Στους 3 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από covid-19

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για  μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

ΕΜΑ: Σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ΕΜΑ μπορεί σύντομα να εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Cοvid-19 που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Novavax. «Το εμβόλιο από τη Novavax θα μπορούσε να εγκριθεί στο πολύ προσεχές», δήλωσε η ‘Εμερ Κουκ απευθυνόμενη στους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

 

Βρετανία: Κατά 18,6% περισσότεροι θάνατοι από αλκοόλ το 2020 σε σχέση με το 2019

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πέρυσι αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την κατάχρηση αλκοόλ, το οποίο σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους συνδέεται Το 2020 στη Βρετανία, έχασαν τη ζωή τους από κατάχρηση αλκοόλ, 8.974 άνθρωποι, αριθμός κατά 18,6% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2019, γεγονός το οποίο οι ειδικοί συνδέουν με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19. σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), η αύξηση στο ποσοστό των θανάτων από αλκοόλ που καταγράφηκε το 2020, αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία το 2001.

Τα προηγούμενα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές στην Αγγλία είχαν δείξει αύξηση κατά 21% στους θανάτους από αλκοολική ηπατική νόσο πέρυσι, όταν τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19 έκλεισαν τις παμπ αλλά οδήγησαν πολλούς πότες να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ στο σπίτι. Μεταξύ του 2012 και του 2019, τα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σταθερά, σύμφωνα με την ONS.

«Το γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από βασικές αιτίες θανάτου που συνδέονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν το 2020 υποδηλώνει ότι η αύξηση της βλάβης από το αλκοόλ ήταν ευρύτερη συνέπεια της πανδημίας», ανέφερε η υπηρεσία για τη Βελτίωση και τις Διαφορές στην Υγεία. Ο συνολικός όγκος αλκοόλ που πουλήθηκε στη Βρετανία το 2020 μειώθηκε οριακά. Ωστόσο έρευνα τον Μάρτιο του 2021 έδειξε αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που παραδέχονται ότι καταναλώνουν αυτό που υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν επικίνδυνη ποσότητα –αντίστοιχης με πέντε φιάλες κρασιού την εβδομάδα για τους άνδρες, ή τρεισήμισι φιάλες για τις γυναίκες. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι άνδρες ήταν δύο φορές πιο πιθανόν από τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους λόγω αιτιών που συνδέονται με το αλκοόλ.

 

Σύσταση ΠΟΥ για τη μη χρήση πλάσματος από αναρρώσαντες

Σε σύσταση για μη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα η εν λόγω πρακτική ούτε αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, ούτε μειώνει την ανάγκη για διασωληνώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και στη Ελλάδα, έτρεξαν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς από τη νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες από την ίδια νόσο. Ωστόσο, αρκετές από αυτές δεν έδειξαν κανένα ουσιαστικό όφελος στη θεραπεία ανθρώπων με βαριά μορφή της COVID-19. Κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ ανεστάλη τον Μάρτιο, αφού διαπιστώθηκε ότι το πλάσμα δεν βοηθούσε καν στη θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου. Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, πρόσθεσε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές.

Διεθνής επιτροπή ειδικών κατέληξε σε σθεναρή σύσταση εναντίον της χρήσης πλάσματος αίματος από ιαθέντες, εξήγησε ο Οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Η σύσταση αφορά όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών. Η σύσταση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), βασίζεται σε δεδομένα από 16 δοκιμές σε 16.236 ασθενείς με ήπια, σοβαρή και πολύ σοβαρή μορφή της COVID-19.

Σημειώνεται ότι έξη ελληνικά νοσοκομεία συμμετείχαν σε μελέτη συλλογής πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς και τη χορήγηση του σε νοσούντες. Η μελέτη έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και από τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων που μετέχουν στη μελέτη.

 

Εργαστηριακοί Γιατροί: Άμεση κατάργηση του clawback

Ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών Μedisyn, πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να εκτεθούν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί ιατροί βιοπαθολόγοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η agenda της συνάντησης ξεκίνησε με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα του κλάδου και αυτό είναι η μακρόχρονη εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου clawback, το οποίο έχει πλέον ανέβει σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσιμα επίπεδα για όλα τα ιατρεία.
Υπολογίζεται ότι rebate και clawback μειώνουν τις αποζημιώσεις των ιατρείων κατά 50-70% βάζοντας σε κίνδυνο τη διασφάλιση της ποιότητας των εργαστηριακών πράξεων με αρνητικό αποτέλεσμα για την κλινική διάγνωση.

Τονίστηκε ότι ο εργαστηριακός κλάδος ζητά την άμεση κατάργηση του clawback και να παρθούν μέτρα από την πολιτεία όπως να τεθούν όρια στη συνταγογράφηση, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που δεν εφαρμόζονται, ώστε να μην γίνεται αυτή η υπέρβαση και να αποζημιώνονται στο ακέραιο όλες οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται. Ειδική αναφορά έγινε και στην διενέργεια των rapid test από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με δυσμενείς συνέπειες για την αξιοπιστία και τoν έλεγχο της διασποράς της νόσου, εγείροντας σοβαρά θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι όλες αυτές οι προαναφερόμενες ενέργειες οδηγούν στην απαξίωση του ρόλου του ιατρού βιοπαθόλογου και στον κίνδυνο εξάλειψης της ειδικότητας, καθότι δεν θα υπάρχει κίνητρο για κανέναν νέο, υπό αυτές τις συνθήκες, να επιλέξει αυτήν την πολύπαθη ειδικότητα.

Τέλος, ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να συμμετέχουν και οι Εργαστηριακοί Ιατροί σε διάλογο πριν τον σχεδιασμό μεταρρυθμιστικών προτάσεων (βλ. Επιτροπή αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν επηρεάζουν τη λειτουργία των ιατρείων και να μην λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς και την παράθεση των δικών μας δεδομένων που βασίζονται στην κύρια απασχόληση μας στον τομέα της ιατρικής βιοπαθολογίας. Ο Υπουργός Υγείας άκουσε τους εκπροσώπους της Διοίκησης του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών με ιδιαίτερη προσοχή και συμφώνησε ότι ο στόχος της προστασίας της αξίας της ιατρικής διάγνωσης με ενεργά ιατρεία προς όφελος των πολιτών είναι κοινός και προτίθεται να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, αναφέρει πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα αστικά λύματα, την εβδομάδα από 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα, στην εν λόγω έκθεση αναφέρονται τα εξής:
Παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 5 από τις 13 περιοχές. Καθαρή μείωση του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (-42%), στη Λάρισα (-44%), στα Ιωάννινα (-68%), στην Πάτρα (-69%) και στον Άγιο Νικόλαο (-73%). Οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-19%), στην Ξάνθη (-27%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%). Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα (+9%), στο Ηράκλειο (-4%), στον Βόλο (-7%), στα Χανιά (-8%) και στην Αττική (-10%).

Ζωή Ράπτη: Επίσκεψη στα γραφεία του Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η Υφυπουργός Υγείας για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη με στόχο να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις καλές πρακτικές και τις καινοτομίες, όσον αφορά τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας Ν. Υόρκης». Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε και τα γραφεία του Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη – ένα διεθνούς εμβελείας ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία των Παιδιών.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξή της το Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το Child Mind Institute για να αξιοποιήσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποδέχτηκε το ελληνικό κράτος και τα οποία θα διατεθούν για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας, με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Κέντρων Αναφοράς για την Παιδική Ψυχική Υγεία, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και με την ανάπτυξη κλινικής τεχνολογίας αιχμής.

Η κ. Ράπτη συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής επιστήμονα της Regeneron Pharmaceuticals , Τζορτζ Γιανκόπουλο και τον αντιπρόεδρο Έρευνας της Regeneron Pharmaceuticals Χρήστο Κυρατσού καθώς και με τον Έλληνα CEO της PFIZER Αλβέρτο Μπουρλά. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της, επιστήμονες τέτοιας δυναμικότητας και πολλοί άλλοι που συνεισφέρουν στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της βοήθειας στον συνάνθρωπό μας ως κλινικοί ιατροί, μπορούν, δημιουργώντας ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους και με το ελληνικό κράτος να μας βοηθήσουν πολύ να υιοθετήσουμε άμεσα καλές πρακτικές και καινοτομίες στον τομέα της υγείας και να παρέχουν επιστημονική αρωγή στην πατρίδα μας.

Φάουτσι: «Σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από τη δέλτα

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε χθες το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι. Πρόσθεσε όμως ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε, σε αυτήν την τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, κατέληξε ο Φάουτσι.

 

Αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της GSK

Η GlaxoSmithKline ενημερώνει ότι η θεραπεία αντισωμάτων της κατά της COVID-19, είναι αποτελεσματική σε όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένης και της παραλλαγής Όμικρον. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δοκιμές που έγιναν έναντι ενός ψευδοϊού που αναδημιουργεί μια συνθετική εκδοχή της Ομικρον έδειξαν ότι το sotrovimab, η θεραπεία με αντισώματα της Glaxo, αντέχει σε όλες τις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής Ομικρον και όχι μόνο στις βασικές μεταλλάξεις, όπως δήλωσε η φαρμακευτική εταιρεία την Τρίτη. Οι δοκιμές περιελάμβαναν και τις 37 μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα. Το sotrovimab μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε άτομα με ήπια έως μέτρια Covid κατά 79% στις δοκιμές. Το φάρμακο πήρε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό τον μήνα.

Covid-19: Καλύτερη ανοσία όταν η δεύτερη δόση του εμβολιασμού γίνεται με το σκεύασμα της Moderna

Νέα βρετανική μελέτη, κατέδειξε ότι δημιουργείται καλύτερη ανοσιακή απόκριση όταν οι εμβολιασμένοι μετά την πρώτη δόση εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech, έκαναν μετά από εννέα εβδομάδες τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,    οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Σνέιπ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»,  ανέλυσαν στοιχεία για 1.070 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, μια δεύτερη δόση Moderna μετά από πρώτη δόση Pfizer δημιουργεί περισσότερα αντισώματα και μεγαλύτερη απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων από ό,τι δύο δόσεις Pfizer. Μια δόση Novavax μετά από Pfizer γεννά περισσότερα αντισώματα από όσα δύο δόσεις AstraZeneca, αλλά λιγότερα αντισώματα και μικρότερη κυτταρική ανοσιακή απόκριση σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer. Η μελέτη βρήκε γενικότερα ότι ο συνδυασμος πρώτης δόσης με AstraZeneca και δεύτερης με άλλο εμβόλιο γεννά ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση από ό,τι δύο δόσεις AstraZeneca.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήσαν 17 φορές περισσότερα σε όσους έκαναν Moderna μετά από AstraZeneca και τέσσερις φορές περισσότερα σε όσους έκαναν Novavax μετά από AstraZeneca. Όσοι ξεκίνησαν με Pfizer και μετά έκαναν Moderna, είχαν 1,3 φορές περισσότερα αντισώματα έναντι όσων έκαναν ξανά Pfizer, ενώ όσοι έκαναν Novavax μετά από Pfizer, είχαν 20% λιγότερα αντισώματα.

Ενώ δύο δόσεις είτε AstraZeneca είτε Pfizer δημιουργούσαν παρόμοιους αριθμούς Τ-κυττάρων, όσοι έκαναν Pfizer μετά από AstraZeneca, είχαν 3,5 φορές περισσότερα Τ-κύτταρα, ενώ όσοι έκαναν Novavax μετά από AstraZeneca, είχαν 4,8 φορές περισσότερα Τ-κύτταρα. Μια δεύτερη δόση Moderna μετά από Pfizer οδηγούσε σε μιάμιση φορά περισσότερα Τ-κύτταρα, ενώ μια δεύτερη δόση Novavax σε λιγότερα.

Τα νέα ευρήματα, όπως και άλλα ανάλογα έως τώρα, επιβεβαιώνουν ότι η ανάμιξη εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική, κάτι σημαντικό καθώς έχει ξεκινήσει η μαζική χορήγηση τρίτης δόσης συχνά με διαφορετικά εμβόλια από ό,τι οι προηγούμενες δύο. Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η τρίτη δόση Moderna σε όσους είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί πλήρως με AstraZeneca (αφορά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και στην Ελλάδα) θα οδηγεί σε υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και Τ-κυττάρων.   Προηγούμενη έρευνα,  είχε δείξει ότι οι ενισχυτικές δόσεις Pfizer και Moderna ενισχύουν δραστικά την ανοσιακή απόκριση σε σχέση με τις δύο δόσεις (με το δεύτερο εμβόλιο να επιδρά περισσότερο από ότι το πρώτο).