Κομισιόν: Σύσταση για 9μηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά συζήτηση σχετικά με το αν η ισχύς των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι οκτάμηνη ή εννεάμηνη, πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή. Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά αναμένεται ότι θα συμβάλει στην διαμόρφωση κοινής προσέγγισης μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυξηση των νοσηλευoμένων στις ΜΕΘ κατα 8%

Για αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ κατά 8% την τελευταία βδομάδα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, είναι καθοριστικής σημασίας το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών αφού αποτελεί παρακαταθήκη και για τα επόμενα κύματα της πανδημίας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 6.565, σε σύνολο 342.707 τεστ. Από αυτά, 1.750 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.148 στη Θεσσαλονίκη και 17 είναι εισαγόμενα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.693 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 621 (58,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

Το 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.474 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 511 (ημερήσια μεταβολή +4,29%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

 

«Μαθαίνω, Ενεργώ, Ελπίζω» – Ψηφιακή ενημερωτική βιβλιοθήκη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η «FairLife L.C.C., ο πρώτος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, επιχειρεί να συντονίσει την πληροφορία γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα, δημιουργώντας τη νέα θεματική βιβλιοθήκη «Μαθαίνω, Ενεργώ, Ελπίζω». Για πρώτη φορά, η ενημέρωση καλύπτει όλη τη διαδρομή μέσα από τη νόσο, υποστηρίζοντας τον ασθενή τη στιγμή που το έχει ανάγκη.

Το «Μαθαίνω, Ενεργώ, Ελπίζω» αποτελεί μια προσφορά στο ευρύ κοινό. Η ενημέρωση μέσα από την ενότητα είναι προσιτή στο νέο ασθενή και στους οικείους του αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι πληροφορίες δίνονται με σαφή και απλό τρόπο. Μέσα από ομιλίες, συνεντεύξεις και video, ο αναγνώστης/θεατής παίρνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν.

Στην ουσία, το “Μαθαίνω, Ενεργώ, Ελπίζω” απευθύνεται σε όλους μας. Τα θέματα δεν είναι απλά ενημερωτικά. Δίνουν το ερέθισμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης με τρόπο κατανοητό αλλά συγχρόνως προτρεπτικό. Η ενότητα έχει δυναμικό χαρακτήρα. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία και καινούριες μελέτες σχετικά με τη νόσο.

Για τη δημιουργία του ενημερωτικού υλικού, εντύπων και video, η FairLife L.C.C. συνεργάζεται με δεκάδες επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, απευθύνοντάς τους τα ερωτήματα που θα ήθελε να θέσει οποιοσδήποτε ασθενής που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι απαντήσεις των ειδικών διαφωτίζουν με τον πλέον σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο θέματα, όπως (ενδεικτικά αναφέρονται) :

Πρόληψη & έγκαιρη διάγνωση, Διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, Βιοδείκτες (EGFR, ALK, NTRK, KRAS, ROS1), Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, Κλινικές μελέτες, Χειρουργική προσέγγιση, Ακτινοθεραπεία, Βρογχοσκόπηση, Υγρή βιοψία κ.ά.

Υποτροφία του Ιδρύματος «Kλέων Τσέτης» σε φοιτητές Φαρμακευτικής

Υποτροφία σε φοιτητές Φαρμακευτικής εις μνήμην της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, η οποία δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2021, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, κυρία Ιουλία Τσέτη.

Η υποτροφία θα δίνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Εργαστηρίου της Ομάδας της καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου.
«Με αυτόν τον τρόπο, βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι ώστε να μην ξεχασθεί η Γαρυφαλλιά αλλά και καμία γυναίκα που έπεσε θύμα γυναικοκτονίας», τονίζει με έμφαση η κυρία Ιουλία Τσέτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Η υποτροφία από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», ανακοινώθηκε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου 2021 από την κυρία Τσέτη, στη διάρκεια εκδήλωσης Μνήμης της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, στο νέο διαδραστικό αμφιθέατρο της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο αποτελεί επίσης μία σημαντική δωρεά του Ιδρύματος ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ». Η εκδήλωση- στην οποία είχαν παρευρεθεί η οικογένεια, οι φίλοι και οι καθηγητές της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς- οργανώθηκε από την καθηγήτρια Φαρμακολογίας κυρία Ιωάννα Ανδρεάδου, καθώς η 26χρονη Γαρυφαλλιά, ήταν μεταπτυχιακή της φοιτήτρια.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κυρία Ιουλία Τσέτη, και ως πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου United Nations Global Compact Network Hellas, επισημαίνει: «Επιβάλλεται όλοι μας να παλέψουμε για έναν ενεργό κόσμο ισότητας και για να επαναφέρουμε την Ηθική στην ζωή μας».

Susanne Kohout: Η Πανδημία μας έμαθε ότι η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη

Στα μαθήματα από την διαχείριση της πανδημίας, καθώς και τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ισχυρού συστήματος υγείας στην μετά Covid εποχή, αναφέρθηκε η Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, μιλώντας στο πάνελ «Πανδημία Covid 19: H επόμενη μέρα – τι μας έμαθε για το μέλλον» στο πλαίσιο του Athens Health Summit 2021.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήματα υγείας από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα πολύπλοκες για να επιλυθούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μαζί ένα βιώσιμο μέλλον και η Novartis είναι εδώ για να παρέχει λύσεις και να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε η κ. Kohout. Σε ερώτημα σχετικά με το πώς συνδέεται η υγεία με τη συνολική ευημερία της χώρας, η κα Kohout απάντησε: «Η υγεία είναι πλούτος.

Η υγεία των κατοίκων μιας χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς υποστηρίζει την ευημερία και την παραγωγικότητα των πολιτών της. Η πρόσφατη Έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασής μας (SEE) έδειξε ότι 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 100 θεραπείες μας. Η κοινωνική αξία που δημιούργησε η πρόσβαση 1,9 εκ. ανθρώπων σε 60 από αυτές τις θεραπείες -μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας – ανήλθε σε $657,6 εκ.».

Στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το τι θα θυμάται η κα Kohout από αυτή την πανδημία 20 χρόνια από τώρα, απάντησε ότι «Αυτή είναι η ώρα για όλους μας για να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ευθυγραμμιστούν και θα δεσμευτούν σε βασικές προτεραιότητες και επιδιώξεις. Αυτό απαιτεί μια νέα νοοτροπία συνεργασίας και λειτουργίας ανάμεσα σε ομάδες, εταιρείες, βιομηχανίες και φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

26 Νοεμβρίου, ημέρα ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία

Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία και τη σιδηροπενική αναιμία. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη Vifor Pharma το 2015 και πλέον λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου, σε μια συμβολική σύνδεση με τον ατομικό αριθμό 26 του σιδήρου (Fe), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό και τις σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας στη ζωή και την υγεία μας, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Η GENESIS Pharma, ως αποκλειστικός συνεργάτης της Vifor Pharma στην Ελλάδα, συμμετέχει και φέτος ενεργά στη διεθνή αυτή προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Μέσα από το μήνυμα «Ο σίδηρος είναι σημαντικός» αλλά και το διεθνές μήνυμα «Listen to your body», στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για τα συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας, που πολλές φορές τα αγνοεί ή τα παραβλέπει. Βασικό όχημα ενημέρωσης αποτελεί η ιστοσελίδα www.takeironseriously.com/el, που συγκεντρώνει, με εγκυρότητα και πληρότητα, όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σημασία του σιδήρου και διαθέτει ένα εύχρηστο Ευρετήριο Συμπτωμάτων που μπορεί να βοηθήσει όσους ενδεχομένως έχουν σιδηροπενία ή αναιμία και δεν το γνωρίζουν.

Η φετινή διεθνής καμπάνια για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Σιδηροπενία 2021 είναι μια έκκληση για δράση στο κοινό, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί ο σημαντικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία αλλά και η ανάγκη για πολιτική δέσμευση με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της νόσου σε πολλαπλά επίπεδα. Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ).

Ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΕΕΠ αναφέρει σχετικά: «Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως είναι η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι ομάδες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας. Η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη και ασφαλής, είτε με την από του στόματος χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής».

Ο ΠΙΣ στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι ζητούν την πλήρη κατάργηση του clawback, το οποίο εδώ και χρόνια ταλανίζει τον κλάδο. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι το clawback είναι ένα απολύτως άδικο μέτρο το οποίο μάλιστα έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2018, αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι θέσπισής του.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) οδηγούνται στην εξόντωση με την αναγκαστική επιστροφή των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αυτονοήτως συμπαραστέκεται στους εργαστηριακούς γιατρούς και στα δίκαια αιτήματά τους. Γι’ αυτό και ζητά από τον υπουργό Υγείας να ξεκινήσει άμεσα διάλογο μαζί τους και να ενσκήψει περαιτέρω στα προβλήματα του κλάδου.

Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree – καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ. Η νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου, πριν η νόσος εξελιχθεί, αλλά και για τους τρόπους και τα μέσα πρόληψης και φροντίδας του χρόνιου πόνου.

Στόχος της είναι να παρακινήσει όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο, να διεκδικήσουν το δικαίωμα για καλύτερη ποιότητα ζωής, αναζητώντας βοήθεια από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς υγείας, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην αυτοδιαχείριση του πόνου τους με την υιοθέτηση τεχνικών και μικρών αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής τους, οι οποίες μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν τον πόνο. Σημαντικό πυλώνα της εκστρατείας αποτελούν τα εξειδικευμένα εργαλεία που προσφέρει, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν επωφελείς τεχνικές για την κατανόηση, την αξιολόγηση και την αυτοδιαχείριση του πόνου τους, σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της εκστρατείας«painfree – καλύτερη ζωή», η κ.Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία, και επιστημονική υπεύθυνη της εκστρατείας, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινιάζουμε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να φέρει την ολιστική διαχείριση του χρόνιου πόνου στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Ο χρόνιος πόνος, που για πολλούς έγινε ιδιαίτερα αισθητός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 5 συμπολίτες μας, στους οποίους στερεί τη λειτουργικότητα και παρεμβαίνει καθοριστικά στην ποιότητα της καθημερινής τους ζωής». Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος προσέθεσε: «Η ΒΙΑΝΕΞ βρίσκεται πάντα στο πλευρό αντίστοιχων πρωτοβουλιών και δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μία πάθηση που απασχολεί εκτενώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και επηρεάζει την κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Σχεδιάζοντας πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, και με οδηγό τις αξίες μας, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμβάλλει ενεργά για ακόμα μία φορά, στηρίζοντας την εκστρατεία «painfree – καλύτερη ζωή», επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη μακροχρόνια δέσμευσή του προς τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

ΕΦΕΧ: Συνάντηση με τη Μίνα Γκάγκα

Η αξία της αυτοφροντίδας και η ανάγκη θεσμοθέτησής της στη χώρα μας υπογραμμίστηκε στην ενημέρωση που είχε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, ΕΦΕΧ, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Επίσης υπήρξε ειδική αναφορά στην προώθηση της μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της αυτοφροντίδας και της κατηγορίας των ΜΗΣΥΦΑ, την οποία πραγματοποίησαν και ολοκλήρωσαν οι καθηγητές κ. Κυριόπουλος και κ. Αθανασάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πραγματοποίηση μίας ενημερωτικής καμπάνιας για την αξία της αυτοφροντίδας. Τέλος, η υπουργός εξέφρασε την επιθυμία της να παρακολουθήσει την καμπάνια ενημέρωσης μόλις ολοκληρωθεί η οργάνωσή της, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λάβει την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

J& J: Καταθέτει δεδομένα για τη χρήση του εμβολίου ως ενισχυτικής δόσης

Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση μιας ενισχυτικής (δεύτερης) δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ο πλήρης φάκελος της αίτησης περιλαμβάνει αποτελέσματα από περισσότερους από 14.000 ενηλίκους οι οποίοι έλαβαν μια δεύτερη δόση του COVID-19 Vaccine Janssen ή ενός placebo (εικονικού εμβολίου) δύο μήνες μετά από τη χορήγηση της αρχικής δόσης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 παρέχει προστασία όταν χορηγείται ως μια εφάπαξ δόση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν χορηγείται ως ενισχυτική (δεύτερη) δόση, η ισχύς της προστασίας αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα κατά της συμπτωματικής COVID-19.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το εμβόλιό μας για την COVID-19 παρέχει αποτελεσματική προστασία όχι μόνο όταν χορηγείται ως μια εφάπαξ δόση αλλά και όταν χορηγείται ως ενισχυτική δόση, οπότε και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ισχύ της προστασίας. Προσβλέπουμε στις συζητήσεις μας με τον EMA και με τις άλλες υγειονομικές αρχές, ώστε να υποστηρίξουμε τις Αρχές στην απόφασή τους σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε ο Paul Stoffels, M.D., Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος της Johnson & Johnson.

«Παράλληλα, μία εφάπαξ δόση του εμβολίου μας κατά της COVID-19 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας και είμαστε βέβαιοι για το όφελος που προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Εταιρεία προσβλέπει σε απόφαση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA για το αν θα εκδώσει θετική σύσταση όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 ως ενισχυτικής δόσης.