Αυστραλία: Έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στην Αυστραλία. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως η διάθεση του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούσε να αρχίσει από τις 10 Ιανουαρίου. «Η Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών έκανε μια προσεκτική, εμπεριστατωμένη εκτίμηση, αποφάνθηκε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι είναι προς το συμφέρον των παιδιών και των Αυστραλών να εμβολιαστούν τα παιδιά 5 ως 11 ετών», είπε.

Το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών εξακολουθεί να χρειάζεται να εγκριθεί από την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Ανοσοποίηση (ATAGI). Μόλις εγκριθεί, θα είναι διαθέσιμο για περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας. Στην Αυστραλία αποτελεί μία από τις χώρες με τους περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες στον κόσμο, καθώς έχει εμβολιαστεί εμβολίου σχεδόν το 88% των Αυστραλών ηλικίας πάνω από 16 ετών.

 

Στέλεχος Όμικρον: Οι ΗΠΑ καταγράφουν περισσότερα κρούσματα

Η Νότια Αφρική αναφέρει μία έκρηξη των νέων κρουσμάτων COVID-19 με πάνω από 11500 νέα κρούσματα ημερησίως και 22% ποσοστό θετικότητας την Πέμπτη, από 8400 και 16% την Τετάρτη, ενώ δύο εβδομάδες πριν τα αντίστοιχα νούμερα ημερησίως ήταν 300 και 2% ποσοστό θετικότητας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για το νέο στέλεχος όμικρον.

Από την εμφάνιση του νέου στελέχους έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά 10 φορές στη Νότια Αφρική, δημιουργώντας έτσι την ανησυχία ότι το νέο στέλεχος όμικρον θα αντικαταστήσει το δέλτα ως το επικρατόν στέλεχος παγκοσμίως. Συνολικά το 24% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής και το 43% των ενηλίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Κολοράντο, στη Χαβάη, και στη Μινεσότα.

Ενώ τα περισσότερα κρούσματα συσχετίστηκαν με ταξίδι στη Νότιο Αφρική, ένα κρούσμα δεν είχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού κάτι που καταδεικνύει ότι το νέο στέλεχος έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Σύμφωνα με μία μελέτη στη Νότια Αφρική το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης παρέχει λίγη προστασία έναντι στο νέο στέλεχος, ενώ περιγράφηκαν 35000 ύποπτες επαναλοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρείς μήνες πριν. Αντίστοιχα το στέλεχος δέλτα είχε τις μισές περίπου μεταλλάξεις και μόλις δύο στην προαναφερθείσα κομβική περιοχή του ιού. Κάποιες από τις μεταλλάξεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για αυξημένη μεταδοτικότητα, και είχαν ανιχνευθεί και σε προηγούμενα στελέχη, όπως το άλφα.

Συνεπώς, με τα στοιχεία αυτά το όμικρον έχει στη «φαρέτρα» του όπλα ώστε να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό και από το δέλτα. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να προσδιορίσουν αν το στέλεχος αυτό οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο και μπορεί να διαφύγει την προστασία των εμβολίων. Βέβαια τα ευρήματα για την τόσο συχνή επαναλοίμωξη είναι άκρως ανησυχητικά, αλλά η προστασία των εμβολίων ακόμα και αν αποδειχθεί μικρότερη σε σχέση με άλλα στελέχη, πιθανά με τις δόσεις ενίσχυσης που ο τίτλος των αντισωμάτων εκτοξεύεται, η προστασία θα είναι επαρκής και για το στέλεχος όμικρον. Στις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα για να προσδιοριστεί ο ακριβής κίνδυνος του όμικρον για την παγκόσμια κοινότητα.

Ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Δραματικές είναι οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, κενές παραμένουν οι 67.
Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας της χώρα μας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες προσλήψεις, μετά και από τις σχετικές επισημάνσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ.

Οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία γίνονται δε ακόμα κρισιμότερες στην εποχή της πανδημίας, καθώς, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην οξεία φάση νοσηλείας αλλά και στο στάδιο αποκατάστασης είναι εξόχως σημαντικός. Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε:
«Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο του φυσικοθεραπευτή, από το οξύ στάδιο της νοσηλείας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών που νοσούν από covid-19, θα πρέπει το Υπουργείο υγείας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Π.Σ.Φ για κάλυψη όλων των κενών, καθώς η Επαγγελματική Εξουθένωση που παρατηρούνταν στο 40-50% προ covid-19 σήμερα φτάνει σε πολύ υψηλότερα ποσοστά, λόγω των συνθηκών εργασίας, της αναστολής των κανονικών αδειών κλπ.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις των φυσικοθεραπευτών και να προβλέψει την δυνατότητα διορισμού των αποφοίτων των Πανεπιστημιακών τμημάτων φυσικοθεραπείας (Π.Ε.)

Τέλος, να πάψει η «ρατσιστική» αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών που έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να καταβληθεί άμεσα. Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα, από τον Υπουργό Υγείας κο Θάνο Πλεύρη: Την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Πρέπει οι Φυσικοθεραπευτές να προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στην χώρα μας και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Ο ΙΣΑ ζητά ενίσχυση της ΠΦΥ

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων παρά την προσπάθεια που έχει γίνει από την πολιτεία για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την αντίθεσή του για την προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών υγείας που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας. Επιπρόσθετα, προκαλεί ταλαιπωρία στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα ενώ αντιβαίνει στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.

Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη των δομών υγείας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας παραμένει επιτακτικό το αίτημα για ενίσχυση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της Covid λοίμωξης, στην αποτροπή των επιπλοκών των ασθενών και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Η ΠΦΥ είναι βασικός πυλώνας του συστήματος υγείας, στην κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα με την πανδημία.

Τέλος ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα και να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης. Επίσης να ενημερώνονται αποκλειστικά από τα έγκριτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να εκφέρουν επιστημονικό λόγο.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δωρεά Ιατρικού εξοπλισμού νέας γενιάς, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ΑΒ Βασιλόπουλος συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19 με την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού νέας γενιάς, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στη νέα, υπερσύγχρονη πτέρυγα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες για περισσότερες από 30 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, το «πακέτο» εξοπλισμού αξιοποιεί ιατρικές τεχνολογίες αιχμής, και περιλαμβάνει ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης δεδομένων με:

  • 30 Monitors υψηλής τεχνολογίας για ΜΕΘ
  • 3 κεντρικούς σταθμούς διαχείρισης / παρακολούθησης Monitors
  • 1 Ψηφιακό φορητό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς με τεχνητή νοημοσύνη
  • 2 υπερσύγχρονα φορητά συστήματα Υπερηχοτομογραφίας
  • 10 Καρδιογράφους νέας γενιάς
  • Λογισμικό διασύνδεσης και διαχείρισης καρδιολογικών δεδομένων

Ο προηγμένος εξοπλισμός χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, όπως τεχνητή νοημοσύνη, και δίνει νέες, πρωτοποριακές δυνατότητες στις ΜΕΘ, που επιταχύνουν, μεταξύ άλλων, τη μελέτη και τις επιστημονικές αποφάσεις για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμα, με το λογισμικό διαχείρισης καρδιολογικών ιατρικών δεδομένων, ένα από τα πρώτα που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», συγκεντρώνουν και αναλύουν ψηφιακά τα καρδιολογικά δεδομένα, και παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξή τους.

O Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης ανέφερε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος για αυτήν την εξαιρετικά σημαντική δωρεά και τη συμβολή της στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με νέα μηχανήματα, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση των εταιρειών για δωρεές και το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να συνεχιστεί όλη αυτή η δραστηριότητα και μετά την πανδημία, έτσι ώστε επιτέλους να καταφέρουμε να δομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με τέτοια υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό για την παροχή της όσο το δυνατόν καλύτερης και ασφαλέστερης περίθαλψης του ασθενούς. Η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσουμε το Ε.Σ.Υ. και εν μέσω κρίσης και πανδημίας αυτό γίνεται συντονισμένα. Η δουλειά του Υπουργείου Υγείας και της οργανωμένης Πολιτείας δεν σταματάει, παρότι αντιμετωπίζουμε την πανδημία.».

 Ο Βασίλης Σταύρου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, στην ΑΒ Βασιλόπουλος βρεθήκαμε «στην πρώτη γραμμή» και ανταποκριθήκαμε με υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Με πράξεις φροντίδας και λύσεις, σταθήκαμε στο πλευρό όσων μας είχαν περισσότερο ανάγκη, με δωρεές προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δήμους, φορείς και εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια στιγμή όπου οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας δοκιμάζονται με τις αυξανόμενες εισαγωγές περιστατικών covid-19,  στηρίζουμε τις δομές υγείας της χώρας μας. Και με την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού για την υποστήριξη των ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνουμε το δικό μας μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς, μα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου και ιδιαίτερα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και τον Υπουργό Υγείας.».

 

FairLife L.C.C.: Προκηρύχθηκε ο Πρώτος Πανελλήνιος Mαθητικός και Νεανικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής και αφίσας 

Η FairLife L.C.C. με το υπ’αρ. 60/04-11-2021 Απόσπασμα Πρακτικού του Ι.Ε.Π. έλαβε έγκριση και προκηρύσσει τον Πρώτο Πανελλήνιο Mαθητικό και Νεανικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και αφίσας FairLife L.C.C.» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος με τίτλο «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα». Οι μαθητές συμμετέχοντας στο διαγωνισμό και προβάλλοντας τις πρωτότυπες ιδέες τους γίνονται ενεργοί πολίτες και πλαισιώνουν δυναμικά τη μικρή ομάδα εφήβων-πρεσβευτών, που υλοποίησαν τις παραπάνω εκστρατείες. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μια τεράστια δύναμη που δεν θα παραπλανηθεί από τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν θα παγιδευτεί στον εθισμό. Ο διαγωνισμός είναι ένα κάλεσμα να γίνει η πρώτη γενιά που θα εξαφανίσει το κάπνισμα, η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς προϊόντα καπνού, χωρίς τσιγάρο, χωρίς ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Oι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας https://fairlifelcc.com/ για να βρουν ενημερωτικό υλικό αλλά και τις προαναφερθείσες νεανικές εκστρατείες, για να εμπνευστούν για τα έργα τους.  Ο μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife L.C.C.-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» στη μνήμη του Simon Bell  στον μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του έχει αναλάβει δράσεις για την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του τσιγάρου» στις 31.05.2021, υλοποίησε την πρώτη νεανική αντικαπνιστική εκστρατεία με τίτλο «14 λεπτά ζωής». Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους νέους εθελοντές μας για ένα ανοικτό κάλεσμα να μιλήσουν οι νέοι ανοικτά για το κάπνισμα και το άτμισμα.

Με εκκίνηση το μήνυμα της FairLife L.C.C. “H ζωή να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα» και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή» αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας του Πνεύμονα -25.09.2021, παρουσιάστηκε στην Πάτρα η δεύτερη καμπάνια των νέων εθελοντών και φίλων μας με τίτλο «Μέσα από τα μάτια των παιδιών – Για έναν κόσμο χωρίς καπνό, χωρίς τσιγάρο». Στόχος να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους για τις συνέπειες του τσιγάρου στο περιβάλλον, τον κοινό μας πνεύμονα, αλλά και στο αναπνευστικό μας σύστημα και την υγεία μας.

«Η παιδική ζωγραφική με την απλότητα και τη σαφήνειά της αναδεικνύει τη «μυστική συνάντηση» του παιδιού με την πραγματικότητα αλλά και τη φαντασία του, και μας καλεί να δούμε τη ζωή και το μέλλον μας με άλλα μάτια», σημειώνει η πρόεδρος της FairLife L.C.C. κα. Κορίνα Πατέλη Bell.  «Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον νεότερο Brand Ambassador Oρέστη Φώτη Μικελάκη, είναι η αφετηρία για μια σειρά από δράσεις και συνεργασίες με σχολεία στη βάση των θεματικών αξόνων – μηνυμάτων που προωθούμε».

Στο πλαίσιο αυτό η FairLife L.C.C. διοργανώνει τον πρώτο μαθητικό πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα». Σημειώνεται ότι δεν θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον από τα υποβληθέντα έργα των μαθητών/τριών ή μόνο τα διακριθέντα. Η προκήρυξη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της FairLife L.C.C και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας στην επικράτεια.

 

Save the day

Διάρκεια διεξαγωγής διαγωνισμού από 10.10 .2021 – 10.02.2022

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 25.05.2022.

Παρουσίαση έργων στο κοινό στις 31.05.2022 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

 

ΕΞΕ – 147005 – 2021 – Έγκριση Μαθητικού και Νεανικού Διαγωνισμού Γραφής και Αφίσας FairLife L.C.C.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΑΘΗΝΑ, 6/12/2021

 

Φόβοι για παγκόσμια έξαρση της ιλαράς

Εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εξάρσεις της νόσου σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) του CDC στις ΗΠΑ. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημεία της έκθεσης αυτής.

Πριν από την πανδημία COVID-19, οι παγκόσμιες ιατρικές προσπάθειες κατά της ιλαράς παρουσίασαν σημαντική πρόοδο με την εκτιμώμενη κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς να αυξάνεται από 72% σε 84% κατά τη δεκαετία 2000 ως 2010 και να κορυφώνεται το 2019 στο 86%. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από την ιλαρά μειώθηκε από περίπου 1.000.000 το 2000 σε λιγότερους από 61.000 το 2020.

Συνολικά, περισσότεροι από 30.000.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν με τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κάλυψη με πρώτη δόση μειώθηκε στο 84% το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μόλις το 70% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση. Συνολικά 62 χώρες είχαν τουλάχιστον 90% κάλυψη με την πρώτη δόση το 2019, που μειώθηκε σε 39 χώρες το 2020. Διαπιστώθηκε συνολικά ότι περισσότερα από 22.000.000 βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου το 2020, δηλ. 3.000.000 περισσότερα από το 2019.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 2020 ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς μειώθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2019, συγκεκριμένα από 873.022 κρούσματα το 2019 σε 1497.96 το 2020. Όμως, το CDC και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι ο χαμηλότερος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων είναι τελείως παραπλανητικός. Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ανοσία από τα προηγούμενα έτη, στη χρήση μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19, όπως μάσκα, αποστάσεις ή και τα δύο.

Επίσης, τα κρούσματα μπορεί απλώς να έχουν υπο-αναφερθεί λόγω μειωμένης αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης από τους ασθενείς ή μειωμένης διαθεσιμότητας υγειονομικών υπηρεσιών. Συμπερασματικά, η πρόσφατη αύξηση στους χαμένους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 2 δεκαετιών, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση εστιών. Χρειάζεται άμεση δράση για να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης των λοιπών λοιμωδών ασθενειών και να καλυφθούν τα πιθανά κενά ανοσίας, προτού επιστρέψει η παγκόσμια κοινότητα σε προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά τα ταξίδια και το εμπόριο.

 

Ανησυχητική η κατάσταση με τις ανεμβολίαστες εγκυμονούσες

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ανεμβολίαστες εγκυμονούσες γυναίκες νοσούν σοβαρά από COVID-19. Πρόσφατη μελέτη σε εγκυμονούσες με COVID από 499 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, απέδειξε πως κινδυνεύουν πολλαπλάσια να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν σε θάνατο ενδονοσοκομειακά έναντι των εγκύων που δεν πάσχουν από κορονοϊό. Στη χώρα μας, οι ειδικοί διαπιστώνουν έλλειμμα πληροφόρησης των εγκύων τόσο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την λοίμωξη Covid, όσο και για την προστασία που τους προσφέρουν τα εμβόλια.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ αποφάσισαν να δώσουν ελπίδα και ενημέρωση στις μέλλουσες μητέρες έγκυρα και υπεύθυνα. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΠΙΣ, Επ. Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Π. Χαλβατσιώτης δημιούργησε συμβουλευτική γραμμή «ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» στο τηλέφωνο 2132039142, ώρες 10.00-18.00.

Ελλάδα: Στα μέσα του μήνα η κορύφωση στον αριθμό των θανάτων λόγω covid

Τις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανέλυσε μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων πανελλαδικά είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αυτό θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο και με τον αριθμό των θανάτων από COVID, που θα κορυφωθεί στα μέσα του μήνα. Όπως εξήγησε «η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση.

Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη», είπε. Αναφορικά με το επίκαιρο θέμα των ημερών την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε, ότι «το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά». Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην τηλεόραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά».

Σχετικά με την επικινδυνότητα της Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε ότι σύμφωνα με τη βιολογία, οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές και λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ισχύει και με την Όμικρον και «για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα». Πέρα από την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε επίσης τη σημασία της τήρησης των μέρων πρόληψης, δηλαδή της χρήσης της μάσκας και των συχνών rapid tests.

 

Προϋπολογισμός 2022 για την Υγεία

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτήν οι δαπάνες για την Υγεία (Νοσοκομεία-ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ) προβλέπονται αυξημένες κατά 196 εκ. €.

 

Ανάλυση του Προϋπολογισμού για την Υγεία

Ο Προϋπολογισμός στους δύο υποτομείς του Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομεία-ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να είναι αυξημένος, τόσο συγκριτικά με τον Προϋπολογισμό του 2021, όσο και με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 (Ιούλιος 2021). Πιο συγκεκριμένα:

  • Νοσοκομεία και ΠΦΥ: Οι δαπάνες για Νοσοκομεία-ΠΦΥ θα αυξηθούν, σε δεδουλευμένη βάση, κατά 205 εκ. €, όπως αποτυπώνεται και στο παραπάνω διάγραμμα, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου (Ιούλιος 2021) για αύξηση 50 εκ. €. Παρά τη συνολική αύξηση, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή (528 εκ. €), καθώς από εκεί και πάνω ενεργοποιείται ο μηχανισμός του Clawback, ενώ η δαπάνη των λοιπών κατηγοριών λαμβάνει όλο το ποσό της ετήσιας αύξησης.
  • ΕΟΠΥΥ: Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να παραμείνει στα επίπεδα του Προϋπολογισμού του 2021 και της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Οι διαφορές στον Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ οφείλονται σε οριακές μεταβολές των λοιπών δαπανών του φορέα και δεν αφορούν στους κλειστούς προϋπολογισμούς της φαρμακευτικής δαπάνης και των λοιπών παρόχων, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες στα περσινά επίπεδα (2021).

Ληξιπρόθεσμα χρέη Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων, όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, παρουσιάζουν αύξηση 100% σε σχέση με το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους (1.006 εκ. € έναντι 502 εκ. €), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (180 εκ. €  έναντι 182 εκ. €), όπως αποτυπώνονται και στο παρακάτω διάγραμμα.

 

Σημ: Τα ποσά εμφανίζονται σωρευτικά

Δράσεις προγραμματισμένες και Δράσεις σε εξέλιξη

Στις τομεακές δράσεις των Υπουργείων, αναφορικά με την επισκόπηση των δαπανών και των εσόδων (Spending Review), το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει «…τη θωράκιση του συστήματος προνοιακών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης έναντι καταχρηστικής πρόσβασης σε αυτό και τον εξορθολογισμό του πλαισίου προμηθειών και της παρακολούθησης των αναλώσεων στον τομέα της Υγείας…». Σε εκκρεμότητα παραμένει η ενημέρωση της εξέλιξης δράσεων που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο προϋπολογισμό, και η αναφορά της σχετικής τους προόδου. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν «…στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, στη βελτίωση των συνθηκών της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της Ανάπτυξης Κυρίων Δεικτών Επίδοσης (KPIs) και στην πιλοτική επισκόπηση δαπανών που θα εστίαζε στους τομείς της διαχείρισης (παρακολούθηση αποθηκών), παρακαταθηκών (αναλώσεων) και στη βέλτιστη χρήση (εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων)…».