Για ανησυχητικό ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Για ανησυχητικό ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τον αρμόδιο για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε να τονίζει σε συνέντευξη τύπου ότι « πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από το να αντιδρούμε στις εξάρσεις της Covid-19, να τις προλαμβάνουμε από πριν».

«Ο σημερινός ρυθμός μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός. Αν παραμείνουμε σ’ αυτή την πορεία, μπορεί να δούμε μέχρι το Φεβρουάριο άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της Covid-19 στην (ευρωπαϊκή) περιφέρεια», δήλωσε.

Για τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό μιας ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ Ευρώπης, οι νοσηλείες που συνδέονται με την Covid-19 υπερδιπλασιάσθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σ’ ένα 24ωρο βρίσκεται σε άνοδο εδώ και σχεδόν έξι διαδοχικές εβδομάδες στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων μέσα σε 24 ώρες βρίσκεται σε άνοδο εδώ και λίγο περισσότερο από επτά διαδοχικές εβδομάδες, με περίπου 250.000 κρούσματα και 3.600 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ανά χώρα που συγκεντρώθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στη Ρωσία (8.162 θάνατοι τις επτά τελευταίες ημέρες, +8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), την Ουκρανία (3.819 θάνατοι, +1%) και τη Ρουμανία (3.100 θάνατοι, +4%).

«Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που νοσηλεύονται σήμερα και πεθαίνουν από την Covid-19 δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

 

 

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προληπτικός έλεγχος για άνδρες

Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με αφορμή το κίνημα Movember και θέλοντας να επισημάνει την αξία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης, προσφέρει μοναδικές προσφορές στα ολοκληρωμένα ανδρικά προληπτικά πακέτα healthUp:

healthUp MEN BASIC, με βασικές αιματολογικές εξετάσεις και ιατρική αξιολόγηση. Συστήνεται για άνδρες έως 30 ετών.

healthUp MEN ADVANCED, με αιματολογικός και απεικονιστικό έλεγχο και εξέταση από Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και Παθολόγο. Συστήνεται για άνδρες 30 – 40 ετών.

healthUp MEN PLUS, με πλήρη αιματολογικό και απεικονιστικό έλεγχος και εξέταση από Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, Καρδιολόγο και Παθολόγο. Συστήνεται για άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω.

healthUp PROSTATE, με PSA, Free PSA, Υπερηχογράφημα προστάτη, Ουρολογική εξέταση. Συστήνεται για άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι προσφορές θα ισχύουν για ραντεβού που θα προγραμματιστούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021.

 

Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει παράλληλα έντονη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με COVID-19. Ο

Πριν από λίγες ώρες οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα.

Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Γενς Σπαν: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ με μεγάλη ορμή

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό κατά της COVID-19, στους Γερμανούς πολίτες. «Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με μεγάλη ορμή», δήλωσε και ζήτησε από όλους να δείξουν αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. «Αν όλοι εμβολιαστούν και ακολουθούμε τους κανόνες, μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές.

Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο λιγότεροι θα βρεθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ αναφέρθηκε σε «τρομακτικούς αριθμούς» κρουσμάτων. Οι δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ειδικά για τις περιοχές έξαρσης του κορονοϊού.

«Το 4ο κύμα εξελίσσεται ακριβώς όπως το φοβόμασταν και, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, θα μας φέρει πολύ πόνο», είπε ο κ. Βίλερ και τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν ευρύτερης εφαρμογής της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους και δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες (Κανόνας 2G) , με αυστηρό έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών. Ο Κανόνας 3G (που επιτρέπει την πρόσβαση και σε όσους προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) «μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά ακόμη περισσότερο τον περιορίζει ο Κανόνας 2G», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό η συμμόρφωση προς τους κανόνες να είναι τεκμηριωμένη και ελεγμένη». Όπως ανέφερε μάλιστα, «κατά τον τελευταίο χειμώνα της πανδημίας», πρέπει ο κόσμος να τηρήσει με πειθαρχία τους κανόνες.

 

Workshop με θέμα την εμμηνόπαυση

Το workshop με θέμα «Αγαπώ εμένα, φροντίζω εμένα», απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται στην προ και την εμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους. Είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες μέσα από την διεργασία αλληλεπίδρασης της ομάδας να μπουν στην διαδικασία να ανακαλύψουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον φροντίζουν, να τον αποδέχονται και να τον νοιάζονται. Η ομάδα θα λειτουργήσει με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα που βρίσκονται στην προ-εμμηνοπαυσιακή και εμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους.

Οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν να βάζουν προτεραιότητες, στην ζωή τους και να διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν βιώνοντας την φάση της εμμηνόπαυσης. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας θα είναι 2 ώρες.Η συχνότητα των συνεδριών θα είναι κάθε 15 μέρες, ημέρα Τετάρτη, ώρα 18μμ-20μμ. Διάρκεια 3 μήνες , σύνολο συναντήσεων 6. Εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι 15 Νοέμβρη Έναρξη : Στις 24 Νοέμβρη, ημέρα Τετάρτη, ώρα 18μμ – 20μμ στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Οι συνεδρίες θα γίνονται σε ομάδα μέχρι 12 ατόμων με βιωματικές και διαδραστικές ασκήσεις.

Γ. Πατούλης: Aνάγκη οικοδόμησης ισχυρού δικτύου ΠΦΥ

Παρέμβαση έκανε ο Προέδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή του προσυμπωματικού ελέγχου μετά την πανδημία Covid-19» που πραγματοποιήθηκε χθες. Ο κ. Πατούλης τόνισε την μεγάλη σημασία του προσυμπωματικού ελέγχου και της σωστής παρακολούθησης των χρονίων παθήσεων που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

«Η επιστημονική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη για αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες εργαλεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων που τους απειλούν. Στη διατήρηση της υγείας του πολίτη, η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία, με την επιστημονική κοινότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Έχουμε την εμπειρία του αξιόλογου έργου που έχουν επιτελέσει σε αυτή την κατεύθυνση, τα ΚΕΠ Υγείας που πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω », τόνισε ο κ. Πατούλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΙΣΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, για την πρόληψη των παθήσεων με τη μεγαλύτερη συχνότητα στον πληθυσμό.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο της παχυσαρκίας

Η Novo Nordisk Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, παρουσιάζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας για τη νόσο της παχυσαρκίας1, «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…».

Το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας προβάλλεται σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες μέσω σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το video της εκστρατείας στο επίσημο κανάλι της εταιρείας Novo Nordisk στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=QI9rv0cJ2JI Η εκστρατεία «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…», με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού για την παχυσαρκία, προβάλλεται ανά την επικράτεια μέσω outdoor campaign και υποστηρίζεται με παράλληλη προβολή σε ιστοτόπους και έντυπα μέσα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Σκοπός της εταιρείας είναι η αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, καθώς είναι σοβαρή, χρόνια νόσος, με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία. Οι συννοσηρότητες με τις οποίες σχετίζεται η παχυσαρκία, υπερβαίνουν τις 229, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της νόσου που ονομάζεται Παχυσαρκία1 και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τόσο τον παγκόσμιο πληθυσμό όσο και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με δεδομένα του 2016 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτού, καθώς και της σοβαρότητας των περιστατικών. Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, καθώς πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 πάσχουν από παχυσαρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Στον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr ο αναγνώστης μπορεί αν βρει διαθέσιμες πληροφορίες για τη νόσο της παχυσαρκίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν τεστ covid στα δημοτικά ιατρεία

Mε στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, στα Δημοτικά Ιατρεία της πρωτεύουσας.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα διενεργείται από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Όσοι προσέρχονται στα δημοτικά ιατρεία θα μπορούν να εξεταστούν με τεστ αντιγόνου με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Ο ενδιαφερόμενος δημότης θα πρέπει αρχικά να επικοινωνεί με το δημοτικό ιατρείο που εξυπηρετεί τη γειτονιά του και να ενημερώνει το προσωπικό για την κατάστασή του, ώστε να αξιολογείται -βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ– η ανάγκη για τη διενέργεια του rapid test.

Το ραντεβού για το τεστ θα κλείνεται σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων, σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων ή σε περίπτωση έκθεσης με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα Δημοτικά Ιατρεία στα οποία θα γίνονται τα διαγνωστικά τεστ είναι τα εξής: Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου, Δημοτικό Ιατρείο – Πετράλωνα, Δημοτικό Ιατρείο – Κολωνός, Δημοτικό Ιατρείο – Πατήσια, Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης.

3Ο Πανελλήνιο συνέδριο κλινικών μελετών & έρευνας

Ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας, με στόχο την ανάδειξη αλλά και τη διεκδίκηση «πολιτικών» για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας.
Με σεβασμό στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και πρωταρχικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, το συνέδριο θα διεξαχθεί και φέτος διαδικτυακά στις 18 Νοεμβρίου 2021 από τις 09:30 έως τις 15:00, με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ.

Η προσφώνηση στο συνέδριο θα γίνει από τον Δρα Αντώνιο Αυγερινό, πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και γενικό διευθυντή του Σ.Α.Φ.Ε.Ε., ενώ την έναρξη των εργασιών έχει κληθεί να κηρύξει ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι «Nέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα» και σε αυτό θα συμμετέχουν κορυφαίοι ιατροί, επιστήμονες για τα οικονομικά της υγείας, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται καίρια ζητήματα όπως
Στρογγυλό Τραπέζι για τις «Κλινικές μελέτες για τη COVID -19», ενότητα με θέμα «Η συμβολή των CROs και των φαρμακευτικών εταιρειών στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα», Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ανάπτυξη των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία – Ο ρόλος των ψηφιακών συστημάτων».

Το συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητές Επιστημών Υγείας, μέλη Επιστημονικών Εταιρειών, στελέχη Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, CRO΄s, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, των ΔΥΠΕ και Νοσοκομειακών Μονάδων, φαρμακοποιούς και Φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.pc-clinicaltrials.com

Διατήρηση γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Το ΙΑΣΩ και η Institute of Life – IASO πρωτοπορούν στην διατήρηση της Γονιμότητας: α) με τη γέννηση παιδιού μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, κρυοσυντήρηση ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση
β) με την αφαίρεση και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, θεραπεία του καρκίνου του μαστού και την επιτυχή ορθοτοπική επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού .

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1/11/2021 γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ ένα υγιέστατο αγοράκι από 39χρονη μητέρα που ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού, έκανε κρυοσυντήρηση ωαρίων και επετεύχθη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ενάμισι χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου, και κατόπιν αδείας του ογκολογικού συμβουλίου, τα ωάρια αποψύχθηκαν και γονιμοποιήθηκαν. Μετά την εμβρυομεταφορά επετεύχθη κύηση, η οποία εξελίχθηκε χωρίς καμία επιπλοκή και οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού, βάρους 2.880 γραμμαρίων.

Την Τετάρτη 3/11/2021 πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ η πρωτοποριακή ορθοτοπική επανατοποθέτηση ωοθηκικού ιστού από τον Παναγιώτη Ψαθά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής σε γυναίκα που είχε διαγνωστεί με κακοήθεια μαστού. Ο ωοθηκικός ιστός αφαιρέθηκε και κρυοσυντηρήθηκε στην τράπεζα Κρυοσυντήρησης της Institute of Life – IASO. Το ογκολογικό συμβούλιο της Β’ Κλινικής Μαστού του κ. Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενέκρινε την επανατοποθέτηση του τμήματος της ωοθήκης, η οποία έγινε λαπαροσκοπικά. θεραπείας, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν παιδιά.

Στην πρώτη περίπτωση η κατάψυξη ωαρίων οδήγησε την ασθενή στο να κρατάει στην αγκαλιά της τον γιο της. Στην δεύτερη περίπτωση η επέμβαση ορθοτοπικής επανατοποθέτησης ωοθηκικού ιστού χαρίζει την ελπίδα σε πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να νιώσουν στο μέλλον τη χαρά της τεκνοποίησης.