«Best Health & Wellness Consulting Services – Greece» στα Business Excellence Awards 2021

H Alpha Public Relations βραβεύτηκε ως «Best Health and Wellness Consulting Services» εταιρεία για την Ελλάδα από τα Business Excellence Awards 2021.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν  εταιρείες  και  επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο με διαφορετικές δραστηριότητες.

Λειτουργώντας πάνω από 35 χρόνια στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων και στο Health Communications/Medical Marketing αποτελεί ιδιαίτερα τιμή για την εταιρεία μας η βράβευσή μας από τα Business Excellence Awards και μία ακόμα ώθηση να προσπαθούμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας αναφέρει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Γενική Δ/ντρια της Alpha Public Relations

Tα Business Excellence Awards, σύμφωνα με τον κο Γιάννη Αντωνόπουλο, CEO της Alpha Public Relations, που είναι ένας από   τους πλέον έγκριτους   θεσμούς, έχουν αναδείξει µερικές    από τις πιο λαμπρές επιχειρήσεις   με βάση την καινοτομία, την επιχειρηµατική αριστεία, την βέλτιστη επιχειρηµατική πρακτική και την βιωσιμότητά τους.

Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη επιχειρήσεων  που διαθέτουν καινοτόμο χαρακτήρα  και  που αποτελούν  επιτυχημένα παραδείγματα, ενώ ταυτόχρονα  επιδεικνύουν κοινωνικά υπεύθυνο  πρόσωπο. Την  κριτική  επιτροπή  των  βραβείων απαρτίζουν   υψηλόβαθμα   στελέχη κυβερνήσεων επιχειρήσεων  και media,  ακαδημαϊκοί  και επιχειρηματίες.

Η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της πειθούς για εμβολιασμό covid-19

Ο Sir Michael Marmot, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ισότητας της Υγείας στο University College London, στην παρέμβασή του στο συνέδριο Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια. Όπως είπε είναι τέσσερις οι ομάδες που υπάρχουν:
«Η πρώτη λέει “θα το κάνω δεν το έχω κάνει ακόμη”. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία για αυτούς».
«Η δεύτερη λέει “είναι πολύ δύσκολο να το κάνω, να λείψω από τη δουλειά κ.λπ.”, και εδώ πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία».
«Αυτοί που λένε “Τα εμβόλια δεν είναι για ανθρώπους όπως εγώ”. Εδώ υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση και είναι πιο μακροπρόθεσμη η προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτής της εμπιστοσύνης».
«Και τέλος υπάρχουν οι θεότρελοι, αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα τους βάλει τσιπάκι. Δεν ξέρω πώς να τους διαχειριστούμε».

Νέου τύπου υποψήφιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά της covid-19

Ελπίδες για τη μάχη κατά του κορονοϊού δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμής ενός νέου τύπου μονοδοσικού υποψήφιου εμβολίου, που βασίζεται σε πεπτίδια. Οι Γερμανοί επιστήμονες που το ανέπτυξαν ανακοίνωσαν ότι έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά την αρχική κλινική μελέτη φάσης 1 σε ανθρώπους, πυροδοτώντας κυτταρική ανοσία κατά του κορονοϊού. Το εμβόλιο με την ονομασία CoVac-1 προκαλεί ανοσία σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά, ιδιαίτερα τους ανθρώπους με ανοσοανεπάρκειες.
Το εμβόλιο CoVac-1 στοχεύει στην πρόκληση -με μια μόνο δόση- μιας μακράς διάρκειας κυτταρικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού, η οποία θα μοιάζει -ή και θα υπερτερεί- με εκείνη που αποκτάται λόγω φυσικής ανοσίας μετά από νόσηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γιουλιάνε Βαλτς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», δοκίμασαν το εμβόλιο σε 36 εθελοντές ηλικίας 18 έως 80 ετών, οι οποίοι έκαναν μία δόση. Μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκε ανοσιακή απόκριση κατά του κορονοϊού σε επίπεδο Τ-κυττάρων σε όλους τους εμβολιασμένους, κάτι που συνέχισε να είναι αισθητό επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι η αναπτυχθείσα κυτταρική ανοσία μετά το νέο εμβόλιο ήταν ανώτερη τόσο εκείνης μετά από λοίμωξη από κορονοϊό (φυσική ανοσία), όσο και αυτής που επιφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

 

Νέα προσέγγιση για το μηχανισμό δράσης του κορονοϊού

Τον Νοέμβριο του 2021 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis ένα άρθρο ανασκόπησης καθηγητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότας και του Veterans Affairs Healthcare System της Μινεάπολης των ΗΠΑ με τίτλο «Ανασκόπηση του Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF) ως δυνητικού παράγοντα που συνεισφέρει στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα που σχετίζεται με σοβαρή νόσο COVID-19».

Το άρθρο αυτό, στο πλαίσιο της διερεύνησης του πιθανού μηχανισμού δράσης του κορονοϊού, αναφέρεται στο ρόλο των φλεγμονωδών παραγόντων και συγκεκριμένα του PAF επισημαίνοντας τις ομοιότητες των βιολογικών δράσεων του PAF με τις κλινικές επιπλοκές που παρουσιάζονται στη σοβαρή νόσο COVID-19. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δυσλειτουργίες ή/και απορρύθμιση του μεταβολισμού του PAF από τον κορονοϊό μπορεί να προκαλούν αυτές τις παθολογικές καταστάσεις.

Η νέα αυτή προσέγγιση για τη διαλεύκανση του μηχανισμού δράσης του κορονοϊού μέσα από την δράση του PAF έχει αποτελέσει θέμα μελέτης, από το 2020, της ερευνητικής ομάδας που αποτελείται από τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ.Α. Δημόπουλο, την Καθηγήτρια Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου, την Προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Δρ. Π. Ντετοπούλου και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη.

Με 5 δημοσιεύσεις που έγιναν σε επιστημονικά περιοδικά στο διάστημα 2020 – 2021 από την Ελληνική ομάδα, έχει περιγραφεί (μέσα από τη νέα αυτή προσέγγιση με την εμπλοκή του PAF) μία πιθανή βιοχημική πορεία επιστημονικά ολοκληρωμένη και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη με την οποία συμπληρώνεται ο μηχανισμός εισόδου του ιού στα κύτταρα, αλλά και εξηγούνται οι επιπλοκές της νόσου COVID-19. Ακόμα επισημαίνεται η πιθανή ευεργετική δράση των αναστολέων του PAF, προτείνοντας την Μεσογειακή δίαιτα (που είναι πλούσια σε αναστολείς του PAF) σαν κατάλληλη προστατευτική διατροφή. Σημειωτέον ότι η δομή του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα PAF έχει ανακαλυφθεί από τον Κ.Α. Δημόπουλο το 1979 στο University of Texas at San Antonio.

Το άρθρο αυτό των αμερικανών καθηγητών όχι μόνο αποδέχεται τα όσα έχει ήδη δημοσιεύσει η Ελληνική ομάδα για την εμπλοκή του PAF στην νόσο COVID-19 (αναφέροντας και τις σχετικές δημοσιεύσεις της Ελληνικής ομάδας) αλλά ενισχύει, επιβεβαιώνει και επιχειρηματολογεί για όλα αυτά που είχε δημοσιεύσει για το θέμα αυτό η Ελληνική ομάδα και επιπλέον αποδίδει στους αναστολείς του PAF και πιθανή ευεργετική φαρμακολογική δράση.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί η ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19, από πειραματικές μελέτες Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής. Μένει να αποδειχθεί πειραματικά και ο πιθανός ρόλος του PAF στο μηχανισμό δράσης του κορωνοϊού. Το θέμα όμως φαίνεται να είναι, όχι το ποσοστό συμμετοχής του PAF, αλλά ο τρόπος συμμετοχής του, γιατί αν ο PAF είναι «το εναρκτήριο λάκτισμα» για τις παρενέργειες-νοσηρότητα της σοβαρής νόσου COVID-19, τότε αυτό είναι σημαντικό.

H MSD στηρίζει τη δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ermes»

Tην πρωτοβουλία «ERMES», μία δωρεάν ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες Υγείας στα Οικονομικά, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και στην Πολιτική της Υγείας, στηρίζει η MSD.
Η «ERMES» έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ υπό την επιστημονική ευθύνη της κυρίας Δάφνης Καϊτελίδου, Kαθηγήτριας ΕΚΠΑ και Πρόεδρου του ΟΔΙΠΥ και του Δρ. Αθανάσιου Σκουτέλη, τ. καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντή Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ως Επιστημονικού Συν-υπεύθυνου του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θεματικές ενότητες όπως οι Βασικές Αρχές Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Οικονομική Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας, η Επιδημιολογία, αλλά και η Μεθοδολογία της Έρευνας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, με την παροχή γνώσεων σε ζητήματα πέρα από την καθημερινή κλινική πρακτική, προκειμένου να διαμορφωθούν ικανά και σύγχρονα διοικητικά στελέχη για το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό υλικό με συνολική διάρκεια έξι (6) εβδομάδων δωρεάν, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση επί θεμάτων πολλαπλών επιλογών και θα οδηγεί στην χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και 48 μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα μέσω του συνδέσμου http://ermes.devweb.gr/login/signup.php μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πρώτο κύκλο σπουδών του προγράμματος «ERMES», που ξεκινάει τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον σχεδιασμό των μελετών και να αναγνωρίζουν τις τάσεις και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διάφορα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού υγειονομικού τομέα.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην εξυπηρέτηση αναγκών ατόμων της τρίτης ηλικίας

Με κεντρικό μήνυμα και άξονα της πλούσιας θεματολογίας του «Το φαρμακείο στην “υπηρεσία” της τρίτης ηλικίας» θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο, που συνδιοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2021, και την αιγίδα του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ.

Το Συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά και απευθύνεται στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου με θέμα «Υγιείς, ασφαλείς και σύγχρονες πόλεις».
Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς που θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στην υγεία, στην πρόληψη, στη φροντίδα, αλλά και στην καθημερινότητα του φαρμακείου.

Η θεματολογία του συνεδρίου θα εστιάσει στις ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας και στο πώς μπορούν οι φαρμακοποιοί, ως επιστήμονες υγείας, να τις εξυπηρετήσουν και να τις καλύψουν, βελτιώνοντας το επίπεδο της υγείας και κατ’ επέκτασιν την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.
Στον πλαίσιο αυτό και σχετικά με τα άτομα στην τρίτη ηλικία, θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:
Ενότητα «COVID -19 και τρίτη ηλικία. Ο ρόλος του φαρμακοποιού», Τρίτη ηλικία και υποκείμενα νοσήματα,
Η φαρμακευτική φροντίδα του γηριατρικού ασθενούς.

Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες στην τρίτη ηλικία και η ενίσχυση της θρέψης με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, Άσκηση στην τρίτη ηλικία, Τρίτη ηλικία και υπερμελάγχρωση: Εξατομικευμένες λύσεις για τους πελάτες του φαρμακείου, προτεινόμενες συνταγές καθώς και τρόποι επικοινωνίας με το δερματολόγο και τον ασθενή.
Το συνέδριο μοριοδοτείται με 12 Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ.

Ανησυχητική αύξηση ιικού φορτίου

Ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Κρήτης και της Κέρκυρας, καταγράφηκαν την εβδομάδα από 15 έως 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα στην εν λόγω έκθεση αναφέρονται τα εξής: Αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+37%), στο Ρέθυμνο (+86%), στον Άγιο Νικόλαο (+95%), στα Χανιά (+157%), στην Κέρκυρα (+271%) και στο Ηράκλειο (+433%). Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη (+1%), στη Θεσσαλονίκη (+2%), στη Λάρισα (+4%), στα Ιωάννινα (+5%), στην Περιφέρεια Αττικής (-11%) και στον Βόλο (+13%).
Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-24%).

Για το σύνολο της επικράτειας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 8100 νέες λοιμώξεις COVID-19 σε σύνολο 643.683 τεστ. Από τα νέα κρούσματα 2.114 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.472 στη Θεσσαλονίκη και 20 είναι εισαγόμενα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 597 (και η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Από αυτούς, οι 492 (82,41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17,59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, καθώς χθες είχαμε 409 (ημερήσια μεταβολή +4,6% σε σχέση με προχθες). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 432 ασθενείς. Ακόμα 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, διαμορφώνοντας το σύνολο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές λόγω της Covid-19 σε 17.517. Το 95,4% των ασθενών που κατέληξαν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

HOPEgenesis: Δημιουργία παιδικών σταθμών

Στην Παλαιοκατούνα Αγράφων βρέθηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου η Eurolife FFH, για τα εγκαίνια ενός νέου παιδικού σταθμού, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της με τη HOPEgenesis. Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, η εταιρεία παρέδωσε στους κατοίκους της περιοχής ένα σύγχρονο κτήριο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε τα παιδιά να κάνουν εκεί τα πρώτα τους βήματα στη μάθηση και τη γνώση.

Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη αξία για την περιοχή, καθώς η δημοτική ενότητα των Αγράφων είναι η πιο δυσπρόσιτη περιοχή της Ελλάδας. Η δημιουργία του παιδικού σταθμού ήρθε ως αποτέλεσμα του αυξημένου αριθμού νέων γεννήσεων, σε συνέχεια της δράσης που υλοποιούν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα στην ευρύτερη περιοχή – δράση η οποία φέρνει περισσότερες παιδικές φωνές στον γηραιότερο δήμο της Ευρώπης. Ο παιδικός σταθμός αναμένεται να υποδεχθεί παιδιά προσχολικών ηλικιών, τα οποία, πλέον, έχουν το δικό τους χώρο για να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να αναπτύσσουν δημιουργικά τις δεξιότητές τους. Για τη Eurolife FFH αξία έχει να βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, γι’ αυτό, μαζί με τη HOPEgenesis, στηρίζουν τα ζευγάρια και τις γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους.

Η Eurolife FFH έχει από το 2019 ενώσει τις δυνάμεις της με τη HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα και μαζί στηρίζουν οικογένειες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο τα παιδιά τους. Η Eurolife FFH έχει υιοθετήσει συνολικά 10 περιοχές (Πάτμος, Άγραφα, Καστελλόριζο, Ανάφη, Άνω Κουφονήσι, Νίσυρος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος και Λειψοί), στις οποίες έχουν γεννηθεί ήδη 61 παιδιά και 26 αναμένονται το επόμενο διάστημα, και ως το 2023, θα δημιουργήσει από έναν παιδικό σταθμό σε κάθε μία από αυτές. Οι δύο πρώτοι, σε Πάτμο και Άγραφα, έχουν ήδη παραδοθεί στις τοπικές κοινωνίες, και συνεχίζονται οι εργασίες για τους επόμενους παιδικούς σταθμούς του προγράμματος.

Hans Kluge: Η πανδημία θα τελειώσει όταν δεν θα υπάρχουν σύνορα

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση σαν να μην υπάρχουν σύνορα», δήλωσε ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, στην παρέμβασή του στο συνέδριο Καθημερινή – Athens Health Summit 2021.

Όπως επεσήμανε, η πανδημία έχει εκθέσει όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο, ωστόσο παρά τις δυσμενείς συνέπειες υπάρχουν και θετικές συνέπειες: «Βλέπουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε ημερήσια διάταξη. Έχουμε δει άνευ προηγουμένου καινοτομία, όσον αφορά αυτές τις εξάρσεις. Η ψηφιακή υγεία αποτελεί αναγκαιότητα. Καμία χώρα δεν τα έκανε όλα σωστά και καμία χώρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία μόνη της».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες: 1) μάσκες (μπορούν να σωθούν μέχρι και 160.000 ζωές), 2) εμβολιασμός (να πείσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουμε επιδραστικούς ανθρώπους), 3) τα σχολεία ανοιχτά, 4) αναμνηστική δόση, 5) τυποποιημένα πρωτόκολλα, πρέπει να συνεργαστούμε, χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές.

HIV: Υψηλό το ποσοστό αγνοίας για τον τρόπο μετάδοσής του

Σημαντικά συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών για την λοίμωξη HIV παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021.

Όπως προκύπτει από δημοσκοπική έρευνα σε 1.954 άτομα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV. Από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν >75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID.

Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Με προβλέψεις της Ε.Ε.Μ.Α.Α., οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25% ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Από τις υπόλοιπες εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο τονίζεται χαρακτηριστικά η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Τέλος, όσον αφορά στη θεραπεία, αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή.