Θετική γνωμοδότηση ΕΜΑ για 2 θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για δύο φάρμακα για την COVID-19, – το Ronapreve και το Regkirona – τα οποία η Επιτροπή προσδιορίζει ως πολλά υποσχόμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία του κορονοϊού. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία μπορεί να ληφθούν κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης που βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι συνιστά την έγκριση μιας αγωγής που αναπτύχθηκε από τη Roche με τη Regeneron, και άλλη που αναπτύχθηκε από την νοτιοκορεάτικη Celltrion.

Χαιρετίζοντας αυτή τη σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της Στρατηγικής, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «με τις λοιμώξεις από την COVID-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής μας για τον κορονοϊό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τον στόχο μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέα φάρμακα στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

 

 

Αυστρία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους

Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι η κυβέρνηση του σχεδιάζει να επιβάλει lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστριακής στατιστικής υπηρεσίας, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Αυστριακών φτάνει περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας και είναι το χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, εκτός από το μικρό Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC.

Παράλληλα, ο αριθμός ημερήσιων λοιμώξεων κινείται σε επίπεδο ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται ολοένα. «Σύμφωνα με το σχέδιο, απέχουμε πράγματι λίγες μέρες μέχρι να επιβληθεί το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Αυστριακός, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα «ντροπιαστικά χαμηλό». Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επιβολής μέτρων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, μόλις το 30% των κλινών ΜΕΘ θα γεμίσει με ασθενείς με Covid-19, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα τεθούν σε lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Ήδη η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στους μη εμβολιασμένους την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια. Αν εφαρμοστεί το lockdown αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τον Σάλενμπεργκ, κανείς εξ αυτών «δεν θα μπορεί να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης, να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020».

Βρετανία: Ανακάλυψη νέου στόχου για τα μελλοντικά εμβόλια covid-19

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα νέο στόχο που θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που δίνει ελπίδες για αποτελεσματικότερη ανοσία. Σήμερα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στοχεύουν, στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, ωστόσο, οι ερευνητές στη Βρετανία κάνουν λόγο για πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στοχεύοντας στις λεγόμενες “πρωτεΐνες αναπαραγωγής”, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στα αρχικά στάδια πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Με αυτό τον τρόπο, τα εμβόλια νέας γενιάς είναι πιθανό να μπορούν να καταστρέφουν αμέσως τον κορονοϊό προτού προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη στον οργανισμό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του. Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάλα Μαΐνι και τον δρα Λίο Σουάντλινγκ του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «παν-εμβολίου» αποτελεσματικού εναντίον όλων των κορονοϊών, συμπεριλαβανομένων όσων προκαλούν κρυολογήματα.

Η ανακάλυψη βασίστηκε στη μελέτη ανθρώπων (υγειονομικών σε νοσοκομεία του Λονδίνου) που φάνηκε να μην αρρωσταίνουν καθόλου από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, παρόλο που εκτίθεντο συχνά σε αυτόν. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους, καθώς παρόλο που έχουν μολυνθεί όλα τα μέλη μιας οικογένειας, κάποιος παραμένει αλώβητος μέσα στο σπίτι. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα έχουν μια πολύ χαμηλού επιπέδου ασυμπτωματική λοίμωξη που δεν είναι ανιχνεύσιμη στα τεστ, η οποία όμως δημιουργεί αυξημένα επίπεδα Τ-κυττάρων ειδικά εναντίον του κορονοϊού, «καθαρίζοντας» έτσι άμεσα τον ιό.

Σχετικά βελτιωμένη η εικόνα του φαρμακευτικού κλάδου στο ευρύ κοινό

Τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Focus Bari για την εικόνα που έχει το ελληνικό κοινό για τις φαρμακευτικές εταιρίες παρουσίασε η ιδρύτρια της εταιρίας, Ξένια Κούρτογλου, στο συνέδριο Reputation Pharma που διοργανώθηκε από την Reputation Unique ως phygical event, στις 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Τα κυριότερα ευρήματα έδειξαν: Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σχετικά καλή εικόνα μεταξύ του ελληνικού κοινού, το οποίο αναγνωρίζει την συμβολή τους στην προστασία της υγείας και στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Η εικόνα του κλάδου παρουσιάζεται σχετικά βελτιωμένη στην «COVID» εποχή, παρά το «βαρύ» κλίμα που υπάρχει λόγω των καταστάσεων που συμβαίνουν την τελευταία διετία.
Το κοινό αναγνωρίζει σε αρκετό βαθμό την συμβολή και συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, οι Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες παρουσιάζουν αρκετά καλύτερη εικόνα έναντι των πολυεθνικών.

ΕΚΠΑ: Συστάσεις για ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα

Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλων μεταβολικών προβλημάτων αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ως και 50% των ανθρώπων που απεβίωσαν από COVID-19 παγκοσμίως είχαν μεταβολικές ή/και αγγειακές διαταραχές. Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes Endocrinol, ειδικοί επιστήμονες παρουσιάζουν αναλυτικά τις σχετικές επιδημιολογικές και παθοφυσιολογικές συσχετίσεις και παρέχουν κλινικές οδηγίες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις σημαντικότερες πρακτικές συστάσεις για ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19:
– Ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και προτροπή για συμμετοχή όλων στη διαδικασία
– Ενθάρρυνση για περιορισμό των κοινωνικών επαφών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης
– Προτροπή να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, ειδικά κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα
– Καλή ενυδάτωση με τακτική λήψη νερού ή άλλων υγρών
– Περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα, αν δεν υπάρχει αντένδειξη
– Συνέπεια στη σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής
– Ζύγισμα σε εβδομαδιαία βάση
– Μέτρηση βημάτων ανά ημέρα
– Αυτοέλεγχος γλυκόζης σε κάποιους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σε συχνότητα που καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό
– Συγκεκριμένοι στόχοι γλυκόζης, με αποφυγή υπογλυκαιμιών αλλά και υψηλών τιμών γλυκόζης
– Μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε καθημερινή βάση
– Χρήση της τηλεϊατρικής, δηλαδή επαφή των ασθενών με τους λειτουργούς υγείας μέσω εικονικής σύνδεσης
– Προτροπή για χρήση εργαλείων διαχείρισης άγχους, συχνά και ψηφιακών
– Εντατικοποίηση της φροντίδας των ποδιών, ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
– Παρακολούθηση της αποβολής ούρων και της εμφάνισης πιθανού οιδήματος

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

Προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα αλλά και να προσδιοριστεί η ιδανική δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, πραγματοποιήθηκε μελέτη σε παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο NEJM για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών. Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg. Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo.

Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης.

Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%). Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί γιατί το γεγονός ότι κάποιο εμβολιασμένοι νοσούν δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν αποτύχει. Επικαλούμενος την περίπτωση του Ισραήλ, τονίζει τα εξής: «Ας δούμε ένα στιγμιότυπο της καθημερινής καταγραφής των κρουσμάτων στο Ισραήλ και για την ακρίβεια την εικόνα της 9ης Νοεμβρίου. Τα στοιχεία από το Ισραήλ, επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια έχουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του να κολλήσει κάποιος τον ιό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων που έχουν κάνει την 3η δόση, γύρω στο 90.2% – 95.9%, προστατεύονται από τη λοίμωξη. Αλλά ναι, μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ βγήκε θετικό). Αν τελικά κάποιος κολλήσει δηλαδή, πως μπορεί να εξελιχθεί αυτό; Έχει αποτύχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Όχι.

Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη σοβαρή λοίμωξη και την μετέπειτα επιπλοκή της υγείας τους και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Κοιτώντας πάλι τα στοιχεία από το Ισραήλ βλέπουμε πως η προστασία από τη σοβαρή λοίμωξη σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί ήταν 79% – 100% σε όσους είχαν κάνει 2 δόσεις και 95.1% – 100% σε όσους είχαν κάνει 3 δόσεις. Και να έχουμε βέβαια στο νου μας, πως αυτή είναι η εικόνα την 9η Νοεμβρίου και δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για το ιστορικό των ανθρώπων που κόλλησαν πέρα από την ηλικία τους. Τα στοιχεία από πολλές χώρες, δηλαδή μας δίνουν την ποσοτικοποίηση της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια στους εμβολιασμένους, αλλά και στην κοινότητα: δηλαδή πως μεταφράζεται ο μαζικός εμβολιασμός σε μείωση της διασποράς».

Α. Ξανθός: Πειστικό εμβολιαστικό restart

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα, είναι όχι ο συμβιβασμός με τη ζοφερή υγειονομική πραγματικότητα, όχι η λογική της «λευκής πετσέτας» και της υποχώρησης των standards ασφαλείας με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά η αυστηροποίηση και ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων Δημόσιας Υγείας, παράλληλα με την σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εισήγησή του στην ημερίδα του Ιδρύματος Ωνάση για την Υγεία.
Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα πολυπεπίπεδη υγειονομική στρατηγική με προτεραιότητα :

1. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπροστά την αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος (ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα ) με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, ώστε να αποτραπεί η «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ και να δημιουργηθούν ακάλυπτες ανάγκες και ανισότητες στη φροντίδα.
2. Πειστικό εμβολιαστικό restart, με διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση Αγωγής Υγείας στην κοινότητα και στους πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας ( ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς , πρόσφυγες-μετανάστες , Ρομά, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κλπ).

3. Αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, με έμφαση στην πρόληψη της διασποράς, στην έγκαιρη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, στην πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα (νοσηλευτική-φαρμακευτική) των περιστατικών με πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών, στη δραστική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος και φυσικά, στη σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας .

4. Δέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την ενίσχυση του ηθκού των ανθρώπων του που θα δίνουν το σήμα μια γενναίας επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό του και τις υποδομές του και όχι της υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του μέσω των ΣΔΙΤ . Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-ΚΥ ,η διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων , ένα πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ και , κυρίως, μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής , εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα , με νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες.

Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στελέχωσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αντιστραφεί το brain drain των νέων γιατρών-επαγγελματιών υγείας . Όλα τα παραπάνω προαπαιτούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και στρατηγική σύγκλισης με το μέσο όρο της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες υγείας( 7% του ΑΕΠ).

Πάνος Καναβός: Καταλυτικός ο ρόλος των ασθενών στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας

Στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ασθενείς στη διαμόρφωση πολιτικών υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκε ο  αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Διευθυντής του London School of Economics, Πάνος Καναβός, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. Οι ασθενείς είναι ο πιο σημαντικός ενδιαφερόμενος φορέας στα Συστήματα Υγείας και η συμμετοχή τους στις πολιτικές υγείας διασφαλίζει τη δημοκρατία στην Υγεία, δήλωσε ο κ. Καναβός. Μπορούν να συμβάλουν στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη,

και την έρευνα, στο σχεδιασμό την υλοποίηση και την ερμηνεία των κλινικών μελετών , στο σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον καθορισμό προτύπων, στις αποφάσεις αποζημίωσης φαρμάκων καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών. Αναφερόμενος στην συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), ο κ. Καναβός είπε χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος τους θα μπορούσε να είναι αν όχι καταλυτικός, τουλάχιστον ιδιαίτερα σημαντικός. Οι ασθενείς μπορούν να δώσουν βιωματικά στοιχεία για το τι σημαίνει να ζει κανείς με μια συγκεκριμένη ασθένεια, να συμμετέχουν σε επιτροπές ΗΤΑ όπως ήδη συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία, να παρέχουν σχόλια επί των εκθέσεων αξιολόγησης έτσι ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν την άποψη των ασθενών, να διασφαλίζουν ότι οι συστάσεις που δίνονται είναι σε μια «γλώσσα» κατανοητή από τον ασθενή, αλλά και να αξιολογήσουν την εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής ΗΤΑ. Από την Αξιολόγηση τεχνολογιών Υγείας, οι ασθενείς θέλουν να εξετάζεται η επίπτωση μιας ασθένειας και της θεραπείας της όχι μόνο στα Συστήματα Υγείας αλλά και στην καθημερινότητά τους, στην οικογένειά τους στον τομέα της εργασίας τους κλπ. Επίσης ζητούν η προτεραιότητα που δίνεται σε μια ασθένεια να αντικατοπτρίζει το βάρος της.

Τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν οι ασθενείς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια θεραπεία, είναι η βιωματική εμπειρία τους (experimental evidence), στοιχεία για τη φύση της ασθένειας (περιορισμοί στην καθημερινότητα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αν εμποδίζει να κάνουν αυτό που θέλουν στη ζωή), καθώς τα οφέλη και τους κινδύνους από μια νέα θεραπεία η τεχνολογία.

Εν κατακλείδι, είπε ο κ. Καναβός, στο δύσκολο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, η προοπτική του ασθενούς και του φροντιστή είναι μοναδικά σχετική με την αξιολόγηση και την αξία ενός φαρμάκου. Οι σύλλογοι ασθενών μπορούν να παρέχουν βιωματικά στοιχεία για τη νόσο, τις επιλογές φαρμάκων που υπάρχουν και το ρόλο της αυτοδιαχείρισης στο πλαίσιο μιας ασθένειας. «Έχει αποδειχθεί, ότι τα στοιχεία των ασθενών μπορούν να διαμορφώσουν αποφάσεις αποζημίωσης φαρμάκων, με τρόπο που διασφαλίζει σημαντικούς στόχους των πολιτικών Υγείας, όπως η ισότητα, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του συστήματος», κατέληξε ο κ. Καναβός.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο COVID

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη,  υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. «Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του. Η  υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που έκανε και την ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου είπε ότι «έχει γίνει παρανόηση», επισημαίνοντας  ότι δεν είπε κάτι αντίθετο από την επιτροπή και πρόσθεσε «θέλω να το τονίσω, για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει κάποιος να ακυρώσει το εμβόλιο. Συντάσσομαι με την επιτροπή, το ξεκαθάρισα και σε δεύτερη ανάρτησή μου».