ΠΟΥ: Τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση του στελέχους δέλτα κατά 40%

Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, επισήμανε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα. «Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», ανέφερε συγκεκριμένα. Η πιο μεταδοτική, ποικιλομορφία Δέλτα, είναι κυρίαρχη τώρα παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότερο από το 60% όλων των περιστατικών και θανάτων από COVID-19 που αναφέρθηκαν, προέρχονταν από την Ευρώπη. Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών μεταφράζεται σε μη βιώσιμη πίεση στα συστήματα υγείας και σε εξουθενωμένους υγειονομικούς, δήλωσε. Ο Tedros, εξέφρασε ανησυχία για τη λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια έχουν τελειώσει την πανδημία και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις.

Peter Piot: Με την τρίτη δόση θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

Την άποψη πως με την τρίτη δόση ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, εξέφρασε ο Peter Piot, Ειδικός σύμβουλος για την Covid-19 της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο πάνελ «η Αντιμετώπιση της Πανδημίας στην Ευρώπη και το Όραμα για το Μέλλον», στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, ο κ. Piot τόνισε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να χορηγείται 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ερωτηθείς για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ο Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας, τόνισε πως θα είναι σημαντικό όπλο, ειδικά εκεί όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση όπως τα γηροκομεία. «Είναι σημαντικό να έχεις κάτι αποτελεσματικό και εύκολο να χορηγηθεί, σημείωσε σχετικά με την αντιική θεραπεία. Είναι σημαντικό που έχουμε κάτι που είναι εύκολο να ληφθεί ειδικά στην αρχή της λοίμωξης, ει δυνατόν πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο», επεσήμανε και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται την προμήθεια των φαρμάκων, αλλά για τη μαζικότητά τους θα χρειαστούμε πάνω από 5-6 μήνες.

Όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμών που χρειάζεται για να υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ο Peter Piot ανέφερε ότι πλέον θέλουμε το 90% για την ανοσία αγέλης. «Το εμβόλιο προλαμβάνει τις εισαγωγές, αλλά δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσον αφορά στη μετάδοση της νόσου. Είναι όμως ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο. Πρέπει να φτάσουμε στο 90% ώστε να χρειαζόμαστε απλά μια αναμνηστική δόση κάθε έτος».

«Πρέπει μαζί με τον εμβολιασμό, να βελτιώσουμε τα εμβόλια, να γίνονται αναμνηστικές δόσεις, αλλά να υπάρχουν και ορισμένα μέτρα, όπως η χρήση μασκών. Αν ο κάθε πολίτης συμμορφωνόταν με τα μέτρα και έκανε το εμβόλιο, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα. Αλλά αυτό είναι δύσκολο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε θα «τελειώσει» η πανδημία, ο Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, ανέφερε: «Δεν είμαι πεσιμιστής αλλά θα ζήσουμε με αυτό τον ιό και την αναζωπύρωσή του τον χειμώνα για πολύ καιρό ακόμα. Αν όμως αυξήσουμε τον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων, αν κάθε χειμώνα τίθενται μέτρα σε εφαρμογή, θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά αν προκύψει νέα επιβλαβής μετάλλαξη που δεν την πιάνουν τα εμβόλια, θα είναι δύσκολη η κατάσταση».

Τέλος, αναφερόμενος στη long covid, τόνισε πως τον Απρίλιο του 2020 ήταν από τους πρώτους ασθενείς. «Σίγουρα υπάρχει ο long covid, μπορούμε να το δούμε με συμπτώματα κόπωσης, με καρδιακά ζητήματα. Πρέπει να γίνουν μελέτες πάνω σε αυτό και να βρεθούν απαντήσεις και αν βρεθούν ίσως βοηθήσει ανθρώπους με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης».

 

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Η πανδημία επιδείνωσε την καθημερινότητα του 61% των ασθενών

Διαδικτυακή έρευνα της AFPA (Alliance for Patient Access) στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τα διαφορετικά και αντικρουόμενα μηνύματα για τα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους των αυτοάνοσων ασθενών καθώς αφήνουν ορισμένους ασθενείς αβέβαιους για το πώς να προστατευτούν.

Μερικά από τα πιο βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
• Έλλειψη ενημέρωσης ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να μην προστατεύονται πλήρως από την COVID-19, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί με σειρά δύο δόσεων.
• Αβεβαιότητα σχετικά με την ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου ή πότε να γίνει.
• Αβεβαιότητα σχετικά με τη διαφορά της τρίτης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο.
• Σύγχυση λόγω μικτών μηνυμάτων σχετικά με τα εμβόλια από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η πανδημία επιδείνωσε τις καθημερινές προκλήσεις για τη διαχείριση της κατάστασής τους. Η πλειοψηφία (61%) ανέφερε συναισθηματική επιβάρυνση, με τα παρακάτω αισθήματα: 30% ανήσυχοι, 16% απογοητευμένοι και το 15% συντετριμμένοι.

Περίπου το ένα τέταρτο, των ασθενών δήλωσε ότι δεν είχε εμβολιαστεί. Ο δισταγμός τους προήλθε από μια σειρά παραγόντων.
• 60 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
• 49 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για τις παρενέργειες
• 33 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για τις εξάρσεις
• 10 ερωτηθέντες είχαν ανησυχία για την αναστολή της θεραπείας τους
Οι ερωτηθέντες ήταν 400 ασθενείς που ζούσαν με, ρευματοειδή αρθρίτιδα (60%), σκλήρυνση κατά πλάκας (17%), λύκο (10%), συστηματική σκλήρυνση (2%), νόσο του Graves (10%) και πέμφιγο (1%). 68% ήταν γυναίκες και το 38% άνδρες με ηλικιακά γκρουπ, 21-30 (12%).

Σημαντική η εξέταση από ιατροδικαστή

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών επισημαίνει τα τρία συχνότερα λάθη των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας.

Η φωτογραφία δεν είναι από μόνο της ικανό αποδεικτικό μέσο, συνεπώς εάν το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση εάν απλά φωτογραφίσει τις κακώσεις του, δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση. Το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα που φέρει σοβαρά τραύματα (ανοιχτά θλαστικά, πιθανά κατάγματα κ.λπ.) είναι να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια όμως, είναι απαραίτητη η εξέταση από ιατροδικαστή, που είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών.

Σε περίπτωση που το θύμα δεν είναι έτοιμο για μια νομική διαδικασία, είναι σημαντικό για να υπάρξει πιστοποίηση της κακοποίησης για μελλοντική χρήση, να υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση σε κάποιο ιατροδικαστικό ιατρείο. Ιατρεία υπάρχουν στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση κλινικής εξετάσεως που εκδίδεται έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.

«Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα θα μπορέσει να προβεί στις σωστές κινήσεις και τελικά να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας όποτε και αν μας χρειάζονται», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων.

Astrazeneca: Δυο δισ. δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 σε πάνω από 170 χώρες

Η AstraZeneca και οι συνεργάτες της έχουν προμηθεύσει τους τελευταίους 11 μήνες, σε περισσότερες από 170 χώρες, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την COVID-19.

Περίπου τα δύο τρίτα εξ΄ αυτών έχουν φτάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175 εκατομμυρίων δόσεων που παραδόθηκαν σε 130 χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX.

Αυτό το ορόσημο, έρχεται μέσα σε λίγο παραπάνω από 18 μήνες αφότου η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και διανομή παγκοσμίως -χωρίς κέρδος- ενός εμβολίου για την COVID-19, και σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη του αδειοδότηση για έκτακτη χορήγηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε: «Το εμβόλιό μας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι σώθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ότι προελήφθησαν 50 εκατομμύρια μολύνσεις ενώ χορηγήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δόσεις».

Ο καθηγητής Sir Andrew J Pollard, Διευθυντής του Oxford Vaccine Group, δήλωσε: «Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή και αποτελεί φόρο τιμής στις προσπάθειες των ερευνητών που ανέπτυξαν και δοκίμασαν το εμβόλιο, του προσωπικού που το κατασκευάζει και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, των ομάδων logistics που το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, των ομάδων των εμβολιαστών που φροντίζουν για να κάνουμε το εμβόλιο καθώς και των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, από την πρώτη τους δόση στις 23 Απριλίου 2020».

Έφη Βαγενά για προσδόκιμο ζωής

«Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι το προσδόκιμο ζωής μπορεί να καθοριστεί καλύτερα από τον ταχυδρομικό κώδικα στον οποίο ζει κάποιος, από ότι ουσιαστικά από το γονιδίωμα του. Οι διαφορές του προσδόκιμου ζωής από ταχυδρομικό κώδικα σε ταχυδρομικό κώδικα, αυτή τη στιγμή, μπορεί να φτάνει και διαφορά 10 ετών», τόνισε η Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στους Διαλόγους του ΙΣΝ που είχε θέμα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, την Υγεία.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας δήλωσε πως «οι περισσότερες χώρες ήταν απροετοίμαστες για την πανδημία. Παλεύουμε με ένα δύσκολο φαινόμενο. Το θέμα είναι τι μπορούμε να μάθουμε αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε κλείσει με την πανδημία αλλά μπορούμε να πάρουμε ένα μεγάλο μάθημα για την υγειονομική παιδεία των πολιτών και την εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στο σύστημα υγείας».

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο γιατί είναι μια παγκόσμια πανδημία η οποία έχει χτυπήσει όλους και όλα. Θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να αποπολιτικοποιήσουμε αυτό το οποίο γίνεται σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ γιατί πιστεύω ότι είμαστε στο τελευταίο κύμα. Το θέμα είναι τι μάθαμε και τι θα κάνουμε βγαίνοντας. Δεν πιστεύω ότι έχουμε μάθει πολλά πράγματα, δεν πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νέο εμβόλιο από την AstraZeneca έως το τέλος του έτους

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα στην πανδημία, εξέφρασε ο Sir Mene Pangalos, Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca, μιλώντας στο Καθημερινή- Athens Health Summit. Όσο εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, η ανοσία θα αυξάνεται περισσότερο και σιγά-σιγά, σε συνδυασμό και με τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσονται, οι πιθανότητες εμφάνισης βαριάς νόσου θα αρχίσουν να πέφτουν, εκτίμησε ο Sir Mene Pangalos, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα χειρότερα θα έχουν περάσει έως το καλοκαίρι, καθώς ο ιός δεν θα μπορεί να μεταλλάσσεται, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα αναπτύξει αντίσταση στα εμβόλια.

Παράλληλα, ο Sir Mene δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους, η AstraZeneca θα έχει αναπτύξει και ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα εστιάζει στη Μετάλλαξη Δέλτα και τις άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά. Αναφερόμενος στη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων την οποία αναπτύσσει η AstraZeneca, ο Sir Mene τόνισε ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για τις πλέον ευπαθείς ομάδες (όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή κλπ), καθώς αυτοί είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στο εμβόλιο, ακόμα και εάν το κάνουν. Με μία μόνο δόση του φαρμάκου αυτού, μπορούν να προστατευθούν οι ευπαθείς πληθυσμοί, σημείωσε, εκτιμώντας ότι η αρχική έγκριση του σκευάσματος θα δοθεί σε 6 μήνες και η φάση της παραγωγής θα ξεκινήσει σε 12 μήνες.

Τεράστιες οι δυνατότητες που ανοίγονται με την τεχνολογία mRNA

Που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα Ως μία «επανάσταση» χαρακτήρισε τη θεραπευτική δύναμη της τεχνολογίας mRNA ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Harvard, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ. Μιλώντας στο Athens Health Summit, ο κ Αρταβάνης – Τσάκωνας ανέφερε ότι το θεραπευτικό μοντέλο του mRNA είναι προφανώς πάρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει καινούργιες πιθανότητες να αντιμετωπιστούν ασθένειες, ενώ την χρησιμότητά του την είδαμε με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι μόνο οι μολύνσεις που μπορούν αντιμετωπιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση γενετικών, μεταβολικών και ασθενειών του νευρικού συστήματος. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κοντογιάννης, MD, ScD, PhD (Hon), Robert C Hickey Chair in Clinical Care, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson, επεσήμανε πως η τεχνολογία mRNA είναι επαναστατική σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια.

Όπως είπε, βάση αυτής της τεχνολογία πολλές άλλες νόσοι έχουν «μπει στο στόχαστρο», όπως η λύσσα, ο ιός Ζίκα και η Ηπατίτιδα Β, ενώ γίνονται μελέτες για την πιθανή δημιουργία ενός εμβολίου κατά του HIV. Επιπλέον, τόνισε ότι ανοίγει το πεδίο για την καταπολέμηση του καρκίνου, με τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων. «Δυνητικά αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αναγεννητική ιατρική (εγκεφαλικά κύτταρα κ.λπ.), ενώ κάποιοι μιλούν για αντικατάσταση μονοκλωνικών αντισωμάτων από εμβόλια mRNA και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις επεσήμανε πως η μεγαλύτερη είναι η τεχνική δυσκολία αποστολής των νανοσωματιδίων εκεί που χρειάζεται και μετά η δυνατότητα του mRNA να έχει απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Σύμφωνα με την Εύη Χατζηανδρέου, Senior Global Director, Health Policy & Market Access at Orgenesis Inc. αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τα mRNA, ενώ αναφερόμενη στην Covid, τόνισε πως είχε γίνει ήδη η προεργασία. «Αυτή η δουλειά είχε πατήσει σε επιτυχίες και αποτυχίες 20 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο κατεξοχήν χώρος που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι απαραίτητη μια βαριά βιομηχανία.

ΙΣΑ: Πρόταση ΕΣΠΑ για τη στήριξη ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, πρόταση ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Ο ΙΣΑ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενταχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, για να υποστηριχθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην πρόταση περιλαμβάνονται δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, αμοιβές τρίτων, προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, αγορά και χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, διαμόρφωση εσωτερικού χώρου, χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, προμήθεια αναλωσίμων κ.τ.λ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Ο ΙΣΑ αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη των μελών του κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να ενισχυθεί ο ιατρικός κόσμος. Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και οι φορείς συνιστούν το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια για την υποστήριξή τους».

 

Αύξηση έως και 8% στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις στο φάρμακο

Η ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές του κλάδου απασχόλησαν το πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του «Καθημερινή – Athens Health Summit». «Η Ελλάδα επηρεάστηκε δυσανάλογα από τις χαμηλότερες επενδύσεις στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα τα τελευταία χρόνια» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και managing director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας. Αυτό, όπως εξήγησε, είχε αντίκτυπο και στη ζωή των ασθενών, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια υγιούς ζωής.

«Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μείνει περίπου ίδια τα τελευταία επτά χρόνια. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα» πρόσθεσε η κυρία Jakoncic. Aυτή τη στιγμή, σημείωσε, αυτό το κενό καλύπτεται από τον ιδιωτικό φαρμακευτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. «Θα πρέπει να βλέπουμε το σύστημα υγείας ως επένδυση και όχι ως κόστος» υπογράμμισε, επίσης, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 8%.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και co-CEO του Ομίλου ELPEN, αναγνώρισε ότι μετά από 10 χρόνια αποεπένδυσης στον χώρο του φαρμάκου, καταγράφεται μια αντιστροφή της τάσης. Πού οφείλεται αυτό; Στο γεγονός, απάντησε, ότι είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε σε νέες τεχνολογίες και φάρμακα. «Έχουν υπάρξει πολλά επενδυτικά πλάνα τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε προσπάθειες για παραγωγικά και ερευνητικά κέντρα». Οι νέες επενδύσεις, όπως συμπλήρωσε, θα βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή να έχει πρόσβαση στα φάρμακα.