Βραζιλία: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εισερχομένους ταξιδιώτες

Με απόφασή του, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας καθιστά υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της covid-19 για όσους εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον . Τη συγκεκριμένη απόφαση που ελήφθη το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τους υπόλοιπους εννέα δικαστές του Ομοσπονδιακού Ανώτατου δικαστηρίου για να εφαρμοστεί, υπήρξε αίτημα του κόμματος Rede Sustentabilidade .

Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας, η Anvisa, είχε συστήσει να ζητείται υγειονομικό διαβατήριο σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα του Όμικρον, ενώ αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε απορρίψει το μέτρο την Τρίτη, προτιμώντας την επιβολή καραντίνας πέντε ημερών σε όλους τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, ένα μέτρο που επίσης συνέστησε η Anvisa.

Ο δικαστής Λούις Μπαρόσο εκτίμησε στην απόφασή του ότι μόνο «οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους» και όσοι προέρχονται από χώρες όπου δεν γίνεται μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και για «εξαιρετικούς ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί κατά της covid-19, είναι αντίθετος σε κάθε μέτρο το οποίο θεωρεί ότι καταπιέζει τους Βραζιλιάνους.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό απαιτείται ήδη για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερους από 615.000 νεκρούς από covid-19 από την αρχή της πανδημίας και βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό νεκρών, μετά τις ΗΠΑ.

Με το 65% των 213 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει ανοσοποιηθεί, η χώρα βλέπει τον αριθμό των νέων μολύνσεων και των θανάτων να μειώνεται τους τελευταίους μήνες.

¨Ένας στους πέντε Έλληνες αισθάνθηκε μεγάλη αλλαγή στη καθημερινότητά του από την πανδημία

Σύμφωνα με την έρευνα «Η Covid-19 στην Ελλάδα: Ψυχολογικό Αποτύπωμα» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά τους, εξ’αιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα, πέντε στα δέκα άτομα στην Ελλάδα αισθάνθηκαν «Πάρα πολύ» μεγάλη αλλαγή και τέσσερα στα δέκα άτομα αισθάνθηκαν «Μεγάλη» αλλαγή στην καθημερινότητά τους λόγω της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της όπως οι καραντίνες και οι περιορισμοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε όλη την Ελλάδα το διάστημα 12-27 Δεκεμβρίου 2020, ηλεκτρονικά, ανώνυμα χωρίς προσωπικά δεδομένα των ερωτηθέντων. Tα αποδεκτά ερωτηματολόγια ήταν 5.778.

Όπως φαίνεται, οι γυναίκες που αισθάνθηκαν πολύ μεγάλη αλλαγή ήταν 20% αναλογικά περισσότερες από τους άνδρες. Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,2%) πολίτες αισθάνθηκαν πολύ έως πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους από την πανδημία. Τα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν ήταν διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, με κύρια τον φόβο μήπως αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, τη μοναξιά γιατί αρκετοί απέφευγαν να επισκέπτονται τους συγγενείς τους μήπως τους μολύνουν και άλλοι προφυλάσσονταν μήπως μολυνθούν. Η αβεβαιότητα για τα επερχόμενα γεγονότα, το άγχος, ο εκνευρισμός, ο θυμός και η θλίψη έως τα καταθλιπτικά επεισόδια λόγω της πανδημίας και της συμπεριφοράς κάποιων άλλων ανθρώπων επιβάρυναν την καθημερινότητα των περισσότερών Ελλήνων.

«Κοιτάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρατηρούμε πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ρεαλισμό την κατάσταση αφού τέσσερις στους δέκα θεωρούσαν πως θα αρθούν κάποιοι περιορισμοί μέχρι τον Ιούλιο το 2021, γεγονός που πραγματοποιήθηκε, και πέντε στους δέκα πίστευαν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μέσα στο 2022 γεγονός που επίσης επιβεβαιώνεται», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Γλαμπεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής πρώην ΤΕΙ Αθήνας, νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που επιμελήθηκε την έρευνα. Ο κ. Γλαμπεδάκης προσθέτει ότι: «Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας όπως η τηλεργασία, το κλείσιμο σχολείων κ.ά. έδωσαν την ευκαιρία σε περισσότερους (24%) ανθρώπους να βελτιώσουν την επαφή τους με τους συγγενείς και φίλους και σε λιγότερους (15%) την επιδείνωσαν. Η βελτίωση εμφανίζεται πιο έντονη στους νέους μέχρι 18 χρόνων που λόγω της διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων έμειναν στα σπίτια τους. Οι νέοι των οποίων οι σχέσεις με το στενό περιβάλλον τους βελτιώθηκαν ήταν υπερδιπλάσιοι αυτών των οποίων επιδεινώθηκαν (27,3% έναντι 12,9%). Οι πολίτες που αντιμετώπισαν αψήφιστα τον κορονοϊό και θεωρούσαν ότι δεν συντρέχει λόγο ανησυχίας, οι «αρνητές» δηλαδή, ήταν πολύ λίγοι (5,8%) έναντι αυτών που πήραν πολύ σοβαρά τον κίνδυνο και υπάκουσαν στις προτροπές των ειδικών επιστημόνων και στις αποφάσεις της πολιτείας (32,4%). Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων (61,8%) θεώρησε ότι η πανδημία είναι διαχειρίσιμη και χωρίς υπέρμετρο φόβο προχώρησε τη ζωή του υπακούοντας στις συμβουλές των επιστημόνων και των αρμόδιων παραγόντων της πολιτείας».

Έγκριση στις δόσεις ενίσχυσης εμβολίων covid-19 για τα άτομα 16 και 17 ετών από τον FDA

Προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία έναντι στο στέλεχος δέλτα του ιού SARS-CoV-2 που ως τώρα είναι το επικρατόν στέλεχος στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω της επικείμενης απειλής του νέου στελέχους όμικρον, ο FDA έδωσε έγκριση στις δόσεις ενίσχυσης του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε άτομα 16 και 17 ετών, με βάση κάποια δεδομένα από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής που επισήμαναν ότι οι δόσεις ενίσχυσης παίζουν καθοριστικό ρόλο έναντι του νέου στελέχους όμικρον.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νέα δεδομένα. Ήδη σε ενήλικες άνω των 18 είχαν εγκριθεί οι δόσεις ενίσχυσης, ενώ τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson δεν είναι εγκεκριμένα σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το όφελος μίας συνεχόμενης προστασίας από μία δόση ενίσχυσης ξεπερνά τον πιθανό κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί σε νεαρούς άνδρες. Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα στοιχεία για δόσεις ενίσχυσης δεν είναι ακόμη ώριμα, ενώ τα παιδιά πιθανότατα θα μπορούν να περιμένουν και παραπάνω από έξι μήνες, από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού τους.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer δοκιμάζεται και σε παιδιά κάτω των 5 ετών όπου δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση, αλλά επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας θα είναι διαθέσιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Οι γονείς ωστόσο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των νέων και εφήβων, ιδίως στην ομάδα 5-11 ετών, καθώς το 16% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία έχουν λάβει 1 δόση τουλάχιστον, και το 13% σκοπεύει να τα εμβολιάσει άμεσα, ενώ το 30% δεν σκοπεύει  ξεκάθαρα να εμβολιάσει τα παιδιά του. Η δόση ενίσχυσης μπορεί να είναι η απάντηση στο νέο στέλεχος όμικρον, καθώς μία νέα μελέτη της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι η δόση ενίσχυσης σε άτομα άνω των 16 ετών φτάνει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%, σε σχέση με όσους δεν την έλαβαν.

Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «πανδημία covid-19: η επόμενη μέρα»

Aπό σήμερα  Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί φέτος το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κεντρικό θέμα «Πανδημία Covid-19: Η επόμενη μέρα». Το συνέδριο επικεντρώνεται στα δεδομένα και τις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία σε αναζήτηση ενός οδικού χάρτη εξόδου από αυτήν.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, όπως για παράδειγμα: Επηρεάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας; Μεγεθύνεται το ποσοστό του πληθυσμού με ανεκπλήρωτες ανάγκες; Υπάρχει ανάγκη για ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας; Υπάρχουν επιπτώσεις για τους χρόνιους ασθενείς; Τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του υγειονομικού τομέα στη χώρα; Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτηση καινοτομίας; Ποιες είναι οι πολιτικές διαχείρισης της αβεβαιότητας; Ποιες οι επιπτώσεις στις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο ή και τις υπηρεσίες υγείας; Περισσότεροι από 200 ομιλητές σε 57 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου, θα αναπτύξουν τα παραπάνω θέματα και θα εκθέσουν τις απόψεις τους.

Επίσης, θα παρουσιαστούν 66 ερευνητικές εργασίες, από τις οποίες θα βραβευθούν δύο έπειτα από αξιολόγηση. Στο συνέδριο θα συμμετέχει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή των θεσμικών εκπρόσωπων του τομέα της υγείας, ενώ για επενδύσεις στην υγεία θα μιλήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon). Το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου στην ιστοσελίδα: www.healthpolicycongress.gr

Covid-19: Κατά 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου

Μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, κατέδειξε ότι οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer (BNT162b2) είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου λόγω COVID-19 συγκριτικά με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Το Ισραήλ ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης στις 30 Ιουλίου 2021 για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα της δημοσίευσης των R. Arbel και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2115624). Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα. Ακολούθως, συγκρίθηκαν οι θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν αναμνηστική δόση και όσων δεν έλαβαν αναμνηστική δόση (booster). Συνολικά, συμπεριελήφθησαν στη μελέτη 843.208 άτομα, εκ των οποίων τα 758.118 (90%) έλαβαν μια τρίτη αναμνηστική δόση κατά τη διάρκεια της μελέτης (54 ημέρες).

Συνολικά, καταγράφηκαν 65 θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν τρίτη δόση (0.16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα την ημέρα), ενώ καταγράφηκαν 137 θάνατοι μεταξύ όσων δεν είχαν λάβει τρίτη δόση (2.98 θάνατοι ανά 100.000 άτομα ανά ημέρα). Πιο συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου λόγω COVID-19 συγκριτικά με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Συμπερασματικά, τα άτομα που έλαβαν μια αναμνηστική δόση του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα.

 

Σε 63 χώρες η όμικρον

Η παραλλαγή  Όμικρον του κορονοϊού είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, σύμφωνα  με μια τεχνική έκθεση έργου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αναφέρεται στην ίδια έκθεση, ωστόσο όπως τονίζεται τα δεδομένα παραμένουν πολύ τμηματικά.

Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει προσώρας -ελλείψει επαρκών δεδομένων-αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο». Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως “είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα”. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για “μια μείωση της αποτελεσματικότητας” σε ό,τι αφορά την προστασία κατά “της μόλυνσης και της μετάδοσης”.

Νεότερα δεδομένα για τις λοιμώξεις

Όλα τα νεότερα δεδομένα στις λοιμώξεις με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών θα βρεθούν στο επίκεντρο του Επιστημονικού Σεμιναρίου με θέμα «17ος Δεκάλογος για τις Λοιμώξεις, που διοργανώνει η Α’ Παθολογική Κλινική του ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021  και ώρα 10:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ.

Το διατομεακό επιστημονικό σεμινάριο που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 17 χρόνια, θα διεξαχθεί υβριδικά, με παρουσίες δια ζώσης αλλά και με παράλληλη διαδικτυακή προβολή, τηρώντας όλα τα μέτρα και τους σχετικούς κανονισμούς για τον Covid-19.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετέχουν ως ομιλητές και πρόεδροι στο σεμινάριο, θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα περιστατικά λοιμώξεων,  τις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του Covid-19, καθώς και το παρατεταμένο (χρόνιο) σύνδρομο Covid-19.

Το σεμινάριο, λόγω του ευρέος φάσματος των θεμάτων, απευθύνεται σε ιατρούς πολλαπλών ειδικοτήτων όπως παθολόγους, χειρουργούς, γυναικολόγους, μικροβιολόγους, δερματολόγους, παιδιάτρους, λοιμωξιολόγους, σε νοσηλευτές καθώς και σε φοιτητές επιστημών υγείας.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 686 7938 και 210683 9600 ή σύνδεση στο https://bit.ly/Hmerida_Dekalogos

 

Βουλή: Ερώτηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής  ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση», τονίζει στο κείμενο της ερώτησής του ο Ανδρέας Ξανθός. Προσθέτει δε, ότι όσο η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο  η αδιαφανής  διαχείρισή  της από το  ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η  απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών, γίνεται πιο κραυγαλέα.  Και όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν  πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας και σε γενικευμένη  κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός  ΜΕΘ, ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους. Επίσης με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων  έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας. Τέλος ο Υπουργός ερωτάται εάν ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Φαρμακεία: Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις αντιβηχικών

Αύξηση 66,3% σημειώνουν οι πωλήσεις αντιβηχικών στα φαρμακεία λιανικής για την περίοδο 22/11-28/11 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 22/11-28/11, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (23/11-29/11) ως εξής:

  • Φάρμακα: +5,8% (+480,8 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +13,8% (+278,1 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -14,8% (-116,4 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: -2,4% (-1,8 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +63,3% (+247,5 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 46,8% (+244,7 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 66,3% (+222,7 χιλ. τμχ.)

 

  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 25,1% (-38,5χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 2,9% (-1,6 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 134,7% (+124,2 χιλ. τμχ.)

 

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Μειωμένη συμμετοχή των ογκολογικών ασθενών κατά 60% στις κλινικές μελέτες

Το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Institute of Cancer Research, ICR) του Λονδίνου δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με δεδομένα ελαττωμένης συμμετοχής ογκολογικών ασθενών σε κλινικές μελέτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς και προτάσεις για να ξεπεραστούν συγκεκριμένα εμπόδια.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της έκθεσης αυτής.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στην Αγγλία μειώθηκε σε 27.734 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, από 67.057 που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος τα προηγούμενα 3 έτη. Ο αριθμός μειώθηκε μάλιστα σημαντικά για σχεδόν κάθε τύπο καρκίνου. Ενδιαφέρον έχει ότι οι φτωχότεροι ασθενείς και εκείνοι που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές. Αναζητώντας τις αιτίες αυτής της μείωσης, το ICR κοινοποίησε ευρήματα που δείχνουν ότι τα προβλήματα με τη διάθεση κλινικών δοκιμών σε ογκολογικούς ασθενείς είναι μακροχρόνια και υπερβαίνουν την πανδημία COVID-19, που τα έκανε απλώς πιο έντονα και ορατά. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνοψιστούν στα εξής:

–        Υπάρχει υπερβολικός διοικητικός φόρτος, που απαιτεί πολλές εργατοώρες εκπαιδευμένου προσωπικού.

–        Το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας (NHS), αλλά και άλλα συστήματα όπως το ελληνικό ΕΣΥ, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δομές για γρήγορο γενετικό έλεγχο ασθενών που θα επιτρέψει τη διαλογή και συμμετοχή τους σε δοκιμές ιατρικής ακριβείας έγκαιρα.

–        Η χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων νοσοκομείων, που σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν συστηματικά αυτή την ευκαιρία.

–        Οι πληροφορίες που παρέχονται για τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς και γιατρούς είναι συχνά ανεπαρκείς ή δυσνόητες, ενώ σε μερικά Νοσοκομεία δεν είναι καθόλου διαθέσιμες.

Το ICR προειδοποιεί ότι χωρίς επείγουσα και αποτελεσματική δράση, ώστε οι κλινικές δοκιμές να είναι διαθέσιμες ευρύτερα και νωρίτερα, θα μπορούσαν να χαθούν τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών. Προτείνει λοιπόν τα ακόλουθα:

–        Οικονομικές επενδύσεις στον τομέα των ογκολογικών μελετών από κάθε ικανό σχετικό φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό.

–        Εξορθολογισμό και απλοποίηση των κανονισμών και διαδικασιών, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη την ένταξη των ασθενών, καθώς και την ουσιαστική παρακολούθησή τους.

–        Εκστρατεία ενημέρωσης ασθενών και ιατρών, ώστε οι κλινικές μελέτες να μην θεωρούνται ως η έσχατη λύση αλλά ως βιώσιμη εναλλακτική λύση σε υπάρχουσες θεραπείες.

–        Οι πληροφορίες για τις κλινικές δοκιμές θα πρέπει να είναι ενημερωμένες, κατανοητές και εύκολα προσβάσιμες.

–        Αντιμετώπιση των θεμάτων ανισότητας με εξασφάλιση της πρόσβασης και για γεωγραφικές περιοχές ή πληθυσμούς που δεν εξυπηρετούνται συστηματικά ως τώρα.