένα τεστ δίνουν απλώς ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, χωρίς τιμές αντισωμάτων. Αυτά που είναι ποσοτικά, χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους, ανιχνεύουν διαφορετικές κατηγορίες αντισωμάτων και προσδιορίζουν τιμές με διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Για να καθοριστούν συνεπώς όρια προστασίας, τα τεστ πρέπει να τυποποιηθούν και να βαθμονομηθούν, όπως έχει γίνει με τα τεστ αντισωμάτων για άλλα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και η ιλαρά. Προς το παρόν, μόνο ένα βαθμονομημένο σύμφωνα με το πρότυπο αναφοράς του ΠΟΥ τεστ αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είναι εμπορικά διαθέσιμο, αυτό της Ortho-Clinical Diagnostics.
  4. Η μέτρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων απαιτεί πολύπλοκα τεστ με ζωντανό ή αδρανοποιημένο ιό που γίνονται μόνο σε λίγα εργαστήρια και προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμα για ευρεία διαγνωστική χρήση. Ειδικά για κάποια τεστ διαθέσιμα «για χρήση στο σπίτι» (όπως το cPass της εταιρείας Epitome Risk Solutions), η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ένδειξη επαρκούς ανοσίας ή προστασίας από πιθανή επαναμόλυνση.
  5. Τα κυκλοφορούντα αντισώματα δεν δίνουν την πλήρη εικόνα της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2. Φτάνουν στην κορύφωση τους 2-3 μήνες μετά τη φυσική μόλυνση ή τον εμβολιασμό, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται. Το ανοσολογικό στοιχείο που σχετίζεται με την προστασία είναι τα Β και τα Τ κύτταρα μνήμης, που «θυμούνται» ότι έχουν ξαναδεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARSCoV-2. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα κύτταρα μνήμης παραμένουν για τουλάχιστον 6-8 μήνες και ενεργοποιούνται προστατεύοντας τον οργανισμό από σοβαρή COVID-19 στην περίπτωση επαναμόλυνσης.
  6. Τέλος, φαίνεται ότι καθώς τα αντισώματα μειώνονται με τον χρόνο, η ευαισθησία σε ασυμπτωματικές ή ηπιότερες λοιμώξεις από COVID-19 αυξάνεται. Γι’ αυτό και συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, ενήλικες με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, άτομα που ζουν ή εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου ή ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, και ακόμη, άτομα που είναι μέτρια έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα και έχουν ήδη εμβολιασθεί με τα εμβόλια BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna). Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η παρουσία υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα, δεν εμποδίζει τον ιό να προσκολληθεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, αλλά η λοίμωξη αυτή θα είναι, πιθανότατα, ασυμπτωματική.

Συνεπώς, για την αποφυγή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ισχύει ο γνωστός συνδυασμός μέτρων: εμβολιασμός, συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Ιταλία: Νωρίτερα φέτος η κυκλοφορία του ΙΟΥ Rsv

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου ο εποχιακός ιός Rsv, φέτος διαδόθηκε στη χώρα δυο μήνες νωρίτερα απ΄ότι συνέβαινε στο παρελθόν. O εν λόγω ιός, γνωστός στους επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε νεογέννητα και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, με πνευμονία και βρογχιολίτιδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, στη Ρώμη και στην Πάδοβα είκοσι έξι νεογέννητα έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Εξ αυτών, έξι έχουν μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η « πρόωρη», φετινή κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού, οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας που είχαν υιοθετηθεί για την COVID 19. Κυρίως, στο ότι έχει μειωθεί η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, πάσχουν από νόσους του αναπνευστικού συστήματος ή από συγγενή καρδιοπάθεια. Προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιο και οι ειδικοί τονίζουν ότι το μόνο αποτελεσματικό όπλο είναι η πρόληψη, με συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας, αλλά και χάρτινων μαντιλιών μιας χρήσεως.

Ο Όμιλος Affidea Μεγάλος Υποστηρικτής του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας

Η ομάδα handball Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας και ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους και την μετονομασία της ομάδας σε «Ιωνικός Ν.Φ. Affidea» για τη νέα σεζόν 2021-2022.

Ο όμιλος Affidea, θα είναι ο Μεγάλος Υποστηρικτής στη νέα «σελίδα» που ανοίγει η ομάδα. Επιπλέον, ο όμιλος παρέχει τις απαραίτητες ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, προσφέροντας εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη υψηλών προδιαγραφών στους παίκτες της ομάδας. «Στον όμιλο Affidea στηρίζουμε τον αθλητισμό και την διοργάνωση σημαντικών αθλητικών δράσεων, οι οποίες φέρνουν τους πολίτες, και κυρίως τα παιδιά, κοντά στον αθλητισμό.

Παράλληλα, μέσα από αυτές, μας δίνεται η δυνατότητα να εμφυσήσουμε την αξία της πρόληψης στην υγεία, προάγοντας υψηλά κοινωνικά πρότυπα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια σταθερή σχέση συμπόρευσης που θα οδηγήσει σε επιτυχίες στους κοινούς μας στόχους», ανέφερε ο Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος.

Δωρεά ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο Άσυλο Ανιάτων

Σε μία σημαντική δωρεά προς το Άσυλο Ανιάτων προχώρησε ο Όμιλος ΙΑΣΩ, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα. Με στόχο την αναβάθμιση της φροντίδας των περιθαλπόμενων, ο Όμιλος ΙΑΣΩ προσέφερε ξενοδοχειακό εξοπλισμό που περιλαμβάνει ηλεκτρικά κρεβάτια, κομοδίνα, νοσοκομειακά τρόλεϊ νοσηλευτών και κουρτίνες για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος.

Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου στο χώρο του Ασύλου στην Κυψέλη από εκπροσώπους του Ομίλου ΙΑΣΩ.
«Ο εξοπλισμός που λάβαμε από τον Όμιλο ΙΑΣΩ είναι ανεκτίμητης αξίας για τη λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων. Η δωρεά θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει τον εξοπλισμό που διαθέτουμε, βελτιώνοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να φροντίζουμε ακόμα περισσότερα άτομα με αναπηρία. Ευχαριστούμε θερμά τον Γεώργιο Σταματίου, Πρόεδρο Δ.Σ. του Ομίλου ΙΑΣΩ, την Χριστίνα Ταμπουρέα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια Ομίλου ΙΑΣΩ, την Νάνσυ Χριστοπούλου, Head of CSR & Communication of the Group, τον Ιωάννη Ανδρούτσο, Διευθυντή Οικονομικού Προγραμματισμού του Ομίλου, την κα. Έλενα Βιτάλη, Διευθύντρια Ξενοδοχειακών & Υποστηρικτικών Υπηρεσιών ΙΑΣΩ, την Αθανασία Βενιέρη, Προϊσταμένη Επιμέλειας ΙΑΣΩ, καθώς και τα μέλη Δ.Σ. του Ομίλου, για την απόφασή τους να συμβάλουν στον σκοπό του Ασύλου που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ», δήλωσε η Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων.

«Ο Όμιλος ΙΑΣΩ με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ‘δίπλα σας’ βρέθηκε στο Άσυλο Ανιάτων, το πιο ιστορικό κτίριο με το επιβλητικό οίκημα και τον μεγάλο κήπο. Οι άνθρωποι του Ασύλου μας αγκάλιασαν, μας έβαλαν στην οικογένειά τους και γνωρίσαμε την περιθαλπόμενη κα. Βάσω. Προσφέραμε ξενοδοχειακό εξοπλισμό, θέλοντας να δώσουμε τη δική μας πινελιά στα δωμάτια αυτής της μεγάλης οικογένειας των 140 ατόμων. Είμαστε δίπλα σας για να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο έργο σας», δήλωσε η Νάνσυ Χριστοπούλου, Head of CSR & Communication of the Group, Ομίλου ΙΑΣΩ.

Ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων σε Ουγγαρία και Πολωνία

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε Ουγγαρία και Πολωνία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων λοιμώξεων που έχει σημειωθεί και στις δύο χώρες, από τα τέλη του Απριλίου, με την Ουγγαρία να ανκοινώνει 3.125 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ένα 24ωρο.

Οι αρμόδιες αρχές της χώρας καλούν τους πολίτες να ανοσοποιηθούν, ενώ εμβόλια κατά της COVID-19 διατίθενται ευρέως σε όλη τη χώρα. Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες -τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την τετάρτη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 1.668 που ήταν πριν από μία εβδομάδα- αλλά οι ημερήσιοι αριθμοί που ανακοινώνει εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με αυτούς που καταγράφονται σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Εντοπίστηκαν γενετικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη σοβαρή νόσηση Covid-19

Εντοπίστηκαν γενετικοί παράγοντες που πιθανότατα σχετίζονται με σοβαρή νόσηση από COVID-19, σε νέους και υγιείς ανθρώπους από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει παράγοντες όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η παχυσαρκία, καθώς και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγαλύτερες ηλικίες που συνέβαλαν στην αρνητική έκβαση της λοίμωξης 9, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί, γιατί κάποιο νέοι και υγιείς άνθρωποι νοσούν σοβαρά η χάνουν και τη ζωή τους από τη λοίμωξη, δεδομένου ότι δεν είναι αυτό ο κανόνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ραφαέλ Καραπιτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», μελέτησαν – συνδυάζοντας μεθόδους γενετικής και τεχνητής νοημοσύνης – 72 Γάλλους ασθενείς κάτω των 50 ετών, που είχαν νοσηλευθεί για Covid-19 και οι οποίοι δεν είχαν κανένα υποκείμενο ή χρόνιο νόσημα. Από αυτούς, οι 47 είχαν αρρωστήσει βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση και οι 25 είχαν αρρωστήσει λιγότερο σοβαρά και δεν χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Παράλληλα, μελετήθηκαν για λόγους σύγκρισης 22 υγιή άτομα (η ομάδα ελέγχου).

Η πιο σημαντική γενετική “υπογραφή”, που συνδεόταν με μια βαριά και δυνητικά θανατηφόρα Covid-19, φάνηκε να είναι η πιο έντονη έκφραση του γονιδίου ADAM9. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση μιας δεύτερης ομάδας από 81 βαριά περιστατικά Covid-19, σε σύγκριση με 73 ασθενείς που είχαν αναρρώσει. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορονοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι’ αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

Live τηλεοπτική συνέντευξη του Ολύμπιου Παπαδημητρίου

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής στην Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, παραχώρησε live συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με αφορμή το Αργυρό βραβείο στην πιο επίκαιρη κατηγορία στα Patient Partnership Awards 2021 από την BOUSSIAS.

Η εταιρεία διακρίθηκε για τη μεγάλη υβριδική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποίησε με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβάτη και τον Covid-19, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένα infographic ενημερωτικό υλικό με οδηγίες, σε Ελληνικά και Αγγλικά, που απεστάλη με ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα σε πάνω από 25.000 ιατρούς, 11.000 φαρμακεία, σε αντίστοιχους συνδέσμους ασθενών και σε ξένες πρεσβείες.

Η ανάγκη για έγκυρη και άμεση πληροφόρηση είναι επιτακτική, αφού πάνω από 800.000 διαβητικοί ασθενείς υπάρχουν στην Ελλάδα και αποτελούν μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες για τον κορονοϊό. Η εταιρεία δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στις ενέργειες κατά της παχυσαρκίας που είναι μία σοβαρή ασθένεια αλλά ακόμα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της για την COVID-19

Συμφωνία αδειοδότησης με τον Οργανισμό Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, υπέγραψε η Merck, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες χώρες να μπορούν να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της κατά της COVID-19 το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άδεια, η οποία δεν υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα εφαρμοστεί σε 105 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και θα επιτρέπει σε κατασκευαστές που επιλέγει η MPP να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του molnupiravir, του αντιικού χαπιού που έχει αναπτύξει η Merck από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων εξετάζει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου, το οποίο έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν χορηγείται στα αρχικά στάδια της COVID-19.
«Είναι η πρώτη διαφανής, καθοδηγούμενη από λόγους δημόσιας υγείας εκούσια άδεια για μια ιατρική τεχνολογία κατά της COVID-19», ανέφεραν η MPP και η Merck σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υποάδειας από την MPP και η άδεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας, θα παραμείνει ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για όσον καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξέφρασε την απογοήτευση της για τους περιορισμούς της άδειας καθώς η επικράτειά της αποκλείει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες με μεγάλες ικανότητες παρασκευής όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει έως 120 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη γενόσημων εκδοχών του molnupiravir προκειμένου να διασφαλίσει ότι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα έχουν ίση πρόσβαση στο φάρμακο.

Νέα δεδομένα για την παχυσαρκία και την Covid-19

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως long COVID. Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γεγονός που δεν έχει καθολικά αποδειχθεί ως τώρα. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για κορωνοϊό αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Περίπου δύο τρίτα (2/3) των συμμετεχόντων σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν υπέρβαροι (Δείκτης Μάζας Σώματος, ΔΜΣ 25-30 kg/m2) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ >30 kg/m2). Τα ποσοστά είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλών άλλων δυτικών χωρών. Βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματολογία σε σύγκριση με τα νορμοβαρή άτομα (67% έναντι 34%). Επίσης, είχαν μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα (μέσος όρος 7 ημερών έναντι 4 ημερών), καθώς και περισσότερα συμπτώματα σε αριθμό, όπως συνδυασμό βήχα και δύσπνοιας.

Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και εφήβους. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τα αποτελέσματα αυτά.
Τα στοιχεία που έχουμε συνολικά ως τώρα μας ωθούν ως επιστήμονες να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών.
Φάρμακο

Ιδιαίτερα μεταδοτικοί οι άνθρωποι που μολύνονται με SARS-CoV-2

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με την περίοδο επώασης του SARS-CoV-2.
Τι είναι η περίοδος επώασης;

Η περίοδος επώασης είναι ο αριθμός των ημερών από τη στιγμή που το άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό μέχρι και τη στιγμή που μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα. Με βάση την περίοδο επώασης του ιού λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια της καραντίνας κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας του ιού.
Ποια είναι η περίοδος επώασης για τον SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά το αρχικό κύμα της πανδημίας, τα συμπτώματα της COVID-19 εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο σε 5,6 ημέρες μετά την επαφή με γνωστό κρούσμα. Σπανιότερα, τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μόλις 2 ημέρες μετά την έκθεση. Τα περισσότερα άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα τα είχαν εμφανίσει μέχρι την 12η ημέρα από την έκθεση στον ιό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις (1%), τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από 14 ημέρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν τον SARS-CoV-2 και να μην εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί επειδή τα συμπτώματά τους είναι πολύ ήπια.

Ποια είναι η περίοδος επώασης για το στέλεχος Δέλτα;

Το νέο στέλεχος Δέλτα που έχει πλέον επικρατήσει σε Ευρώπη και Αμερική φέρει μεταλλαγές που επιτρέπουν στον ιό να παράγει μεγαλύτερο φορτίο ιικών σωματιδίων στο σώμα. Αυτό καθιστά την παραλλαγή Δέλτα περισσότερο από 2 φορές πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές. Μια μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι το ιικό φορτίο μπορεί να είναι έως και 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων στελεχών του SARS-CoV-2. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτερα και έχει μικρότερη περίοδο επώασης από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Η περίοδος επώασης για το στέλεχος Δέλτα είναι περίπου 4 ημέρες.
Πότε είμαστε πιο μεταδοτικοί;

Εκτιμάται ότι τα άτομα που μολύνονται από τον SARS-CoV-2 ξεκινούν να μεταδίδουν 2 έως 3 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί 1 έως 2 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να κάνει ένα εμβολιασμένο άτομο έχει εκτεθεί στον SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Νοσηματών των ΗΠΑ, ένα εμβολιασμένο άτομο που έχει εκτεθεί στον SARS-CoV-2 πρέπει να προβεί σε διαγνωστικό έλεγχο 3-5 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό ακόμα και σε απουσία συμπτωμάτων. Συστήνεται ισχυρά η χρήση μάσκας προσώπου σε κλειστούς δημόσιους χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση ή μέχρι το αρνητικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19.