Τα εμβόλια Covid-19 δεν διαταράσσουν τον έμμηνο κύκλο των γυναικών

Μια νέα μελέτη στη Βρετανία έδειξε ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο των γυναικών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες είχαν δηλώσει ότι μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid19, είχαν παρατηρήσει αλλαγές στον κύκλο της περιόδου τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η δρ Βικτόρια Μέιλ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, που έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv ανέλυσε στοιχεία για 1.273 γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν αναλυτικές καταγραφές για την περίοδο τους πριν και μετά τον εμβολιασμό τους. Όπως ανέφερε οι ερευνητές δεν ανίχνευσαν ισχυρά σήματα που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα εμβόλια Covid-19 συνδέονται με αλλαγές στον χρονισμό της περιόδου των γυναικών.

Δεν απέκλεισε πάντως ότι μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον ή σε άλλες χώρες μπορεί να βρουν κάποια τέτοια σχέση. Επεσήμανε πάντως ότι οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν κάποια τέτοια αλλαγή μετά τον εμβολιασμό τους, βλέπουν την περίοδο τους να επιστρέφει στο φυσιολογικό στον επόμενο κύκλο. Επίσης η Μέιλ ανέφερε ότι και άλλες έρευνες που έχουν γίνει, δεν βρήκαν στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα.

 

 

Pfizer: Άδεια σε 95 χώρες

Άδεια σε εταιρείες παραγωγής γενόσημων φαρμάκων 95 χωρών να παράξουν το χάπι κατά του κορονοϊού που έχει αναπτύξει δίνει ουσιαστικά η φαρμακοβιομηχανία Pfizer μετά τη συμφωνία που σύναψε με τη Δεξαμενή Πατεντών Φαρμάκων (Medicines Patent Pool), οργανισμό που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer αναφέρει ότι με τη συμφωνία αυτή οι εταιρείες παραγωγής γενόσημων θα μπορούν να παράξουν επαρκείς θεραπείες για το 53% του πληθυσμού του πλανήτη, ωστόσο η συμφωνία αποκλείει κάποιες μεγάλες χώρες που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. Στη Βραζιλία για παράδειγμα, το φάρμακο θα μπορεί να παραχθεί αλλά μόνο για να εξαχθεί, και όχι να χορηγηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο της Pfizer δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση σε καμία χώρα, αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Medicines Patent Pool, Εστέμπαν Μπουρόνε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα φάρμακο που δείχνει αποτελεσματικό» καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν μέσα σε μερικούς μήνες να ξεκινήσουν την παραγωγή τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Pfizer δεν θα λάβει δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα παραιτηθεί από δικαιώματα επί των πωλήσεων σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία για όσο διάστημα η ασθένεια Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, το χάπι κατά της ασθένειας μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 90% αν χορηγηθεί σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα και ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Με στόχο την ανάδειξη αλλά και τη διεκδίκηση «πολιτικών» για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας. Το συνέδριο θα διεξαχθεί και φέτος διαδικτυακά την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 από τις 09:00 έως τις 15:00, με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ.

Το συνέδριο θα προσφωνήσει ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής του ΣΑΦΕΕ, διδάκτορας της Φαρμακευτικής, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν:
Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Κλινικές μελέτες για τη COVID -19» με προεδρεύοντα τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο.

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ανάπτυξη των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία – Ο ρόλος των ψηφιακών συστημάτων» με συντονιστή τον Νικόλαο Τσώλη, επιστήμων Πληροφορικής, Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΥ, Bsc, Msc, Phd. Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ενότητα με θέμα «Η συμβολή των CROs και των φαρμακευτικών εταιρειών στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα». Την παρουσίαση, από τον γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ Μιχάλη Χειμώνα, της μελέτης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με θέμα «Πώς θα προσελκύσει κλινικές μελέτες η Ελλάδα».

Ομιλία για τη «Συμμετοχή εγκύων γυναικών στην κλινική έρευνα. Μια σύγχρονη πρόκληση».
Το συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητές Επιστημών Υγείας, μέλη Επιστημονικών Εταιρειών, στελέχη Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, CRO΄s, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, των ΔΥΠΕ και Νοσοκομειακών Μονάδων, φαρμακοποιούς και Φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφή στο συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.pc-clinicaltrials.com

«Ermes»: Δωρεάν ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες υγείας

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ERMES: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας στις Βασικές Αρχές Επιδημιολογίας, Μεθοδολογία της Έρευνας, την Οικονομική Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας, τον Στρατηγικό Προγραμματισμό και τις Βασικές Αρχές Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας» καθώς και η σημασία του, ως εκπαιδευτικό εργαλείο εξέλιξης και κατάρτισης για τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ήταν το θέμα της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
Το πρόγραμμα ανέπτυξε και συντονίζει εξ αποστάσεως, το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) (http://ermes.devweb.gr/), με την υποστήριξη των εταιρειών MSD Ελλάδος και LEO Pharma Hellas.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των επαγγελματιών υγείας στις Βασικές Αρχές της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και του Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και της Επιδημιολογίας, της Μεθοδολογίας της Έρευνας. Το πρόγραμμα ERMES έχει συνολική διάρκεια έξι (6) εβδομάδες και προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα δωρεάν, με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων και εξειδικευμένης κατάρτισης στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βίντεο-διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλο ηλεκτρονικό υλικό ανά θεματική ενότητα και εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις αξιολόγησης ανά θεματική ενότητα. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση επί θεμάτων πολλαπλών επιλογών και θα οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και 48 μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλους επαγγελματικούς φορείς υγείας ώστε να τύχει ανάλογης μοριοδότησης.
Κατά το χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά και για τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όλους και κυρίως προς τους ασθενείς».

H Europa Donna Hellas στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Η Europa Donna Hellas συμμετείχε στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021 στέλνοντας μήνυμα υποστήριξης, θέλησης και αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες που «τρέχουν» τον δικό τους αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.
Στον αγώνα των 10 χλμ. το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έλαβε μέρος ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχαήλ Χατζηπαντέλας, ο οποίος έτρεξε με την μπλούζα της Europa Donna Hellas (ΕDH), εκφράζοντας με την κίνησή του αυτή την υποστήριξή του στους σκοπούς του Σωματείου.

Επιπλέον, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ο κ. Χατζηπαντέλας μετά την συμμετοχή του στις τιμητικές απονομές των νικητών του Μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Hellas, Μιμή Μαρσέλλου, και τη Γενική Γραμματέα, Στέλλα Ζουλινάκη. Η Europa Donna Hellas σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου και τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδιάζουν την εκπόνηση στοχευμένων δράσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινού έργου στον αγώνα για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas Έλενα Κουντουρά και τα μέλη του ΔΣ ευχαριστούν από καρδιάς τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έμπρακτη υποστήριξή του στις δράσεις και τους σκοπούς του φορέα.  Εκφράζουν επίσης τις θερμές ευχαριστίες τους στην Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτη Δημάκο για τη φιλοξενία των εκπροσώπων της Europa Donna Hellas στη φετινή μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού.
https://europadonna.gr/index.php/news/84-edh-athens-marathon-2021

Αποστειρωτική ανοσία κατά του Sars-CoV-2

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature από Βρετανούς επιστήμονες σε μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2 παρουσιάζει ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς είχαν την δυνατότητα να εκριζώσουν τον ιό σε πολύ αρχικά στάδια λοίμωξης χωρίς καν να αναπτυχθούν αντισώματα. Αντίστοιχο φαινόμενο αποστειρωτικής ανοσίας πριν την ανάπτυξη αντισωμάτων έχει φανεί και στις κλινικές μελέτες των εμβολίων όπου η ανοσολογική προστασία φάνηκε να ξεκινάει γύρω στις 5 ημέρες μετά την πρώτη δόση, πριν ακόμα αναπτυχθούν εξουδετερωτικά αντισώματα.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι οι ερευνητές βρήκαν σαφή στοιχεία μίας ανοσολογικής αντίδρασης από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία συνέπεφτε με το χρόνο έκθεσης στον κορoνοϊό. Το υγειονομικό προσωπικό που μελετήθηκε είχε υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων αντιδραστικών στον SARS-CoV-2 από ότι αντίστοιχο προσωπικό πριν από την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα Τ-κύτταρα προϋπήρχαν αλλά επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας στο υγειονομικό προσωπικό μετά από έκθεση η οποία ωστόσο αποστειρώθηκε από αυτήν την ανοσολογική απόκριση. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες που πιθανότατα στοχεύουν αυτά τα Τ-κύτταρα είναι το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού (πολυμεράσης) του κορoνοϊού. Η υπόθεση που εγείρεται είναι ότι αυτά τα Τ-κύτταρα έχουν εκπαιδευθεί από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κορoνοϊούς.

Καθώς το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού είναι καλά συντηρημένο ανάμεσα στους κορoνοϊούς, αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσολογική απόκριση και την ανάπτυξη μίας ανοσολογικής μνήμης που καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα κορoνοϊών. Αυτή η ανακάλυψη βάζει το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού ως σημαντικό υποψήφιο για την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν ένα ευρύτερο φάσμα κορονοϊών.

Ανοιχτή συζήτηση για την υγεία

Οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιούν την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 17:30 (EET) μια ανοιχτή συζήτηση για την Υγεία που θα μεταδοθεί Live μέσω webcast. H ποιότητα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης, το δημόσιο σύστημα υγείας και ο ρόλος των ιδιωτικών πρωτοβουλιών αλλά και η ηθική στην υγεία και την περίθαλψη, θα συζητηθούν μεταξύ των ομιλητών και των πολιτών που είτε θα συνδεθούν ζωντανά στη συζήτηση, είτε θα θέσουν ηλεκτρονικά τα ερωτήματα και τις σκέψεις τους.

Με κεντρικό άξονα τόσο την Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ όσο και την πολυετή δραστηριότητα του Ιδρύματος σε δωρεές για την Υγεία σε όλο τον κόσμο και ενόψει του SNF Nostos Conference 2022 που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου με θέμα την Υγεία, οι Διάλογοι συζητούν στο snfdialogues.org για το πως το κοινωνικό κράτος και το σύστημα Υγείας οφείλουν να έχουν μια ταυτόσημη πορεία που θα διασφαλίσει το ύψιστο δικαίωμα του ανθρώπου, στην υγεία. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής,
Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ, Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος, ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος και Σύμβουλος Υγείας ΙΣΝ, Πάνος Παπούλιας, Διοικητικός Διευθυντής ΙΣΝ, Διευθύνων Σύμβουλος Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ. Online εγγραφή: https://www.eventora.com/el/Events/snf-dialogues-2021-11

ΗΔΙΚΑ: Υλοποίηση δυο σημαντικών προγραμμάτων

Η ΗΔΙΚΑ προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση δύο σημαντικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση: Του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI).

Η ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής Ηλεκτρονικής Υγείας για τις ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (eHDSI) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στοχεύει να ολοκληρώσει τις σχετικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία τις διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγής (eP) και συνοπτικού ιστορικού ασθενή (PS) μέχρι το τέλος του 2021.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF), δημιουργεί έναν Εθνικό Κόμβο, ανταλλαγής δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου μέσω αυτού οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτελούνται συνταγές από τη μία χώρα στην άλλη και τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν αλλοδαπούς ασθενείς, χρεώνοντας τους φορείς της χώρας προέλευσής τους. Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF) ο Έλληνας πολίτης θα απολαμβάνει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρέχει η χώρα μας, σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που επισκέπτονται την χώρα μας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).
Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ υποστηρίζει το EESSI, ένα πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας ορισθεί ως το Εθνικό σημείο πρόσβασης (EESSI Access point) για την δρομολόγηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων της χώρας και αυτών της ΕΕ.

ΚΕΦΙ: Διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος που για φέτος ορίστηκε στις 18 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά Επιστημονική Ημερίδα την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 – 20:30. Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/oppoaGBez8aUxGMK8

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγούν άμεσα να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου. O Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. είναι υπερήφανο μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC) και διοργανώνει συστηματικά δράσεις ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία που μιλούν για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 80% όσων έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παγκρέατος έχουν προσδόκιμο ζωής μόλις 4-6 μήνες.  Οι αριθμοί σίγουρα είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και τα συμπτώματα, τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας και τα οποία δυστυχώς τα αγνοούμε για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ένας πόνος στην κοιλιακή χώρα, που παραμένει χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία, χρειάζεται να μας κινητοποιήσει άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

ΧΑΠ: Οδηγεί στο θάνατο 3 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως κάθε χρόνο

«Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική» γιατί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παραμένει κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η πανδημία του κορονοϊού επιβάλει ακόμα περισσότερο να προσέξουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Η εκστρατεία της ΕΠΕ θα «ταξιδέψει» ψηφιακά μέσω των social media, με ένα animation spot, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, (κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ) αλλά και της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε η κα Μίνα Γκάγκα , Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ,τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

O Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού για τους ασθενείς με ΧΑΠ και της τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε: «κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας παρατηρήσαμε μειωμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας από ασθενείς με ΧΑΠ, χαμηλό αριθμό παροξύνσεων και μικρή επίπτωση σε μόλυνση από COVID. Τα παραπάνω άπτονται του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και της συμμετοχής των Πνευμονολόγων στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση». Η Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Ανδριάννα Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, ανέφερε ότι η νόσος ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Ωστόσο είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Ο Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος
Γεώργιος Χειλάς, επισήμανε ότι «η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και οδηγεί στο θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε έτος. Η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δις ευρώ». Στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος στους ασθενείς με ΧΑΠ, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, τονίζοντας ότι «η ΧΑΠ και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, παρόμοιους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς και παρεμφερή κλινική συμπτωματολογία. Η διαχείριση των συγκεκριμένων ασθενών απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και προσεκτική αξιολόγηση της κλινικής εικόνας».