Η Novartis υπογράφει νέα αρχική συμφωνία με την BioNTech για την υποστήριξη της διαδικασίας εμφιάλωσης και συσκευασίας του εμβολίου mRNA

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην υπογραφή μιας αρχικής συμφωνίας αξιοποίησης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, διευρύνοντας την υποστήριξη της διαδικασίας εμφιάλωσης και συσκευασίας του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech. Η Novartis θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις άσηπτης παραγωγής που διαθέτει στo Technical Operations της στη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, για να εμφιαλώσει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις το 2022.

Βάσει των όρων της νέας αρχικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να πάρει την mRNA δραστική ουσία από την BioNTech, με σκοπό να την εισάγει σε φιαλίδια υπό άσηπτες συνθήκες και να την αποστείλει εκ νέου στην BioNTech προκειμένου να διατεθεί. Με την επιφύλαξη υπογραφής μιας τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή από τις εγκαταστάσεις στο Stein σε εκείνες στη Λουμπλιάνα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εμφιάλωσης και συσκευασίας το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι εγκαταστάσεις στη Λιουμπλιάνα περιλαμβάνουν ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο εμφιάλωσης υπό άσηπτες συνθήκες για την παραγωγή και προμήθεια ευρέος φάσματος άσηπτων προϊόντων για τη Sandoz, θυγατρική της Novartis.

Αυτή η νέα συμφωνία έρχεται σε συνέχεια μιας πρώτης σύμβασης που υπεγράφη νωρίτερα φέτος. Η Novartis ξεκίνησε τον Ιούνιο τη διαδικασία εμφιάλωσης για λογαριασμό της BioNTech, στις εγκαταστάσεις της στο Stein της Ελβετίας, αφού οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και συσκευασίας έλαβαν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Novartis εξακολουθεί να προσφέρει τις παγκοσμίου τάξης δυνατότητές της σε άλλες εταιρείες και να αναλαμβάνει δραστηριότητες παραγωγής χρησιμοποιώντας πληθώρα τεχνολογιών όπως η παραγωγή mRNA και άλλες. Θα προχωρήσουμε σε δημοσίευση περαιτέρω λεπτομερειών όταν συναφθούν οι πιο συγκεκριμένες συμφωνίες.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech, βασίζεται στην αποκλειστική τεχνολογία mRNA της BioNTech και αναπτύχθηκε από κοινού από την BioNTech και τη Pfizer. Η BioNTech είναι κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και κάτοχος των αδειών κυκλοφορίας για επείγουσα χρήση ή ισοδυνάμων αδειών στις ΗΠΑ (από κοινού με τη Pfizer) και άλλες χώρες. Προγραμματίζεται η υποβολή αιτήσεων για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές στις χώρες όπου χορηγήθηκαν αρχικά οι άδειες κυκλοφορίας για επείγουσα χρήση ή οι ισοδύναμες άδειες.

 

Βελτίωση της φήμης του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας μετά την πανδημία

Στο πλαίσιο της ημερίδας Reputation Pharma 2021 «Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία», παρουσιάστηκαν πρωτότυπες έρευνες και ευρήματα που αποτυπώνουν την εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την πανδημία.

Αναλυτικότερα,  σύμφωνα με τις απόψεις των συλλόγων ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο (PatientView) αναφορικά με τη φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ότι  η πανδημία επέφερε μεγαλύτερη κατανόηση του κοινού για τις φαρμακευτικές διαδικασίες, έκανε πιο ορατές τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, επιτάχυνε την καινοτομία και κυκλοφορία των φαρμάκων, δημιούργησε αυξημένη ανάγκη για υποστήριξη των ασθενών από ομάδες και συλλόγους ασθενών στην διάρκεια της πανδημίας, λόγω καθυστερήσεων σε διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα και στην εστίαση σε εξατομικευμένη φροντίδα και έδωσε ώθηση στην εξ’ αποστάσεων φροντίδα υγείας. Aπό την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ευρύ κοινό (Focus Bari )αναφορικά με την εικόνα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας με συγκριτικά αποτελέσματα της περιόδου 2019-2021, τα στοιχεία παρουσιάζουν: οριακά θετική γενική εικόνα, αναγνώριση της εγρήγορσης και συνεισφοράς, αρκετά βελτιωμένες τις Ελληνικές εταιρίες με σταθερά καλύτερη εικόνα από τις διεθνείς και μια συνολικά μέτρια εικόνα για την φαρμακοβιομηχανία.

Από τη μελέτη της ClipNews για το αποτύπωμα του κλάδου, σε επίπεδο online δημοσιότητας, βγαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής συμπεράσματα: Έκρηξη δημοσιότητας και στα δίκτυα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και τις παραδόσεις εμβολίων την άνοιξη του 2021. Τάση μείωσης όγκου της δημοσιότητας από αρχές καλοκαιριού του 2021. Σχετική μείωση δημοσιότητας από το Σεπτέμβριο 2021 και εκτίμηση για εξισορρόπηση 20 φορές πάνω συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2020. Το αρνητικό συναίσθημα την Άνοιξη του 2021 ήταν περισσότερο κατά της Ε.Ε. και των χειρισμών της. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε στελέχη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, εκτιμήθηκε ότι η φήμη του κλάδου θα έχει βελτιωθεί πολύ σε όλα τα κοινά: Στο ευρύ κοινό (89%) και στους φορείς των ασθενών (92%).

Σύμφωνα με την έρευνα ΙMMΑR (Image Market Media Audit Report) που πραγματοποιεί η Reputation Unique κάθε 2 χρόνια στους επίσημους stakeholders, (στοιχεία του 2020 που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά) καταγράφηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω γενικά συμπεράσματα:

Ανάδειξη της αξίας του κλάδου, συνεπικουρούμενη από την θετική και μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ. Πολλές βαθμολογίες εταιριών μετατοπίστηκαν από τα «ΜΕΤΡΙΑ» και «ΚΑΛΗ», σε «ΚΑΛΗ» και «ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ». Εμφάνιση ή/και ενίσχυση εικόνας / φήμης συγκεκριμένων εταιριών λόγω πανδημίας. Παρέμεινε η θετική διάθεση των ερωτώμενων απέναντι στην ελληνική φ/β, συγκριτικά με τις πολυεθνικές. Θεαματική αύξηση του δείκτη αισιοδοξίας για το μέλλον, τόσο για τις ελληνικές, όσο και για τις πολυεθνικές εταιρείες. Διαχρονικά: Από το κλίμα ανατροπής και αμφισβήτησης (2012), στην θεαματική επανάκαμψη της αισιοδοξίας (2014) κι από εκεί στην κόπωση και απογοήτευση (2016), φτάσαμε στην τάση κατανόησης και διάθεση για συνεργασία (2018) και τελικά στην αναγνώριση της αξίας του κλάδου το 2020 που δημιουργεί για πρώτη φορά ένα μεγάλο και «ορθάνοιχτο» παράθυρο ευκαιρίας συνεργασίας. Τα πρώτα  Reputation Pharma Awards απονεμήθηκαν στις εταιρείες Pfizer (πολυεθνικές  εταιρείες) και ELPEN (ελληνικές εταιρείες) για τις επιδόσεις τους σε θέματα φήμης σύμφωνα με την IMAR. Ένα τρίτο ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία GENESIS PHARMA για την επίδοσή της στο ειδικό IMAR 2018, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ενώσεις ασθενών.

Το μέλλον του φαρμακείου εν μέσω πανδημίας

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ διοργανώνει και φέτος το 5ο  Συνέδριό του «Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, διαδικτυακά, από τις 10.00 έως τις 16.00μμ. Το αποτύπωμα που αφήνει στην παγκόσμια κοινότητα η νόσος Covid-19 και οι νέοι ρόλοι που καλούνται να αναλάβουν οι φαρμακοποιοί ως επαγγελματίες υγείας Πρώτης Γραμμής θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας του Συνεδρίου με θεσμικούς φορείς και παγκόσμιους experts να αναλύουν, να περιγράφουν και να προτείνουν σκέψεις και ιδέες για τη μετεξέλιξη των φαρμακείων της κοινότητας.

Στόχος του φετινού Συνεδρίου είναι η πλήρης αποτύπωση των ιδιαίτερων αναγκών που δημιουργεί η πανδημία, η διαχείριση της νόσου αλλά και παράλληλα η αξιοποίηση της τεράστιας επιστημονικής γνώσης που αφήνει ως παρακαταθήκη για την εξέλιξη του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συζητήσεις είναι αυτή που αφορά την επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία mRNA στις θεραπείες του αύριο. Αναλυτικότερα, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει τις ενότητες:  «Η Πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του Φαρμακείου στις Υπηρεσίες Υγείας»,  «Ο σχεδιασμός της Υγείας αλλάζει παγκοσμίως. Ποια τα οφέλη για το Φαρμακείο;», «Η νόσος Covid-19 έφερε τα πάνω κάτω! Ποιες είναι οι καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας;», «Η επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία mRNA στις θεραπείες του αύριο», «Την ψυχική υγεία και τα μάτια σας! Θετικότητα και ανθεκτικότητα στο φαρμακείο».

Επιπλέον, στο Συνέδριο θα γίνει εκτενής διάλογος για τη θεσμοθέτηση και την αποζημίωση των υπηρεσιών στα ελληνικά φαρμακεία με τους ομιλητές να εστιάζουν γύρω από τους τρόπους υπολογισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας προς όφελος των πολιτών.

ΗΠΑ: Πρόστιμα στις εταιρείες που δεν θα έχουν εμβολιάσει το προσωπικό τους

Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν θα έχουν εμβολιάσει το σύνολο εργαζομένων τους κατά της COVID-19, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου του 2022, θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που προβλέπονται φθάνουν έως 13.653 δολάρια για κάθε παραβίαση του διατάγματος και τα 136.532 για κάθε υπάλληλο που παραβαίνει την εντολή. Το διάταγμα βασίζεται στους κανόνες που εξέδωσε o ομοσπονδιακός Οργανισμός για την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (OSHA) και υπερισχύει όλων των πολιτειακών νόμων που μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πρώτη διορία για τις επιχειρήσεις είναι η 5η Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει έως τότε να έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα τους δοθεί χρόνος ώστε να εμβολιαστούν, ενώ μέχρι να γίνει ο πλήρης εμβολιασμός, θα πρέπει να φορούν μάσκες. Το εν λόγω διάταγμα αφορά περίπου 84 εκατ. εργαζόμενους που θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι 17 εκατομμύρια υγειονομικοί. Με άλλο διάταγμα, οι εργολαβικοί συνεργάτες του αμερικανικού δημόσιου τομέα υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Επισκέπτες Υγείας: Υποστηρικτές της προαγωγής της υγείας

Η Προαγωγή της Υγείας με κάθε σύγχρονο τρόπο και μέσο είναι στο επίκεντρo, με υποστηρικτές τους Επισκέπτες Υγείας που γνωρίζουν πώς να τη στηρίξουν και τη συνεργασία των άλλων Επαγγελματιών Υγείας ήταν το βασικό μήνυμα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επισκεπτών. Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους Επισκέπτες Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας αρωγός και υποστηρικτής κάθε προσπάθειας, μέσα από μνημόνια συνεργασίας, παλαιότερα ή και νέα όπως προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου, με το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, το Ίδρυμα Ωνάση, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία , την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών θα επιμείνει σε όλα όσα διαχρονικά πρεσβεύει μέσω των μελών του, ήταν ένα ακόμα βασικό μήνυμα του Συνεδρίου.

«Τα ζητήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης επίλυσης μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.Η συζήτηση ξεκίνησε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα από μια σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους προκειμένου η Δημόσια Υγεία να βρεθεί στο επίκεντρο με υποστηρικτές τους αρμόδιους Επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν πώς να τη στηρίξουν. Η Προαγωγή της Υγείας με κάθε σύγχρονο τρόπο και μέσο είναι στο επίκεντρο.

Τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να εστιάσουμε διεπιστημονικά στην αλλαγή συμπεριφορών και αντιλήψεων» ανέφερε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας κατά τη λήξη του Συνεδρίου.
Η θεματολογία ήταν προσανατολισμένη στην τρέχουσα επικαιρότητα της COVID εποχής, των αναγκών που δημιούργησε, την υποστήριξη του προγράμματος Ελευθερία, και όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες υγείας της δημόσιας υγείας στην μετά COVID εποχή.

 

SOBI: Οικονομικά αποτελέσματα γ’ τρίμηνου 2021

Η Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi™) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3.761 εκατ. SEK, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% σε CER σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Το EBITA ανήλθε σε 1.166 εκατομμύρια SEK, με αποτέλεσμα περιθώριο EBITA ίσο με 31%. Αναλυτικότερα, τα έσοδα του τομέα της Αιματολογίας ανήλθαν σε 2.291 εκατ. SEK (2.147), +9% σε CER. Από τον τομέα της Ανοσολογίας τα έσοδα ανήλθαν σε 1.144 εκατ. SEK (619), +89% σε CER. Τα έσοδα για το πλήρες έτος 2021 αναμένεται να κυμανθούν από 14.500 έως 15.000 εκατ. SEK. Το περιθώριο EBITA αναμένεται να κυμανθεί από 33 έως 35% των εσόδων. Ο Guido Oelkers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο στη γραμμή παραγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ μας προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό προσανατολισμό μας. Συνολικά, οι δύο κύριοι επιχειρηματικοί τομείς της εταιρείας είναι ισχυροί και παρουσίασαν την αναμενόμενη πρόοδο».

ΕΜΑ: Τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση για χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Διευκρίνισε δε ότι ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών και πως τα στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, που προς το παρόν αφορούν κυρίως άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μόλυνση με κορονοϊό, είπε ότι το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα αφορούν όλο τον πληθυσμό.

Για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΕΜΑ δήλωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του Οργανισμού εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID19 στις έγκυες γυναίκες, ο Μ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι και οι έγκυες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.

Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19

Τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19,τονίζει ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Όπως αναφέρει, προς το παρόν, ο εμβολιασμός αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα μας απέναντι σ’ αυτόν τον ιό που δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει, καθώς η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας.

Ωστόσο, εξαιτίας κάποιων καινούργιων, παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής μας απάντησης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η ανοσία απέναντι στους κορονοϊούς γενικότερα (μέσω του εμβολίου ή νόσησης) εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί. Αλλά και πάλι, δεν είμαστε άοπλοι. Απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα, η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ, όπου η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ήδη από την ηλικία των δεκαέξι ετών, προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς (έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες) έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, έχουν 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Covid-19: Νέα αλλά πιο ήπια έξαρση τον προσεχή χειμώνα

Σε πρόσφατο άρθρο του WebMD αναφέρεται ότι μια νέα αλλά πιο ήπια έξαρση του COVID-19 αναμένεται τον προσεχή χειμώνα. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από το Institute for Health Metrics and Evaluation of the University of Washington που προέβλεψαν με ακρίβεια τα κύματα COVID-19 τον περασμένο χειμώνα και καλοκαίρι, θεωρείται πιθανή μια έξαρση του COVID-19 στις ΗΠΑ τον προσεχή χειμώνα.

Ο Ali Mokdad, MD, επιδημιολόγος και επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού υγείας στο University of Washington, αναφέρει ότι η επόμενη έξαρση θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Νοεμβρίου και θα κορυφωθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Το κύμα του επόμενου χειμώνα αναμένεται ήπιο σε σχέση με πέρυσι εκτός αν προκύψει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που θα μπορεί να διαφύγει της ανοσίας των εμβολίων.

Το ποσοστό των θανάτων και νοσηλειών θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Στην κορύφωση του προηγούμενου χειμώνα, εκτιμάται ότι ο πραγματικός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν περίπου 340.000 κρούσματα, ενώ στην κορύφωση του κύματος αυτόν τον χειμώνα, ο αντίστοιχος αριθμός εκτιμάται σε 250.000 κρούσματα. Ο αριθμός θανάτων που παρουσίασε κορύφωση στους 2.000 θανάτους την ημέρα τον Σεπτέμβριο, ενώ τον προσεχή χειμώνα ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα ανέλθει σε περίπου 1.300 κατά τον Ιανουάριο.

Ο Mokdad ανέφερε δύο λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ένα νέο κύμα COVID-19 είναι αναπόφευκτο. Πρώτον, λιγότερο από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως και δεύτερον οι κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα που μας αναγκάζουν να διαμένουμε για μεγάλο διάστημα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες.

Ο Peter Katona, MD, καθηγητής Iατρικής του David Geffen School of Medicine at UCLA αναφέρει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Βάση των διαθέσιμων στοιχείων φαίνεται ότι ο COVID-19 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη εποχικότητα όπως η γρίπη. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης απαιτείται τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού να αναπτύξει ανοσία αναφέρει ο Mokdad, ενώ ο Katona ανεβάζει το ποσοστό σε 95% για τα στελέχη Δέλτα.

Δεδομένου ότι μόνο το 58% περίπου των Αμερικανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, η ανοσία αγέλης εξαρτάται και από την ανοσία που έχουν αναπτύξει και οι μη-εμβολιασμένοι που έχουν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19. Για να υπολογιστεί η ανοσία στον πληθυσμό, δεν πρέπει να προστεθεί απλά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο ποσοστό εκείνων που μολύνθηκαν και ανάρρωσαν. Αυτό ισχύει γιατί «η ανοσία που επάγεται από τα εμβόλια είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη ανοσία που προκαλείται από την έκθεση στον ιό», αναφέρει ο Katona.

Επίσης πρέπει να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν και παραμένουν αδιάγνωστοι.
Μετά από τέσσερα ή πέντε κύματα COVID-19 στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό παρότι δεν είχαν συμπτώματα. Συνεπώς ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία συμβάλουν στο επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας της αγέλης αναφέρει η Malani από το University of Michigan.

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού (01-07 Νοεμβρίου) επαναφέρει δυναμικά την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, ο οποίος αποτελεί την ιδανική τροφή και το μοναδικό φυσικό τρόπο σίτισης για τα βρέφη με αμέτρητες ευεργετικές επιδράσεις. Κατά την περίοδο της γαλουχίας οι διαιτητικές ανάγκες της μητέρας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, η κάλυψή τους δε μόνο μέσω της διατροφής είναι πρακτικά αδύνατη. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην ποιότητα της διατροφής αλλά και στην καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα εξειδικευμένα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, όπως το Iofolen Lactancia (συμπλήρωμα διατροφής για την περίοδο του θηλασμού), μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις της μητέρας.

Το Iofolen Lactancia είναι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για την μητέρα κατά το θηλασμό, αφού καλύπτει ακριβώς εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η μητέρα και το βρέφος, στις κατάλληλες ποσότητες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες.

Χάρη στη μοναδική του σύνθεση, συμβάλει στην ανάπτυξη των οφθαλμών, του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό της μητέρας και του μωρού της μέσω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει (βιτ. C και E) και διατηρεί την υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο Iofolen Lactancia, μειώνουν τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.