Η Καβάλα ο επόμενος σταθμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην πόλη της Δράμας τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) για πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και για τους φροντιστές τους.

Τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι η πόλη της Καβάλας στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2021, όπου τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός»

Οι ώρες διεξαγωγής των επιμορφωτικών σεμιναρίων είναι:
Παρασκευή 19/11/2021: 17:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ., Σάββατο 20/11/2021: 10:00 π.μ. – 18:30 μ.μ.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν επιπλέον στις πόλεις: Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη. Οι ακριβείς ημερομηνίες των σεμιναρίων θα ανακοινωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Για την εγγραφή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα:
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.Δ.ΙΑ.: 210 520 1474 – 6955484580, Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας: 6932621821, Σύλλογος Ινσουλινοεξαρτώμενων Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη Ν. Καβάλας «ΓΛΥΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ»: 6943123419 – 6983739223, Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: 25310 86009 – 6985761968, Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου: 6959868515.

 

Καινούργιο πακέτο μέτρων στη Γερμανία για τους ανεμβολίαστους

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε ότι η πρόσβαση στην εργασία και στα ΜΜΜ για τους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται πλέον μόνο για κατόχους αρνητικού τεστ κατά της COVID-19. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το σύστημα υγείας να πιέζεται αφού μόνο το 10% των κλινών ΜΕΘ, απομένουν πλέον ακάλυπτες.

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι «δεν μας ακούν».

«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Λόταρ προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα. «Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό», προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι. Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες. Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη», είπε. Άσκησε δε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα, δεν φρόντισαν να τηρηθούν τα μέτρα ενώ δεν αυξήθηκε και το ποσοστό εμβολιασμού.

ASTRAZENECA: αποτελεσματικό το φάρμακο αντισωμάτων της κατά της covid-19

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες ότι το φάρμακο αντισωμάτων της κατά της COVID-19 ήταν 83% αποτελεσματικό στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης συμπτωματικής ασθένειας σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με δοκιμή παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε.

Η θεραπεία αυτή, που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και ονομάζεται AZD7442 ή Evusheld, είχε προηγουμένως δείξει ότι παρέχει 77% προστασία κατά της συμπτωματικής νόσου έπειτα από τρεις μήνες, σε προηγούμενη απεικόνιση των αποτελεσμάτων της δοκιμής τελικού σταδίου PROVENT τον Αύγουστο.

Η βρετανοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ξεχωριστή δοκιμή, που έγινε σε ασθενείς με ήπια ως μέτρια COVID-19, έδειξε ότι μια υψηλότερη δόση της θεραπείας AZD7442 μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων κατά 88% όταν αυτή χορηγείται εντός τριών ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Τα νέα αυτά δεδομένα προστίθενται στον όλο και μεγαλύτερο όγκο αποδείξεων που υποστηρίζουν τη δυνατότητα του AZD7442 να κάνει σημαντική διαφορά στην πρόληψη και την θεραπεία της COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Μενέ Πάγκαλος.

Νεότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. του στελέχους δέλτα

Νεότερα στοιχεία της συνεχιζόμενης μελέτης REACT-1 των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. του κυρίαρχου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, η οποία κερδίζει σταδιακά έδαφος στη Βρετανία, είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νόσο Covid-19 με συμπτώματα. Αναλυτικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΥ.4.2. έχει φθάσει να προκαλεί το 12% των κρουσμάτων στη Βρετανία, αλλά μόνο το ένα τρίτο από αυτά εκδηλώνουν «κλασικά» συμπτώματα Covid-19, έναντι σχεδόν των μισών περιστατικών που είναι συμπτωματικά με την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα ΑΥ.4. Το γεγονός εξηγεί το γιατί έχει υπάρξει μείωση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μετά την κορύφωσή τους στις 20-21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με ΑΥ.4.2. έχουν κάποιο σύμπτωμα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, έναντι των τριών τετάρτων των ανθρώπων με ΑΥ.4 που έχουν συμπτώματα. Η Δέλτα ΑΥ.4.2. θεωρείται ελαφρώς πιο μεταδοτική (κατά 10%-15%), όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή να διαφεύγει από τα εμβόλια ευκολότερα από την «κανονική» Δέλτα. «Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, αλλά επίσης λιγότερο συμπτωματική, πράγμα που είναι καλό», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Imperial Πολ Έλιοτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν». Οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασυμπτωματικοί ή εκείνοι με λίγα συμπτώματα μπορεί να εξαπλώνουν λιγότερο τον κορονοϊό μέσω του βήχα τους. Η REACT-1 βρήκε επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν, μέσα σε δύο εβδομάδες από τη χορήγησή τους, τον κίνδυνο λοίμωξης των ενηλίκων κατά τα δύο τρίτα, σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις.

Επίκαιρα παιδιατρικά θέματα

Η Ευρωκλινική Παίδων ανανεώνει για ακόμη μια χρονιά το ραντεβού της με την επιστημονική παιδιατρική κοινότητα διοργανώνοντας την 17η Επιστημονική της Ημερίδα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων των συμμετεχόντων ενάντια στον κορωνοϊό, η Ημερίδα «θεσμός» για την παιδιατρική κοινότητα θα πραγματοποιηθεί και φέτος, χωρίς φυσική παρουσία, σε απευθείας διαδικτυακή παρουσίαση (Live Webinar), το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 10:00 π.μ.
Κεντρικός άξονας των ομιλιών θα είναι τα «Επίκαιρα παιδιατρικά θέματα» γύρω από τον κορωνοϊό και τη σύγχρονη παιδιατρική. Καταξιωμένοι ιατροί της Ευρωκλινικής Παίδων και προσκεκλημένοι ομιλητές της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Νοσοκομείου «Αττικόν» θα παρουσιάσουν με τις εισηγήσεις τους τις τελευταίες παιδιατρικές εξελίξεις και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σε ένα webinar αφιερωμένο στο παιδί.
Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην Ημερίδα είναι τα παρακάτω: «Εμβόλια COVID-19 στα παιδιά», «Παρατεινόμενο Εμπύρετο», «COVID-19 και αθλητισμός», «Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση του παιδιού με δυσλιπιδαιμία από τον παιδίατρο» κ.ά.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν παρακολουθήσουν live το webinar μπαίνοντας στο ακόλουθο link: https://avolution.nowlive.events/euroclinic21/web/. Η συμμετοχή στο webinar είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες παιδίατροι θα λάβουν 2 μόρια (CME-CPD) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

 

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»: Εκστρατεία ενημέρωσης για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση «ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ» της Janssen Ελλάδος, συνεχίζεται για 2η χρονιά υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση. Ο Νοέμβριος, είναι αφιερωμένος στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), μία σπάνια και ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των πνευμόνων, η οποία επηρεάζει και την καρδιά, και προσβάλλει περίπου 5-10 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατ’ έτος, στην Ευρώπη.

Όπως σε όλα τα σπάνια νοσήματα, η μεγαλύτερη δυσκολία στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτή, με αποτέλεσμα εκείνοι που πιθανώς νοσούν, να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ύποπτα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή. Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Janssen Ελλάδος, Κέλυ Σταυροπούλου, δήλωσε ότι η εν λόγω εκστρατεία, αποτελεί για τη Janssen Ελλάδος ένα σημαντικό όχημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμα μας να μετατρέψουμε την ΠAY σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσο, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».

Η καμπάνια ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκίνησε από τη Janssen Ελλάδος το 2020, σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας. Ακριβώς αυτή η συνθήκη όμως, την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση αντιμετώπισης. Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, καθίσταται απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ.

Self–test από τη Siemens Healthineers

Η Siemens Healthineers ανακοίνωσε την κυκλοφορία του CLINITEST® Rapid COVID-19 Antigen Self-Test. Πρόκειται για το πρώτο Self–Test της εταιρείας, πολύ εύκολο στη χρήση, που προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, είτε ο εξεταζόμενος έχει συμπτώματα COVID-19 είτε όχι.

To CLINITEST® Rapid COVID-19 Antigen Self-Test είναι ένα ρινικό τεστ πολύ απλό και εύκολο στη χρήση και με εγγυημένα αποτελέσματα. Θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, με πολύ ανταγωνιστική τιμή, και το μόνο που θα απαιτείται από τον εξεταζόμενο είναι η γρήγορη και ανώδυνη λήψη ενός ρινικού επιχρίσματος. Συγκεκριμένα, η εξέταση ανιχνεύει το αντιγόνο της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου από τον SARS-CoV-2 από τα ρουθούνια.

Πρόκειται για μία εύκολη εξέταση που προορίζεται ως βοήθημα για την ταχεία διάγνωση των λοιμώξεων από κορονοϊό. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της εξέτασης, συνιστάται η επίσκεψη σε επαγγελματία υγείας. Το κιτ CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test περιλαμβάνει συσκευασία των 5 τεστ, με κασέτες εξέτασης, αποστειρωμένους στυλεούς, οδηγίες χρήσης και ένα γρήγορο οδηγό αναφοράς.

Ο Δημοσθένης Τζιόλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthineers δήλωσε: «Έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προς αυτόν υπηρεσιών, είμαι πολύ περήφανος που η εταιρεία μας κυκλοφορεί το CLINITEST® Rapid COVID-19 Antigen Self-Test με σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση στην ακριβή διάγνωση και τα αξιόπιστα αποτελέσματα. Εγγυόμαστε για ακόμη μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στον τρέχοντα αγώνα για τη διαχείρηση αυτής της πανδημίας».

EMA: Αίτηση για άδεια κυκλοφορίας

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας για το μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (σοτροβιμάμπη). Το φάρμακο ανέπτυξε η GlaxoSmithKline Trading Services Limited, μαζί με τη Vir Biotechnology.

Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή COVID-19.

Ο EMA θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους του Xevudy σε μειωμένο χρονοδιάγραμμα και θα μπορούσε να εκδώσει γνωμοδότηση εντός δύο μηνών, ανάλογα με το εάν τα δεδομένα που υποβάλλονται είναι επαρκώς αξιόπιστα και εάν απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες για την υποστήριξη της αξιολόγησης.

«Διαδρομές στο Lefko»: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

H Roche Hellas συνεχίζει το ταξίδι της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα με κεντρικό μήνυμα τη φράση #foramelefko, παρουσιάζοντας τη νέα πρωτότυπη δράση «Διαδρομές στο Lefko». Μια νέα πρωτοβουλία, που ανοίγει έναν σταθερό και άμεσο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο και το κοινό για αυτή τη σοβαρή νόσο, η οποία καταγράφει μόνο στη χώρα μας περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ παγκοσμίως αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες.

Η διαδρομή ευαισθητοποίησης ξεκινά αυτόν τον Νοέμβριο, τον Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, μέσα από συνεντεύξεις τους, ενημερώνουν για τις εξελίξεις και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, η Σοφία Λαμπάκη, Πνευμονολόγος, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας Χημειοθεραπειών Γ.Ν. “Γ. Παπανικολάου”, μας μιλάει για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρώιμης διάγνωσης. Συνεχίζοντας στην Αθήνα, η Έλενα Λινάρδου, Διδάκτωρ Imperial College London, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Θεραπευτήριο Metropolitan, μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα.
Οι «Διαδρομές στο Lefko» είναι προσβάσιμες σε όλους μέσα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.foramelefko.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, και θα συνεχιστούν με περισσότερους σταθμούς και νέους καλεσμένους.

Η καμπάνια «Φοράμε λευκό», αποτελεί μια πρωτοβουλία της Roche Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών, της FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (FairLife L.C.C.) & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Η αξία της συμμετοχικότητας της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη αποφάσεων

Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών ανέδειξε την ανάγκη αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι ομιλητές μαζί με τους συμμετέχοντες συζήτησαν θεματικές που αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες ανάγκες στο χώρο της υγείας, πάντοτε υπό το πρίσμα της συμμετοχικότητας, ως δείγμα ωρίμανσης μιας Δημοκρατικής Κοινωνίας. Στην εναρκτήρια ομιλία της πρώτης Ενότητας, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεσμεύτηκε να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας θεσμοθετημένης παρουσίας των εκπροσώπων των ασθενών, με σκοπό να εισακούγονται άμεσα τα αιτήματά τους, να αξιολογούνται και να συνδιαμορφώνεται μια καλύτερη πολιτική.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, σε έναν απολογισμό της δεκαετίας που συμπληρώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, μίλησε για την αξία της συμμετοχής των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της 10ετίας αυτής οι ασθενείς έχουν ενδυναμωθεί, έχουν εκπαιδευτεί και είναι έτοιμοι να αναλάβουν ρόλο στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός μίλησε για το παρόν και το μέλλον του συστήματος υγείας και αναφέρθηκε στην ανάγκη της θεσμικής αλλαγής για ενίσχυση της συμμετοχής των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας αναφέρθηκε στη θεσμική συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στην Κύπρο στις διαδιακασίες λήψης αποφάσεων, όπως έχει καθοριστεί με Νόμο, και τόνισε πως κάτι αντίστοιχο θα ωφελήσει σημαντικά και τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.