Ελλάδα: Συνεχίζουν οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων

Χθες Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τη χώρα μας 5.899 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε σύνολο 350.129 τεστ. Από τις νέες λοιμώξεις, 1.783 εντοπίστηκαν στην Αττική, 935 στη Θεσσαλονίκη και 12 είναι εισαγόμενες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.536 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,07 (95% ΔΕ: 0,99 – 1,21)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 576 (81,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.579 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10,86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 427 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί η παραλλαγή όμικρον

Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19,  το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα σε 57 χώρες.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού,  «αυτή τη στιγμή κρούσματα της Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».

Τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι  παρά το γεγονός ότι«παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ’ αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορονοϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίσθηκε «παραλλαγή ανησυχίας».

Ο Π.Ο.Υ. υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία», κάτι που  εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνετα γρήγορα σ’ ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων», αναφέρουν οι ειδικοί. Υπογραμμίζεται πως «ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους για να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτά τα δεδομένα μόλις καθίστανται διαθέσιμα».

Ευρώπη: Παραγωγή 3,6 δισ. εμβολίων κατά της covid-19 το 2022

Για σημαντική αύξηση στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως την ερχόμενη χρονιά έκαναν λόγο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρθηκε, τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων στην ΕΕ αναμένεται να παρασκευάσουν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού το 2022, από μια συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι χώρες της Ευρώπης χορηγούν αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου έχοντας ολοκληρώσει την χορήγηση των δύο πρώτων δόσεων σε σχεδόν το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, ενώ στην Αφρική μόνο το 7% έχει ανοσοποιηθεί απέναντι στον κορονοϊό.

«Θα παράξουμε στην Ευρώπη πολλά περισσότερα από όσα χρειάζονται», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας  ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο μπλοκ δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τον στόχο του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού γιατί η ΕΕ παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται η ίδια. Παρότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις ποσότητες που θα παρασκευάσει η κάθε εταιρεία, είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτεροι παρασκευαστές εμβολίων στην Ευρώπη είναι οι Pfizer Inc και BioNTech. Μονάδες παρασκευής εμβολίων στην Ευρώπη έχουν επίσης οι AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.  Η Novavax έχει επίσης δυνατότητες παραγωγής στην ΕΕ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ εκτιμά πως το 2022 η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 θα ξεπεράσει τις 20 δισεκατομμύρια δόσεις επικαλούμενος την αυξανόμενη ικανότητα των Κινέζων και ρώσων παρασκευαστών εμβολίων.

Χριστουγεννιάτικο bazaar  από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ημέρας /Εργαστήριο Κεραμικής «Πυξίδα» της Οργανικής Μονάδας Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» διοργανώνει, με τη στήριξη του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων του φορέα,  «Ημέρα Ανοιχτής Πόρτας- Bazaar» την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες 09:00-21:00 στον χώρο όπου στεγάζεται, Γιαννιτσών 52, Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων θετικής ενίσχυσης των ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας και των οικογενειών τους καθώς και της ευαισθητοποίησης της  τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.

Η προσέλευση των ενδιαφερομένων θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2310-554030 και η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή και αρνητικού rapid test, 48 ωρών.