Νοσοκομεία: Στα όρια της αντοχής τους γιατροί και νοσηλευτές

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό νοσηλεύτριας στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίο, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μετά από εξαντλητική πολύωρη βάρδια, καθώς σύμφωνα με τους συναδέλφους της αποκοιμήθηκε κατά την οδήγηση, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, την ημέρα της κηδείας της άτυχης νοσηλεύτριας ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο… Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες. Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα…». Το ΜΚΙΕ αναφέρει επίσης το περιστατικό με τη λιποθυμία του διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας Γιάννη Γκαμπράνη, ο οποίος κατέρρευσε από εξάντληση σε ζωντανή σύνδεση, την ώρα που έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς στο προαύλιο του νοσοκομείου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών και καταγγελιών που υποδηλώνουν την ψυχική και σωματική κατάρρευση όσων δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Στο ίδιο πλαίσιο τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών/νοσηλευτών και μεμονωμένοι εκπρόσωποι τους κάνουν συνεχώς δραματικές εκκλήσεις για στήριξη, χωρίς ανταπόκριση.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν αρχίσει να ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς και μέλη συνδικαλιστικών οργάνων, που τολμούν δημόσια κι επίσημα να καταγγείλουν τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας λόγω ελλείψεων. Τελευταίο σχετικό παράδειγμα αφορά το νοσοκομείο Βόλου. Το ΜΚΙΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα σοβαρά αυτά περιστατικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά επίπεδα διασποράς της covid-19 και τονίζει ότι οι υγειονομικοί σήκωσαν με αυταπάρνηση, και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το βάρος της πανδημίας, αλλά πλέον δεν μπορούν να συνεχίζουν χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Γιάννης Κωτσιόπουλος: Ομαλά εξελίσσεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Για τη διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων ως θεραπεία σε ασθενείς με κορονοϊό, που ξεκίνησε την Παρασκευή στη χώρα μας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Όπως ανέφερε η διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων  σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί, εξελίσσεται ομαλά και οι οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα 10 επιλεγμένα Νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα Νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Sars-Cov-2: Γιατί το νέο στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του Δέλτα

Η πολύ πρόσφατη ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους του SARS-CoV-2 που οδηγεί σε νόσο COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη Άλφα, Γάμμα και Λάμδα. Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους δέλτα. Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον. Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.

Όσον αφορά στη διάγνωση του νέου στελέχους Όμικρον, είναι δυνατή η ταχεία ανίχνευση με την υπάρχουσα τεχνολογία. Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των Ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.

Φαρμακεία: Αύξηση 7,5% στις πωλήσεις OTC

Αύξηση 7,5% στις πωλήσεις OTC σημειώθηκε, για την περίοδο 25/10-14/11 στα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (26/10-15/11) ως εξής:

  • Φάρμακα: +3,2% (+828,1 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +7,5% (+504 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -8,4% (-184,8 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +1,6% (+3,6 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +36,9% (+526,3 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 34,4% (+ 613 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 41,8% (+541 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 20,9% (-76χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 28,5% (+6,7 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 124,6% (+367,4 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Θεσσαλονίκη: Σε υψηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων

Συνεχίζεται η ήπια αυξητική τάση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του  SARS-CoV-2 στην πόλη. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας  που διεξάγονται από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι την Πέμπτη 25/11 μετρήθηκε νέα υψηλότερη τιμη ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 24/11 και της Πέμπτης 25/11 ήταν:

-Οριακά σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 22/11 και της Τρίτης 23/11.

-Αυξημένη (+32%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 17/11 και Πέμπτης 18/11.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ανησυχία για την επικράτηση της Όμικρον εκφράζουν WHO και ECDC

Την ανησυχία τους για την επικράτηση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, Όμικρον εκφράζουν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ, αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή είναι “στέλεχος ανησυχίας και ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο ρίσκο επαναμόλυνσης από τα προηγούμενα στελέχη κορονοϊού.

«Τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον δείχνουν να αυξάνονται σε όλες τις περιφέρειες της Νότιας Αφρικής, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η Ομικρον ίσως κυριαρχήσει έναντι των προηγούμενων», τονίζει στην ανακοίνωση του.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου τονίζει ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο. Επίσης, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση. «Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού «πιθανότατα» ευθύνεται για ορισμένα από τα 61 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική.

 

Στήριξη εγκύων στην ορεινή Eλασσόνα

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Καρυά Ελασσόνας, στο πέτρινο σχολείο της οποίας φοιτούν και σήμερα δεκάδες παιδιά, η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HOPEgenesis παρουσίασαν, χθες Τετάρτη, τη συνεργασία τους, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΤΟ ΓΑΛΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΙΔΙΑ» με σκοπό τη στήριξη και φροντίδα των εγκύων κατοίκων στις περιοχές Καρυάς, Σαρανταπόρου και Αντιχασίων του Δήμου Ελασσόνας. Τριών ορεινών περιοχών όπου οι άνθρωποι μοχθούν καθημερινά για τον βιοπορισμό τους καλλιεργώντας τη γη και αναπτύσσοντας την κτηνοτροφία.

Η ενημέρωση για το κρίσιμο θέμα της υπογεννητικότητας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού που κατέκλυσαν τις δυο ενοποιημένες αίθουσες του σχολείου.

Ο ιδρυτής της HOPEgenesis μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Στέφανος Χανδακάς, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, παρουσίασε το σημαντικό έργο της οργάνωσης αλλά και τα δραματικά στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη του Ελληνικού πληθυσμού:

«Οι ηλικιωμένοι αυξάνονται, τα παιδιά μειώνονται, οι νέοι μεταναστεύουν, με τρομακτικές συνέπειες σε όλα τα πεδία. Από το 2011 οι θάνατοι ξεπερνούν σταθερά τις γεννήσεις, που επίσης μειώνονται διαρκώς. Ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει ολοένα και περισσότερο, μια τάση η οποία δυστυχώς δεν πρόκειται να αναστραφεί τις επόμενες δεκαετίες».

Όλα αυτά κάθε άλλο παρά μας αφήνουν αδιάφορους, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Σαράντης, που μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη Σαράντη είναι ιδιοκτήτες και διοικούν την ΟΛΥΜΠΟΣ.

 

Mέτρα μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα)

Aναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

·       Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

·       Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

·       Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

·       Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.