4η ΥΠΕ: Στο 15,3% οι θάνατοι εμβολιασμένων κατά της covid

Τα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της, καταγράφηκαν από τις 12/9 έως τις 14/11 συνολικά 542 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Από τους θανόντες οι 459 (84,7%) ήταν ανεμβολίαστοι και οι 83 (15,3%) εμβολιασμένοι.

Επιπλέον, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν η 3η και η 4η ΥΠΕ χθες, προκύπτει ότι χθες τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης: νοσηλεύονταν 167 ασθενείς σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 147 ανεμβολίαστοι (88%) και οι 20 εμβολιασμένοι (12%). Επίσης 1.095 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 825 ανεμβολίαστοι (75,4%) και 270 εμβολιασμένοι (24,6%). Επίσης, στην 3η ΥΠΕ, νοσηλεύονται και 35 ασθενείς σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου. Από αυτούς οι 28 (80%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 7 (20%) εμβολιασμένοι.

Karabinis Medical: Αλλαγές στην οργανωτική της δομή

Η KARABINIS MEDICAL ανακοινώνει σειρά αλλαγών στην οργανωτική της δομή. Η νέα οργανωτική δομή εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας να εδραιώσει και να ενισχύσει την στρατηγική της ανάπτυξη για τα επόμενα έτη.
Οι αλλαγές στην οργανωτική δομή συνοψίζονται ως εξής:

Ο κ. Γιώργος Μανθόπουλος κατόπιν πολυετούς σταδιοδρομίας και αφοσίωσης στην θέση του Εμπορικού Διευθυντή της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL, ανέλαβε από 1ης Νοεμβρίου 2021 καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ανέλαβε και την θέση του Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL.
Ο κ. Χρυσόστομος Ντάσικος, μετά από πολυετή πορεία ως Διευθυντής Πωλήσεων της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL ανέλαβε από 1ης Νοεμβρίου 2021 καθήκοντα Εμπορικού Διευθυντή και θέση Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Ο κ. Γιώργος Σταματίου Διευθυντής Ανάπτυξης της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL, από 1ης Νοεμβρίου ανέλαβε θέση Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.Η κα Σοφία Πετροπούλου Διευθύντρια Logistics της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL, από την 1η Νοεμβρίου ανέλαβε θέση Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Ο κ. Παναγιώτης Μαγουλάς Διευθυντής Οικονομικών της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL, από την 1η Νοεμβρίου ανέλαβε θέση Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Ο κ. Γιώργος Χατζηιωάννου, μετά από πολυετή πορεία ως Αντιπρόσωπος Πωλήσεων Φαρμακείου της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL, από 1ης Νοεμβρίου ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Πωλήσεων Φαρμακείου.

Ο Απόστολος Καραμπίνης, Ιδρυτής και πρόεδρος της KARABINIS MEDICAL, δήλωσε σχετικά: «Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα υφιστάμενα μέλη δεν είναι μόνο άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους, αλλά και επαγγελματίες που διακρίνονται για το ήθος και την αξιοπιστία τους, χαρακτηριστικά τα οποία ταυτίζονται απόλυτα με το όραμα της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL».

 

Ψωρίαση: Νόσημα με σοβαρές συννοσηρότητες

Επιδιώκοντας να προσφέρει στους ασθενείς και το ευρύ κοινό σφαιρική πληροφόρηση για την Ψωριασική Νόσο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια» υλοποιεί αυτό το διάστημα την καμπάνια ενημέρωσης «Ψωρίαση+». Η καμπάνια περιλαμβάνει τη διενέργεια δύο διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων (webinars), αναρτήσεις στα social media, καθώς και τη δημιουργία και διανομή σχετικού ενημερωτικού εντύπου.

Κεντρικός θεματικός άξονας των δύο webinars είναι «Η Ψωρίαση και οι Συννοσηρότητές της» και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους. Αναλυτικότερα, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, με θέμα τις καρδιακές παθήσεις και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και εισηγητές τους εξειδικευμένους επιστήμονες Ετεοκλή Πόκα, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ Γ.Ν.Α ΚΑΤ, Όλγα Γιουλεμέ, Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας Α.Π.Θ., Υπεύθυνη του Γαστρεντερολογικού – Ηπατολογικού Τμήματος Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.ΠΘ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Μαρία Γεωργοπούλου, Επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας Γ.Ν.Α. ΚΑΤ.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00, με θέμα «Ψωρίαση και Μεταβολικό Σύνδρομο» και ομιλήτριες την Ευτέρπη Ζαφειρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Βαρβάρα Συμεωνίδου, Βιολόγος – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSc.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι καταξιωμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στον έλεγχο των παραπάνω συννοσηροτήτων, θα αναλύσουν τη συμπτωματολογία και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων. Ο Σύλλογος «Επιδέρμια» προσκαλεί τους πάσχοντες από Ψωριασική Νόσο, τα μέλη της οικογένειάς τους και οποιονδήποτε επιθυμεί να λάβει έγκυρη και σφαιρική πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Συλλόγου (www.facebook.com/www.epidermia.gr).

Συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από covid-19

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ιδίως φλουοξετίνη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από Covid-19.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης που βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση ιατρικών αρχείων από 87 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ, προστίθενται και σε άλλες ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI μπορεί να έχουν επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων της Covid-19, μολονότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες κλινικές δοκιμές που ακόμη δεν έχουν γίνει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 83.584 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19, από τους οποίους οι 3.401 έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRΙ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη, είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη του κορονοϊού.

Όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη (πωλείται, μεταξύ άλλων, με τις εμπορικές επωνυμίες Prozac και Ladose) ή εναλλακτικά ένα άλλο SSRI, τη φλουβοξαμίνη (πχ Luvox), είχαν 26% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από Covid-19. Γενικότερα, οι ασθενείς με Covid-19 που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό SSRI, είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. «Δεν μπορούμε να πούμε αν όντως τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η στατιστική ανάλυση δείχνει σημαντική συσχέτιση. Οι αριθμοί έχουν δύναμη», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρίνα Σιρότα.

Συμβολική δράση εμβολιασμού στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου εμβολιάστηκαν, για δεύτερη χρονιά, κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).

Η πρωτοβουλία αυτή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει συμβολικό χαρακτήρα, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού και τη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα, σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), Χρόνια νεφροπάθεια, Χρόνιες παθήσεις ήπατος, Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία, ΣΔ ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, Σύνδρομο Down , Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε. κ. Στέλιος Λουκίδης και τα μέλη του ΔΣ, κ. Παρασκευή Κατσαούνου και κ. Νικολέττα Ροβίνα που πραγματοποίησαν τους εμβολιασμούς. Οι εκπρόσωποι της Ε.Π.Ε δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, ένα λευκό περιστέρι με τη φράση «ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ». Μετά τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκτός από το εμβόλιο για τον Covid-19, είναι σημαντικό να κάνουν έγκαιρα όσοι πρέπει, και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο πρόληψης της νόσου».

Εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Μετά την πρόσφατη σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech’s (BNT162b2) έναντι της COVID-19, πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA συνοψίζει τα δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη σε 2268 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer σε δοσολογικό σχήμα 2 δόσεων.

Οι Ιατροί της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σπυρίδης και Ειρήνη Ελευθερίου παρουσιάζουν συνοπτικά τα συμπεράσματα της μελέτης.
Είναι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 ασφαλή για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του mRNA εμβολίου της Pfizer-BioNTech’s στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι παρόμοιας συχνότητας και βαρύτητας με εκείνες που παρατηρούνται στους εφήβους και τους ενήλικες, με συχνότερες τον πόνο στο σημείο του εμβολιασμού (71%), την αδιαθεσία (39%) και τον πονοκέφαλο (28%).

Ο κίνδυνος για καρδιακές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν διαφέρει από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε εφήβους 12-15 ετών (180 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντων εφήβων). Τα περιστατικά περιγράφονται ως ήπια και με γρήγορη ανάρρωση.

Είναι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 αποτελεσματικά στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;
Το mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19 της Pfizer-BioNTech’s επάγει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Η αποτελεσματικότητα του ανέρχεται σε 91% έναντι της συμπτωματικής νόσου.

Στην κλινική μελέτη δεν υπήρξαν περιστατικά σοβαρής COVID-19, νοσηλείας ή θανάτου, ενώ μεταξύ εκείνων που νόσησαν με COVID-19 οι εμβολιασμένοι είχαν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;
Παρότι η σοβαρή νόσος από κορονοϊό είναι σπάνια στα παιδιά και η θνησιμότητα τόσο από την COVID-19 όσο και από το σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) παραμένει πολύ χαμηλή στο παιδιατρικό πληθυσμό, όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που νοσούν τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με σοβαρά επακόλουθα ή μοιραία κατάληξη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους εφήβους, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών αναμένεται να αποτρέψει τις περισσότερες νοσηλείες και τους περισσότερους θανάτους και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τι απομένει να διερευνηθεί για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Η διάρκεια της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο έναντι της COVID-19 και η ανάγκη για αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστές. Επιπλέον, καθώς τα εμβόλια θα χορηγούνται σε μεγάλο αριθμό παιδιών, οι πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού παραμένει το ισχυρότερο όπλο έναντι της πανδημίας και με αυτό το δεδομένο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Αύξηση κατά 2% στο συνολικό αριθμό των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας

Ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα για το έτος 2021, έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, από την ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.074.411, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011.

Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%. Θεαματικά μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση να αγγίζει το 26%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και έναν δείκτη περαιτέρω αύξησης στο άμεσο μέλλον των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από ΣΔ τύπου 2 σε σχέση με το 2020, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από ΣΔ τύπου 1 η αύξηση αγγίζει το 2% σε σχέση με το 2020.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τον νεογνικό Διαβήτη να παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 24%, οι άλλοι τύποι ΣΔ εμφανίζουν αύξηση 18%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2021 ως εξής:

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτωμενος): 48.688. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: 1.030.226 . Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 23.490. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 15.264. Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 37
Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 821

 

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά των αντιβιοτικών

«Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη», είναι και πάλι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
« «Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση», « Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα έως και 1 έτος», «Ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν», «Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μη αντιμετωπίσημες», είναι μερικά ακόμα πολύ βασικά μηνύματα του ECDC και του Π.Ο.Υ. Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε, επεσήμανε ο κ. Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ ότι «Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης.

Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο – οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.
Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με προιόντα συμπτωματικής ανακούφισης. Προσοχή, στην περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να αποκλειστεί πρώτα η λοίμωξη από SARS-CoV-2 (COVID-19)».

H συν-λοίμωξη γρίπης και κορονοϊού συσχετίστηκε με αυξημένη εισαγωγή σε ΜΕΘ

Στοιχεία για τις επιπτώσεις στον οργανισμό της συν-λοίμωξης της γρίπης και του κορονοϊού καθώς και για τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, η ιογενής συν-λοίμωξη ιού της γρίπης και κορονοϊού συσχετίστηκε με αυξημένη εισαγωγή στη ΜΕΘ και υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις βακτηριακές συν-λοιμώξεις. Τα δύο τρίτα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που απεβίωσαν, είχαν συν-λοίμωξη και η γρίπη H1N1 ήταν το μόνο παθογόνο για το οποίο διαπιστώθηκε άμεση σχέση με θνησιμότητα.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύει μόνο οριακά τους ανθρώπους από τη μόλυνση από τον COVID-19. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός για να μειωθεί ο κίνδυνος ταυτόχρονης μόλυνσης της γρίπης και του κορονοϊού.Είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη ανοσία στη γρίπη, αλλά όχι στον κορoνοϊό, αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια και τη θνησιμότητα από τον δεύτερο. Αυτή η προστασία εξαρτάται από τα αντισώματα. «Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν πειραματικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής συν-νοσηρότητας γρίπης/COVID-19 κατά τη πανδημία του κορονοϊού».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, στην χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια. Καθώς η εποχή των ιώσεων του αναπνευστικού ξεκινά, κάθε ασθενής που παρουσιάζει τα μη ειδικά συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, δύσπνοια κ.α.) είναι πιο ασφαλές να υποβάλλεται σε τεστ για τον SARS-CoV-2, σε αντίθεση με την προ COVID 19 πρακτική, κατά την οποία αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν συχνά με βάση μόνο κλινικά κριτήρια.

Επίσης η διαχείριση του παιδιατρικού πληθυσμού μπορεί να διαφέρει καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδικών ιώσεων . Η γρίπη για παράδειγμα είναι πηγή σημαντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας στα παιδιά και τα άτομα ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, πέραν όλων των δράσεων του, προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

 

Ελλάδα: Εκτόξευση του δείκτη θετικότητας στο 6,44%

Ακόμα 6.950 νέα κρούσματα COVID -19 ανακοίνωσε για την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, σε σύνολο μόλις 107.798 τεστ, γεγονός που εκτόξευσε τη θετικότητα στο 6,44%. Από τα νέα κρούσματα 1.522 εντοπίζονται στην Αττική και 1.226 στη Θεσσαλονίκη. Αύξηση καταγράφηκε και στους διασωληνωμένους ασθενείς που έφθασαν τους 551 (61,3% άνδρες) Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 64 έτη, τo 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83,48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16,52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς. Τέλος καταγράφηκαν 72 ακόμα θάνατοι..
Το 95,4% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς.