40 χρόνια HIV/AIDS – Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες

Σαράντα χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, το δικαίωμα στην εργασία, την οικογένεια, την εξάλειψη του στίγματος και την κοινωνική αποδοχή.

Πλέον ο HIV αποτελεί ένα χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Το στίγμα όμως παραμένει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και τις ειδικές συνθήκες που ζούμε λόγω της επιδημίας του COVID-19, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απευθύνει ένα κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς την πολιτεία και την κοινωνία για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ (δεκάμηνο 1/1/2021- 31/10/2021) αποτυπώνουν μία μείωση των νέων διαγνώσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους και μέχρι τέλη Οκτωβρίου δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης έναντι 559 το 2020.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ Χανς Κλούγκε, καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, σε κοινή ανακοίνωση χθες 30 Νοεμβρίου, ανέφερα έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το 2020 παρατηρήθηκε μείωση νέων διαγνώσεων σε όλη τη κατά 24% λόγω των μειωμένων εξετάσεων εν μέσω της Πανδημίας COVID-19.

Η έρευνα και η επιστήμη παρέχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για τη μείωση των νέων λοιμώξεων και τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια σε αυτούς τους δύο πυλώνες.

Προκλήσεις όπως το διαχρονικά υψηλό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων, η ελλιπής πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις, η απουσία της προληπτικής θεραπείας PrEP από το ΕΣΥ, αλλά και η υποστελέχωση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πρόληψης που υπάρχουν στη διάθεσή μας όπως π.χ. η ευρεία διανομή συνέργων ασφαλέστερης χρήσης, χωρίς ηθικές επικρίσεις και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την επιτυχία τους.

Η θέσπιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV παραμένει αναγκαία.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της HIV λοίμωξης, τα εμπόδια στην εργασία, το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV, επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία και ορθώνουν εμπόδια στην οριστική αναχαίτισή της.

Καθολική πρόσβαση στη θεραπεία

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία. Ιδιαίτερα στην περίοδο του COVID, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων έχουν γίνει ασφυκτικές. Η πολύμηνη αναμονή για ραντεβού σε νεοδιαγνωσμένα άτομα και, κατά συνέπεια, η μη έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη παρακολούθηση της επιτυχίας της αγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, οι Μονάδες υπολειτουργούν λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διοικητικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όπως και σε εξοπλισμό και υποδομές.

Μείωση των νέων λοιμώξεων

Για τον περιορισμό των νέων λοιμώξεων HIV απαιτείται η πλήρης αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, ωστόσο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντιθέτως, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η οποία δεν είναι ακόμη  διαθέσιμη στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα όπως η δυνατότητα αυτό-εξέτασης με ειδικό kit που θα διατίθεται στα φαρμακεία, αλλά και να διαδοθεί η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP).

Ο ρόλος της θεραπείας ως μέσο πρόληψης στην αναχαίτιση της επιδημίας

Η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα άτομα που ζουν με HIV λοίμωξη και λαμβάνουν σωστά της αντιρετροϊκή θεραπεία τους καθίστανται πρακτικά μη μεταδοτικά αποτελεί το πιο ισχυρό μοχλό περιορισμού της επιδημίας.

Η εθνική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού των οροθετικών ατόμων που δεν έχουν διαγνωστεί, καθώς και των καθυστερημένων διαγνώσεων, αξιοποιώντας τα εργαλεία της επιστήμης. Η επίτευξη των στόχων της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης έναρξης θεραπείας και της παρακολούθησης βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, δεν διασφαλίζουν μόνο την ατομική υγεία των ασθενών, αλλά εγγυώνται τη μείωση των νέων λοιμώξεων καθώς καθιστούν τα άτομα με HIV λοίμωξη μη μεταδοτικά.

Μία εθνική στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα»

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV απαιτείται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των παρεμβάσεων της πολιτείας, του συστήματος υγείας, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων που ζουν με HIV και της κοινωνίας των πολιτών.

Η εθνική απόκριση απέναντι στην επιδημία θα πρέπει να είναι δομημένη πάνω σε τρεις άξονες:

  • Αξιοποίηση όλων των προληπτικών μέσων όπως η Θεραπεία ως Πρόληψη (TasP), η Προφύλαξη πριν από την Έκθεση (PrEP), η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP), η αυτοεξέταση και η δυνατότητα εύκολης, δωρεάν και ταχείας εξέτασης.
  • Καθολική πρόσβαση των διαγνωσμένων ατόμων με HIV λοίμωξη σε κατάλληλες και συμπεριληπτικές υπηρεσίες παρακολούθησης και φροντίδας από τη στιγμή της διάγνωσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών και συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας
  • Προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των οροθετικών στον HIV ατόμων και των ευάλωτων ομάδων όπως οι άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες, τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κατάρριψη στερεοτύπων που ωθούν κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και τις απομακρύνουν από υπηρεσίες υποστήριξης, πρόληψης και φροντίδας.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες αναχαίτισης και περιορισμού της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

H Θετική Φωνή διεκδικεί:

– καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV
– την άμεση υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV
– την ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό
– τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με ΗΙV
– την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόληψης συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης της PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) μέσω του ΕΣΥ

– την προαγωγή της δωρεάν, ανώνυμης και εμπιστευτικής εξέτασης για HIV
– την οριστική επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής
– την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις
– την επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η οποία θα μιλάει με τρόπο καταφατικό ως προς τη σεξουαλικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, και θα ενημερώνει για τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης με επιστημονικό τρόπο και χωρίς ηθικές επικρίσεις
– την καταπολέμηση των κοινωνικών προσδιοριστών που καθιστούν κοινωνικές ομάδες δυσανάλογα ευάλωτες στην έκθεση και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους

__________________

Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Αγωνιζόμαστε για καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV. Εργαζόμαστε για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών και για την έγκυρή ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού. Βγαίνουμε μπροστά σε πρώτο πρόσωπο, παρέχουμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης, προάγουμε την πρόληψη, προσεγγίζουμε ευάλωτες ομάδες, υλοποιούμε παρεμβάσεις στις φυλακές, υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, παρέχουμε υπηρεσίες σε μετακινούμενους πληθυσμούς και αναπτύσσουμε δράσεις μείωσης βλάβης για τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει πάνω από 148,000 δωρεάν εξετάσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 9,000,000 δωρεάν προφυλακτικά, και έχουμε προσφέρει πάνω από 10,000 υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε άτομα που ζουν με HIV και το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στις δομές μας.

Η φράση “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” διατρέχει τις αξίες μας και δίνουμε έμφαση στην απασχόληση και ενεργή εμπλοκή ατόμων μέσα από τις κοινότητες τις οποίες εξυπηρετούμε. Πιστεύουμε πως η απάντηση στον HIV είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό και η καταπολέμηση των κοινωνικών προσδιοριστών που τους καθιστά ευάλωτους. Ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια πως δε σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε τις ζωές μας, να καταπολεμάμε την άγνοια και το στίγμα απέναντι σε αντίξοες συνθήκες.

40 χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, το δικαίωμα στην εργασία, την οικογένεια, την εξάλειψη του στίγματος και την κοινωνική αποδοχή.

Πλέον ο HIV αποτελεί ένα χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Το στίγμα όμως παραμένει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και τις ειδικές συνθήκες που ζούμε λόγω της επιδημίας του COVID-19, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απευθύνει ένα κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς την πολιτεία και την κοινωνία για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ (δεκάμηνο 1/1/2021- 31/10/2021) αποτυπώνουν μία μείωση των νέων διαγνώσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους και μέχρι τέλη Οκτωβρίου δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης έναντι 559 το 2020.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ Χανς Κλούγκε, καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, σε κοινή ανακοίνωση χθες 30 Νοεμβρίου, ανέφερα έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το 2020 παρατηρήθηκε μείωση νέων διαγνώσεων σε όλη τη κατά 24% λόγω των μειωμένων εξετάσεων εν μέσω της Πανδημίας COVID-19.

Η έρευνα και η επιστήμη παρέχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για τη μείωση των νέων λοιμώξεων και τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια σε αυτούς τους δύο πυλώνες.

Προκλήσεις όπως το διαχρονικά υψηλό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων, η ελλιπής πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις, η απουσία της προληπτικής θεραπείας PrEP από το ΕΣΥ, αλλά και η υποστελέχωση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πρόληψης που υπάρχουν στη διάθεσή μας όπως π.χ. η ευρεία διανομή συνέργων ασφαλέστερης χρήσης, χωρίς ηθικές επικρίσεις και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την επιτυχία τους.

Η θέσπιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV παραμένει αναγκαία.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της HIV λοίμωξης, τα εμπόδια στην εργασία, το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV, επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία και ορθώνουν εμπόδια στην οριστική αναχαίτισή της.

Καθολική πρόσβαση στη θεραπεία

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία. Ιδιαίτερα στην περίοδο του COVID, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων έχουν γίνει ασφυκτικές. Η πολύμηνη αναμονή για ραντεβού σε νεοδιαγνωσμένα άτομα και, κατά συνέπεια, η μη έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη παρακολούθηση της επιτυχίας της αγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, οι Μονάδες υπολειτουργούν λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διοικητικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όπως και σε εξοπλισμό και υποδομές.

Μείωση των νέων λοιμώξεων

Για τον περιορισμό των νέων λοιμώξεων HIV απαιτείται η πλήρης αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, ωστόσο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντιθέτως, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η οποία δεν είναι ακόμη  διαθέσιμη στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα όπως η δυνατότητα αυτό-εξέτασης με ειδικό kit που θα διατίθεται στα φαρμακεία, αλλά και να διαδοθεί η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP).

Ο ρόλος της θεραπείας ως μέσο πρόληψης στην αναχαίτιση της επιδημίας

Η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα άτομα που ζουν με HIV λοίμωξη και λαμβάνουν σωστά της αντιρετροϊκή θεραπεία τους καθίστανται πρακτικά μη μεταδοτικά αποτελεί το πιο ισχυρό μοχλό περιορισμού της επιδημίας.

Η εθνική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού των οροθετικών ατόμων που δεν έχουν διαγνωστεί, καθώς και των καθυστερημένων διαγνώσεων, αξιοποιώντας τα εργαλεία της επιστήμης. Η επίτευξη των στόχων της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης έναρξης θεραπείας και της παρακολούθησης βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, δεν διασφαλίζουν μόνο την ατομική υγεία των ασθενών, αλλά εγγυώνται τη μείωση των νέων λοιμώξεων καθώς καθιστούν τα άτομα με HIV λοίμωξη μη μεταδοτικά.

Μία εθνική στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα»

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV απαιτείται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των παρεμβάσεων της πολιτείας, του συστήματος υγείας, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων που ζουν με HIV και της κοινωνίας των πολιτών.

Η εθνική απόκριση απέναντι στην επιδημία θα πρέπει να είναι δομημένη πάνω σε τρεις άξονες:

  • Αξιοποίηση όλων των προληπτικών μέσων όπως η Θεραπεία ως Πρόληψη (TasP), η Προφύλαξη πριν από την Έκθεση (PrEP), η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP), η αυτοεξέταση και η δυνατότητα εύκολης, δωρεάν και ταχείας εξέτασης.
  • Καθολική πρόσβαση των διαγνωσμένων ατόμων με HIV λοίμωξη σε κατάλληλες και συμπεριληπτικές υπηρεσίες παρακολούθησης και φροντίδας από τη στιγμή της διάγνωσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών και συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας
  • Προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των οροθετικών στον HIV ατόμων και των ευάλωτων ομάδων όπως οι άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες, τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κατάρριψη στερεοτύπων που ωθούν κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και τις απομακρύνουν από υπηρεσίες υποστήριξης, πρόληψης και φροντίδας.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες αναχαίτισης και περιορισμού της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

H Θετική Φωνή διεκδικεί:

– καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV
– την άμεση υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV
– την ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό
– τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με ΗΙV
– την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόληψης συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης της PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) μέσω του ΕΣΥ

– την προαγωγή της δωρεάν, ανώνυμης και εμπιστευτικής εξέτασης για HIV
– την οριστική επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής
– την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις
– την επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η οποία θα μιλάει με τρόπο καταφατικό ως προς τη σεξουαλικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, και θα ενημερώνει για τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης με επιστημονικό τρόπο και χωρίς ηθικές επικρίσεις
– την καταπολέμηση των κοινωνικών προσδιοριστών που καθιστούν κοινωνικές ομάδες δυσανάλογα ευάλωτες στην έκθεση και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους

__________________

Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Αγωνιζόμαστε για καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV. Εργαζόμαστε για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών και για την έγκυρή ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού. Βγαίνουμε μπροστά σε πρώτο πρόσωπο, παρέχουμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης, προάγουμε την πρόληψη, προσεγγίζουμε ευάλωτες ομάδες, υλοποιούμε παρεμβάσεις στις φυλακές, υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, παρέχουμε υπηρεσίες σε μετακινούμενους πληθυσμούς και αναπτύσσουμε δράσεις μείωσης βλάβης για τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει πάνω από 148,000 δωρεάν εξετάσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 9,000,000 δωρεάν προφυλακτικά, και έχουμε προσφέρει πάνω από 10,000 υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε άτομα που ζουν με HIV και το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στις δομές μας.

Η φράση “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” διατρέχει τις αξίες μας και δίνουμε έμφαση στην απασχόληση και ενεργή εμπλοκή ατόμων μέσα από τις κοινότητες τις οποίες εξυπηρετούμε. Πιστεύουμε πως η απάντηση στον HIV είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό και η καταπολέμηση των κοινωνικών προσδιοριστών που τους καθιστά ευάλωτους. Ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια πως δε σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε τις ζωές μας, να καταπολεμάμε την άγνοια και το στίγμα απέναντι σε αντίξοες συνθήκες.

 

Lipikar eczema med cream: Το πρώτο ιατροτεχνολογικό προϊόν για το έκζεμα

Η La Roche-Posay, η #1 μάρκα περιποίησης που συνιστούν οι δερματολόγοι παγκοσμίως, αναπτύσσει συνθέσεις που αλλάζουν τη ζωή όσων ταλαιπωρούνται από τις δερματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του ευαίσθητου ή του καταπονημένου δέρματος. Η πρωτοποριακή μάρκα περιποίησης αποκαλύπτει μια νέα επαναστατική καινοτομία: το πρώτο της ιατροτεχνολογικό προϊόν για το έκζεμα. Αξιοποιώντας τη δύναμη της προηγμένης επιστήμης του μικροβιώματος, το Lipikar Εczema Μed Cream εξασφαλίζει βέλτιστη αποτελεσματικότητα ενάντια στα συμπτώματα του εκζέματος, με oρατά αποτελέσματα σε τρεις μόλις ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 165 εκατομμύριά παιδιά παγκοσμίως έχουν έκζεμα. Εκτιμάται ότι 30% των παιδιών και 10% των ενήλικων ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του εκζέματος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το  90% των δερματικών βλαβών των ασθενών προκαλούνται από συγκεκριμένα βακτήρια.

Σε έρευνα για την χρήση του προϊόντος διαπιστώθηκε ότι 65% των χρηστών του lipikar eczema med cream παρουσίασαν ορατή βελτίωση μέσα σε 3 ημέρες  και 91% των χρηστών είδαν αποτέλεσμα μέσα σε 7 ημέρες . Άξιο λόγου είναι ότι  το 100% των παιδιών και 95% των ενήλικων είδαν την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται μετρά από 14 ημέρες.

Ως γνωστόν, το έκζεμα είναι μια κοινή, μη μεταδοτική δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, ερεθισμό, κνησμό και ερυθρότητα. Πέραν των δερματικών συμπτωμάτων, το έκζεμα συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με άλλες χρονιές παθήσεις.

Πρωτοπορωντας στην επιστήμη του μικροβιώματος από το 2011, η La Roche -Posay διεξήγαγε κλινικες μελέτες και κατέδειξε τα αποτελέσματα σε 14 δημοσιεύσεις. Το  δέρμα έχει το δικό του οικοσύστημα μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια του. Αυτό  το οικοσύστημα καθορίζεται από τα γονίδια, την ηλικία, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την προσωπική μας υγιεινή, ακόμα και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Το μικροβιωμα του δέρματος πρέπει να είναι ισορροπημένο και όσο το δυνατόν πιο ποικιλόμορφο, ώστε να λειτουργεί ως φραγμός διατηρώντας την υγειά του δέρματος μας και συμβάλλοντας στη διαδικασία αυτο – επανόρθωσης του. H La Roche -Posa  στόχευσε στη σχέση ανάμεσα στην ανισορροπία του μικροβιώματος και στο έκζεμα με το lipikar baume ap+m, το οποίο το επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος.

Νέα Eποχή για τη Euromedica

Νέα εποχή σηματοδοτεί για τον  Όμιλο Euromedica  η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της  διαδικασίας εξυγίανσης, με την έναρξη  λειτουργίας της νέας εταιρίας Euromedica Α.Ε. Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

H νέα εταιρία, στην οποία μεταβιβάζεται το ενεργητικό και το παθητικό της Euromedica συστήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με ιδρυτικούς μετόχους τη Farallon και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Euromedica συμμετέχουν ο κ. Τάκης Δουμάνογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ως μέλη ο κ. Philipp Theodor Strepp, o κ. Ιωάννης Βογιατζής, ο κ. Cyrille Yann Nicolas Petit και ο κ. Κομνηνός-Αλέξιος Κομνηνός.

«Στόχος μας είναι η Euromedica να πρωτοπορήσει στον τομέα της παροχής Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων  υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Τάκης Δουμάνογλου, τονίζοντας ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός σφραγίζει το τέλος μίας δύσκολης περιόδου και ανοίγει τους ορίζοντες για τη νέα πορεία του Ομίλου, σε εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου που προβλέπει και η συμφωνία της εξυγίανσης. «Ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της διαδρομής αυτής, ο Όμιλος Euromedica με τη στήριξη της Farallon, αρχικά με την ιδιότητα της ως βασικού πιστωτή και σήμερα του βασικού μετόχου, δεν σταμάτησε τις επενδύσεις για την ανανέωση και την επαναλειτουργία μονάδων, την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών ή  την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.  Σήμερα, το επενδυτικό μας πρόγραμμα, ύψους περίπου €_50 εκατομμυρίων, συνεχίζεται με έντονο ρυθμό.  Στόχος είναι  να φέρει τη Euromedica στην κορυφή,  μέσα από την επέκταση, τη διαρκή ανανέωση του εξοπλισμού, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τον εμπλουτισμό του στελεχιακού και επιστημονικού της δυναμικού, ιατρών, νοσηλευτών  και διοικητικού προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλίζεται διαρκώς η παροχή στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου. Παράλληλα με τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος τεχνολογικά προηγμένου και ασφαλούς για όλους όσους εργάζονται, επισκέπτονται ή νοσηλεύονται στις εγκαταστάσεις  μας, έμφαση θα δοθεί και στην ανάπτυξη της έρευνας σε τομείς διάγνωσης αλλά και θεραπείας. Η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συνδρομή και την προσπάθεια των εργαζόμενων και των συνεργατών ιατρών του Ομίλου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, έναν έναν,  για τη συμβολή τους και να τους καλέσω να συνεχίσουμε μαζί στη νέα, δημιουργική μας πορεία. Η εταιρική αλλαγή δεν μεταβάλλει τις σχέσεις του Ομίλου με τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της» τόνισε ο κ. Δουμάνογλου.

Ο δρόμος για την ίδρυση της νέας εταιρίας  άνοιξε τον Μάιο  2021 με  απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης του Ομίλου. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού περιλαμβάνει μία σειρά από διαδικασίες, τις οποίες ενέκρινε η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο Όμιλος Euromedica διαθέτει 8 κλινικές, 23 διαγνωστικά κέντρα και ένα Κέντρο Αποκατάστασης, με παρουσία σε διάφορες περιοχές της χώρας,  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Λάρισα, τον Βόλο , την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Πτολεμαΐδα, τα Γρεβενά, την Κομοτηνή , την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και την Κέρκυρα.

 

Νέα Εποχή για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση μετά την πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία τριπλού συνδυασμού που “παγώνει” τη νόσο

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου η διαδικτυακή Ημερίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης με θέμα «H Κυστική Ίνωση σήμερα & οι νέες προκλήσεις για το μέλλον». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 480 άτομα, μεταξύ των οποίων ασθενείς, μέλη των οικογενειών τους καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, ενώ δόθηκε και η ευκαιρία σε αρκετούς ασθενείς να υποβάλουν τα ερωτήματά τους, τα οποία απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Την εκδήλωση συντόνισαν η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, κα Άννα Σπίνου και η Γενική Γραμματέας, κα Κωνσταντίνα Γιαννάκη.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι  τα χρόνια νοσήματα όπως η Κυστική Ίνωση κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, ενώ δεσμεύτηκε να βρίσκεται αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής σε κάθε προσπάθεια, που θα έχει στόχο τη βελτίωση της πορείας της νόσου, αλλά και της ποιότητας ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση (ΚΙ), το οποίο λειτουργεί από το 2020 και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει το 95% των πασχόντων από Κυστική Ίνωσης στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης: «Απώτερος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μία προσέγγιση εστιασμένη στις ανάγκες των ατόμων που έχουν προσβληθεί από  Κυστική Ίνωση,  μέσω  της πρόσβασης  σε  καινοτόμες  θεραπείας  υψηλής  ποιότητας  αλλά  και  με  την παροχή  υπηρεσιών  που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να ζει, στο βαθμό που είναι εφικτό, απαλλαγμένος από τα συμπτώματα της νόσου αλλά και να καθίσταται ικανός  να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στις καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές του δραστηριότητες».

Τα νεότερα για την Κυστική Ίνωση στα παιδιά στη μετά covid εποχή μετέφερε η κα Ελπίδα Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, ΑΠΘ, υπεύθυνη της Μονάδας ΚΙ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Registry ασθενών με ΚΙ στην Ελλαδα. Στην ομιλία της ανέλυσε την αποτελεσματικότητα των διαφόρων θεραπειών με CFTR τροποποιητές και τις προοπτικές για τα παιδιά που ακολουθούν τη θεραπεία με μονό, διπλό και τριπλό συνδυασμό. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό όφελος προκύπτει από τον τριπλό συνδυασμό CFTR τροποποιητών Kaftrio στην αναπνευστική λειτουργία και το ΔΜΣ σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών με ΚΙ και μια ή δύο μεταλλάξεις F508del, ενώ παρουσιάστηκε η περίπτωση βρέφους με ΚΙ που γεννήθηκε από μητέρα με ΚΙ που λάμβανε τον τριπλό συνδυασμό Kaftrio στην εγκυμοσύνη, δίνοντας νέα δεδομένα για τροποποίηση της ίδιας της νόσου στην περίπτωση που η έναρξη της χορήγησης της θεραπείας γίνεται από τη βρεφική ηλικία. Αντίστοιχα η μικροβιακή νοσηρότητα φαίνεται να μεταβάλλεται συχνά με τους CFTR τροποποιητές, ενώ προκύπτει σημαντική μείωση των εξάρσεων. Η κα Χατζηαγόρου αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στη Μονάδα ΚΙ του Ιπποκρατείου, με στόχο τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, συμμόρφωσης, φυσικής δραστηριότητας και ποιότητας ζωής και την πρόβλεψη των πνευμονικών εξάρσεων μέσω της καταγραφής συμπτωμάτων, σπιρομέτρησης στο σπίτι, οξυμετρίας, τηλε-άσκησης και τηλε-φυσικοθεραπείας, στο οποίο συμμετέχουν 140 ασθενείς. Αναφορά έγινε και στη μεταβολή της φροντίδας των ασθενών με ΚΙ κατά την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία 28,33% των ασθενών ανέφεραν συμπτώματα έξαρσης και έλαβαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από του στόματος ή ενδοφλέβια αντιβιοτικά, ενώ σημαντική ήταν η επίδραση της πανδημίας στην καθημερινή φυσικοθεραπεία και άσκηση.

Για τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση της νόσου των ενηλίκων υπό το φως των νέων θεραπειών μίλησε η κα Αικατερίνη Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, ΑΠΘ και υπεύθυνη της Μονάδας ΚΙ ενηλίκων του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει τη ζωή των ασθενών με ΚΙ, ενώ οι CFTR τροποποιητές έχουν αλλάξει το τοπίο ως προς την αντιμετώπιση της νόσου και ειδικά ο τριπλός συνδυασμός Kaftrio θα αποτελέσει ένα άλμα, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όσο και στην επιβίωσή τους.  Οι μελέτες στις οποίες βασίστηκε η έγκριση και κυκλοφορία των φαρμάκων έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, ελάττωση των παροξύνσεων και των νοσηλειών, μείωση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, μείωση της συχνότητας απομόνωσης της ψευδομονάδας και βελτίωση της επιβίωσης του ασθενούς. Παρουσίασε τα δεδομένα από το κέντρο ΚΙ ενηλίκων στο Παπανικολάου, τα οποία αφορούν 58 ασθενείς συνολικά και δείχνουν ότι από τους 28 ασθενείς που παίρνουν τον τριπλό συνδυασμό με μέση ηλικία τα 33 έτη, ποσοστό 40% έχει βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας στους 6 μήνες της θεραπείας, ενώ η διάρκεια της θεραπείας είναι από 2-14 μήνες. Το πιο εντυπωσιακό είναι η τεράστια βελτίωση στη μείωση των νοσηλειών. Το 2018 καταγράφηκαν 23 νοσηλείες και 279 μέρες νοσηλείας, το 2029 25 νοσηλείες και 308 μέρες νοσηλείας, ενώ μετά την έναρξη θεραπείας με τον τριπλό συνδυασμό καταγράφηκαν μόλις 2 νοσηλείες και 48 μέρες νοσηλείας. Εντυπωσιακή είναι και η μέση αλλαγή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες της αναπνευστικής λειτουργίας σε ασθενείς με σοβαρή διαταραχή και FEV1 μικρότερη του 40%. Η κα Μανίκα αναφέρθηκε και στα ενθαρρυντικά δεδομένα στα περιστατικά ασεθνών λήψης του Kaftrio κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους μεταμοσχευμένους ασθενείς οι CFTR τροποποιητές δεν έχουν ένδειξη, λόγω ανεπαρκών δεδομένων και αλληλεπιδράσεων με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ωστόσο,  η κα Μανίκα δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς θα μπορέσουν να πάρουν το Kaftrio.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του κ. Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη, Διευθυντή Β’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, Υπεύθυνου Καρδιοχειρουργού Μονάδος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς – Πνευμόνων & Μηχανικής Υποστήριξης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην Ελλάδα και το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων που προάγει τη δωρεά οργάνων. Όπως τόνισε, οι πνεύμονες είναι το πιο δύσκολο όργανο και χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να επιτευχθούν τα διεθνή standard και αποτελέσματα. Υπάρχουν δύο άξονες συζήτησης: 1) η ενίσχυση των μεγάλων νοσοκομείων που θα προσφέρουν δότες και συντονιστές που θα εντοπίζουν τους δότες και 2) η ανάγκη αναθεώρησης στη διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου. Επόμενοι στόχοι είναι η πρόσληψη ειδικών γιατρών, η υποστήριξη γενικού νοσοκομείου, γιατί μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές και χρειάζεται υποστήριξη από λοιμωξιολόγους, ανοσολόγους, εντατικολόγους και άλλους ειδικούς. Επίσης το πρόγραμμα για να είναι επιτυχημένο πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία και μετά να υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό να υποστηρίξει τους μεταμοσχευμένους, τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης, όσο και άμεσης παρέμβασης, όπου αυτή κριθεί απαραίτητη, και κυρίως να υπάρχει καλή συνεργασία με πνευμονολόγους για τον εντοπισμό δοτών. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Χαμογεωργάκης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον.

Για τεχνικές καθαρισμού αεραγωγών, άσκηση και άλλους παρακινητικούς παράγοντες μίλησε ο κ. Filip Pyl, φυσικοθεραπευτής από το Βέλγιο, ο οποίος μοιράστηκε τη διεθνή του εμπειρία από τα κέντρα αποκατάστασης για παιδιά και ενήλικες ασθενείς με ΚΙ στο Βέλγιο που έχει εργαστεί. Στάθηκε ιδιαίτερα στην τεχνική αυτογενούς παροχέτευσης, η οποία βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του πνεύμονα. Άξιο αναφοράς είναι το ότι η συμμόρφωση των ασθενών στη φυσιοθεραπεία είναι αρκετά χαμηλή, ενώ φαίνεται ότι οι ασθενείς που μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για την ασθένεια φαίνεται να έχουν καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της θεραπείας και τέλος δήλωσε ότι τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν πολύ χαμηλή συμμόρφωση στην θεραπεία, κάτι που υποβαθμίζει συνολικά την υγεία τους και επηρεάζει τη μακροχρόνια επιβίωσή τους.

Πολύ κατατοπιστική ήταν η ομιλία της κας Βαρβάρας Γραπατσά, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Προϊσταμένης Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, η οποία τόνισε την ευθεία συσχέτιση μεταξύ του καλού διατροφικού επιπέδου και της καλής πνευμονικής λειτουργίας. Χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενούς, ενώ φαίνεται ότι το 25-28% των ασθενών με φυσιολογικό ή αυξημένο ΔΜΣ έχουν μειωμένη μυϊκή μάζα, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αναπνευστική λειτουργία, απώλεια οστικής μάζας και αυξημένο έργο αναπνοής. Στο πλαίσιο της ομιλίας της έδωσε πρακτικές συμβουλές ορθής διατροφής και συγκεκριμένες οδηγίες σε όσους λαμβάνουν τη θεραπεία του τριπλού συνδυασμού Kaftrio, ενώ υπερτόνισε τη σημασία της ορθής χρήσης των παγκρεατικών ενζύμων.

Η κα Ειρήνη Παπάζογλου, Ψυχολόγος στον Ψυχιατρικό Τομέα του Σισμανόγλειου, μίλησε για μια καινούργια εποχή με πολλές αλλαγές και νέες προκλήσεις στην ΚΙ, καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και από ψυχολογικής πλευράς κάθε μετάβαση ακόμα και προς κάτι καλύτερο εμπεριέχει και ψυχολογική μετάβαση. Χρειάζεται προσπάθεια, καθώς είναι μια διεργασία μακροχρόνιας προσαρμογής, αφού υπάρχει περισσότερη ελευθερία επιλογών, προσωπική και διαπροσωπική πορεία αναζήτησης νέας ισορροπίας, ενώ παραμένει η ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ απαιτήσεων της ΚΙ και μιας όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικής ζωής. Επίσης ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ασθενείς οι οποίοι λόγω των μεταλλάξεων τους δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες και μπορεί να νιώθουν πιο απομονωμένοι και να έχουν μεγαλύτερη αγωνία, ενώ κατέληξε ότι η ελπίδα πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει για όλους τους ασθενείς με ΚΙ, καθώς μπροστά μας έχουμε μια εποχή εξελίξεων και προκλήσεων.

Η κα Άννα Σπίνου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, μίλησε για τα επιτεύγματα του Πανελλήνιου Σύλλογου ΚΙ, τονίζοντας ότι: «μια μικρή ομάδα αποφασισμένων ασθενών το βάλαμε πείσμα και μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε το χάρτη της Κυστικής Ίνωσης στη χώρα μας». Στον απολογισμό της έκανε αναφορά στον αγώνα που έχει γίνει από όλη την ομάδα στους άξονες δραστηριοποίησης του Συλλόγου. Συγκεκριμένα μίλησε για την επιτυχία στην οργάνωση των Μονάδων Κ.Ι στα Νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στη Μονάδα του Σισμανογλείου, που έχει διασυνδεθεί με τη Μονάδα του Νοσοκομείου Southampton, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίστηκαν οι Μονάδες ΚΙ του Παπανικολάου και Ιπποκρατείου. Μεγάλη επιτυχία αποτελεί η εξασφάλιση μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα, αλλά και η έναρξη της πρώιμης πρόσβασης στον τριπλό συνδυασμό Kaftrio, που έχει δώσει συγκλονιστικά αποτελέσματα με τους πρώτους 30 ασθενείς να έχουν σωθεί κυριολεκτικά. Όπως είπε αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση της θεραπείας βρίσκονται σε τελική φάση και στόχος είναι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών όλοι οι επιλέξιμοι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Αντίστοιχα η διασύνδεση του Εθνικού Μητρώου ΚΙ με το Ευρωπαϊκό Μητρώο έχει προχωρήσει και αυτό έχει δώσει σημαντικά δεδομένα για την καταγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την εξασφάλιση της δυνατότητας μεταμόσχευσης πνεύμονα για τους ασθενείς με ΚΙ. Σε ότι αφορά τις παροχές προς τους ασθενείς, μεγάλη επιτυχία αποτελεί η ένταξη των φαρμάκων υψηλού κόστους στη θετική λίστα αποζημίωσης, η αποζημίωση νεφελοποιητών νέας γενιάς, φυσικοθεραπειών και επιδόματος αεροθεραπείας, ενώ προσδιορίστηκαν και τα ποσοστά αναπηρίας ΚΕΠΑ στο 67% (για τους πιο επιβαρυμένους 80%). Επίσης οι ασθενείς με ΚΙ, πέρα από την αναπηρική σύνταξη, θα μπορούν μετά από 15 χρόνια εργασίας να λαμβάνουν και πλήρη σύνταξη, ενώ τους παρέχεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και κάρτα στάθμευσης ΑΜΕΑ. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνεργασία με τους εταίρους στο χώρο της υγείας, στις δράσεις υποστήριξης των ασθενών, στις δράσεις ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τη νόσο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχία τριπλασιασμού του αριθμού δωρητών οργάνων μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Κλείνοντας την ομιλία της καλωσόρισε τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και τους ευχήθηκε καλή θητεία δηλώνοντας ότι: «πρόκειται για μια νέα δυνατή ομάδα με όρεξη και θέληση να συνεχίσει επάξια το έργο του Συλλόγου».

Η κα Ειρήνη Κατσίνη, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κ.Ι., ευχαρίστησε το απερχόμενο Δ.Σ. δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «είναι μεγάλη μου τιμή που έγινα κι εγώ μέλος αυτής της δυνατής και άξιας ομάδας. Μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω κι εγώ μέσα από τη θέση ευθύνης της νέας Αντιπροέδρου και είμαι ευγνώμων για όλους τους συνασθενείς μας και γονείς που πάλεψαν μέσα απ’ το Δ.Σ. προσφέροντας αξιόλογο έργο στην κοινότητα μας», ενώ δεσμεύτηκε ότι το νέο Δ.Σ. θα συνεχίσει στην ίδια πορεία και στους ίδιους άξονες, ώστε να μείνει δυνατή η φωνή των ασθενών με Κυστική Ίνωση στη χώρα μας. Στη συνέχεια μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου στους τρεις βασικούς άξονες προτεραιοτήτων: α) περίθαλψη και παροχές υγείας με ενίσχυση της απομακρυσμένης παρακολούθησης και των Μονάδων ΚΙ μέσω της τηλεϊατρικής, β) ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης των CFTR τροποποιητών, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι επιλέξιμοι ασθενείς, γ) εξασφάλιση της δυνατότητας μεταμόσχευσης πνευμόνων για όλους τους ασθενείς και ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων, καθώς και συνεργασία με πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς εταίρους. Επίσης παρουσίασε τα εργαλεία ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και τις μελλοντικές δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο. Κλείνοντας την ομιλία της δήλωσε ότι: «με όσα ακούσαμε από τους διακεκριμένους επιστήμονες μας, σε λίγα χρόνια η Κυστική Ίνωση θα είναι μια αντιμετωπίσιμη χρόνια νόσος και οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση θα μπορούμε να έχουμε αυτό που επιθυμούμε: Απεριόριστη Ανάσα».

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Επίτιμος Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, παρουσίασε τις ευρύτερες προκλήσεις και τη στρατηγική της επόμενης μέρας σε  ευρωπαϊκό   επίπεδο  ως Αντιπρόεδρος  του Ευρωπαϊκου Οργανισμού ΚΙ CF  Europe, αλλά  και  σε  εθνικό επίπεδο με το πρίσμα του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Η πρόσβαση του νέου τριπλού συνδυασμού Kaftrio έχει επιτευχθεί σε 10 χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης, όμως οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται πίσω, με την Ελλάδα να έχει το προβάδισμα με μερική πρόσβαση μέσω ΙΦΕΤ. Όπως τόνισε: «Το Εθνικό Μητρώο ΚΙ ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες την καταγραφή περίπου 800 ασθενών, ώστε να μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και βρισκόμαστε στην τελική και κρίσιμη φάση. Η πρόσβαση στο Kaftrio έχει αλλάξει το προφίλ της ασθένειας και πλέον οι ασθενείς έχουν διαφορετικές ανάγκες και χρειάζονται υποστήριξη στην εργασιακή και κοινωνική τους ένταξη, με μεγάλες αλλαγές στο «φίλτρο» που αντιμετωπίζουν την καινούργια τους ζωή». Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα περίθαλψης με την εισαγωγή των συσκευών αυτοδιαχείρισης (self management) της νόσου όπως τα σπιρόμετρα, τα wearables αλλά και με τη μεταφορά του «νοσοκομείου στο   σπίτι»- μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης (telemedicine). Παράλληλα η χρήση των Real World Data, δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της περίθαλψης αλλά και έρευνας. Η ευρύτερη πλέον στρατηγική από την επικοινωνία και ευαισθητοποίηση μετατρέπεται σε παρεμβάσεις με βάση αξιοποίησης των «μεγάλων δεδομένων» και της ψηφιακής  υγείας. Κατέληξε τονίζοντας ότι ο Σύλλογος μετά από 10 χρόνια «πολέμου» και αγώνα για αύξηση ετών επιβίωσης, περνάει στη φάση «ειρήνης» με στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αφού καταφέραμε και ζήσαμε, ας ζήσουμε χωρίς περιορισμούς» και συνεχάρη το νέο ΔΣ που έχει στην πλειοψηφία του γυναίκες, δηλώντας την πίστη του στις γυναίκες του νέου ΔΣ ως «women in power».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Επίσημος Χορηγός της Ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία Vertex.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση εδώ

Στοιχεία για τη νόσο: Η  Κυστική  Ίνωση  είναι  κληρονομική  νόσος,  που  προσβάλλει  πολλά  ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 2.000-2.500 παιδιά γεννιούνται με Κυστική Ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Το 4-5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 20 έως 25  άτομα  θεωρείται  ότι  είναι  φορέας  του παθολογικού γονιδίου (περίπου 500.000 Έλληνες είναι φορείς).

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Σπίνου, 6993706940, [email protected]

Αυστρία: Βαριά πρόστιμα για ανεμβολίαστους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας die Presse, που έχει στη διάθεσή της προσχέδιο νόμου της αυστριακής κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Αυστρίας που θα αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 από τον Φεβρουάριο, όταν θα καταστεί υποχρεωτικό, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 7.200 ευρώ. Το σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ακόμα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύει για όλους όσους διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία.

Στο προσχέδιο παραμένει αδιευκρίνιστο το αν θα είναι υποχρεωτικές και οι αναμνηστικές δόσεις ή αν οι αναρρώσαντες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα ​​με τα εμβολιασμένα άτομα, σημεία που θα καθορίσουν περαιτέρω υπουργικές αποφάσεις. Όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν, θα κληθούν στις περιφερειακές αρχές. Αν αγνοήσουν δύο φορές την κλήση, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 3.600 ευρώ. Εάν η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό κατά της COVID κριθεί ότι θέτει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή εάν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η Die Presse έλαβε εκ των προτέρων το προσχέδιό του.

 

 

 

 

Ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα: Η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψη στις  αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Τα αποτελέσματα της 6ης έκθεσης του φορέα Lung Cancer Europe (LuCE) με θέμα «Εμπειρίες και ποιότητα ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη» παρουσιάστηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια περιγραφική ερευνητική ανάλυση που διερευνά τις εμπειρίες των ανθρώπων που επηρεάζονται από τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ευρώπη, καθ’ όλη τη διαδρομή της νόσου τους, ασθενείς και φροντιστές.

Στην έρευνα του LuCE συμετείχαν συνολικά 797 άτομα και η Ελλάδα είχε την δεύτερη υψηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 13,4% και συνολικά 107 συμμετοχές, υποστηρίζοντας έτσι  την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της νόσου, που επιχειρείται από το Lung Cancer Europe.  Η έρευνα συμπληρώθηκε από 800 άτομα: 515 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα (64,4%) και 285 φροντιστές (35,6%) μεταξύ 21 ευρωπαϊκών χωρών. Η πλειοψηφία ήταν γυναίκες (74,8%) ηλικίας 55-64 ετών. Το 75,6% διαγνώστηκε με «μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα – αδενοκαρκίνωμα» και το 68,2% επιβεβαίωσε ότι ο όγκος τους ήταν θετικός για μοριακό δείκτη. Το 59,9% είχε νόσο σταδίου IV και το 67,5% των συμμετεχόντων βρίσκονταν σε ενεργό θεραπεία τη στιγμή της συμπλήρωσης αυτής της έρευνας.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (80,7%) ηλικίας 35-40 ετών (30,2%). Το 85,6% των συμμετεχόντων ήταν ο κύριος φροντιστής, με το 34,4% να δηλώνει ότι ήταν ο μόνος φροντιστής. Περίπου οι μισοί φροντιστές (51,6%) δήλωσαν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο είχε νόσο σταδίου IV

Ποιότητα ζωής (ΠΖ): Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ορισμένους παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την ΠΖ τους: Υποστήριξη: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (64,6%) ήταν ικανοποιημένοι από την λαμβανόμενη υποστήριξη.
Ωστόσο, το 52,8% δεν ένιωθε ικανό να αυτοδιαχειριστεί τα συμπτώματα και τις παρενέργειες. Επιπλέον, μόνο το 59,7% των συμμετεχόντων ένιωθε ότι είχε λάβει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνταν (αρκετά- πάρα πολύ). Από την άλλη, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (45,7%) πάντα ανέφεραν συμπτώματα και παρενέργειες στους παρόχους ιατρικής φροντίδας.
Συμμετοχή στις αποφάσεις και υγειονομική περίθαλψη: 1 στους 4 δεν συμμετείχε καθόλου στις αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψής του και 1 στους 5 ένιωθε ότι η γνώμη του δεν ελήφθη υπόψη ποτέ ή σπάνια. Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έδειξε ικανοποίηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη που έλαβαν: το 68,1% ανέφερε ταχεία πρόσβαση σε ειδικούς και το 70,9% ένιωθε ότι η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να συντονίσει τη διαδρομή της νόσου. Ωστόσο, τα ευρήματα της έκθεσής μας δείχνουν επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της
επικοινωνίας με τη φροντίδα στο τελικό στάδιο του κύκλου ζωής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι 1 στους 3 συμμετέχοντες (32,2%) δεν είχε συζητήσει το τελικό στάδιο του κύκλου ζωής, αν και θα το ήθελαν.

Όσον αφορά τους φροντιστές των ασθενών μόνο 1 στους 3 συμμετέχοντες (32,5%) ένιωθε ότι είχε υποστήριξη στο ρόλο του ως φροντιστής.
Λίγοι (11,5%) δήλωσαν ότι έλαβαν υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στο αγαπημένο τους πρόσωπο. Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς (56,2%) ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει
καμιά υποστήριξη για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη δική τους υγεία και ΠΖ. Η συχνότερη ανάγκη υποστήριξης ήταν η παροχή ψυχολογικών συμβουλών (51,9%).

Regeneron: Πιθανότητα μειωμένης ανταπόκρισης του φαρμάκου της  έναντι της παραλλαγής Όμικρον

Επικαλούμενη προηγούμενες αναλύσεις, η Regeneron Pharmaceuticals Inc ανακοίνωσε χθες ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της κατά της Covid-19 μπορεί να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, ανάλυση δείχνει ότι οι ατομικές μεταλλάξεις, που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον, δείχνουν «ότι μπορεί να υπάρχει μειωμένη εξουδετερωτική δράση τόσο της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο όσο και εκείνης που προσφέρεται από τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται, ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα δεδομένα αναφορικά με την αντίσταση της Όμικρον στην ανοσία που αποκτάται από εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα. Τα σχόλια αυτά γίνονται μετά τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna, Stephane Bancel στους Financial Times, ο οποίος δήλωσε πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι απίθανο να είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον της παραλλαγής Όμικρον, όσο ήταν και προηγουμένως.

 

Προσπάθειες εργασιακής ένταξης για τους ωφελουμενους του ΟΚΑΝΑ

Ωφελούμενους της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ και τον προϊστάμενο του προγράμματος, Αλέξανδρο Ψαριανό, υποδέχθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου κύκλου δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ΕΒΕΑ talks.

«Θέλουμε να γεφυρώσουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και να συνδράμουμε, ώστε να βγουν από το περιθώριο και να ενταχθούν σε μία κοινωνία που προοδεύει. Πρακτικά, άρα και πραγματικά», τόνισε κατά την εισήγησή του ο κ. Μπρατάκος. «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε ουσιαστικά και δραστικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και το προσωπικό, μέχρι τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νοοτροπία συμπερίληψης που θα σπάσει το κατεστημένο και θα αντικαταστήσει το στίγμα της εξάρτησης με την αξία της απελευθέρωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνάντηση αυτή για δύο λόγους. Πρώτον γιατί γίνεται με φυσική παρουσία των ωφελούμενων. Και έτσι μπορούν να μας μιλήσουν βιωματικά και να μας πουν για τις εμπειρίες τους σχετικά με τις προσπάθειες εργασιακής ένταξης. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, πρέπει πρώτα από όλα να προβληθεί. Πρέπει να γνωστοποιηθεί και να κοινοποιηθεί. Και όταν η άλλη πλευρά είναι η κατάλληλη να το ακούσει, τότε δημιουργείται ένα περιβάλλον αποτελεσματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του προγράμματος Κοινωνικής Επανένταξης, Αλέξανδρος Ψαριανός.

Όμικρον: Νέα δεδομένα από το ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων της Nότιας Αφρικής

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής, έως και το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσιακή απόκριση όσο και στο γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, παρατηρούνται νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Περίπου το 65% αυτών των νέων δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι. Τα κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο στέλεχος Όμικρον αυξάνονται σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, ενώ οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Στην επαρχία Gauteng, που αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος της COVID-19 στη Νότια Αφρική, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων  ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Παράλληλα, ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει το φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα, που αντικατοπτρίζει πιθανότατα την ευρεία διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να εξακριβώσουμε το ακριβές δυναμικό μετάδοσης του νέου στελέχους Όμικρον, καθώς και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων COVID-19. Έως σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα COVID-19 λόγω του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 τόσο στην Αφρική, όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι το νέο στέλεχος ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης. Παράλληλα, δεν έχει καταστεί σαφής η καταλληλότερη στρατηγική πρόληψης της εξάπλωσης του νέου στελέχους. Η εφαρμογή γενικευμένου lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κρίνεται από πολλούς ως μη ενδεδειγμένη γιατί αφενός το στέλεχος φαίνεται να έχει ήδη διασπαρεί πέρα από τα φυσικά σύνορα μιας συγκεκριμένης χώρας και αφετέρου ο αποκλεισμός μιας χώρας όπως η Νότια Αφρική από τις διεθνείς διασυνδέσεις συνεπάγεται βαρύ πλήγμα για την οικονομία της, μείωση των εισαγωγών αναγκαίων αγαθών για τη διαχείριση ασθενών με COVID-19 και συνεπώς μειώνει την πιθανότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον, αυστηρά μέτρα περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι μη αποδεκτά από την κοινή γνώμη και να μην είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19, που φαίνεται ότι οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και να προσφέρει προστασία έναντι στη COVID-19. Παράλληλα, η εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων διαγνωστικών ελέγχων για SARS-CoV-2, καθώς και καραντίνας μετά από επιστροφή από ταξίδι σε χώρες με υψηλή επίπτωση κρουσμάτων COVID-19 λόγω του νέου στελέχους ή επαφής με κρούσμα COVID-19, είναι δυνατό να αποτρέψουν το κλείσιμο των συνόρων.

Moderna: Θα υπάρξει πτώση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Στους Financial Times μίλησε o διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel σχετικά με την εκτίμησή του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Όπως δήλωσε ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει κανένας κόσμος, νομίζω, όπου η αποτελεσματικότητα είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», σημείωσε,  προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική πτώση. «Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’», είπε. Ο Bancel σημείωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις πριν περάσουν άλλα ένα-δυο χρόνια. Προειδοποίησε δε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες πριν ένα εμβόλιο που στοχεύει την Όμικρον να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. «Moderna και Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Μπορούμε όμως να έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις το καλοκαίρι; Και βέβαια», δήλωσε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το να στραφεί όλη η παραγωγή της Moderna σε ένα εμβόλιο που στοχεύει την Ομικρον, θάταν ριψοκίνδυνο τη στιγμή που κυκλοφορούν άλλες μεταλλάξεις.