Ουκρανία: Βαριά πρόστιμα και ποινές για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού Νέα νομοθεσία

Μία νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε χθες στο ουκρανικό κοινοβούλιο, προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές για τους πολίτες που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία προβλέπει ακόμα και ποινές φυλάκισης σε κάποιες περιπτώσεις. Στην Ουκρανία, λόγω έλλειψης εμβολίων, η εμβολιαστιακή κάλυψη καθυστέρηση. Ωστόσο, παρότι σήμερα, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπάρχουν πολλοί πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για την ασφάλειά τους.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μόνο εμβολιασμένα άτομα ή όσοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ COVID επιτρέπονται να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια άνθηση της μαύρης αγοράς πλαστών πιστοποιητικών και η αστυνομία έχει ανοίξει εκατοντάδες ποινικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα.
«Η μη λογοδοσία για τέτοιες παράνομες πράξεις δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω… πλαστογράφηση εγγράφων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτά τα αδικήματα «συνιστούν άμεση απειλή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ουκρανίας».

Αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2  στα αστικά λύματα των 6 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν καταγράφηκαν την εβδομάδα 18 έως 24 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, καθαρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (+39%), στη Θεσσαλονίκη (+45%), στον Βόλο (+78%) και ιδιαίτερα στα Ιωάννινα (+223%).

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής (+19%) και του Αγίου Νικολάου (+15%).

Οριακές μειώσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-10%), στα Χανιά (-13%), στην Ξάνθη (-21%), στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στην Πάτρα (-28%), με τις μεταβολές να εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και, ως εκ τούτου, μη ανιχνεύσιμο.

 

Δημιουργία Ακαδημίας Κλινικών Μελετών

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, με  δύο  εκπαιδευτικούς  κύκλους  κάθε  έτος. Χορηγοί  του προγράμματος είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες BAYER & ELPEN. Στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση ιατρών, με μικρή έως μέτρια εμπειρία σε κλινικές μελέτες, στην Ορθή Κλινική Πρακτική (Good Clinical Practice), δηλαδή στους κανόνες (πρότυπο, standard) που διέπουν τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την καταγραφή, την ανάλυση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών. Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα κλινικών μελετών σε κρατικούς φορείς, ιατρικό σώμα και ασθενείς. Το  πρόγραμμα  διαμορφώθηκε  από  την  Ιατρική Εταιρεία Αθηνών,  με  την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Μουντοκαλάκης και ως εκπαιδευτές θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ΕΟΦ και φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κλινικών μελετών. Ο πρώτος κύκλος του Διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας κλινικών Μελετών με θέμα Κλινικές Μελέτες-Ορθή Κλινική Πρακτική (Good Clinical Practice) ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 27 ιατρών, από τις 9 Απριλίου μέχρι τις 29 Μαΐου 2021.  Ο δεύτερος κύκλος του Διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα διεξαχθεί διαδικτυακά κάθε εβδομάδα από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες, μαζί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την φόρμα εκδήλωσης  ενδιαφέροντος,  στο  site της  Ακαδημίας Κλινικών Μελετών   https://www.mednet.gr/academygcp

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Nέα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο αρνητικό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων φθάνοντας τα 6.700 με 59 θανάτους. Τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν από το Σάββατο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, έτσι σύμφωνα με την ΚΥΑ η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή θα ισχύουν τα εξής:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα θα υποχρεούνται να διενεργούν δύο rapid test την εβδομάδα.

Σε όλους τους μεικτούς χώρους στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες όπως είναι τα κομμωτήρια κλπ θα γίνεται υποχρεωτικά με pcr ή με rapit tes .

Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος  για ανεμβολίαστους όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες δηλαδή τα τρόφιμα για την άσκηση του θρησκευτικού τους  δικαιώματος όπως και για την πρόσβαση στα φαρμακεία.

Ο υπουργός Υγείας, απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

A+A 2021: Πρώτα η Ασφάλεια – Σημαντική όσο ποτέ άλλοτε

Η A+A 2021 – η κορυφαία Διεθνής Εμπορική Έκθεση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία – ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από τέσσερις ημέρες. 1.204 εκθέτες από 56 έθνη και περισσότεροι από 25.000 εμπορικοί επισκέπτες ταξίδεψαν στο Duesseldorf της Γερμανίας για να παρακολουθήσουν την πιο σχετική εμπορική έκθεση του κλάδου. Με αυτά τα νούμερα η  Α+Α – και το διεθνές συνέδριο που διεξήχθη ταυτόχρονα (Congress for Occupational Safety and Occupational Medicine) – απεικόνισαν και πάλι ξεκάθαρα τη σημαντικά αυξημένη σημασία της ασφάλειας στο χώρο της εργασίας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, το επίκεντρο είναι η υγεία των ανθρώπων. Το «People Matter», το σύνθημα της A+A, γνωρίζει αυτή τη στιγμή τεράστια   αναγνώριση  στη σημασία του. Τα θέματα πανδημίας και υγιεινής έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην A+A 2021, παράλληλα με τις τελευταίες εξελίξεις στον καινοτόμο προστατευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, μεγάλες τάσεις όπως η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα ήταν επίσης μεταξύ των βασικών θεμάτων στην κορυφαία εμπορική έκθεση της φετινής χρονιάς.

Η επόμενη Α+Α θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023.

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ομίλων Βιοϊατρικής και Ιατρικού Αθηνών

Ο Όμιλος Βιοϊατρικής και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, δυο Ελληνικοί Όμιλοι, πρωταγωνιστές των κλάδων τους, προχωρήσαν στην υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την παροχή στον Έλληνα πολίτη καινοτόμων, ολοκληρωμένων, ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών υγείας, σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Οι δύο πλευρές συνέστησαν Κοινή Ομάδα Εργασίας, για τον προσδιορισμό των σημείων συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων στο πλαίσιο της υφιστάμενης δραστηριοποίησής τους, αλλά και της ανάπτυξης νέων κοινών υπηρεσιών.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι:

  • Δημιουργία ενός δικτύου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης απευθυνόμενο σε μεγάλους πληθυσμούΣύμπραξη των δύο Ομίλων με σκοπό την από κοινού συνέργεια προς ασφαλιστικές εταιρείες για δημιουργία νέων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας που θα συνδυάζουν ευρύτερο δίκτυο και πιο ελκυστικά προϊόντα για τον καταναλωτή.
  • Ανάπτυξη και δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων όπως η τηλεϊατρική, με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών πχ. Metaverse.
  • Συνεργασία στη δημιουργία ενιαίας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας των δύο Ομίλων για την καταχώριση ψηφιακού φακέλου του ασθενούς.
  • Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων και διεθνών ιατρικών συνεδρίων.
  • Τέλος θα αναζητηθούν οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν στη διάρθρωση του κόστους λειτουργίας των δύο Ομίλων.

Αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δήλωσε:

«Καθώς η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή, η Ελλάδα 2.0 χρειάζεται την Ελληνική Υγεία 2.0. Ως ιστορικοί πρωταγωνιστές του Κλάδου, στόχος μας είναι, με την πολύτιμη εμπειρία μας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση νέων ολοκληρωμένων, καινοτόμων και ψηφιοποιημένων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος του Έλληνα πολίτη και ασθενή, σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας καθώς και σε επίπεδο ευζωίας και μακροζωίας».

Ενώ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βιοϊατρική, κος Γιώργος Ευ. Σπανός ανέφερε:

«Για πρώτη φορά ένας πρωταγωνιστής της ιδιωτικής  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  και ένας πρωταγωνιστής της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης συμπράττουν για έναν μεγάλο κοινό στόχο: την ολιστική προσέγγιση της Υγείας, από το πρώτο βήμα της Πρόληψης μέχρι την αξιόπιστη διάγνωση και την εξειδικευμένη θεραπεία. Προχωρούμε μαζί, για κάθε ασθενή».

Τεστ αντισωμάτων και εκτίμηση ανοσίας κορονοϊού

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό JAMA, παρουσιάζονται τα ενδεχόμενα προβλήματα και λάθη σχετικά με την εκτίμηση της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 με βάση τα τεστ αντισωμάτων. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά σημεία του άρθρου.
Τα τεστ αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 που τελικά έλαβαν Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από τον FDA των ΗΠΑ δεν μπορούν να προβλέψουν την προστασία έναντι του ιού με βάση τα επίπεδα των μετρούμενων αντισωμάτων.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021, ο FDA εξέδωσε επανειλημμένες ανακοινώσεις στις οποίες επισημαίνονται τα παρακάτω:
Ορισμένα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα μόνο μετά από φυσική μόλυνση με τον ιό, και επομένως, άτομα που δεν είχαν μολυνθεί θα μπορούσαν να είναι αρνητικά για αυτά τα αντισώματα, παρά το γεγονός ότι μετά τον εμβολιασμό έχουν αποκτήσει ανοσία.

Το τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν την ανοσία και τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και τα προστατευτικά επίπεδά τους δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Για να καθοριστούν συνεπώς όρια προστασίας, τα τεστ πρέπει να τυποποιηθούν και να βαθμονομηθούν, όπως έχει γίνει με τα τεστ αντισωμάτων για άλλα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και η ιλαρά. Προς το παρόν, μόνο ένα βαθμονομημένο σύμφωνα με το πρότυπο αναφοράς του ΠΟΥ τεστ αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είναι εμπορικά διαθέσιμο, αυτό της Ortho-Clinical Diagnostics.

Τα κυκλοφορούντα αντισώματα δεν δίνουν την πλήρη εικόνα της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2. Φτάνουν στην κορύφωση τους 2-3 μήνες μετά τη φυσική μόλυνση ή τον εμβολιασμό, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται. Το ανοσολογικό στοιχείο που σχετίζεται με την προστασία είναι τα Β και τα Τ κύτταρα μνήμης, που «θυμούνται» ότι έχουν ξαναδεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα κύτταρα μνήμης παραμένουν για τουλάχιστον 6-8 μήνες και ενεργοποιούνται προστατεύοντας τον οργανισμό από σοβαρή COVID-19 στην περίπτωση επαναμόλυνσης.

Τέλος, φαίνεται ότι καθώς τα αντισώματα μειώνονται με τον χρόνο, η ευαισθησία σε ασυμπτωματικές ή ηπιότερες λοιμώξεις από COVID-19 αυξάνεται. Γι’ αυτό και συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, ενήλικες με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, άτομα που ζουν ή εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου ή ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, και ακόμη, άτομα που είναι μέτρια έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα και έχουν ήδη εμβολιασθεί με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech ή Moderna.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του CDC των ΗΠΑ, η παρουσία υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα, δεν εμποδίζει τον ιό να προσκολληθεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, αλλά η λοίμωξη αυτή θα είναι, πιθανότατα, ασυμπτωματική.
Συνεπώς, για την αποφυγή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2,καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ισχύει ο γνωστός συνδυασμός μέτρων: εμβολιασμός, συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Η Ινδονησία ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax

Η Ινδονησία αποτελεί την πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρία. Θα παράγεται από το Serum Institute of India (SII) και η εμπορική του ονομασία θα είναι Covovax. Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία από εκείνες των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα «εμβόλιο υπομονάδας», όπως λέγεται, με βάση πρωτεΐνη που προκαλεί ανοσοαπόκριση, χωρίς ιό. Μπορεί να αποθηκευτεί σε μια θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, κάτι μπορεί να διευκολύνει τη διανομή του, κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

«Αυτή η πρώτη έγκριση του εμβολίου της Novavax κατά της COVID-19 δείχνει τη δέσμευσή μας για δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση, και θα καλύψει μια ζωτική ανάγκη για την Ινδονησία, η οποία ως η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να παρέχει αρκετά εμβόλια στον πληθυσμό της», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Στάνλεϊ Έρκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Novavax ανακοίνωσε παράλληλα ότι κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στον Καναδά και προβλέπει να καταθέσει αίτηση για χορήγηση άδειας στις Ηνωμένες Πολιτείες «μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τον Ιούνιο, η εταιρεία είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε περίπου 30.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό, που έδειξαν αποτελεσματικότητα 90,4% κατά της ασθένειας, και 100% στις σοβαρές έως μέτριες περιπτώσεις.

Η Ινδονησία επλήγη σκληρά από την πανδημία της COVID-19. Η Τζακάρτα είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις πιο πληγείσες περιοχές κλείνοντας τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις και περιορίζοντας δραστικά τις μετακινήσεις.

DEMO: Συμμετοχή στο 42ο Καρδιολογικό Συνέδριο

Η Βιομηχανία Φαρμάκων DΕΜΟ ΑΒΕΕ, συμμετείχε στο 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το διάστημα 21-23 Οκτωβρίου 2021. Το Συνέδριο αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων Πανελλήνιων συνεδρίων και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά συνέδρια στα δρώμενα της καρδιολογικής κοινότητας. Οι ενότητες που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τις νέες θεραπείες στις βαλβιδοπάθειες, τη χρόνια στεφανιαία νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρτηριακή υπέρταση, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τις αρρυθμίες.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE στην κατηγορία των καρδιολογικών σκευασμάτων έχει μία ισχυρή παρουσία στην Ελληνική φαρμακευτική αγορά με θεραπευτικές επιλογές για ένα ευρύ φάσμα καρδιολογικών παθήσεων. Στο συνεχώς αναπτυσσόμενο εταιρικό Portfolio περιλαμβάνονται κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροθρόμβωσης, της σταθερής στηθάγχης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Ειδικότερα για την υπέρταση, η οποία προσβάλλει το 30% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα, είναι σημαντική η επίτευξη θεραπευτικής ανταπόκρισης.

Η DEMO ABEE εμπλουτίζει τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές κατηγορίες με νέα ποιοτικά φάρμακα για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στην κατηγορία των αποκλειστών AT1 υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με διουρητικό ή/και ανταγωνιστή ασβεστίου.

Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και η Reputation Unique διοργανώνουν για 2η φορά την Ημερίδα Reputation Pharma. H ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία», θα έχει φέτος υβριδικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021. Στόχος του Reputation Pharma είναι η διεξαγωγή ένας παραγωγικού διαλόγου για την αξία της φήμης και την εικόνα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και τα ευρήματα θα σχολιάσουν και θα συζητήσουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, συλλογικών οργάνων, καθώς και εταιρειών από το χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά: Έρευνα στο ευρύ κοινό αναφορικά με την εικόνα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Focus Bari, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και περιλαμβάνει και συγκριτικά αποτελέσματα της περιόδου 2019-2021. Μελέτη της ClipNews για το αποτύπωμα του κλάδου, σε επίπεδο δημοσιότητας, (και στα social media) πριν και μετά την πανδημία, με δείκτες αξιολόγησης.

Οι διαχρονικές συγκρίσεις από την έρευνα IMAR (Image Market Audit Report) της Reputation Unique, για την εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας μετά την πρώτη περίοδο της πανδημίας καθώς και έρευνα για τις εκτιμήσεις στελεχών του φαρμακευτικού κλάδου για την εξέλιξη της φήμης του, τα τελευταία δύο χρόνια. Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η κ. Alex Wyke, ιδρύτρια της PatientView (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία θα μιλήσει σχετικά με τις απόψεις των συλλόγων ασθενών αναφορικά με τη φαρμακοβιομηχανία και πως αυτές έχουν διαφοροποιηθεί στη διάρκεια της πανδημίας και γιατί.