ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διαγωνισμός ανδρικών check-up

Με αφορμή το κίνημα Movember, το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική προσφέρει δέκα προληπτικούς ελέγχους στο υπερσύγχρονο τμήμα Check-up, μέσω διαγωνισμού στις σελίδες του στο Facebook και στο Instagram.
Για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να επισκεφθούν τη σελίδα του Ομίλου ΙΑΣΩ στο Facebook (www.facebook.com/omilosiaso) ή/και στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso), να κάνουν follow, like στο post και mention 2 φίλους τους, για να τους υπενθυμίσουν να πάρουν και εκείνοι μέρος. Kάθε comment είναι και μία συμμετοχή στην κλήρωση.

Οι νικητές θα μπορούν να επιλέξουν έναν από τους παρακάτω προληπτικούς ελέγχους healthUp:
• ΗealthUp MEN ADVANCED: Γενική Αίματος, Ταχύτητα καθίζησης, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερόλη, HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, SGOT (AST), SGPT (ALT), γ-GT, Βιταμίνη D, Γενική Ούρων, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Ακτινογραφία θώρακος, Οφθαλμολογική Εξέταση, ΩΡΛ Εξέταση, Παθολογική Εξέταση.
• ΗealthUp PROSTATE: PSA, Free PSA, Υπερηχογράφημα προστάτη, Ουρολογική Εξέταση
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5/12/2021 και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 6/12/2021. Από την κλήρωση θα αναδειχθούν δέκα νικητές, πέντε από το Facebook και πέντε από το Instagram. Η εξαργύρωση του δώρου μπορεί να πραγματοποιηθεί έως 31/5/2022. Ο διαγωνισμός λήγει στις 05/12/21 και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 06/12.

 

Θεραπεία στέρησης ανδρογόνων σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη και covid-19

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, διερευνήθηκε εάν η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων σχετίζεται με μειωμένη θνητότητα στις 30 ημέρες από τη διάγνωση της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα συγκρίθηκε η θνητότητα μεταξύ ασθενών με καρκίνο προστάτη και COVID-19 που λάμβαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και ασθενών με καρκίνο του προστάτη και COVID-19 που δε λάμβαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Ως θεραπεία στέρησης ανδρογόνων ορίστηκε η προηγούμενη αμφοτερόπλευρη ορχεκτομή ή η φαρμακολογική θεραπεία στέρησης ανδρογόνων εντός των προηγούμενων 3 μηνών από τη διάγνωση της COVID-19.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από μια μεγάλη βάση δεδομένων καταγραφής των ασθενών με καρκίνο και COVID-19 στην οποία συμπεριλήφθησαν 1106 ασθενείς με καρκίνο προστάτη με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Στη συγκεκριμένη ανάλυση συμπεριλήφθησαν 477 ασθενείς, εκ των οποίων οι 169 λάμβαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και οι 308 δε λάμβαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (αναλογία 1 προς 3). Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη και COVID-19 δε βελτίωσε τη θνησιμότητα τον πρώτο μήνα από τη διάγνωση της COVID-19. Προοπτικά σχεδιασμένες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών θα μπορέσουν να διαλευκάνουν περαιτέρω την πιθανή επίδραση της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων στην έκβαση των ασθενών με COVID-19.

Η χρήση μάσκας μειώνει τα κρούσματα covid-19 κατά 53%

Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από Κίνα, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολόγησε συγκριτικά δεδομένα από μελέτες προφύλαξης έναντι της COVID-19. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα αποτελέσματα της. Συγκεκριμένα, συμπεριλήφθηκαν 72 συνολικά μελέτες. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα εξής μέτρα: 1) χρήση μάσκας, 2) τήρηση φυσικών αποστάσεων και 3) πλύσιμο χεριών. Βρέθηκε ότι χρήση μάσκας μπορεί να μειώνει τα νέα κρούσματα COVID-19 ως και 53%. Επιπρόσθετα, ελαττώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους από COVID-19. Μεταξύ των μελετών που εξέτασαν τα αποτελέσματα τήρησης φυσικής απόστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της λοίμωξης κατά 25%, ενώ σε κάποιες ανευρέθηκε και μείωση της θνησιμότητας από COVID-19.

Μεμονωμένες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα κατέδειξαν μειώσεις που σχετίζονται και με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως καραντίνα, κλείσιμο συνόρων, κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο επιχειρήσεων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν μπόρεσε να καταλήξει ποσοτικά στη συνολική αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, λόγω διαφορετικών τρόπων διεξαγωγής των επιμέρους μελετών.

Συμπερασματικά, η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο περαιτέρω έλεγχος της πανδημίας COVID-19 εξαρτάται όχι μόνο από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που είναι ασφαλώς απαραίτητη, αλλά και από τη συνεχή τήρηση αποτελεσματικών και βιώσιμων μέτρων δημόσιας υγείας. Σημαντικότερα φαίνεται να είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για 9 εκατ. θανάτους παγκοσμίως το 2019

Από τις αρχές του 21ου αιώνα η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αναδειχθεί ως πιθανός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση ευρήματα από μεγάλες μελέτες παρατήρησης πληθυσμού. Συγκεκριμένα η μελέτη Global Burden of Disease (GBD) υπολόγισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019, με σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων να οφείλονται σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μαλιστα οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ενώ ο περιορισμός έκθεσης στην ατμοσφαιρική μόλυνση μέχρι στιγμής δεν συμπεριλαμβάνεται στους στόχους πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με αφορμή τα πρόσφατα αυτά δεδομένα, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αλληλεπίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία πρόκλησης ασθενειών και θανάτων παγκοσμίως, ειδικά σε περιοχές με επίπεδα ρύπανσης άνω των 10 μg ανά κυβικό χιλιοστό. Μάλιστα σημαντική πηγή κινδύνου είναι η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς οικιστικούς χώρους. Προοπτικά αναμένεται αύξηση των θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση ειδικά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπων όπως η Νοτιοανατολική Ασία. Οι πλέον επικίνδυνοι ρύποι για την καρδιαγγειακή υγεία είναι τα αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους κάτω των 2.5 mm και το όζον.

Η επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην καρδιαγγειακή υγεία επιτείνεται από βιολογικούς παράγοντες κινδύνου (ηλικία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ), το κάπνισμα, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο καθώς και την κλιματική αλλαγή. Οι κύριοι παθογενετικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την πρόκληση οξειδωτικού στρες και φλεγμονής που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργίας, εξάπλωση και αποσταθεροποίηση αθηρωματικών πλακών.

Χωρίς αμφιβολία, το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αναγνώριση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως μείζων παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου από τους επαγγελματίες υγείας, επιστημονικές εταιρείες και φορείς δημόσιας υγείας. Επιτακτική είναι επίσης η ανάγκη για το σημαντικό περιορισμό καύσης ορυκτών καυσίμων, βιομάζας, ξυλείας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας και η χρήση ανανεώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας. Από την πλευρά των ασθενών αλλά και όσων βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρέπει να περιορίζεται σημαντικά η ενδο-οικειακή ατμοσφαιρική ρύπανση (τζάκια, καύση άνθρακα, κάπνισμα), να προτιμάται η χρήση κλιματισμού και ειδκών φίλτρων καθαρισμού αέρα, να αποφεύγεται η μετακίνηση σε περιοχές υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ώρες αιχμής και να χρησιμοποιείται προστατευτική μάσκα προσώπου σε περιπτώσεις έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ρύπων.

Επιπλέον, η άσκηση, διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους και η πρωτογενής πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων υπό την καθοδήγηση του οικογενειακού ιατρού αποτελούν στρατηγικές μετριασμού του κινδύνου που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Συμπερασματικά η αναγνώριση της αρνητικής επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην καρδιαγγειακή υγεία και η λήψη προσωπικών και συλλογικών μέτρων για την αποφυγή υπέρμετρης έκθεσης μπορούν να αποτελέσουν μέτρα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ανασκόπηση των 40 χρόνων επιδημίας HIV στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (EEMAA) διοργανώνει το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή στις 25-27 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ατόμων που ζουν με τον HIV, θα συζητηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης (νεότερες θεραπείες, U=U, PrEP) και των συννοσηροτήτων, θα αναλυθεί η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με HIV, ενώ όπως κάθε χρόνο θα συμπεριληφθούν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων το διάστημα 25/11/2021 (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων.
Επιπλέον, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Βασικές στρατηγικές για την προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Οι βασικές στρατηγικές που χρειάζονται για την προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα καθώς και οι περιοχές που χρειάζονται βελτίωση στον τομέα, παρουσιάστηκαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), στις 18 Νοεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίηση ο ΣΑΦΕΕ με θέμα «Πώς θα προσελκύσει η Ελλάδα κλινικές μελέτες», έχουν εντοπιστεί τέσσερις περιοχές προς βελτίωση:

1.Βελτίωση διαδικασιών επιλογής ασθενών
2.Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο διοικητικό και οικονομικό προσωπικό των νοσοκομείων
3.Απλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου και διαδικασιών
4.Θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των υποδομών

Οι βασικές στρατηγικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των περιορισμών και την προώθηση των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα είναι:
• Διαδικασία επιλογής ασθενών με ανάπτυξη ενός κεντρικού σημείου για πρόσβαση σε πληροφορίες και διοργάνωση διαφημιστικών εκστρατειών.
• Εξειδικευμένη εκπαίδευση προσωπικού νοσοκομείων
με ενίσχυση και επένδυση σε εκπαιδευτικά προγράμματα
• Ρυθμιστικό πλαίσιο και διαδικασίες με δημιουργία γραφείων εντός των νοσοκομείων που να αφορούν αποκλειστικά τις κλινικές μελέτες καθώς και δημιουργία οικονομικών κινήτρων για τα νοσοκομεία.
• Επενδύσεις και ψηφιοποίηση των υποδομών με θέσπιση
περαιτέρω κινήτρων για τους ενδιαφερόμενους, για αύξηση επενδύσεων σε Ε & Α (φορολογικά κίνητρα) και βελτίωση των ψηφιακών συστημάτων.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνισε ότι το κλίμα στη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει στο πεδίο των κλινικών μελετών. Όπως ανέφερε, «τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των αλλαγών στη φαρμακευτική δαπάνη, θα δώσουν και τυπικά το ‘πράσινο’ φως, ώστε η Ελλάδα να καταστεί αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη και στο πεδίο των κλινικών μελετών. Η ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο με διεθνή απήχηση είναι δυνατή και θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στη Δημόσια Υγεία, αλλά και στην Εθνική Οικονομία».

CDC: Ισχυρή σύσταση για ενισχυτική δόση εμβολίου

Η σύσταση του CDC για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 είναι ότι ενήλικες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για ενήλικες 50 ετών και άνω υπάρχει ισχυρή σύσταση να χορηγηθεί η ενισχυτική δόση. Παράλληλα, στις νέες οδηγίες του FDA τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έλαβαν έγκριση για μία ενισχυτική δόση (booster) σε όλους τους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με ένα εγκεκριμένο COVID-19 εμβόλιο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Η απόφαση για την ενισχυτική δόση για όλους βασίστηκε σε δεδομένα ανοσολογικής απάντησης που επιφέρουν τα εμβόλια. Στην περίπτωση της Moderna συγκρίθηκαν οι 149 συμμετέχοντες που έλαβαν την επιπλέον δόση στους 6 μήνες στην εγκριτική κλινική μελέτη, σε σχέση με τους 1055 που απλά ολοκλήρωσαν το σχήμα εμβολιασμού, οι οποίοι 1 μήνα μετά τη δόση ενίσχυσης αύξησαν τον τίτλο των αντισωμάτων.

Αντίστοιχα όσο αφορά τη Pfizer αναλύθηκαν τα δεδομένα από 200 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση και είχαν καλύτερη αντισωματική απάντηση. Νόσηση (χωρίς όμως την ανάγκη νοσηλείας) διαπιστώθηκε σε έξι άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με 123 άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν placebo (δηλαδή δεν έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου). Όσον αφορά τα περιστατικά περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας που έχουν περιγραφεί μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA, νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

«Αδύναμος» κρίκος η ΠΦΥ στη διαχείριση της πανδημίας

Δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα και την ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε την ΠΦΥ «αδύναμο κρίκο» στη διαχείριση της πανδημίας ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης, που δεν ενίσχυσε τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, εξαγγέλλοντας αντίθετα Συμπράξεις Δημόσιου –Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Ξανθός, επιχειρείται η «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ σε ένα μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας & Πολιτικών Υγείας & Αντιπρύτανης Παντείου Χαράλαμπος Οικονόμου, στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης τεκμηριωμένης πολιτικής υγείας με βασική παράμετρο την καταγραφή των εμπειριών των ασθενών και ληπτών υπηρεσιών ΠΦΥ.

Ωστόσο, ο κ Οικονόμου επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων πολιτικών υγείας για την ενίσχυση και την βελτίωση των δομών της ΠΦΥ. Στη συνέχεια η πρόεδρς του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή» Εύη Ορφανού αναφέρθηκε σε ευρήματα έρευνας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία 24,8% των ογκολογικών ασθενών ακύρωσαν κάποιο ραντεβού, ενώ το 22 % αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση σε θεράποντα ιατρό λόγω της πανδημίας, τα οποία συνάδουν με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βάση τα οποία η πανδημία οδήγησε σε 42% διακοπή της παροχής υπηρεσιών.

Δωρεάν εξετάσεις γενικής αίματος και φερριτίνης για γυναίκες

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την σιδηροπενική αναιμία το Αιματολογικό Εργαστήριο – Ν.Υ.Αιμοδοσίας (Διευθύντρια: Καθηγήτρια Μαριάννα Πολίτου) σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική (Διευθυντής: Καθηγητής Νίκος Βλάχος) προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις γενικής αίματος και φερριτίνης και αιματολογική συμβουλευτική σε ενήλικες γυναίκες όλων των ηλικιών στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο του ΕΚΠΑ στις 25 και 26/11 (9.00-14.30)

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19, οι θέσεις είναι καθορισμένες και περιορισμένες. Για τον προγραμματισμό των ραντεβού το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 210-7286234 Η σιδηροπενική αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είναι η πιο συχνή αναιμία παγκοσμίως και αφορά κυρίως βρέφη, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, το 1/3 των γυναικών κατά το 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου).

Οι αιτίες που οδηγούν σε σιδηροπενία είναι α) η ελαττωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω τροφής β) η δυσαπορρόφηση (μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου της τροφής από το έντερο) γ) η απώλεια αίματος (π.χ από το γαστρεντερικό σύστημα, έμμηνος ρύση) δ) οι αυξημένες ανάγκες (παιδιά , έγκυες) Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ωχρότητα , την εύκολη κόπωση , το αίσθημα παλμών αλλά και την γλωσσίτιδα, την κοιλονυχία, τη τριχόπτωση.

Φαρμακεία: Μείωση 9,8% στις πωλήσεις καλλυντικών

Μειωμένες κατά 9,8% είναι οι πωλήσεις καλλυντικών στα φαρμακεία λιανικής την περίοδο 25/10-07/11 , σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 25/10-07/11, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (26/10-08/11) ως εξής:
• Φάρμακα: +0,5% (+94,4 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα OTC: +5% (+229 χιλ. τμχ.)
• Καλλυντικά: -9,8% (-147,1 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα διατροφής: -0,1% (-0,2 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +27% (+266,8 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:
• Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 31,5% (+385,3 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 39,5% (+351,3 χιλ. τμχ.)
• Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 25,4% (-64,9χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 4% (-4,9 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, που περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 110,1% (+218,7 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.