Άσυλο Ανίατων: Δωρεά από το σωματείο Δεσμός

Αρωγός στο έργο του Άσυλου Ανιάτων στέκεται για ακόμη μια φορά το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ διασυνδέοντας δωρεά 370 κιλών μόσχου από την εταιρεία TGI Fridays καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες των περιθαλπόμενων για περίπου 2 μήνες. Σκοπός του ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ από την ίδρυσή του είναι να αξιοποιεί δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα για να καλύπτει ανάγκες φορέων και οργανισμών με τον πλέον αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο για το μέγιστο θετικό αντίκτυπο.

Η διαμεσολάβηση για το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί ένα δείγμα του ισχυρού βιώσιμου δικτύου που έχει δημιουργήσει ο ΔΕΣΜΟΣ προκειμένου να βοηθά τις ευάλωτες ομάδες. Η Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρος του Άσυλου Ανιάτων, δήλωσε σχετικά «Η στήριξη, η φροντίδα και η αγάπη του ΔΕΣΜΟΥ για το έργο που επιτελούμε μας γεμίζει δύναμη, γνωρίζοντας ότι έχουμε αγαπημένους φίλους και υποστηρικτές στον καθημερινό μας αγώνα, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο συνθηκών περίθαλψης των ενοίκων του Ιδρύματός μας. Ο ΔΕΣΜΟΣ παραμένει πάντοτε αρωγός στο έργο μας και στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ανταποκρινόμενοι με συνέπεια και ευαισθησία στα αιτήματά μας».

 

Αυξημένος ο κίνδυνος για long covid σε ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις

Οι άνθρωποι με ρευματικές παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για «μακρά Covid-19» εάν αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη. Οι ερευνητές του ιατρικού κέντρου Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Μέντα Μαρμπάγια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.505 ανθρώπους άνω των 18 ετών, που είχαν ρευματολογικά προβλήματα από το 2018 έως το 2020.

Διαπιστώθηκε ότι από όσους είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό περισσότεροι από τους μισούς (το 56%) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα Covid-19 τουλάχιστον επί έναν μήνα. Ο κίνδυνος μακράς Covid-19 είναι μεγαλύτερος για τους καπνιστές με ρευματικές παθήσεις, όσους έχουν συννοσηρότητες (άσθμα, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.) και όσους παίρνουν κορτικοστεροειδή φάρμακα. Ακόμη, οι ερευνητές απέκλεισαν την πιθανότητα τα παρόμοια συμπτώματα της ινομυαλγίας (κόπωση, μυϊκοί πόνοι κ.ά.) να παρερμηνεύονται ως μακρά Covid-19, κάτι που είχε εγερθεί ως ζήτημα.

AFFIDEA: Ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος για άνδρες

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανδρών, 19 Νοεμβρίου, ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει την σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και παρέχει εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή για όλο τον Νοέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, σε προνομιακή τιμή προσφέρονται:
Βασικό Check up που περιλαμβάνει Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ), Σάκχαρο, Ουρία, Ολικά Λιπίδια, Ουρικό Οξύ, Κρεατινίνη, Αθηρωματικό Δείκτη, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL, Γ-gt, SGOT, SGPT
Καρδιολογικός Έλεγχος που περιλαμβάνει Ηλεκτροκαρδιογράφημα και ιατρική αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Καρδιολόγο
Για τις παραπάνω εξετάσεις δεν απαιτείται παραπεμπτικό. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Διαγνωστικό Κέντρο της Affidea που τους εξυπηρετεί και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

SOBI: Οικονομικά αποτελέσματα γ’ τρίμηνου 2021

Η Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi™) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3.761 εκατ. SEK, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% σε CER σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Το EBITA ανήλθε σε 1.166 εκατομμύρια SEK, με αποτέλεσμα περιθώριο EBITA ίσο με 31%. Αναλυτικότερα, τα έσοδα του τομέα της Αιματολογίας ανήλθαν σε 2.291 εκατ. SEK (2.147), +9% σε CER. Από τον τομέα της Ανοσολογίας τα έσοδα ανήλθαν σε 1.144 εκατ. SEK (619), +89% σε CER. Τα έσοδα για το πλήρες έτος 2021 αναμένεται να κυμανθούν από 14.500 έως 15.000 εκατ. SEK. Το περιθώριο EBITA αναμένεται να κυμανθεί από 33 έως 35% των εσόδων. Ο Guido Oelkers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο στη γραμμή παραγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ μας προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό προσανατολισμό μας. Συνολικά, οι δύο κύριοι επιχειρηματικοί τομείς της εταιρείας είναι ισχυροί και παρουσίασαν την αναμενόμενη πρόοδο».

 

Μητέρα: Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ελάχιστα επεμβατική γυναικολογική χειρουργική

Το ΜΗΤΕΡΑ, διοργανώνει για 10η χρονιά το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στην «Ενδοσκοπική Γυναικολογική Χειρουργική και Ουρογυναικολογία». Το πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται υπό την εποπτεία του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ και τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ.

Το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 4 μηνών, απευθύνεται σε νέους Μαιευτήρες- Γυναικολόγους, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική. Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΜΗΤΕΡΑ, ενώ το πρακτικό μέρος στο εργαστήριο ανατομίας του HEAL Academy.

Μετά το πέρας του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης. Το πρόγραμμα ξεκινά την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210-6869279 ή να αποστείλετε email στο: [email protected]
https://www.mitera.gr/to-mitera/epistimoniki-ekpaideytiki-drastiriotita/iatrika-ekpaideytika-programmata/

 

Ασθενείς με καρκίνο και εμβόλια Covid-19

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19 και επομένως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ώστε να προστατευτούν έναντι του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο σύμφωνα με το www.cancer.net/covid19 .

Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να εμβολιαστούν; ΝΑΙ. Οι ασθενείς με καρκίνο και με ατομικό ιστορικό κακοήθειας πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Επομένως, η προστασία του εμβολίου έναντι σε σοβαρή νόσο και θάνατο είναι υψίστης σημασίας.
Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τους ασθενείς με καρκίνο; ΝΑΙ. Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρκίνο. Λίγα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του εμβολίου, γι’ αυτό και τα εμβόλια χορηγούνται υπό ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων; Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων περιλαμβάνουν άλγος στο σημείο της έγχυσης, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες και αρθραλγίες, εμπύρετο, κρυάδες, ναυτία και οίδημα (πρήξιμο) λεμφαδένων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες διαρκούν μερικές ημέρες. Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθούν και σοβαρότερες παρενέργειες. Συνολικά, όμως, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Μπορώ να εμβολιαστώ ενώ λαμβάνω θεραπεία για τον καρκίνο; Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό για το προγραμματισμό του εμβολιασμού έναντι της COVID-19. Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα μεταξύ των θεραπειών ή αφού περάσει ικανό χρονικό διάστημα μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών ή θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα.

Πρέπει να συνεχίζω να φοράω μάσκα, να πλένω τα χέρια μου και να ακολουθώ τους κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης μετά τον εμβολιασμό μου έναντι της COVID-19; NAI. Παρόλο που ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου και νοσηλείας λόγω της COVID-19, δεν εξαλείφει την πιθανότητα λοίμωξης. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι ασθενείς με καρκίνο να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα έναντι της COVID-19 στην καθημερινότητά τους.

Μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω νοσήσει από COVID-19; Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 πρέπει και αυτοί να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του ιού και να προσφέρει επιπλέον προστασία έναντι σε επαναλοίμωξη. Οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αναρρώσαντων ή μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία για τη COVID-19 θα πρέπει να αναμένουν 90 ημέρες πριν λάβουν εμβόλιο COVID-19.
Πρέπει να κάνω αναμνηστική δόση; Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτείας σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Νέα καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας

Με μια δυνατή καμπάνια για την αυτοφροντίδα υποδέχτηκε το φθινόπωρο η GSK Consumer Healthcare, δίνοντας έμφαση στην αξία της συνεπούς και συστηματικής φροντίδας του εαυτού μας, με στόχο την καλή υγεία. Βασικό στοιχείο της αυτοφροντίδας αποτελεί η καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, αλλά και τη διαχείριση ήπιων συμπτωμάτων ασθένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας: την προσωπική υγιεινή, τη διατροφή, τον συνολικό τρόπο ζωής, την κοινωνική ζωή και την αυτοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας, να πετύχουμε καλύτερη διαχείριση χρόνιων παθήσεων και να περιορίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Η GSK Consumer Healthcare με τη νέα καμπάνια που έχει λανσάρει στα φαρμακεία της χώρας, μας ενθαρρύνει να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας και να αναζητήσουμε αξιόπιστες λύσεις, ώστε να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς. Στα φαρμακεία όλης της χώρας είναι διαθέσιμες οι ολοκληρωμένες λύσεις για όλη την οικογένεια που προτείνει η GSK Consumer Healthcare για τον πόνο, τη ρινική αποσυμφόρηση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Regeneron: Το κοκτέιλ αντισωμάτων της μειώνει κατά 81,6% τον κίνδυνο μόλυνσης από covid-19

Η Regeneron ανέφερε χθες ότι μία δόση του κοκτέιλ αντισωμάτων που παρασκευάζει μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19 κατά 81,6% για δύο έως οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου σε δοκιμή τελικού σταδίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η θεραπεία αντισωμάτων, RECEN-COV, έχει τη δυνατότητα να παράσχει μακράς διάρκειας ανοσία στη μόλυνση από την COVID-19, δήλωσε ο Μάιρον Κόεν, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για μονοκλωνικά αντισώματα στο Δίκτυο Πρόληψης της COVID-19 για Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ για την Υγεία. Η ανοσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια, ανέφερε η εταιρεία. Η θεραπεία έχει δείξει προηγουμένως μείωση κατά 81,4% του κινδύνου στη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη χορήγησή της.

Στη διάρκεια της οκτάμηνης περιόδου αξιολόγησης δεν σημειώθηκαν νοσηλείες για την COVID-19 στην ομάδα του REGEN-COV, όμως στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο (placebo), καταγράφηκαν έξι τέτοια συμβάντα, ανέφερε η Regeneron.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ διεύρυνε τον Ιούλιο την άδεια της REGEN-COV προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση της ως προληπτικής θεραπείας σε ανθρώπους που εκτίθενται σε μολυσμένα άτομα και εκείνους σε μεγάλο κίνδυνο τέτοιας έκθεσης σε χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας ή οι φυλακές.
Το φάρμακο έλαβε άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο για τη θεραπεία ανθρώπων με ήπια έως μέτρια νόσηση από COVID-19.

Ιδιωτικοί Φορείς ΠΦΥ: Προς τη θετική κατεύθυνση οι προτάσεις του υπουργού υγείας

Θετικές χαρακτήρισαν τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη για την ΠΦΥ και το clawback, οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ σε πρόσφατη συνεδρίασή τους. Συγκεκριμένα, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας, ο τελευταίος πρότεινε τα εξής: Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, ενημέρωσε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας, ενώ γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2021.
Για το 2022 πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με clawback έως και τον μηδενισμό του.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.
Αναφορικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για να βρεθεί μέθοδος και τρόπος εφαρμογής τους.

Σε σχέση με την ΣΔΙΤ ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για την διαβούλευση του τρόπου εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας. «Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά ότι σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του clawback έως και τον μηδενισμό του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των φορέων ΠΦΥ.

Πάνω από 7.000 τα κρούσματα

Τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 7.335 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 1.455 βρέθηκαν στην Αττική, 1.298 στη Θεσσαλονίκη και 19 είναι εισαγόμενα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 477 (58.5% άνδρες) από 470 χθες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84,28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15,72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς. Παράλληλα, άλμα καταγράφηκε και στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που χθες έφθασαν τους 65 (52 την προηγούμενη μέρα). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5.71%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.
Απ’ την αρχή της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 792.239 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες, και 16.361 θάνατοι. Το 95,3% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).