Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο “Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης”

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο “Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης”.

Το Νομοσχέδιο αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Βασικά σημεία του Νομοσχεδίου:

·       Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα

·       Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.

·       Real time ελεγχος στις υπηρεσίες.

·       Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.

·       Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

·       Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.

ΚΥΑ για συμψηφισμό clawback στα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για συμφηφισμό clawback στα φάρμακα μέχρι το 2023. Με την εν λόγω ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, όπως επίσης και το ανώτατο ποσό συμψηφισμού που ανέρχεται συνολικά σε 250 εκατ.  ευρώ.

Αναλυτικότερα, για την περίοδο από 1/10/2021έως 30/6/2022, το ποσό ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο 1/7/2022 έως 31/12/2022 το ποσό ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ. Τέλος για την περίοδο 1/1/2023 έως 31/12/2023 το ποσό ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Τα σχετικά αιτήματα μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι που υπόκεινται σε διαδικασία συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Affidea: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για το διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη που καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου, η Affidea, προσφέρει για όλο τον μήνα Νοέμβριο την δυνατότητα ελέγχου των επιπέδων σακχάρου σε προνομιακή τιμή σε όλα τα διαγνωστικά της κέντρα, πανελλαδικά, χωρίς ραντεβού.

Tα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού ελέγχονται εργαστηριακά μέσα από εξετάσεις όπως η μέτρηση του Σακχάρου ορού αίματος και ο προσδιορισμός της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης που αποτυπώνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος που παρουσίαζε ο οργανισμός τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον, προσφέρεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στα Πολυϊατρεία του Ομίλου Affidea σε Αθήνα, Κηφισιά και Περιστέρι, κατόπιν ραντεβού. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με πρωινή αιμοληψία μετά από 8ωρη νηστεία. Στην περίπτωση που έχει ήδη διαγνωστεί διαβήτης, ο ασθενής πρέπει σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να παρακολουθεί συστηματικά τον οργανισμό του για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών της νόσου.

GE Healthcare: Καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Η GE Healthcare συμμετείχε στο 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου 2021. Μεταξύ των ομιλητών βρέθηκαν τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι αξιοποιούν τον υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό της GE Healthcare για τη διενέργεια καρδιολογικών εξετάσεων και μετρήσεων.

«Η δυνατότητα μίξης της αξονικής αγγειογραφίας με τη διεγχειρητική αγγειογραφία (fusion) μειώνει δραματικά την έκθεση στην ακτινοβολία και το σκιαγραφικό, ενώ η διενέργεια αξονικής αγγειογραφίας μέσα στο υβριδικό χειρουργείο αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης εγγυάται την επιτυχία και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος,» δήλωσε ο Δρ Θεοδόσιος Μπίσδας, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο Δρ Στέφανος Καραγιάννης, Διευθυντής Τμήματος Ηχοκαρδιολογίας, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δήλωσε: «Το 4D σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την αξιοπιστία και διευκολύνει τόσο τη διαγνωστική προσέγγιση όσο και τις θεραπευτικές πράξεις».

«Τα μηχανήματα νέας γενιάς με την χρήση της ελαστογραφίας, την B-Flow τεχνική, το Radiant flow, καθώς και τη χρήση των μέσων σκιαγραφικής αντίθεσης (μικροφυσαλίδες) προσφέρουν νέες διαγνωστικές παραμέτρους και δυνατότητες στην αξιόπιστη προσέγγιση και διάγνωση» ανέφερε ο Δρ Νικόλαος Λιάσης, Αντιπρόεδρος – Επιστημονικός Διευθυντής της Affidea Psychiko, Μέλος του Γνωμοδοτικού Επιστημονικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Ο Δρ Γρηγόριος Χατζαντώνης, ειδικός καρδιολόγος, δήλωσε: «Με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου μαγνητικού τομογράφου GE SIGNA Architect 3.0T, ο οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα και το ελαφρύτερο πηνίο θώρακα, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί με άνεση ακόμη και στους κλειστοφοβικούς μου ασθενείς».

Στο 1,50% το ποσοστό δαπανών για έρευνα & ανάπτυξη το 2020 στην Ελλάδα

Στο 1,50% διαμορφώθηκε το 2020 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Το 2020, έτος το οποίο χαρακτηρίστηκε από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στην Ελλάδα ήταν 2.473,45 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 135,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 (ποσοστό αύξησης 5,8%).Με βάση την, κατά 5,8%, αύξηση των δαπανών Ε&Α και τη μείωση, κατά 9,8%, του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020, ο δείκτης “Ένταση Ε&Α”, που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 1,50% από 1,28% το 2019.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν το 2020 δαπάνες Ε&Α ύψους 1.147,52 εκατ. ευρώ (0,69% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με το 2019, και συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον δείκτη δαπανών Ε&Α.

Ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε δαπάνες Ε&Α ύψους 774,39 εκατ. ευρώ (0,47% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2019. Ο κρατικός τομέας πραγματοποίησε δαπάνες Ε&Α 537,21 εκατ. ευρώ (0,32% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 2019. Ο τομέας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έχει μικρότερη συνεισφορά (14,33 εκατ. ευρώ, 0,01% του ΑΕΠ) και παρουσίασε μείωση σε σχέση με το 2019.

Η ABBVIE υπογράφει τη χάρτα διαφορετικότητας

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, η AbbVie υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και του Diversity Charter Greece, για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Με αυτήν την υπογραφή επιβεβαιώνεται έμπρακτα, η προσήλωση της AbbVie στον σεβασμό, την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις που αφορούν το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, την ηλικία, την εθνικότητα ή οποιαδήποτε μορφής αναπηρία.

Ο Πασχάλης Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie και ο Θωμάς Κούγκουλος, HR Director της AbbVie με αφορμή την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας δήλωσαν: «Η αναγνώριση της διαφορετικότητας είναι το κύτταρο της εταιρείας μας και έχει σημασία για τους ασθενείς μας. Για να αγγίξουμε την καινοτομία, ώστε οι ασθενείς μας να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα με καινοτόμα φάρμακα, απαιτείται ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα, οι οποίες προκύπτουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα απόψεων, διαφορετικών τρόπων σκέψης και προσεγγίσεων.

Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας επιτυγχάνεται χάρη στην αποδοχή, στον σεβασμό, στη διαφάνεια και στην αξιοποίηση όλων των δυνάμεών μας. Ό,τι κάνουμε δεν είναι εύκολο, αλλά επιμένουμε γιατί αυτό που επιτυγχάνουμε εμπνέει ελπίδα και αλλάζει ζωές, καθημερινά».
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ και Ιδρυτής του Diversity Charter Greece, Σταύρος Μηλιώνης, σημείωσε: «Η φαρμακευτική εταιρεία AbbVie, αποδεικνύει και έμπρακτα στην ελληνική επιχειρησιακή αγορά, μία από τις βασικές αξίες της λειτουργίας της, αυτή του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ίσης πρόσβασης, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις».

ΨΝΘ: Μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες εξαρτήσεις»

Η Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» είναι δικαιούχος της Πράξης «Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τις
‘Νόμιμες Εξαρτήσεις’/ Πολυδύναμο Θεραπευτικό Κέντρο για τις Νόμιμες Εξαρτήσεις», και η υλοποίησή της έχει ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021. Στην εν λόγω Μονάδα λειτουργούν δύο Δομές: Το «CONTRA CLUB» & Η «Μονάδα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων». ) Το «CONTRA CLUB», το οποίο αφορά στις εξαρτήσεις από αλκοόλ και τυχερά παιγνίδια, λειτουργεί σαν πολυδύναμο κέντρο με θεραπευτικό, ψυχοπαιδαγωγικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, προσανατολισμό και σκοπό την πρόληψη και την επανένταξη, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, εξαρτημένων ατόμων.

Η δημιουργία προϋποθέσεων για την βελτίωση του λειτουργικού επιπέδου του εξαρτημένου στοχεύει στην ένταξη στην αγορά εργασίας και στην ενσωμάτωση του στο κοινωνικό σύνολο. Η «Μονάδα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων», αφορά στη διεύρυνση της λειτουργίας της υπάρχουσας «Μονάδας Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων» του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και αποσκοπεί στην αποδοτικότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των ατόμων με αιτήματα προβληματικής/ παθολογικής χρήσης διαδικτύου.
Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση των περιστατικών μέσα από τους πυλώνες της εξέτασης/αξιολόγησης, της διαφοροδιαγνωστικής εκτίμησης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαγνωσμένων περιπτώσεων και της ενδεχόμενης συννοσηρότητας, όπως και της συμβουλευτικής/ υποστήριξης οικογενειών και φορέων. Οι θεραπευτικοί στόχοι που τίθενται είναι η βαθμιαία απεμπλοκή από συμπεριφορές παθολογικής χρήσης με την ταυτόχρονη καλλιέργεια εναλλακτικών συμπεριφορών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, καθώς και η εκμάθηση ενός ορθολογικότερου τρόπου χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Πάνω από 25.000 εμπορικοί επισκέπτες στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση A+A 2021

Η A+A 2021 – η κορυφαία Διεθνής Εμπορική Έκθεση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία – ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από τέσσερις ημέρες. 1.204 εκθέτες από 56 έθνη και περισσότεροι από 25.000 εμπορικοί επισκέπτες ταξίδεψαν στο Duesseldorf της Γερμανίας για να παρακολουθήσουν την πιο σχετική εμπορική έκθεση του κλάδου. Με αυτά τα νούμερα η Α+Α – και το διεθνές συνέδριο που διεξήχθη ταυτόχρονα (Congress for Occupational Safety and Occupational Medicine) – απεικόνισαν και πάλι ξεκάθαρα τη σημαντικά αυξημένη σημασία της ασφάλειας στο χώρο της εργασίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, το επίκεντρο είναι η υγεία των ανθρώπων. Το «People Matter», το σύνθημα της A+A, γνωρίζει αυτή τη στιγμή τεράστια αναγνώριση στη σημασία του. Τα θέματα πανδημίας και υγιεινής έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην A+A 2021, παράλληλα με τις τελευταίες εξελίξεις στον καινοτόμο προστατευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, μεγάλες τάσεις όπως η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα ήταν επίσης μεταξύ των βασικών θεμάτων στην κορυφαία εμπορική έκθεση της φετινής χρονιάς. Η επόμενη Α+Α θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023.

Η ανοσία κατά του Sars-CoV-2 μετά από το εμβόλιο της Pfizer φθίνει μετά από μερικούς μήνες

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine», δείχνουν ότι η προστασία που παρείχε ο εμβολιασμός με το BNT162b2 έναντι της νόσησης από COVID-19 φθίνει μετά από μερικούς μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων COVID-19 από τις 11 έως τις 31 Ιουλίου 2021 από την εθνική βάση δεδομένων του Ισραήλ για τη COVID-19 που συμπεριελάμβανε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους που είχαν λάβει το εμβόλιο πριν τον Ιούνιο 2021. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, ο ρυθμός των λοιμώξεων κατά την περίοδο 11-31 Ιουλίου 2021 ήταν υψηλότερος κατά 1.6 φορές μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο 2021 συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί 2 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο 2021.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 με 59, ο ρυθμός των λοιμώξεων ήταν υψηλότερος κατά 1.7 φορές για όσους είχαν εμβολιαστεί το Φεβρουάριο συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί 2 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Απρίλιο 2021. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 με 39, ο ρυθμός των λοιμώξεων ήταν υψηλότερος κατά 1.6 φορές για όσους είχαν εμβολιαστεί τον Μάρτιο συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί το Μάιο 2021. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός των σοβαρών λοιμώξεων COVID-19 μεταξύ των ατόμων 60 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο 2021 ήταν 1.8 φορές υψηλότερος συγκριτικά με όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Μάρτιο 2021. Ο ρυθμός των σοβαρών λοιμώξεων COVID-19 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 με 59 έτη που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο 2021 ήταν 2.2 φορές υψηλότερος συγκριτικά με όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Μάρτιο 2021.

Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών: Υπέβαλε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου

O Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την από 25.10.2021 αίτηση ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ως νομίμως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υγείας, της κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται τα μέτρα προστασίας και διενέργειας ταχέων επιδημιολογικών ελέγχων ειδικά με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό και αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών την ημερομηνία συζήτησής της καθώς έχει ζητηθεί προτίμηση για άμεση εκδίκαση.

Ο Συνεταιρισμός προέβη σε αίτηση ακύρωσης της αναφερόμενης ΚΥΑ, η οποία άπτεται ενός καίριου ζητήματος του κλάδου δραστηριοποίησης των ιατρών βιοπαθολόγων και του τρόπου διενέργειας ταχέων δοκιμασιών ελέγχων (rapid test) στο ευρύ πληθυσμό για τη διάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του COVID 19.

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης οι κίνδυνοι περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

α) ελλοχεύει ο κίνδυνος μη ορθής διενέργειας των ελέγχων καθώς διενεργούνται ιατρικές πράξεις από επιστήμονες που δεν έχουν εκπαίδευση στον τομέα της εργαστηριακής ιατρικής και σε αντίθεση με τα διαγνωστικά ιατρεία, δεν υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις για τους χώρους λήψης και την διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

β) ελλοχεύει ο κίνδυνος παράβασης των κανόνων διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διενέργειάς τους μόνο από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τους όρους κυκλοφορίας τους ως ιατροτεχνολογικών προϊόντων σύμφωνα με την κατισχύουσα της εθνικής, κοινοτική νομοθεσία

γ) ελλοχεύει ο κίνδυνος παραβίασης της πιστότητας των καταχωρούμενων δεδομένων ασθενών από COVID-19 στο μητρώο COVID-19

δ) ελλοχεύει ο κίνδυνος υποκαταγραφής κρουσμάτων λόγω ελλίπουσας κλινικής συνεκτίμησης

Επιπλέον υποστηρίζεται με σαφή επιχειρηματολογία ότι συντρέχει παρανομία της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, καθώς δεν τηρεί καμία από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις επέκτασης των φορέων διενέργειας των ταχέων δοκιμασιών ελέγχων για COVID-19 σε μη ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.