Άνοιγμα των σχολείων στην Ουγκάντα

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι, ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο του 2022 τα σχολεία της χώρας θα επαναλειτουργήσουν μαζί με την υπόλοιπη οικονομία. Τα σχολεία της Ουγκάντας παραμένουν κλειστά από το Μάρτιο του 2020, οπότε άρχισε και πανδημία, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί μόνο τρία εκατομμύρια στον πληθυσμό τον 45 εκατομμυρίων.

Οι πολίτες της Ουγκάντας δεν έχουν δείξει, μέχρι αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερη προθυμία να εμβολιαστούν, παρόλο που ο Μουσαβένι υποστηρίζει ότι 4,7 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, με άλλες 23 δόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια άνθρωποι», ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί.

Ήδη από τον περασμένο μήνα έχει αρθεί η πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, παρόλο που τα σχολεία παραμένουν σε καθεστώς εγκατάλειψης για περίπου δύο χρόνια, ενώ η χώρα θρηνεί 3.000 θύματα από κορονοϊό.

 

Δωρεά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, θα στείλει 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του έτους και θα καλέσει και τις υπόλοιπες χώρες των G20 να το πράξουν καθώς θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο των χωρών της G7 νωρίτερα φέτος η Βρετανία υποσχέθηκε να προσφέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ομάδας των 7 να δώσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα πολύ αργό και καθόλου φιλόδοξο σχέδιο, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προσέφερε 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στον μηχανισμό Covax, με άλλα 10 εκατομμύρια να αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά η χώρα θα προσφέρει 30,6 εκατομμύρια δόσεις το 2021.

Το 2022 η Βρετανία θα δωρίσει στον Covax τουλάχιστον 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του AstraZeneca και το σύνολο των 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson που είχε παραγγείλει η χώρα.

Εκατό πρώην ηγέτες κρατών και υπουργοί από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει μέσω επιστολής τους από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, οικοδεσπότη της G20, να αντιμετωπίσει την άδικη, όπως τη χαρακτήρισαν, διανομή εμβολίων κατά της covid-19.

Επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς θα έχουν αποθηκεύσει ως το τέλος του μήνα 240 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών αυτών θα μπορούσαν να μεταφέρουν άμεσα σε χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες.

Σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηλείας και βαριάς νόσησης Covid-19

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech μειώνει κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης έως τώρα διεθνούς μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου.

Οι ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ανέλυσαν στοιχεία για 728.321 ανθρώπους άνω των 12 ετών με μέση ηλικία 52 ετών, οι οποίοι έκαναν τρίτη αναμνηστική δόση μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και για ισάριθμους ανθρώπους με παρόμοια δημογραφικά και ιατρικά χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις τουλάχιστον πριν πέντε μήνες. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις, εκείνοι που έκαναν και τρίτη, επτά μέρες ή περισσότερες μετά είχαν 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19, 92% μικρότερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συννοσηροτήτων. Ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πειστικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι άκρως αποτελεσματική κατά της σοβαρής Covid-19 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υποομάδες του πληθυσμού, μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση». Ο καθηγητής Μπεν Ρέις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, κάτι που ελπίζουμε θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση».

CDC: Μεγαλύτερη προστασία έναντι του κορονοϊού από τα εμβόλια

Νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προσφέρει ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη προστασία από ό,τι η φυσική ανοσία έπειτα από λοίμωξη Covid-19. Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν προηγουμένως από τον κορονοϊό, έχουν περίπου πενταπλάσιο κίνδυνο για επαναλοίμωξη σε σχέση με εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σύγκριση χορήγησης δεξαμεθαζόνης 12 mg και 6 mg σε ασθενείς με Covid-19

Η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε δόση 6mg ημερησίως για έως και 10 ημέρες αποτελεί πλέον μέρος της κλινικής πρακτικής για νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Υψηλότερες δόσεις κορτικοστεροειδών μπορεί δυνητικά να επιφέρουν επιπλέον όφελος. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης “COVID STEROID 2” στο έγκριτο περιοδικό JAMA doi:10.1001/jama.2021.18295. Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της χορήγησης δεξαμεθαζόνης στα 12mg ημερησίως σε σύγκριση με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg ημερησίως σε ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία.

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαΐου 2021 σε 26 νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην Ινδία. Συμπεριελήφθησαν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 που είχαν ανάγκη σε οξυγόνο τουλάχιστον 10 λίτρα/λεπτό ή βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη μελέτη συμμετείχαν 1000 ασθενείς και τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1 προς 1 να λάβουν δεξαμεθαζόνη σε 12mg ή 6mg την ημέρα για 10 ημέρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 65 έτη (55 έως 73 έτη) και το 31% ήταν γυναίκες.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο αριθμός των ημερών που ο ασθενής παρέμενε ζωντανός χωρίς την ανάγκη άμεσης υποστήριξης της ζωής με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, υποστήριξη του κυκλοφορικού ή θεραπεία αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Ο διάμεσος χρόνος ήταν 22 ημέρες (6 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 12mg δεξαμεθαζόνης και 20.5 ημέρες (4 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 6mg δεξαμεθαζόνης. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η θνητότητα στις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 27.1% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 32.3% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης. Η θνητότητα στις πρώτες 90 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 32% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 37.7% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης.

Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντικές σε καμία από τις δύο συγκρίσεις. Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σηπτικής καταπληξίας και των διεισδυτικών μυκητιασικών λοιμώξεων, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 11.3% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 13.4% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης (μη στατιστικά σημαντική διαφορά). Συμπερασματικά, στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία η χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 12mg δεν είχε επιπλέον όφελος ως προς τις ημέρες άνευ ανάγκης επεμβατικής υποστήριξης της ζωής συγκριτικά με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg.

Ο ρόλος των αναστολέων του TNF στον κίνδυνο νοσηλείας και θνητότητας

Πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA, σχετικά με τον ρόλο των αναστολέων του TNF ((Tumor Necrosis Factor), που χορηγούνται πρακτική για τη θεραπεία αυτοάνοσων φλεγμονωδών νοσημάτων, στην πορεία των ασθενών που λαμβάνουν τέτοιες θεραπείες και νοσούν με COVID-19 , συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η μελέτη που διενεργήθηκε περιέλαβε 6077 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που νόσησαν με COVID-19, και λάμβαναν TNF αναστολείς μαζί με αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη ή μεθοτρεξάτη, μονοθεραπεία με μεθοτρεξάτη, αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη μονοθεραπεία, ή αναστολείς της JAK κινάσης μονοθεραπεία.

Στόχος της μελέτης ήταν η επίπτωση της λήψης TNF αναστολέων στη νοσηλεία και τη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19, σε σχέση με άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνά στα νοσήματα αυτά. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τρεις βάσεις δεδομένων με ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και ψωρίαση από 12 Μαρτίου 2020 έως 1 Φεβρουαρίου 2021. Από το σύνολο των 6077 ατόμων από 74 χώρες το 52,9% ήταν Ευρωπαίοι, το 58,6% γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 48,8 έτη.

Η πλειονότητα των ασθενών έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα (35,3%) ή νόσο Crohn (25.3%). Από το σύνολο των ασθενών, 1297 (21,3%) νοσηλεύτηκαν και 189 (3,1%) πέθαναν. Στην ανάλυση των θεραπειών, συγκριτικά με όσους λάμβαναν μονοθεραπεία με TNF αναστολείς, αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε στο συνδυασμό αναστολέων TNF με αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη (OR=1.74), αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη μονοθεραπεία (OR=1.84), μεθοτρεξάτη μονοθεραπεία (OR=2.00), JAK αναστολέα μονοθεραπεία (OR=1.82), αλλά δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο όσοι λάμβαναν συνδυασμό μεθοτρεξάτης με αναστολέα TNF. Συμπερασματικά, όσοι λάμβαναν μονοθεραπεία με αναστολέα TNF και νόσησαν με COVID-19 είχαν μειωμένη θνητότητα και νοσηλείες, σε σχέση με όσους λάμβαναν άλλες συχνές θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε πολύ χαμηλά ποσοστά η εμφάνιση της covid -19 σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς

Μια νέα ισραηλινή μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της λοίμωξης COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς. Τα ευρήματα της δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine και συνοψίζονται από τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελο Τέρπο (Καθηγητή Αιματολογίας) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).
Στη μελέτη μετείχαν σχεδόν 1.500 από τους περίπου 11.500 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Sheba Medical Center, στην πόλη Ramat Gan του Ισραήλ.

Βρέθηκαν μόλις 39 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, υποδεικνύοντας ποσοστό μόλυνσης από SARS-CoV-2 0,4% σε πλήρως εμβολιασμένους. Οι περισσότεροι που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Σχεδόν οι μισές από τις λοιμώξεις αφορούσαν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 42 έτη και είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα άτομο ήταν γνωστό ότι ήταν ανοσοκατεσταλμένος.

Για 22 από τα 39 άτομα με COVID-19, οι ερευνητές είχαν αποτελέσματα δοκιμών εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, την εβδομάδα που προηγήθηκε του θετικού αποτελέσματος του τεστ για COVID-19. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που νόσησαν με COVID-19 είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων προς τον SARS-CoV-2. Γενικά, υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συνδέονται με μεγαλύτερη προστασία και χαμηλότερη μολυσματικότητα – αν και άλλες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος (Β-κύτταρα μνήμης και κυτταρική ανοσία) συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση του ιού.

Είναι σημαντικό ότι σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχαν σχετικά στοιχεία, η πηγή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ήταν ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ανέπτυξαν COVID-19 μολύνθηκαν από ένα μη εμβολιασμένο μέλος του νοικοκυριού τους, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρχαν υπόνοιες ότι προέκυψε έκθεση σε μη εμβολιασμένο συνάδελφο ή ασθενή. Η ανίχνευση των επαφών των ασθενών με COVID-19 έδειξε ότι κανείς από τους 39 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με λοίμωξη COVID-19 δε τη μετέδωσε σε οποιονδήποτε άλλον.
Τα ευρήματα προσθέτουν νέα στοιχεία ότι ο πλήρης εμβολιασμός και η ανοσία που προσφέρει οδηγούν σε υψηλή προστασία έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και της σοβαρής ασθένειας.

Πολλά ερωτήματα βέβαια παραμένουν και είναι υπό μελέτη. Για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη, εάν τα χαμηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα σε άτομα με COVID-19 αντικατοπτρίζουν την εξασθένηση της ανοσίας ή, για λόγους που δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει, αυτά τα άτομα μπορεί να είχαν πιο περιορισμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Επίσης, αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν η παραλλαγή Delta γίνει κυρίαρχη στο Ισραήλ (και τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο).
Στη μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όπου μετέχουν 309 υγειονομικοί του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, μόνο δύο (0,6%), εμφάνισαν COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία. Όπως και στη μελέτη του Ισραήλ, και οι δυο μολύνθηκαν από μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους και δεν μετέδωσαν τη λοίμωξη σε στενές επαφές τους.

Η σοτροβιμάμπη προστατεύει από τη βαριά νόσο Covid-19

Το μονοκλωνικό αντίσωμα σοτροβιμάμπη έδειξε να εξουδετερώνει το SARS-CoV-2 καθώς και πολλούς άλλους σαρμπεκοιούς σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα της. Πρόκειται για μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή μελέτη φάσης 3 στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με συμπτωματική νόσο COVID-19 που δεν έχρηζαν νοσηλείας αλλά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και είχαν συμπτώματα για λιγότερο από 5 ημέρες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 583 ασθενείς, εκ των οποίων οι 291 έλαβαν σοτροβιμάμπη και οι 292 έλαβαν εικονικό φάρμακο. 3 ασθενείς με COVID-19 (1%) από την ομάδα που έλαβε σοτροβιμάμπη σε αντίθεση με 21 ασθενείς με COVID-19 (7%) από την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή πέθαναν (σχετική μείωση κινδύνου κατά 85% με τη σοτροβιμάμπη).

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, 5 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 1 κατέληξε μέχρι την 29η ημέρα από την ένταξη στη μελέτη. Σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, τα δεδομένα αφορούν 868 ασθενείς της μελέτης (430 στην ομάδα της σοτροβιμάμπης και 438 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου). Ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στο 17% των ασθενών που έλαβαν σοτροβιμάμπη και στο 19% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήπια προς μέτρια νόσο COVID-19 που έλαβαν σοτροβιμάμπη εκτός νοσοκομείου μείωσαν την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου, ενώ δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφαλείας του φαρμάκου.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα», η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποίησε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C, στα Ιωάννινα.

Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, επίσημοι φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με τη σιωπηλή νόσο, την έκταση του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Τα Ιωάννινα αποτέλεσαν τον δεύτερο σταθμό της εκστρατείας C(ity) Connect, ακολουθώντας την πετυχημένη δράση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα και για ένα μήνα λεωφορεία που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας με στόχο την προτροπή στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να προχωρήσουν σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Ο Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου σχολιάζει: «Η Gilead Sciences, σε συνεργασία πάντα με σημαντικούς φορείς θέτει σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα, στην έγκαιρη διάγνωση και στη διασύνδεση των ασθενών με την φροντίδα. Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουμε και κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κάνει την εξέταση για την Ηπατίτιδα C. Έτσι μόνο μπορούμε να προσμένουμε ότι θα επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Φαρμακεία: Μείωση κατά 26,2% εμφανίζουν οι πωλήσεις φαρμάκων κατά των λοιμώξεων

Μείωση κατά 26,2% εμφανίζουν οι πωλήσεις φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για συστηματική χρήση, από τα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 27/09-17/10. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (28/09-18/10) ως εξής:
• Φάρμακα: +3,8% (+965,8 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα OTC: +17,7% (+1 εκατ. τμχ.)
• Καλλυντικά: -2,5% (-55,5 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα διατροφής: +2,8% (+6,2 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +21,5% (+325,9 χιλ. τμχ.)
Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:
• Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για Συστηματική Χορήγηση , μειώνεται κατά 26,2% (-640,8 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 47,2% (+515,8 χιλ. τμχ.)
• Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 15% (-54,3χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτησης, αυξάνονται κατά 14,8% (+3,8 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, περιλαμβάνει Χειρουργικές Μάσκες αυξάνεται κατά 84,6% (+248,7 χιλ. τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.