Εντατικολόγοι: Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευσή μας, διαχρονικά

Με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κ. Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα ΜΜΕ τόνισαν τα ακόλουθα:

 • Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.
 • Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) αποτελεί την «καρδιά» του εκάστοτε νοσοκομείου, όπου με σύγχρονα μηχανήματα, εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές δίνουν ΜΑΧΗ για την ΖΩΗ
 • Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας βρέθηκαν στην ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ δίνοντας ακόμη μια μάχη δύο (2) συνεχόμενων ετών και παρά τις όποιες απώλειες όλοι οι Εντατικολόγοι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο δύσκολο έργο μας.
 • Το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ιατροί και Νοσηλευτές, ενωμένοι ως μια και ενιαία ομάδα χωρίς διακρίσεις, με τα διαθέσιμα μέσα στελέχωσης και υλικού, επιτελούν στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ΕΡΓΟ τους. Επίσης αδιαμφισβήτητο!
 •  Ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Όπως με την αύξηση υλικών, την διαχείριση δωρεών εξοπλισμού, τις προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού το οποίο στην πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ήταν επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο για αυτή τη μάχη!
 • Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση.
 • Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους τη  δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά.
 • Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)
 • Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική
 • Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές
 • Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας.
 • Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή.

 

 

 

 

Αύξηση στις εγκρίσεις και στον προϋπολογισμό νέων κλινικών μελετών μετά την πανδημία

Aύξηση κατά 22% που σημειώθηκε το 2021 στις εγκρίσεις νέων κλινικών μελετών και παράλληλα την αύξηση κατά 63% στο σύνολο του προϋπολογισμού τους. Χαρακτηριστικά, το 2019 είχαν εγκριθεί 158 μελέτες και το 2021 (μέχρι 30 Νοεμβρίου) ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 196, ενώ αντίστοιχα ο προϋπολογισμός τους από 55 εκ. αυξήθηκε σε 89 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις στις κλινικές μελέτες βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου Clinical Research Conference 2021 με τίτλο: «Οι κλινικές μελέτες μετά την πανδημία», το οποίο διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business, για 10η χρονιά, χθες Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, σε μια ψηφιακή παραγωγή, με την τεχνολογία LiveOn από το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καταγράφηκαν τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση των κλινικών μελετών, ειδικά αυτά που αφορούν στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Εγκαίνια νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα  ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εγκαινίασαν σήμερα την νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, παρουσία του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περφέρειας (ΥΠΕ) Δημήτρη Τσαλικάκη, του διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη και του Διευθυντή της νέας Μονάδας Συμεών Μεταλλίδη.

Πρόκειται για πτέρυγα με θαλάμους απομόνωσης- αρνητικής πίεσης, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η μετάδοση αερογενώς μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο SARS-CoV-2 με σκοπό την  προστασία τόσο των ασθενών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όσο και του προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: «Σήμερα εγκαινιάζουμε μια Μονάδα- πρότυπο για την αντιμετώπιση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και πραγματικά αισθάνομαι δίπλα χαρούμενος, όχι τόσο ως Υπουργός, αλλά ως δυνητικά ασθενής, διότι στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Τέτοιες δράσεις βάζουν ένα “λιθαράκι” στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη ημέρα, ενός ΕΣΥ που θα έχει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που του αξίζει, ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή, το σύστημα έχει ενισχυθεί με 12.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και 2.000 θέσεις μονίμων γιατρών, ενώ παράλληλα “τρέχουν” οι προκηρύξεις για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν προκηρύξεις και για ιατρικό προσωπικό.

Με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Μίνα Γκάγκα, έχουμε όλο τον σχεδιασμό για να δοθούν όσες θέσεις χρειάζεται, ώστε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας να είναι άρτια στελεχωμένο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προφανέστατα, θα στελεχωθούν επαρκώς όλες οι Μονάδες που έχουν επικουρικό προσωπικό».

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: «Η νέα μονάδα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές νοσηλείας, παρέχοντας φροντίδα υψηλής ποιότητας, καλύπτοντας συγχρόνως μια σημαντική ανάγκη της χώρας για την αντιμετώπιση ειδικών λοιμώξεων. Τόσο ο ο υπεύθυνος της Μονάδας  όσο και όλη η ομάδα που τη στελεχώνει, κάνουν εξαιρετική δουλειά, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την πανδημία. Ήταν πολύ σημαντική η δωρεά για την κατασκευή του έργου».

ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: «Η Νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύεται, ακόμη και μέσα στην πανδημία. Μια Μονάδα που θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί, αμέσως, ασθενείς.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του Νοσοκομείου και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια που, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, αξιοποίησαν στο έπακρο δωρεές και δημιούργησαν αυτή την τόσο αναγκαία Μονάδα και για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και για τις άλλες υγειονομικές δομές της Θεσσαλονίκης».

 

Ζωτικής σημασίας η συνεργασία για την επόμενη μέρα της κλιματικής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, η εναρκτήρια εκδήλωση του UN Global Compact Network HellasConnecting the dots for Sustainable Development, η οποία ανέδειξε τη συνεργασία όλων των πλευρών ως απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος και στη χώρα μας, διασυνδέοντας εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, κ. Ιουλία Τσέτη, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο για τις επιχειρήσεις, το Ελληνικό Δίκτυο του UN Global Compact, υποστηρίζει την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων και αναγνωρίζει ότι για την επίτευξη θεμιτών αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς απαιτείται συλλογική δράση. Ξεκινώντας από μια κοινή γλώσσα που είναι οι Δέκα Αρχές του UN Global Compact, και παράλληλα συμβάλλοντας στους SDGs ιδιαίτερα σε εκείνους που οι επιχειρήσεις μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής όπως είναι ο Στόχος SDG 13- Δράση για το Κλίμα». Και ολοκληρώνοντάς την εκδήλωση τόνισε ότι «Η δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου και συμπεριληπτικού- που αφήνει συνειδητά πίσω του τις ανισότητες- αποτελεί συλλογική υπόθεση και σε αυτό συμφωνούμε όλοι μας. Προϋποθέτει σχέσεις εμπιστοσύνης, απαιτεί αξιοπιστία, διαφάνεια και αποφασιστικότητα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η CEO και Executive Director του UN Global Compact, κ.  Sanda Ojiambo και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης. Η κ. Sanda Ojiambo θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις Δέκα Αρχές του UN Global Compact και τους SDGs, τόνισε τη συμβολή των Τοπικών Δικτύων -ένα εκ των οποίων είναι το UN Global Compact Network Hellas- στην κλιμάκωση των δράσεων σε τοπικό επίπεδο, ενώνοντας τις επιχειρήσεις με την κοινωνία και τις Κυβερνήσεις με σκοπό να συνεργαστούν για την επίλυση και την αντιμετώπιση επειγουσών προκλήσεων. Όπως σημείωσε η κ. Ojiambo «περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα  ενδιαφερόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτύχουμε μια συντονισμένη, αποφασιστική και καινοτόμο δράση, διασφαλίζοντας παράλληλα μια από κοινού ανάκαμψη».

Από την πλευρά του, o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες των κυβερνητικών πολιτικών και τη σύνδεσή τους με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενόψει της επικείμενης υποβολής της Ελληνικής Εθελοντικής Έκθεσης Αξιολόγησης σε σχέση με την Agenda 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο High-Level Political Forum των Ηνωμένων Εθνών το 2022. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Γενική Γραμματεία Συντονισμού επεξεργάζεται την Έκθεση, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2022 θα ολοκληρωθεί το περιεχόμενο στης Έκθεσης ύστερα από διαβούλευση, τα συμπεράσματα της οποίας θα συμπεριληφθούν στο κείμενο. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο του 2022. Θα είναι κυρίως απολογιστική της περιόδου 2018-2021, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο και βασικό προγραμματικό σχεδιασμό. Ο κ. Κοντογεώργης έδωσε έμφαση στη διαδικασία της διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τονίζοντας τη σημασία της διεξαγωγής της με τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, σημείωσε  «οι επιχειρήσεις είναι για εμάς βασικός και δυναμικός συνομιλητής και θέλουμε να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία». Επιπλέον, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες είναι κύριος μέτοχος το Υπερταμείο, πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ γόνιμος ένας διάλογος φορέων δεδομένου ότι στην παρούσα συγκύρια και το Υπερταμείο κινείται ενεργά προς την κατεύθυνση υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο δραστηριοποίησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών της εταιρικής βιωσιμότητας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αφορμή και την τρέχουσα Προεδρία της Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας «Κλιματική αλλαγή και δίκαιη μετάβαση», η κ. Heidi Huusko, Senior Manager του UN Global Compact και Co-Founder & Member of the SBTi Executive Leadership Team, παρουσίασε τα βασικά αποτελέσματα του COP26 που αφορούν τις επιχειρήσεις και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας “Climate Leadership in the eleventh hour” που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.200 CEOs ηγέτιδων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρώτο πρότυπο SBTi Net-Zero για την ανάπτυξη επιστημονικών στόχων εκ μέρους των επιχειρήσεων με σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα και στη συνεργασία του UN Global Compact με τους φορείς ILO και International Trade Union Confederation για την εκκίνηση ενός Think Lab που θα αφορά τη δίκαιη μετάβαση. Δύο πρωτοβουλίες που εντάσσονται στις προτεραιότητες της δράσης του UN Global Compact για το 2022.

Ο πρώτος κλιματικός νόμος της Ελλάδας, η μετάβαση σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και οι τρόποι επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας απασχόλησαν τη συζήτηση στο πάνελ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλισης μια δίκαιης μετάβασης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, τόνισε ότι «τα επόμενα χρόνια θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τις επιταγές των διεθνών συμφωνιών για το κλίμα και να υλοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε το 2030 μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος θέτει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, για την ηπιότερη και δικαιότερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές και επιτυγχάνοντας τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους. Προβλέπονται μεταξύ άλλων διάφορα σχέδια σε εθνικό επίπεδο καθώς και περιφερειακά και δημοτικά / διαδημοτικά σχέδια προσαρμογής».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Μέλος ΔΣ του UN Global Compact Network Hellas, ανέφερε ότι «η Ελληνική επιχειρηματικότητα στηρίζει την κλιματική μετάβαση και ότι πλέον το ζητούμενο είναι πως θα πετύχουμε παράλληλα οικονομική ανάπτυξη και μείωση κοινωνικών ανισοτήτων». Παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν την εντεινόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο λόγω κλιματικού κόστους, αλλά και την συνεισφορά τους στην οικονομία, την απασχόληση και τις εξαγωγές, καταλήγοντας ότι «ο κίνδυνος απώλειας επενδύσεων λόγω κόστους άνθρακα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην χώρα και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στην μετάβαση». Στο ερώτημα ποια άλλα πεδία συνιστούν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη διαχείριση της αλυσίδας τροφίμων, την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια και τη βιοποικιλότητα, τονίζοντας ότι είναι ώρα να γίνουν πράξη οι εθνικοί σχεδιασμοί και να αξιοποιηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Στην επιτάχυνση και την υποστήριξη των δράσεων πράσινης μετάβασης αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Συν-πρόεδρος του Sustainable Development Solutions Network Greece, επισημαίνοντας ότι «στο παρελθόν στις μεγάλες κοινωνικό-τεχνικές μεταβάσεις όπως η μετάβαση από άλογα σε αυτοκίνητα, ή από φωτισμό με αέριο σε φωτισμό με ηλεκτρισμό, δεν υπήρχε περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και οι μεταβολές καθοδηγούνταν από την αγορά. Τώρα, για να σώσουμε το πλανήτη, έχουμε ελάχιστο χρόνο να επιτελέσουμε μια ενεργειακή επανάσταση που καθηγείται από την πολιτεία. Η μεγαλύτερη συμβολή μας είναι να στηρίζουμε πολιτικές με την φωνή και την ψήφο μας που ενισχύουν αυτή την μετάβαση. Ο ιδιωτικός τομέας έχει σημαντικό ρόλο να παίξει τόσο στην υποστήριξη του έργου της πολιτείας όσο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Η κοντόφθαλμη προσήλωση στο κέρδος έχει πάψει να εκφράζει την νέα επιχειρηματική κουλτούρα».

Ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, από την πλευρά του ανέφερε ότι «φύγαμε από την COP26 της Γλασκώβης απογοητευμένοι αλλά με ζωντανή ακόμα την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος των 1.5 °C. Σε αυτή τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα οφείλει να είναι δυναμικά παρούσα. Για την πολιτεία, αυτό μεταφράζεται σε έναν ισχυρό κλιματικό νόμο, με στόχους συμβατούς με τους 1.5 °C και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας πρέπει επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες, να καταδικάσει πρακτικές greenwashing και να μην περιμένει το όποιο κανονιστικό πλαίσιο για να κινηθεί δυναμικά προς την κλιματική ουδετερότητα. Τώρα είναι η στιγμή για τολμηρές ηγεσίες, και ουσιαστική κλιματική δράση από όλους».

Υπογραμμίζοντας τη συμπερίληψη, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικαίων, τόνισε ότι «κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι το πώς οι κοινωνίες μας θα γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές. Το πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να μοιραστούμε τις όποιες πολιτικές αλλά και το όραμά μας για κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με τους πολίτες μας. Γιατί μέχρι σήμερα εκεί θεωρώ πως υπάρχει ζήτημα. Στο κενό ανάμεσα στα όσα αποφασίζονται σε πολιτικό επίπεδο, που όμως χωρίς διαβούλευση και ώσμωση με την κοινωνία, ποτέ δεν γίνονται κτήμα των πολιτών. Τα πάντα είναι περιβάλλον. Με το θεώρημα αυτό στο μυαλό μας, ώρα να περάσουμε σε πράξεις, αφού μάλλον ήδη τα έχουμε πει όλα».

Τέλος, την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισαν η κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Hellas, και ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Μέλος ΔΣ του UN Global Compact Network Hellas και της Οργάνωσης Γη.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης: REAL Group.

Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση ΕΔΩ.

Νέα ισραηλινή έρευνα για τρίτη δόση Pfizer

Μια νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή μειώνει κατά 90 % τον κίνδυνο θανάτου από την παραλλαγή Δέλτα. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον θόρυβο σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Δέλτα παραμένει ακόμη κυρίαρχη παγκοσμίως και προκαλεί πολλούς θανάτους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ζωτική την αυξημένη προστασία της τρίτης δόσης τους επόμενους ένα έως δύο μήνες, όταν αναμένεται πως η Δέλτα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Όμικρον τελικά θα επικρατήσει έναντι της Δέλτα, όπως είχε κάνει η τελευταία με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και έως τότε τα περισσότερα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι θα προκαλούνται από τη Δέλτα.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του ιατρικού φορέα Clalit Health Services, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», έγινε σε 843.208 Ισραηλινούς άνω των 50 ετών, εκ των οποίων οι 758.118 (το 90%) είχαν κάνει τρίτη δόση. Μεταξύ όσων είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε βάθος περίπου δύο μηνών πέθαναν 65 άτομα ή 0,16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα, έναντι 137 μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει τρίτη δόση ή σχεδόν 3 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα. Αν και όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις, ήσαν αριθμητικά το ένα δέκατο της πρώτης ομάδας των τριών δόσεων, αλλά είχαν υπερδιπλάσιους θανάτους.

Μια δεύτερη ισραηλινή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό και ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσε ότι μεταξύ όσων είχαν κάνει τρίτη δόση, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από κορονοϊό ήσαν το δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις. Όσο περισσότερο χρόνο είχε μείνει η ενισχυτική δόση στο σώμα ενός ανθρώπου, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Ακόμη, η τρίτη δόση Pfizer διαπιστώθηκε ότι μείωνε κατά 18 φορές την πιθανότητα βαριάς νόσου Covid-19 στους άνω των 60 ετών και κατά σχεδόν 22 φορές στα άτομα 40-59 ετών.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ίσως η τέταρτη δόση να πρέπει να χορηγηθεί νωρίτερα

Την πιθανότητα η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 να πρέπει να χορηγηθεί νωρίτερα από 12 μήνες, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ανέφερε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Αιτιολόγησε την παραπάνω εκτίμηση λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία «από τον πραγματικό κόσμο» σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης δόσης απέναντι στη νέα παραλλαγή – δηλαδή πόσο καλά την καλύπτει και για πόσο καιρό- εκτιμώντας ωστόσο ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση εμβολίου για να προστατευτούμε πλήρως από την Όμικρον, καθώς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα μπορούσε να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα, έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Μπουρλά είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Omicron, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο γρήγορα», τόνισε. Τα απαιτούμενα δεδομένα μπορεί να προκύψουν και στις δύο εβδομάδες, πρόσθεσε ο κ Μπουρλά τονίζοντας ωστόσο ότι « μια τρίτη δόση θα προσφέρει, πολύ καλή προστασία». Ο επικεφαλής της Pfizer αναφέρθηκε στις νέες θεραπείες και στο αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer που όπως είπε θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δυναμική παρουσία της ELPEN στη διεθνή έκθεση CPhI

Η ELPEN συμμετείχε για 11η χρονιά στη διεθνή έκθεση CPhI Worldwide, που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 στο Μιλάνο της Ιταλίας και διαδικτυακά από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2021. Αποτελώντας μία από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις στο χώρο του φαρμάκου, η CPhI Worldwide είναι το σημείο συνάντησης χιλιάδων επαγγελματιών και προμηθευτών φαρμάκων από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, το περίπτερο της ELPEN προσέλκυσε ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου πραγματοποίησαν συναντήσεις με στελέχη της εταιρείας, με στόχο την παρακολούθηση της πορείας των συμφωνιών που είναι σε εξέλιξη, αλλά και την προώθηση των προϊόντων ιδιοκτησίας της ELPEN στις αγορές εξωτερικού. Παράλληλα, διερευνήθηκαν νέες ευκαιρίες για την ελληνική αγορά σε πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα, καθώς επίσης και συνεργασίες ανάπτυξης νέων μορίων με καταξιωμένες Ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της ELPEN εκτείνεται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες και 41 παγκοσμίως. Εδώ και χρόνια η εταιρεία γνωρίζει σημαντική καταξίωση στις διεθνείς αγορές με τα σκευάσματά της να σηματοδοτούν έναν άξιο πρεσβευτή του Ελληνικού Φαρμάκου στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, της Άπω και Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του επενδυτικού πλάνου ύψους 125 εκ. ευρώ, που υλοποιεί ήδη η ELPEN με την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων κι ενός Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας.

Astrazeneca: Συνεχής ενημέρωση στις ελληνικές αρχές και πρόσβαση στα κλινικά δεδομένα για το LAAB

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021, η AstraZeneca, χαιρέτισε την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (FDA), σχετικά με την έγκριση του συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς διάρκειας δράσης (LAAB) με εμπορική ονομασία Evusheld (προηγουμένως γνωστό ως AZD7442) για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για την «προφύλαξη πριν από την έκθεση», ήτοι, πρόληψη, της λοίμωξης COVID-19. Το Evusheld είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς διάρκειας δράσης – tixagevimab και cilgavimab – που χορηγείται εφάπαξ σε μία δόση, 300mg, ενδομυϊκά (IM), με δύο ξεχωριστές, διαδοχικές ενέσεις.

Αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της λοίμωξης COVID-19 και είμαστε περήφανοι που, αξιοποιώντας τις επιστημονικές μας γνώσεις, υπερβήκαμε ορισμένες προκλήσεις της πανδημίας και αναπτύξαμε δύο προληπτικές προσεγγίσεις για την COVID-19, πρώτα με το εμβόλιο Vaxzevria και τώρα με το συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης, Evusheld.

Στην Ελλάδα, η AstraZeneca είναι αφοσιωμένη στη διαφανή και αποτελεσματική συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να καταστήσει το LAAB διαθέσιμο στη χώρα μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά για τις ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό τους και χρειάζονται επιπρόσθετη προστασία.

Παρέχουμε συνεχή ενημέρωση στις ελληνικές αρχές και πρόσβαση στα κλινικά δεδομένα για το LAAB μόλις αυτά καθίστανται διαθέσιμα. Χαιρετίζουμε την αυστηρότερη προσέγγιση στην αξιολόγηση των δεδομένων μας, τα οποία πηγάζουν από συνεχιζόμενες προκλινικές και κλινικές δοκιμές και προχωρούμε σε διάλογο με σκοπό την υποστήριξη της προμήθειας του Evusheld κατόπιν των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων.

EMA: Ασφαλής η χορήγηση της τρίτης δόσης 3 μήνες μετά τη δεύτερη

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από την δεύτερη δόση. Αν και η ισχύουσα σύσταση είναι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων να γίνεται έπειτα από την παρέλευση έξι μηνών, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από την δεύτερη δόση, δήλωσε ο επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Μάρκο Καβαλέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας. Ως προς την παραλλαγή Ομικρον δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν ήπια εκδήλωση της νόσου. «Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Ομικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Θεραπευτικές εξελίξεις για τα σπάνια ρευματικά νοσήματα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων ( Ε.ΟΣ-ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ) με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα, Διαστάσεις Διάγνωσης, θεραπευτικές εξελίξεις, συμβολή στην ποιότητα ζωής», την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της πλατφόρμας zoom https://us02web.zoom.us/j/88462000993. Ταυτόχρονη live μετάδοση θα πραγματοποιηθεί και μέσω της σελίδας Facebook της Ε.Ο.Σ. -ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.& της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Στην εκδήλωση παρέχεται διερμηνεία στην Νοηματική Γλώσσα για Κωφούς και Βαρήκοους
Τα θέματα του σεμιναρίου είναι:
• «Τελευταία δεδομένα για το Σύνδρομο Sjogren»με ομιλητή τον κο Ανδρέα Γουλέ, Επικ. Καθηγητή Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
• «Τελευταία δεδομένα για το Σκληρόδερμα», με ομιλήτρια την Θεοδώρα Σιμοπούλου, Ρευματολόγο, Επιμ. Β’, Κλινική Ρευματολογίας & Kλινικής Ανοσολογίας, Π.Γ.Ν. Λάρισας.
• «Τελευταία δεδομένα για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο», με ομιλητή τον κο Αντώνη Φανουριάκη, Επίκ. Καθ. Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
• «Διαστάσεις του ρόλου των Συλλόγων Ασθενών με Σπάνια Νοσήματα» με ομιλητές
α) τον Ευστράτιο Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) & Ε.Ο.Σ. – ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.
β) την Αθανασία Παππά, Πρόεδρο ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.