ΕΜΑ: Αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Moderna για την COVID-19, Spikevax, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών. Το Spikevax είναι εμβόλιο για την πρόληψη της COVID-19, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP) θα επανεξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας συνεχιζόμενης κλινικής μελέτης που περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επέκταση της χρήσης του.

Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αξιολόγησης εξαρτάται πάντα από τα δεδομένα που υποβάλλονται. Το τρέχον χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης προβλέπει γνωμοδότηση σε περίπου 2 μήνες, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες ή ανάλυση. Πρόκειται για συντομευμένο χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με παρόμοιους τύπους αξιολογήσεων εκτός πανδημίας. Ο Οργανισμός θα κοινοποιήσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του. Στη συνέχεια, η γνώμη της CHMP θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση.

 

Ο εμβολιασμός με ένα mRNA εμβόλιο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου

Προκειμένου να διερευνηθεί το όφελος των εμβολίων έναντι της COVID-19 , είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, αν όταν νοσεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί, εμφανίζει πιο ήπια νόσο σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί. Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε μία μελέτη για να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο και τη νοσηλεία με λοίμωξη COVID-19, και σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν αξιολογήθηκε η πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο JAMA Network. Ανάμεσα στο 4513 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν (μέση ηλικία τα 59 έτη, 48,8% γυναίκες και 20,1% ανοσοκατεσταλμένοι), 1983 νόσησαν με COVID-19 και 2530 είχαν άλλο λόγο νοσηλείας σε νοσοκομείο (περιστατικά control). Ανάμεσα σε όσους νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ανεμβολίαστοι ήταν το 84,2%. Η νοσηλεία με COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα να έχει ολοκληρώσει κάποιος τον εμβολιασμό, τόσο όσο αφορά το άλφα όσο και το δέλτα στέλεχος του ιού.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στους ανοσοεπαρκείς ασθενείς (11,2% εμβολιασμένοι έναντι 53,5%), παρά στους ανοσοκατεσταλμένους (40,1% έναντι 58,8%) και σταδιακά λιγότερο ισχυρή 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer (5,8% έναντι 11,5%) και της εταιρείας Moderna (1,9% έναντι 8,3%). Ανάμεσα σε 1197 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 το 11,9% ήταν εμβολιασμένοι. Συγκριτικά με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί οι εμβολιασμένοι ήταν συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν συννοσηρότητες, ενώ χρειάστηκαν λιγότερο συχνά φροντίδα σε ΜΕΘ (24,6% έναντι 40,1%) και επεμβατικό μηχανικό αερισμό (7,7% έναντι 23%). Από αυτούς οι μη εμβολιασμένοι αφορούσαν το 93,9% των περιπτώσεων που κατέληξαν σε επεμβατικό μηχανικό αερισμό και θάνατο.

Συμπερασματικά τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της προστασίας του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο έναντι στη νοσηλεία και τη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19 και συνάδουν με τα δεδομένα για μειωμένη νοσηρότητα των εμβολιασμένων.

ΗΠΑ: Πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid σε πάνω από 900.000 παιδιά

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 900.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, από τότε που ξεκίνησε στη χώρα η εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας πριν από μια εβδομάδα.

Εκτίμησε επίσης ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν τις επόμενες βδομάδες, αφού έχουν ήδη κλειστεί 700.000 ραντεβού για εμβολιασμό στα φαρμακεία. Εκτός από τα φαρμακεία, εμβόλια μπορούν να χορηγούνται από ορισμένους παιδιάτρους, σε νοσοκομεία παίδων ή σε εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή τη νέα καμπάνια. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 20.000 τοποθεσίες εμβολιασμού για παιδιά, υπενθύμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας αριθμούν 28 εκατομμύρια. Το εμβόλιο της Pfizer που χρησιμοποιείται, χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων, όπως και στις λοιπές ηλικιακές ομάδες. Αλλά η δόση έχει προσαρμοστεί σε 10 μικρογραμμάρια, σε σύγκριση με τα 30 μικρογραμμάρια που χορηγείται στις μεγαλύτερες ομάδες.

«Ακόμα κι αν τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε αυτόν τον ιό από όσο οι ενήλικες, συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της χώρας. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν κατά μέσο όρο 73.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα και περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως.

Bayer Ελλάς: Πρόγραμμα level-up για νεοφυείς επιχειρήσεις

Η Bayer Ελλάς με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του σύγχρονου επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα, έρχεται να προσθέσει άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, το νέο πρόγραμμα Level-up. Το Level-up είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ο σχεδιασμός του προγράμματος παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε:

Mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στο χώρο της Υγείας και της Γεωργίας.
Συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση να αποκτήσει επιπλέον εφόδια αν συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A) και να μπορεί να αποτελεί υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.

Σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως: χρηματοδότηση και συνεργασίες, κατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα και business plan, στρατηγικές marketing, νομικό και λογιστικό πλαίσιο για startup εταιρείες, επιστήμη και επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή, δέκα (10) startup επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, με δραστηριοποίηση στον χώρο της υγείας και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε εννέα (9) μήνες.

Κατά τη διάρκεια του kick off meeting που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους μέντορες και experts με τους οποίους θα μοιραστούν την εμπειρία του προγράμματος, θέτοντας από κοινού τους στόχους που θα κατακτηθούν μέσω της συμμετοχής τους.

Angelini Pharma: Οριστικοποίηση της συνεργασίας της με την Pharmazac

Η Angelini Pharma Hellas, θυγατρική εταιρία της Angelini Pharma, μέλος του ιδιωτικού ιταλικού Ομίλου Angelini, ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της συνεργασίας της με την φαρμακευτική εταιρία Pharmazac. Σκοπό της συνεργασίας αποτελεί η διανομή και προώθηση γνωστού φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία την προυλιφλοξασίνη, η οποία ανήκει στην ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζονται φθοριοκινολόνες.

Ενδείκνυται για τη θεραπεία λοιμώξεων ανωτέρου και κατώτερου αναπνευστικού και ουροποιητικού, που προκαλούνται από ευαίσθητα στην Προυλιφλοξασίνη βακτήρια. Η Angelini Pharma, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον ασθενή, με προσήλωση και σεβασμό, μέσα από αυτή την σημαντική συνεργασία αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι αποστολή της αποτελεί η κάλυψη των αναγκών κάθε οικογένειας, με σκοπό τη διαφύλαξη της Υγείας και την εξασφάλιση της Προσωπικής Φροντίδας. H Pharmazac συνεχίζει με αυτή την συνεργασία την επέκταση των συνεργασιών της, με έμφαση στην ποιότητα, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τους ασθενείς.

 

Όμιλος Σαράντη: Αυξημένες οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021

Κατά το εννεάμηνο του 2021 ο Όμιλος παρουσίασε θετικές επιδόσεις, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια του Εννεαμήνου του 2021, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 299,09 εκ. από € 286,47 εκ. που είχαν διαμορφωθεί κατά το Εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 4,41%, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους. Οι πωλήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται από όλες τις προϊοντικές κατηγορίες του Ομίλου που σχετίζονται με την Οικιακή Φροντίδα και την

Προσωπική Φροντίδα και Υγιεινή, όπως είναι η περιποίηση δέρματος, ο καθαρισμός σώματος & χεριών, η αντιηλιακή περιποίηση, τα αρώματα και τα αποσμητικά. Η Ελλάδα παρουσίασε πωλήσεις ύψους €105,77 εκ. κατά το Εννεάμηνο του 2021 συγκριτικά με €103,32 εκ. το Εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 2,38% επηρεασμένες θετικά από το κανάλι της ευρείας διανομής.
Οι Ξένες Χώρες, σημείωσαν άνοδο πωλήσεων κατά 5,55% και διαμορφώθηκαν σε €193,32 εκ. το Εννεάμηνο του 2021 από €183,15 εκ. το Εννεάμηνο του 2020. Εξαιρώντας την νομισματική επίδραση, σε ουδέτερη νομισματική βάση, οι πωλήσεις των ξένων χωρών παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 8,08%.

Κατά το εννεάμηνο του 2021 η κερδοφορία του Ομίλου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναμενόταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους που αντιστάθμισαν εν μέρει την αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου. Ως εκ τούτου, κατά το Εννεάμηνο του 2021 τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 0,85%, στα € 45,91 εκ. από € 45,52 εκ., και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 15,35% από 15,89% το Εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην ασφάλεια των ασθενών

Με κεντρικό θέμα : « Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις : O Νοσοκομειακός φαρμακοποιός εγγυητής της ασφάλειας των ασθενών» ξεκινούν από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου , οι εργασίες του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νοσοκομειακών .

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών , ο ρόλος τους στην ασφάλεια των ασθενών και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην λειτουργία του νοσοκομειακού Φαρμακείου, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα αναπτυχθούν και περιλαμβάνονται στην πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου.

Αναφερόμενη στο Συνέδριο η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη τόνισε πως «Ο κλάδος μας διαχρονικά -αλλά και στη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας COVID-19- αποδεικνύει έμπρακτα την ουσιαστική του υποστήριξή στις ανάγκες των ασθενών, του Συστήματος Υγείας , της κοινωνίας εν γένει». Και κατέληξε ότι «το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΦΝΙ, δίνει την ευκαιρία να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο, να εμπνευστούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα από την πανδημία για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Οι Παθολογοανατόμοι παρέχουν μέχρι και το 70% των διαγνώσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής τονίζει την απαραίτητη και σημαντική θέση του Παθολογοανατόμου στην ιατρική επιστήμη και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο τους στην πρόληψη, πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία πολλών σημαντικών νοσημάτων, καλοήθων και κακοήθων. Εξετάζοντας την ασθένεια στη βάση της, τον ιστό, από μικρές βιοψίες και μικρά ή μεγάλα χειρουργικά παρασκευάσματα, σε στενή συνεργασία με τους Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, θέτει την τελική διάγνωση και παρέχει σημαντικές πληροφορίες, τους λεγόμενους προβλεπτικούς και προγνωστικούς δείκτες, για την επιλογή της καταλληλότερης, στοχευμένης, εξατομικευμένης για τον κάθε ασθενή θεραπείας, αλλά και για την πρόγνωση της νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι Παθολογοανατόμοι παρέχουν μέχρι και το 70% των διαγνώσεων, ενώ ξοδεύουν μόνο το 2% των παγκόσμιων εξόδων για την υγεία. Στις μέρες μας, σημαντική είναι η συμβολή της ειδικότητας και στην πανδημία COVID-19. Μέσα από το μικροσκόπιό τους οι Παθολογοανατόμοι ανίχνευσαν ιικά σωματίδια του ιού στα προσβεβλημένα κύτταρα, μελέτησαν και κατέγραψαν τις βλάβες, που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες και στα άλλα όργανα και άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση της νόσου και την κατάλληλη αντιμετώπισή της.

Είναι από τις ειδικότητες που εξελίσσονται ταχύτατα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και διευρύνοντας τα πεδία της: Μοριακή Παθολογική Ανατομική, Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική, Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σε αυτή στηρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας στην Ιατρική. Ωστόσο στη χώρα μας, ο αριθμός των παθολογοανατόμων λόγω συνταξιοδοτήσεων, ελαττώνεται, ενώ λίγοι γιατροί επιλέγουν, πλέον, την ειδικότητα αυτή. Αυτό έχει οδηγήσει τα Εργαστήρια της Παθολογικής Ανατομικής εδώ και αρκετό καιρό, σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.

Πολλαπλά τα οφέλη των βιοομοειδών για τους ρευματολογικούς ασθενείς

Τα βιο-ομοειδή είναι αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα στη θεραπεία φλεγμονωδών αρθρίτιδων, με πολλαπλά οφέλη και κυρίως τη μείωση του κόστους των φαρμάκων και συνεπώς εξοικονόμηση πόρων για τα συστήματα υγείας και δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού ασθενών για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. τα παραπάνω τόνισε η Ρευματολόγος, Συντονίστρια Δ/ντρια Γ.Ν« Σισμανόγλειο», Κ. Μπόκη κατά τη διάρκεια webinar με θέμα: «Τι πρέπει να γνωρίζει ο ρευματολογικός ασθενής για τα βιο-ομοειδή, για την διατροφή του αλλά και για ενδεχόμενη συννοσηρότητα», που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

Η παράμετρος της σωστής διατροφής θα πρέπει να μην αμελείται στα πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της θεραπευτικής αντιμετώπισης ενός αυτοανόσου συστηματικού νοσήματος επεσήμανε ο κος Γ. Κατσίκας Ρευματολόγος, Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός». Η διαθέσιμη (βιβλιογραφία υποστηρίζει τη μεσογειακή διατροφή ως μια από τις κατάλληλες «αντιφλεγμονώδεις» δίαιτες για τις αυτοάνοσες συστηματικές ρευματικές παθήσεις.

Η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και η συνεργασία ιατρού, ασθενούς και ενδεχομένως διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι αναγκαία για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Οι ρευματολογικές εκδηλώσεις σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι συχνές και περιλαμβάνουν την περιφερική αρθρίτιδα, την αξονική προσβολή, την περιφερική ενθεσίτιδα. Μελέτες δείχνουν ότι έως 30% των ασθενών με Νόσο του Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα θα έχουν και σημαντική προσβολή των αρθρώσεων ανέφερε ο Κ. Κατσάνος, Γαστρεντερολόγος Αν. Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τόσο τα ΙΦΝΕ όσο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι προοδευτικά νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία ακόμη και αναπηρία στον ασθενή. Συνεπώς, η ταυτόχρονη εμφάνιση αυτών των δύο καταστάσεων αυξάνει σοβαρά το αντίκτυπο της νόσου και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση αυτών των ασθενών.

Ονοματοδοσία του εργαστηρίου επεξεργασίας αιμοποιητικών μοσχευμάτων και κυτταρικών θεραπειών

Παρουσία του Διοικητή κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, μελών της Διοίκησης του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», μελών της οικογένειας Γ. Δαυίδ και του κ. Clemente Pinedo, Προέδρου και ιδρυτικού μέλους του Φιλανθρωπικού Σωματείου AURORA, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, «Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», που λειτουργεί στην Κλινική Αιματολογική και Λεμφωμάτων Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Το σωματείο AURORA, ιδρύθηκε στη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο και εστιάζει στην καταπολέμηση των αιματολογικών νοσημάτων.

Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, αποτελεί σημαντική δωρεά στη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ- Πινέδο και έμπνευση για την ίδρυση της AURORA, καθώς και ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στην θεραπεία κατά των αιματολογικών καρκίνων και ειδικά για την αντιμετώπιση ασθενών σε προχωρημένο στάδιο. Χάρη στην εν λόγω δωρεά, «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ένα από τα εμβληματικά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσε το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα, από τα συνολικά 4, που έλαβε πιστοποίηση για την εφαρμογή της πρωτοποριακής θεραπείας με κύτταρα CAR-T, μια μορφή ανοσοθεραπείας που στοχεύει ειδικά στα καρκινικά κύτταρα.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Διοικητής του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Κυττάρων και Κυτταρικών Θεραπειών της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών της Αιματολογικής Κλινικής & Λεμφωμάτων, «Νίκολα – Δαυίδ Πινέδο». Εκ μέρους του Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το σωματείο «AURORA», το οποίο από το 2018 στέκεται δίπλα σε όλους τους αιματολογικούς ασθενείς και μοιραζόμαστε κοινούς στόχους για βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα. Χάρη στη στήριξη αυτή, το νοσοκομείο μας ήταν το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας που εφάρμοσε την ελπιδοφόρα αυτή μέθοδο και ένα από τα 4 συνολικά ελληνικά νοσοκομεία που την εφαρμόζουν».

Ο Clemente Pinedo, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ AURORA ανέφερε: «Η AURORA στοχεύει να συμβάλλει στο να καταστήσει την λευχαιμία και τα υπόλοιπα συναφή αιματολογικά νοσήματα 100% ιάσιμα. Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά. Ελπίζουμε ότι μέσω του εξειδικευμένου εξοπλισμού που δωρίσαμε στη μνήμη της Νίκολα στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών θεραπειών, θα συμβάλλουμε ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που δοκιμάζονται από τα αιματολογικά νοσήματα, να ενισχύσουμε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα από καινοτόμα εργαλεία και νέες θεραπευτικές επιλογές και κυρίως να είμαστε κοντά σε όσους χρειάζονται ανακούφιση και ελπίδα».