Αυστρία: Yποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους

Σύμφωνα την αυστριακή δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των πολιτών ηλικίας 14 ετών και πάνω. Ο νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και θα επιβάλλει επίσης πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες σε όσους δεν εμβολιάζονται. Από τον εν λόγω κανόνα θα εξαιρούνται οι κάτω των 14 ετών, οι έγκυες, οι αναρρώσαντες από την Covid-19 έως και έξι μήνες μετά το θετικό τεστ και για όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται. Από την 15η Φεβρουαρίου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών, ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η.

Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στις 270. Η Αυστρία βρίσκεται από τα μέσα Νοεμβρίου σε καθολικό lockdown, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως την Κυριακή 12η Δεκεμβρίου. Στο τέλος της εβδομάδας, ομοσπονδία και κρατίδια θα πρέπει να συμφωνήσουν για την άρση των περιορισμών και τα μέτρα που θα τους ακολουθήσουν· σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, δεν αναμένεται να λειτουργήσουν εξίσου όλοι οι τομείς της δημόσιας ζωής.

Οξφόρδη: Ο επόμενος πανδημικός ιός μπορεί να είναι χειρότερος

Σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα Quardian η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, δημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca, προειδοποιεί ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει αλλά και ότι ένας επόμενος πανδημικός ιός μπορεί να είναι χειρότερος από τον SARS-CoV-2. «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», είπε. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν, γι’ αυτό, χρειάζεται επαρκής «χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία». Ανέφερε ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».

Σχετικά με την Όμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.
Ωστόσο, σημείωσε πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εωσότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής».

Αφρική: Μόνο αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της θα ξεπεράσει την πανδημία

Έκθεση του Ιδρύματος Mo Ibrahim που δημοσιεύτηκε χθες, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα του ανεμβολίαστου πληθυσμού στην Αφρική σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται σε «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις». Όπως αναφέρεται, η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία covid-19, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος του 2022 και ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη ήπειρο, συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε χώρες όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021. Μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι σχεδόν του 70% των κατοίκων των χωρών της G7, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος.

«Από την αρχή της κρίσης το Ίδρυμά μας και άλλες αφρικανικές φωνές προειδοποιούν ότι μια μη εμβολιασμένη Αφρική μπορεί να γίνει το τέλειο εκκολαπτήριο παραλλαγμένων στελεχών», σημειώνεται στην έκθεση.

Η παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Αφρική έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, όμως αυτά χορηγούνται με δυσκολία λόγω των περιορισμένων υποδομών των περισσότερων χωρών της ηπείρου και των ασθενών υγειονομικών συστημάτων.
Επίσης υπάρχει σύγχυση λόγω της σύντομης ημερομηνίας λήξης των εμβολίων που δωρίζουν άλλες χώρες στην Αφρική, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να καταστραφούν πολλά από αυτά.

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα πρέπει να επεκταθεί και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, από τις 27 Δεκεμβρίου. «Η Νέα Υόρκη είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την ανάκαμψη από τον COVID-19.

Έχουμε αποδείξει ότι με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κίνητρα, μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό. Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον – μια εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές και να προχωρήσουμε» έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος της Νέας Υόρκης έχει καταστήσει ήδη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων το 94% είναι εμβολιασμένοι.

ΕΟΠΕ: Παρουσίαση του λευκώματος «Άνθρωποι χωρίς όνομα»

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα ΈρΜα, πραγματοποιούν την Πέμπτη 9/12/2021 στις 19:30 μμ (ώρα προσέλευσης 18:45μμ) παρουσίαση του Λευκώματος «Άνθρωποι Χωρίς Όνομα» από τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, που δημιουργήθηκε με αφορμή την ομώνυμη θεατρική παράσταση και έχει ως σκοπό να θίξει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας.

Στο Λεύκωμα, με τη στήριξη καταρτισμένων και επιφανών επιστημόνων και λογοτεχνών, παρατίθενται με διεισδυτική ματιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές ασθενών με χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα. Την επιστημονική έρευνα συμπληρώνουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, τις οποίες συνέλεξε η θεατρική ομάδα ΕρΜα. Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η AstraZeneca φωταγωγεί 4 αστικά πάρκα

Η AstraZeneca ανανέωσε και φέτος τη δέσμευσή της να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος για τον πλανήτη και τον άνθρωπο, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την τρίτη φάση του εταιρικού προγράμματος «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις». Με κεντρικό μήνυμα «Πολλαπλασιάζουμε την ενέργεια!» η εταιρεία υποστήριξε δράση ενίσχυσης του φωτισμού με ηλιακή ενέργεια τριών πάρκων στην Αθήνα και ενός πάρκου στη Θεσσαλονίκη.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και περιελάμβανε την ταυτόχρονη τοποθέτηση συνολικά 20 ηλιακών κολώνων νέας τεχνολογίας LED. Στην Αθήνα τοποθετήθηκαν 7 ηλιακές κολώνες στο πάρκο επί της συμβολής των οδών Αγίου Αντωνίου και Λεωφόρου Ηρακλείου και από 4 ηλιακές κολώνες στην Πλατεία Δημητρίου Πικιώνη (Σάουμπερτ) και στο πάρκο επί της συμβολής των οδών Αγίας Λαύρας, Ροστάν και Νικολοπούλου.

«H Αθήνα ήδη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα για ένα βιώσιμο μέλλον. Με τη δωρεά ηλιακών φωτιστικών εκ μέρους της AstraZeneca, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουμε την καθημερινότητα στις συγκεκριμένες γειτονιές, ενισχύοντας τον φωτισμό για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αθηναίων κ. Σάκης Κολλάτος.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η AstraZeneca υποστήριξε τη φωταγώγηση με ηλιακή ενέργεια στο «πάρκο τσέπης» επί των οδών Αλκμήνης & Αντωνίου Δανιόλου όπου τοποθετήθηκαν 5 ηλιακές κολώνες. «H προσπάθεια να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον είναι σημαντική και μας αφορά όλους. Είναι προσπάθεια συλλογική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, Δήμος και AstraZeneca, για να αναβαθμίσουμε ένα πάρκο στη Θεσσαλονίκη και να το παραδώσουμε στη γειτονιά με νέο εξοπλισμό που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Με τη δράση «Προστατεύουμε το περιβάλλον με πράξεις – Πολλαπλασιάζουμε την ενέργεια» δείχνουμε ότι υπάρχει τρόπος. Ευχαριστώ την AstraZeneca για αυτήν της την προσφορά. Μαζί μπορούμε περισσότερα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της η κα. Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca Ελλάδας, επεσήμανε: «Σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, η AstraZeneca αναλαμβάνει δράση για να αναδείξει την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την τρίτη φάση του προγράμματος «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις!» επιχειρούμε να προβάλλουμε τα οφέλη που απορρέουν από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, προσφέροντας ταυτόχρονα μια υπηρεσία στις τοπικές κοινότητες».

Θεμελιωμένο στις αρχές της βιωσιμότητας και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις!», συνδέει νοηματικά τις 4 μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) με 4 ετήσιες δράσεις («πράξεις») περιβαλλοντικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το 2019 η εταιρεία προχώρησε στην «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας, ενώ το 2020, «πρόσθεσε» οξυγόνο υποστηρίζοντας δράση αναδάσωσης στον Νέο Βουτζά Αττικής.

ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και πλήθος συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ με τίτλο: «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας», η οποία διεξήχθη διαδικτυακά την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 16:00-19:00.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΛΟΚ και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) από τους εκπροσώπους, της ΕΛΛΟΚ, την Πρόεδρο κα Καίτη Αποστολίδου και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΕ, Ελευθέριο Ζέρβα.

Η υπογραφή του Συμφώνου – Συνεργασίας, όπως σημείωσε η κα Αποστολίδου, συμπλέει απόλυτα με την πάγια και σταθερή επιδίωξη της ΕΛΛΟΚ για στενότερη συνεργασία και διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην χώρα, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Από την πλευρά της ΕΠΕ, ο κος Ελευθέριος Ζέρβας επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία θεσμικής υπευθυνότητας, η οποία φέρνει σε επαφή και συνεργασία ασθενείς και επιστήμονες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος έχει πλέον λάβει διαστάσεις «σύγχρονης επιδημίας».

Tην 1η Ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας» την οποία συντόνισαν ο Αναπ. Καθ. κος Ιωάννης Δημολιάτης και ο Ογκολόγος κος Νίκος Μητσιμπόνας, άνοιξε με την εισήγηση του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κος Νικόλαος Τζανάκης, μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα. Ο κος Τζανάκης παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, τη συχνότητα και το φορτίο της νόσου την οποία χαρακτηρίζει υψηλή θνητότητα, τις αιτίες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ αναφέρθηκε στους τρόπους πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο κόστος του καρκίνου του πνεύμονα για την Ελλάδα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικονομολόγος Υγείας κος Κώστας Αθανασάκης, ο οποίος τόνισε το μεγάλο φορτίο του καρκίνου εν μέσω μίας παρατεταμένης οικονομικής στενότητας, φορτίο το οποίο, πέραν του άμεσου οικονομικού κόστους για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, επιφέρει και συνολική απώλεια ευημερίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο κος Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των νεοπλασιών, προεξάρχοντος του καρκίνου του πνεύμονα, θα πρέπει να αποτελέσουν εθνική προτεραιότητα των κρατικών επενδύσεων στην υγεία. Όπως όλες οι εκδηλώσεις της ΕΛΛΟΚ η Ημερίδα ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα και το facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ενώ στο τέλος των εισηγήσεων απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές.

Η Αντιμικροβιακή Αντοχή μας αφορά όλους

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Αντιμικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, με την συνεργασία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με θέμα «Γιατί η Αντιμικροβιακή Αντοχή μας αφορά όλους».
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν τη δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θανάτου στα παιδιά που νοσούν με καρκίνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρείται πρόβλημα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων με αντιβιοτικά στην διάρκεια της θεραπείας αυτών των παιδιών εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης τους. Ο κ. Ζαούτης χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» για αυτόν τον ειδικό πληθυσμό ασθενών τον έλεγχο της χρήσης αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη μείωση των λοιμώξεων, ώστε να συνεχίζουν τη θεραπεία τους χωρίς καθυστερήσεις. Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα του ΕΟΔΥ είναι η πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Μένια Κουκουγιάννη, η οποία ανακοίνωσε πρωτοβουλία του Οργανισμού για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Ασθενών για την Αντιμικροβιακή Αντοχή, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εκπροσώπων ασθενών και φροντιστών και με στόχο να κατατεθούν στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας και θεραπείας όλων των ασθενών στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Bayer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

O πρώτος Αξονικός Τομογράφος στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων

Η Siemens Healthineers παρουσίασε το Naeotom Alpha, τον πρώτο Αξονικό Τομογράφο στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων εγκεκριμένο για κλινική χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη2. Η συμβατική αξονική τομογραφία έχει πλησιάσει τα τεχνικά όριά της: η ανάλυση έχει μικρά περιθώρια βελτίωσης και η δόση δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων όμως επιτρέπει δραστικές βελτιώσεις. Αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν αφενός την αύξηση της ανάλυσης και αφετέρου την μείωση της δόσης ακτινοβολίας έως και 45% για σαρώσεις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης (Ultra High Resolution, UHR) συγκριτικά με τους συμβατικούς UHR αξονικούς τομογράφους. Αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με την συμβατική τεχνολογία ανιχνευτών. Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων παρέχει μεγαλύτερο όγκο διαγνωστικής πληροφορίας, δεδομένου ότι ανιχνεύει άμεσα κάθε φωτόνιο ακτίνας Χ και το επίπεδο ενέργειάς του αντί να το μετατρέπει πρώτα σε ορατό φως, όπως συμβαίνει με τη συμβατική απεικόνιση Αξονικής Τομογραφίας.

Συνδυαστικά, αυτές οι δυνατότητες ανοίγουν νέους διαγνωστικούς ορίζοντες, όπως η υψηλής ταχύτητας και ποιότητας απεικόνιση του πνεύμονα ή η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης με εγγενείς φασματικές πληροφορίες – χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κρατά την αναπνοή του. Αυτές οι φασματικές πληροφορίες βοηθούν επίσης στον εντοπισμό στοιχείων εντός του ασθενή που μπορούν ακόμη και να αφαιρεθούν από την εικόνα εάν εμποδίζουν μια περιοχή διαγνωστικού ενδιαφέροντος. Αυτό βοηθά τους γιατρούς στην ταχεία αξιολόγηση και προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης έναρξης της θεραπείας. Μέσω της μείωσης της δόσης ακτινοβολίας, οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα με χρήση Αξονικής Τομογραφίας, μπορούν να γίνουν διαθέσιμες για περισσότερους ασθενείς. Η υψηλή ανάλυση αναδεικνύει ακόμη και μικρές ανατομικές δομές, δίνοντας την δυνατότητα λήψης κλινικών αποφάσεων σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης. Η τεχνική πολυπλοκότητα της απεικόνισης Αξονικής Τομογραφίας με μέτρηση φωτονίων δεν σημαίνει αυξημένη πολυπλοκότητα για τον χρήστη, χάρη στο myExam Companion της Siemens Healthineers.

«Με περισσότερα από 15 χρόνια εργασίας και μελετών πάνω στη μέτρηση φωτονίων CT και με αυτό το κλινικό όραμα ξεκινήσαμε στη Siemens Healthineers. Πάντα πιστεύαμε στην τεράστια κλινική αξία και εργαζόμασταν αδιάκοπα πάνω σε αυτήν μαζί με τους συνεργάτες μας», λέει ο Philipp Fischer, Επικεφαλής Αξονικής Τομογραφίας στη Siemens Healthineers. «Σήμερα, με την παρουσίαση του Naeotom Alpha, κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω φροντίδα των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών, δείχνοντας αποτελεσματικά, πράγματα που ήταν αδύνατο να δει κανείς με την συμβατική τεχνολογία Αξονικής Τομογραφίας. Αυτό απαιτούσε μια ριζική επανεξέταση σχεδόν κάθε τεχνολογικής πτυχής της αξονικής τομογραφίας»,

συνεχίζει ο Fischer.
Τα οφέλη αυτής της καινοτομίας από τη Siemens Healthineers αγγίζουν ασθενείς και γιατρούς και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η Αξονική Τομογραφία: Προσθέτει κλινική αξία για γρήγορες και αξιόπιστες διαγνώσεις από τον ιατρό βελτιώνοντας την ποιότητα της εικόνας. Κατά συνέπεια, προσφέρεται δυνητικά λιγότερη αβεβαιότητα για γιατρούς και ασθενείς. Η νέα αυτή τεχνολογία βοηθά σχεδόν σε κάθε κλινικό τομέα, αλλά κυρίως όταν πρέπει να αξιολογηθούν οι μικρές ανατομικές δομές. Τα σχόλια των πελατών μας από τις δοκιμές με πραγματικά συστήματα επιβεβαιώνουν αυτή την πραγματικότητα: «Δουλεύουμε με το δικό μας Naeotom Alpha CT από τον Απρίλιο του 2021 και είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα αρχικά αποτελέσματα. Στην ογκολογία, μπορούμε να αναλύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια με τι τύπους όγκων έχουμε να κάνουμε και έτσι να τους αντιμετωπίζουμε με πιο στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι σαν να υπήρχε ένα πέπλο που τώρα αφαιρείται. Η νέα τεχνολογία αποτελεί ριζική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη απεικόνιση. Αυτό θα επαναπροσδιορίσει τη λήψη κλινικών μας αποφάσεων από την πρώτη σάρωση», λέει ο καθηγητής Thomas Kröncke, MD, Επικεφαλής του Τμήματος Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Augsburg1.

Σε περισσότερα από 15 χρόνια έρευνας στην Αξονική Τομογραφία με καταμέτρηση φωτονίων, η Siemens Healthineers έχει καταθέσει πάνω από 500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτήν την τεχνολογία και συνεργάστηκε στενά με κλινικούς εταίρους για να δοκιμάσει και να επικυρώσει τις κλινικές δυνατότητες και περιπτώσεις χρήσης. Έξι πρωτότυπα έχουν αξιολογηθεί και βελτιωθεί με τα χρόνια. Το 2021, η εταιρεία παρουσιάζει τον πρώτο Αξονικό Τομογράφο στον κόσμο με τη νέα τεχνολογία, που κυκλοφόρησε για κλινική χρήση. Περισσότερα από 20 συστήματα έχουν ήδη εγκατασταθεί και χρησιμοποιούνται στην κλινική ρουτίνα. Μέχρι στιγμής, πάνω από 8000 ασθενείς έχουν σαρωθεί.

Με ταχύτητα περιστροφής 0,25 του δευτερολέπτου και τεχνολογία διπλής λυχνίας/ανιχνευτή (Dual Source) το Naeotom Alpha δεν είναι μόνο το πρώτο σύστημα με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων (Photon Counting CT) στην αγορά, αλλά είναι και ένας πανίσχυρος, γρήγορος και υψηλών διαγνωστικών δυνατοτήτων Αξονικός Τομογράφος.

Τέταρτη δόση στους ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Στο 70% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τρεις δόσεις, και για το λόγο αυτό στη Γαλλία διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη με τέταρτη δόση του εμβολίου στον ευαίσθητο αυτό πληθυσμό.  Μελετήθηκαν 37 ασθενείς από την 1η Ιουλίου 2021 έως και τις 5 Αυγούστου 2021, από τους οποίους οι 5 είχαν μικρή αντισωματική απάντηση με τις προηγούμενες 3 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer και οι υπόλοιποι δεν είχαν καθόλου αντισώματα παρά τις τρείς δόσεις.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν το σχετικό άρθρο στο περιοδικό JAMA. Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν ένα μήνα διαφορά, η τρίτη δόση χορηγήθηκε 2 μήνες μετά τη δεύτερη και η τελευταία δόθηκε 65 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την τρίτη.  Οι ασθενείς ήταν κατά 54% άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 έτη. Εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν σε 5 άτομα πριν την τέταρτη δόση (13,5%) και σε 18 (48,6%) 1 μήνα μετά την τέταρτη δόση.  Για τους 5 ασθενείς που είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τέταρτη δόση, ο τίτλος αυτός πολλαπλασιάστηκε έως και 10 φορές μετά την τελευταία δόση του εμβολίου.

Ανάμεσα στους 31 ασθενείς που δεν είχαν αντισώματα πριν την τέταρτη δόση, οι 13 (41,9%) απέκτησαν θετικό τίτλο αντισωμάτων 4 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση. Συνολικά 4 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση το 86,5% των ασθενών είχαν τίτλο αντισωμάτων κάτω από 140 BAU/ml, τίτλο που αντιστοιχεί σε προστασία μόλις 12,4% σε ομάδα υγιών επαγγελματιών υγείας. Δεν περιγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, πέρα από κόπωση και μυαλγίες σε 4 ασθενείς, σε ένα ασθενή γαστρεντερικές διαταραχές και σε ένα μεταμοσχευμένο νεφρού ασθενή επανεμφανίστηκε IgA νεφροπάθεια.