300 παιδίατροι παρακολούθησαν το live webinar της Ευρωκλινικής Παίδων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για ακόμη μια χρονιά η Επιστημονική Ημερίδα της Ευρωκλινικής Παίδων, η οποία πραγματοποιήθηκε με live διαδικτυακή μετάδοση το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, με βασικό στόχο να ενημερώσει έγκυρα και εμπεριστατωμένα τον ιατρικό κόσμο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον COVID-19, καθώς και σύγχρονα παιδιατρικά θέματα, πάντα με επίκεντρο την υγεία του παιδιού.

Περισσότεροι από 300 παιδίατροι και λοιποί επιστήμονες παρακολούθησαν live το webinar και ενημερώθηκαν για το φλέγον ζήτημα του κορωνοϊού και την επίδρασή του στα παιδιά, καθώς και για σύγχρονα θέματα της παιδιατρικής, τα οποία εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την παιδιατρική επιστήμη όσο και για την καθημερινή κλινική πράξη. Μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν «Εμβόλια COVID-19 στα παιδιά», «Παρατεινόμενο Εμπύρετο», «COVID-19 και αθλητισμός», «Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση του παιδιού με δυσλιπιδαιμία από τον παιδίατρο», «Νεότερα δεδομένα για την δυσανεξία στη γλουτένη στα παιδιά» και πολλά ακόμα παιδιατρικά θέματα.

Το Webinar τίμησαν με τις ενδιαφέρουσες επιστημονικές τους παρουσιάσεις, καταξιωμένοι ιατροί της Ευρωκλινικής Παίδων, καθώς και διακεκριμένοι παιδίατροι της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, Ελένη Τσάπρα, δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στον παιδιατρικό κόσμο, όπως κάθε χρόνο, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που έχουν σχέση τόσο με τον κορωνοϊό, όσο και με τη σύγχρονη παιδιατρική. Παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο όλων των ομιλιών και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την παιδιατρική κοινότητα για την επόμενη χρονιά με ακόμα πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία».

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις ομιλίες.

 

Shopper Marketing Agency of the Year, το Sales Promotion Center

Η εταιρεία στην πρωτόγνωρη και απαιτητική περίοδο του τελευταίου χρόνου, προσαρμόστηκε άμεσα, μετασχηματίζοντας τις προκλήσεις της εποχής σε πλεονεκτήματα για brands, retailers και shoppers, δείχνοντας έτσι το δρόμο για την επόμενη μέρα σε όλη την αγορά. 

Εκτός από τη μεγάλη διάκριση, το Sales Promotion Center απέσπασε 13 ακόμα βραβεία. Πιο συγκεκριμένα κέρδισε ένα (1) platinum, έξι (6) gold, τέσσερα (4) silver και δύο (2) bronze βραβεία, για συνολικά 7 brands, σε 7 διαφορετικές κατηγορίες!

Affidea: Σύστημα προτεραιότητας για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, προσφέρει σύστημα προτεραιότητας για τις «ευαίσθητες» κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Με στόχο τη βέλτιστη και άμεση εξυπηρέτηση όλων, και με σεβασμό στην ισότητα, φροντίζει για την ισότιμη προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εν λόγω γραμμή εξυπηρέτησης, αφορά τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), υπερήλικες, καθώς και γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η Affidea έχει επεκτείνει τις δυνατότητες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους εξεταζόμενους, προσφέροντας εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα στο διαγνωστικό κέντρο της Δάφνης, αλλά και ενημερώσεις με τη γραφή Μπράιγ στους συμπολίτες με προβλήματα όρασης, στο διαγνωστικό κέντρο της Καλλιθέας.

 

Βρετανία: Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού

Η Βρετανία κατέγραψε χθες 53.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2,8% τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, αν και οι θάνατοι κατέγραψαν πτώση 3% για το ίδιο διάστημα. Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα επιπλέον 141 θανάτους σε διάστημα 28 ημερών από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, αριθμός μειωμένος από τους 171 νεκρούς πριν από μία ημέρα.

Όπως επισημαίνει η Αρχή Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA), ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος στις ηλικίες 5-9 ετών, απόδειξη ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά στα σχολεία, μετά την πτώση τους, έπειτα από τις σχολικές διακοπές στη μέση του τριμήνου, πριν από έναν μήνα. Τα κρούσματα είναι χαμηλότερα στους άνω των 80 ετών.

Λίγο καλύτερα τα εμβόλια της Moderna σε σχέση με της Pfizer

Αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Moderna και των Pfizer/BioNTech και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα δύο εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν σημαντική προστασία, αλλά της Moderna φαίνεται να είναι λίγο καλύτερο σε σχέση με αυτό των Pfizer/BioNTech. Η σύγκριση βασίστηκε στην ανάλυση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων σχεδόν 450.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπρα Ντίκερμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δείχνει ότι το εμβόλιο της Moderna παρέχει περίπου 21% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 41% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με εκείνο των Pfizer/BioNTech.

«Και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων breakthrough σε εμβολιασμένους. Όμως, άσχετα από το ποιο στέλεχος επικρατούσε -στην αρχή το Άλφα και μετά το Δέλτα- το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Χουάν Κάζας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’ς της Βοστώνης. «Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας και των δύο εμβολίων Moderna και Pfizer, που επιβεβαίωσε και η μελέτη μας, οποιοδήποτε από τα δύο συνίσταται στον καθένα ως επιλογή», ανέφερε η δρ Ντίκερμαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιολόγηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των δύο mRNA εμβολίων.

Η αποτελεσματικότητα συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες: Περιστατικά νόσου Covid-19, περιστατικά με συμπτώματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι από Covid-19. Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer. Επίσης, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με Moderna, στην ομάδα των εμβολιασμένων με Pfizer υπήρχαν περισσότερα περιστατικά νόσου Covid-19 με συμπτώματα (0,44 ανά 1.000 άτομα), νοσηλειών (0,55/1.000), εισαγωγών σε ΜΕΘ (0,10/1.000) και θανάτων (0,02/1.000).

Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετά από εμβόλιο Moderna επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όταν πια επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Σε αυτήν τη σύγκριση, ο υπερβάλλων κίνδυνος διαγνωσμένης λοίμωξης Covid-19, σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ήταν 6,54 περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους για το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνο της Moderna.

Εγκρίθηκε το κοκτέιλ αντισωμάτων της Glaxosmithkline

Την έγκριση της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης της GlaxoSmithKline κατά της COVID-19, ενέκρινε χθες η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων, η MHRA. Παράλληλα, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αυτή παραμένει αποτελεσματική κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Το sotrovimab, το οποίο είναι επίσης γνωστό με την εμπορική ονομασία Xevudy, έδειξε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση των κινδύνων νοσηλείας και θανάτου στους ανθρώπους με ήπια ως μέτρια λοίμωξη από COVID-19 οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, διευκρίνισε η MHRA σε ανακοίνωσή της. Η θεραπεία αυτή μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης επιτρέπει, χάρη σε μία μόνο δόση, να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου κατά 79% στους ενηλίκους που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα, σημείωσε η βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων συνέστησε τη χρήση του Xevudy το ταχύτερο δυνατό και εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Η GSK διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η θεραπεία αυτή, την οποία ανέπτυξε μαζί με το εργαστήριο βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Vir Biotechnology, παραμένει δραστική κατά των βασικών μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

«Μέχρι σήμερα το sotrovimab έχει δείξει ότι συνεχίζει να δρα έναντι όλων των, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος» του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εταιρεία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η GlaxoSmithKline διευκρίνισε επίσης ότι εργαστηριακές δοκιμές και έρευνα που έγινε σε χάμστερ έδειξε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων sotrovimab δρα κατά ιών που είχαν σχεδιαστεί βιοτεχνολογικά για να φέρουν έναν αριθμό χαρακτηριστικών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον.

Γερμανία: Νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Με στόχο να ανακοπεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και να περιοριστούν τα νέα κρούσματα εν’ όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασής τους με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον διάδοχός της Όλαφ Σολτς, αποφάσισαν αυστηρότερους περιορισμούς για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση μόνο σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία, με τους πολιτικούς ηγέτες στη χώρα να δηλώνουν ότι αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθεί γενικό lockdown. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:
• Περιορισμοί των επαφών για τους ανεμβολίαστους πολίτες
• Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογράφους θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid-19
• Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα κάνουν τακτικά τεστ για κορονοϊό
Στη Γερμανία, όπου το 69% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η διάδοση του ιού με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και περισσότεροι από 6.000 πολίτες να βρεθούν σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

9 στουΣ 10 οργανισμους υγειονομικης περιθαλψης παρεχουν υπηρεσιες τηλεϊατρικης

Νέα έρευνα από την Kaspersky, μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας, στην οποία συμμετείχαν 389 πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης από 36 χώρες, αποκαλύπτει ότι το 91% των ιατρικών οργανισμών έχουν ήδη εφαρμόσει δυνατότητες τηλεϊατρικής, με το 44% να ξεκίνησε να τις χρησιμοποιεί μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα, το 52% των ερωτηθέντων έχει βιώσει περιπτώσεις όπου ασθενείς αρνήθηκαν υπηρεσίες τηλεϊατρικής για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, το 71% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύει ότι οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής θα προσθέσουν τη μεγαλύτερη αξία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι η εξ αποστάσεως ιατρική είναι πρακτική και ελκυστική από πολλές απόψεις, με πλεονεκτήματα όπως η άμεση πρόσβαση, η περιορισμένη μετάδοση ασθενειών μεταξύ ασθενών και του προσωπικού και η δυνατότητα βοήθειας περισσότερων ανθρώπων σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτή η θετική προσέγγιση έχει απήχηση στην πραγματική ιατρική πρακτική. Σχεδόν οι μισοί οργανισμοί (42%) συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ασθενείς τους ενδιαφέρονται περισσότερο για απομακρυσμένες συνεδρίες παρά για προσωπικές συνεδρίες λόγω της ευκολίας τους.

Άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά τηλεϊατρικής για τους πελάτες είναι ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονομούν χρόνο, προσπάθεια και χρήματα και παρέχουν την ευκαιρία να συμβουλευτούν έναν πιο έμπειρο ειδικό. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να εμπιστευτούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, μόλις το 51% των παρόχων συμφωνεί ότι η πλειονότητα των ασθενών του οργανισμού τους που χρησιμοποιούν απομακρυσμένες μορφές είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, το 74% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε περιπτώσεις όπου ασθενείς αρνήθηκαν μια βιντεοκλήση με το ιατρικό προσωπικό, με το 52% να αναφέρει ότι οι άνθρωποι αρνήθηκαν τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής λόγω ανησυχιών για το απόρρητο ή τα δεδομένα.

Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η γενική έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τηλεϊατρική (33%), η απροθυμία εμφάνισης σε βίντεο (32%) και η απουσία σωστού εξοπλισμού (30%). Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που ανησυχούν για το απόρρητό τους: το 81% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης δηλώνουν ότι οι κλινικοί γιατροί στον οργανισμό τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων των ασθενών κατά τη διεξαγωγή συνεδριών εξ αποστάσεως και μόνο το 36% των ερωτηθέντων είναι πολύ βέβαιο ότι ο οργανισμός τους έχει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

«Με την ταχεία ανάπτυξη και την πολυπλοκότητα που καθιστούν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης πιο προσοδοφόρο για κακόβουλους φορείς, τώρα είναι η ώρα για τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να θέσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως την πρώτη τους προτεραιότητα. Θα πρέπει να αξιολογήσουν το τρέχον επίπεδο άμυνάς τους και να υιοθετήσουν με σύνεση κατάλληλες λύσεις και εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομήσουν ένα πιο λαμπρό μέλλον όπου οι κίνδυνοι από απόσταση ή κυβερνοασφάλεια δεν θα αποτελούν εμπόδιο και όλοι μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια υψηλής ποιότητας», σχολιάζει η Evgeniya Naumova, Executive Vice President, Corporate Business, στην Kaspersky.

Civil Act: Πολυεπίπεδο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Ολιστική παρέμβαση σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης, σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, υλοποιεί η οργάνωση Civil Act, μαζί με τις οργανώσεις SciCo και Cyberno. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι «Συμπεριληπτική εκπαίδευση προσωπικού και παιδιών/νέων των παραρτημάτων παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της σεξουαλικής αγωγής».
Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση προσωπικού και φιλοξενούμενων παιδιών και νέων, με αναπηρίες ή χωρίς, σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και μέσα.

Το καταρτισμένο προσωπικό των τριών οργανώσεων θα επισκεφτεί το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Βούλας, την παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» και το «Μιχαλήνειο» Αναπτυξιακό Κέντρο, με ομάδα στόχου 117 παιδιά – νέες/ους και 203 εργαζόμενες/ους των δομών του Κ.Κ.Π.Π.Α. Σημειώνεται ότι, το εκπαιδευτικό υλικό θα έχει ευέλικτο περιεχόμενο ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και στο αναπτυξιακό στάδιο κάθε ηλικιακής ομάδας ή ατόμου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στις ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, θα αναδειχτούν θέματα που αφορούν στη σεξουαλική υγεία, στα δικαιώματα των παιδιών, στις σχέσεις, στα σωματικά και ψυχολογικά όρια, στον εκφοβισμό, στην έμφυλη βία, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην ταυτότητα φύλου.

Στη συνέχεια, η ομάδα της SciCo θα διεξάγει καινοτόμες, διαδραστικές εκπαιδεύσεις μέσω της μεθόδου STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics), αναδεικνύοντας θέματα όπως η κατανόηση της βιολογικής διάστασης του ανθρώπινου σώματος, η σωματική ανάπτυξη κατά την εφηβεία και η αναπαραγωγική βιολογία. Ο εκπαιδευτικός κύκλος κλείνει με σεμινάρια εκπαίδευσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων από την Cyberno, με έμφαση στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και στα Social Media.

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το νέο στέλεχος όμικρον

Οι ειδικοί παγκοσμίως εκφράζουν την ανησυχία τους για το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «όμικρον», που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νότιο Αφρική, και ο ΠΟΥ το χαρακτήρισε ένα στέλεχος «ανησυχίας». Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα για το νέο στέλεχος. Οι μεταλλάξεις του στελέχους αυτού στην περιοχή της ακίδας (spike του ιού) προκαλούν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο αυξημένος αριθμός των μεταλλάξεων του συγκεκριμένου στελέχους του ιού, οδηγεί σε αυξημένη μολυσματικότητα, αλλά κάποια πρώτα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεώρηση αυτή.

Το πρώτο κρούσμα του στελέχους όμικρον ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ σε ένα ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότιο Αφρική με ήπια συμπτώματα. Όλες οι στενές επαφές του πρώτου κρούσματος όμικρον βρέθηκαν αρνητικές στον ιό. Με αφορμή το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ απαγόρευσαν όλες τις μετακινήσεις από διάφορες χώρες της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά το στέλεχος δέλτα, έναντι του οποίου τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για το νεότερο στέλεχος, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης θα είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού.

Οι δόσεις ενίσχυσης παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στα νεότερα στελέχη, γιατί οδηγούν σε υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, και στη χειρότερη περίπτωση θα παρέχουν μερική προστασία έναντι του όμικρον που είναι καλύτερη από την «καθόλου προστασία». Αν θεωρηθεί ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, τότε ίσως τα πράγματα είναι λιγότερο ανησυχητικά. Αν θεωρηθεί ότι προκαλεί μεν σοβαρότερη νόσο, αλλά δεν είναι τόσο μεταδοτικό δεν θα επικρατήσει έναντι του δέλτα. Αν είναι και πιο μεταδοτικό και προκαλεί πιο σοβαρή νόσο τότε θα αποτελεί ένα πολύ πιο ανησυχητικό στέλεχος. Δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους όμικρον αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι ήταν για το στέλεχος δέλτα.

Η παραγωγή ενός νέου εμβολίου μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες και η μαζική του παραγωγή σε ένα δισεκατομμύριο δόσεις δεν θα είναι εφικτή πριν το καλοκαίρι του 2022. Ήδη οι εταιρείες Pfizer, Moderna και AstraZeneca ξεκινούν να ετοιμάζουν ένα εμβόλιο που θα είναι πιο αποτελεσματικό για το στέλεχος όμικρον, αν αυτό κριθεί απαραίτητο τους επόμενους μήνες. Στην ανακοίνωση του Anthony Fauci στο Λευκό Οίκο, αναφέρει ότι οι μοναδικές μεταλλάξεις αυτού του στελέχους, το καθιστούν διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε δει ως τώρα, δημιουργώντας πιθανή ανησυχία για την αυξημένη μεταδοτικότητα και την διαφυγή του από την προστασία των εμβολίων.