Sanofi: Νέα γενική διευθύντρια της μονάδας καταναλωτικών προϊόντων για Ελλάδα και Κύπρο

Η Valentina Belcheva αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια της Επιχειρησιακής Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi για την Ελλάδα και την Κύπρο, διαδεχόμενη τον Ηλία Τουλίτση. Με τη βαθιά γνώση του διεθνούς τοπίου της Αυτοφροντίδας και την πολυετή εμπειρία της στην Επιχειρησιακή Μονάδα Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi στις αγορές της Νότιας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η κα Belcheva θα συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας στον καίριας σημασίας πυλώνα των καταναλωτικών προϊόντων. Η Valentina Belcheva εντάχθηκε στο δυναμικό της Sanofi το 2006 και από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της κατέλαβε διαφορετικές θέσεις ευθύνης στους τομείς του σχεδιασμού και της εφαρμογής στρατηγικών μάρκετινγκ και market access σε ένα ευρύ φάσμα best-in-class φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων Αυτοφροντίδας.

Πριν αναλάβει Γενική Διευθύντρια της Επιχειρησιακής Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων για την Ελλάδα και την Κύπρο, διετέλεσε από το 2017 Επικεφαλής του τμήματος Μάρκετινγκ και Καινοτομιών της Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi για τη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, έχοντας την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού, του συντονισμού και της συνολικής διαχείρισης του έργου ομάδων με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες, για συνολικά 9 χώρες.

Με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, η κα Belcheva δήλωσε: «Αποτελεί προνόμιο και ιδιαίτερη τιμή για εμένα η ανάληψη της Γενικής Διεύθυνσης της Επιχειρησιακής Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενός τομέα στρατηγικής σημασίας για τον οργανισμό μας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Πρωταρχικός μου στόχος είναι η δημιουργία θετικής αλλαγής για την κοινωνία και μαζί με την ομάδα μου, να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους καταναλωτές μας. Οι προσπάθειές μου θα επικεντρωθούν στην ικανοποίηση των αναδυόμενων αναγκών των καταναλωτών και στην υποστήριξη των Επαγγελματιών Υγείας, ώστε να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε τις πρωτοπόρες και αποτελεσματικές λύσεις Αυτοφροντίδας με τις οποίες η Sanofi έχει διαχρονικά συνδεθεί στη συνείδησή τους».

Ο κορονοϊός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στα λιποκύτταρα

Ο κορονοϊός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στα λιποκύτταρα καθώς και σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται εντός του λιπώδους ιστού, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη βλάβη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γεωργία Κάσση, Βασιλική Βασιλείου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία της μελέτης αυτή.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, για να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν μάλιστα διάφορους τύπους κυττάρων, όπως ώριμα λιποκύτταρα, πρόδρομα λιποκύτταρα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που εδράζονται στο λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγα. Διαπιστώθηκε ότι τα ώριμα λιποκύτταρα μπορούν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίασαν υπερβολική φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα μακροφάγα μολύνονται σημαντικά και οδηγούν σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση, που επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα. Τα πρόδρομα λιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά έδρασαν συνεργικά στη φλεγμονώδη απόκριση.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν λιπώδη ιστό από σώματα ασθενών που απεβίωσαν από COVID-19. Ανευρέθηκε ο ιός στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με την πολυοργανική βλάβη που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με COVID-19. Ο κορονοϊός φαίνεται να διαφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, να επιτίθεται στον λιπώδη ιστό και εν μέρει να τον καταλαμβάνει. Αυτό του επιτρέπει να αναπαραχθεί εκεί, αλλά και να πυροδοτήσει σοβαρή ανοσολογική απόκριση που αφορά τελικά όλο το σώμα. Μάλιστα, μπορεί να συντελεί και στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά από τη λοίμωξη, ένα σύνδρομο που είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «long COVID».
Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19.

Η ΠΕΦ καταδικάζει κάθε παράνομη πρακτική συνταγογράφησης φαρμάκων

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εξάρθρωση από την ΕΛΑΣ κυκλώματος κατευθυνόμενων και ψευδών συνταγογραφήσεων φαρμάκων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, εκπροσωπώντας τις παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, επισημαίνει τα εξής:

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε παράνομη πρακτική που αφορά στη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Τέτοια φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα, την πρόκληση ζημίας για το σύστημα υγείας, τον Έλληνα πολίτη – ασφαλισμένο αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, διαχρονικά, στέκεται αρωγός στην κοινή προσπάθεια για την υγιή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση με προτάσεις και με τη δράση των μελών της.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης και των ΑΜΚΑ και προώθησης της ορθής χρήσης των φαρμάκων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε ανάλογα φαινόμενα προκλητής ζήτησης που νοθεύουν την αγορά του φαρμάκου και ζημιώνουν τον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Τονίζουμε ότι η εταιρεία που φημολογείται ότι εμπλέκεται στο εν λόγω κύκλωμα των παράνομων ψευδών συνταγογραφήσεων, δεν είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους κανόνες δεοντολογίας και τις αξίες που πρεσβεύουμε.

 

Διαμαρτυρία Ευρωπαϊκού Δικτύου Ασθενών Κόβιντ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασθενών Κοβιντ (ΕΔΑΚ). Ειδικότερα στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας για μείωση του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες, είναι κάτι που αντιτίθεται στις δημοσιευμένες έρευνες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και βεβαίως θα μας βρει απέναντι.

Η ανώτερη σε όλα τα επίπεδα φυσική ανοσία πότε στην ιστορία δεν έχει χαρακτηριστεί από κανέναν γιατρό/καθηγητή ιατρικής (πόσο μάλλον κυβέρνηση) υποδεέστερη της τεχνητής. Μπορεί (φυσικά) η τεχνητή ανοσία να είναι προτιμότερη αλλά ΠΑΝΤΑ ήταν ανεπαρκής από μόνη της, σε αντίθεση με την φυσική ανοσία που όσοι την έχουν προσφέρουν πολλά περισσότερα στην λεγόμενη ανοσία αγέλης. Το ΕΔΑΚ από την πρώτη στιγμή είχε ενημερώσει το υπουργείο υγείας με επιστολή του στις 19/11/2021 παραθέτοντας όλα τα δεδομένα που τεκμηριώνουν την άποψη πως το πιστοποιητικό νόσησης πρέπει να έχει ισχύ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 μήνες με επανεξέταση.

Το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες από τον Υπουργό και την λεγόμενη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, μπορεί μόνο να προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της απόφασης αυτής. Εμείς στο ΕΔΑΚ, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το αυτονόητο, δηλαδή την επικράτηση της ιατρικής άποψης όσον αφορά τους νοσήσαντες/νοσούντες και όχι της αλλοπρόσαλλης αυτής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Για αυτό λοιπόν, καλούμε τον Υπουργό και τους συνεργάτες αυτού, να δώσει στην δημοσιότητα, τις έρευνες πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι φερόμενοι ως ειδικοί με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην απόφαση της μείωσης του πιστοποιητικού. Υπενθυμίζουμε πως επιδιώκουμε τον διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και όχι με αποφάσεις αυθαίρετες χωρίς καμία εξήγηση και επιστημονική βάση».

Στον «αέρα» το πρόγραμμα Philos

Σε λίγες μέρες (31/12/2021) λήγει το πρόγραμμα PHILOS ΙΙ για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών και τόσο ο ΕΟΔΥ (που είναι ο φορέας υλοποίησης), όσο και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τις προθέσεις τους όσον αφορά τη συνέχιση του , ούτε έχουν διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τις θέσεις εργασίας των εκατοντάδων υγειονομικών που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στο πρόγραμμα PHILOS ΙΙ εργάζονται 270 υγειονομικοί σε δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ), 350 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 50 διοικητικούς υπαλλήλους.

Όλοι αυτοί οι 670 συμβασιούχοι θα απολυθούν εάν δεν ανανεωθεί άμεσα το πρόγραμμα και, το πιο σημαντικό, θα βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εξασφάλιση χρηματοδότησης (μέσω του ISF- EMAS 3.3εκ.Ε.) το 2016, το πρόγραμμα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, έχοντας αφήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας, εκπαίδευση και υποστήριξη, υποχρεώνοντας το να αναλάβει αλλότρια καθήκοντα ( πχ κάλυψη αναγκών σε εμβολιαστικά κέντρα) και οδηγώντας έτσι σε επαγγελματική εξουθένωση (σ. burn out) και παραιτήσεις μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Στις 9/12/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος PHILOS με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλή Ζαούτη, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων και την προοπτική του προγράμματος.

Παράλληλα έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια μία σειρά Εγκρίσεων Σχεδίων Υλοποίησης με δικαιούχο την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και συνδικαιούχους τις ΥΠΕ με τίτλο «Δράσεις θωράκισης της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε χώρους φιλοξενίας μετακινούμενων πληθυσμών, μεταναστών/προσφύγων» συγχρηματοδοτούμενες από τα Ε.Π. Περιφερειών ανά την Επικράτεια, οι οποίες ωστόσο προβλέπουν υγειονομικό προσωπικό μόνο εντός των δομών φιλοξενίας και κράτησης, δηλαδή στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ), στην Ύπατη Αρμοστεία, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (ΚΥΤ) και στα Κρατητήρια.

Ωστόσο τα συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης α) δεν προβλέπουν ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, όπως αρχικά προβλεπόταν στα προγράμματα PHILOS β) περιορίζονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποκλείοντας άλλες ειδικότητες που έχουν σχέση με την ψυχοκοινωνική φροντίδα του προσφυγικού πληθυσμού η οποία είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχέδιο των προγραμμάτων PHILOS , γ) αναφέρονται, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, μόνο στη συνθήκη της πανδημίας Covid-19 και όχι σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία της υγείας μιας κατεξοχήν ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες , οι οποίοι είναι γνωστό ότι διαβιούν στις πλέον ακατάλληλες συνθήκες και έχουν αυξημένες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας.
Για το ζήτημα κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό.

Ελλάδα: 5 τα κρούσματα της όμικρον στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ, με χθεσινή του ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου. Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Νότια Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας. Έχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους». Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 3.841 νέα κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια σε σύνολο 102.873 τεστ.

Από αυτά, 1.009 εντοπίστηκαν στην Αττική, 559 στη Θεσσαλονίκη και 28 είναι εισαγόμενα. Από τους 709 διασωληνωμένους ασθενείς, το 59,9% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και τo 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19,46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν είναι 96, και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή -18.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς.

Μ. Θεοδωρίδου: Σύντομα οι συστάσεις της επιτροπής για τρίτη δόση σε εφήβου

Σε περισσότερες διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών 5-11 ετών προέβη στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η κ. Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση, δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση, χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.000.000 παιδιά αυτής της ηλικίας παγκοσμίως και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών. Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16 έως 17 ετών. Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12 έως 17 ετών μετά από παρέλευση τεσσάρων εβδομάδων από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στις 9 Δεκεμβρίου, o FDA ενέκρινε λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον» τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε υγιείς εφήβους τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση του εμβολιασμού με δυο δόσεις. Η απόφαση στηρίχτηκε ουσιαστικά στα ανοσολογικά δεδομένα της ηλικίας άνω των 18 ετών που υπήρχαν. «Για αυτό το θέμα η Εθνική Επιτροπή επιφυλάσσεται, μετά την αξιολόγηση των δεδομένων της χώρας μας, σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

ΗΠΑ: Πρόβλεψη κινδύνου θανάτου των ασθενών με στεφανιαία νόσο

Τη δυνατότητα πιο ακριβούς πρόβλεψης για την πιθανότητα να πεθάνει μέσα στα επόμενα χρόνια ένας ασθενής με καρδιολογικό πρόβλημα, ιδίως διαγνωσμένη ή ύποπτη στεφανιαία νόσο, παρέχει ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Θίο Πέζελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό συνέδριο «EuroEcho 2011» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Το σύστημα μηχανικής μάθησης μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 76% ποιός καρδιαγγειακός ασθενής θα ζει ή θα έχει πεθάνει μετά από δέκα χρόνια, δηλαδή προβλέπει σωστά για τρεις στους τέσσερις ασθενείς.

Αντίθετα με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε κλινικά δεδομένα (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερίνη κ.α.), το νέο σύστημα που «βαθμολογεί» κάθε ασθενή, συμπεριλαμβάνει πληροφορίες από απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς με βάση την τεχνική CMR (Cardiovascular Magnetic Resonance).

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» αναλύοντας στοιχεία για σχεδόν 32.000 ασθενείς με μέση ηλικία 64 ετών μεταξύ 2008-2018, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί έξι χρόνια για θανάτους οποιασδήποτε αιτιολογίας (στη διάρκεια της μελέτης πέθαναν 2.679 άτομα ή το 8,4%). Δημιουργήθηκε έτσι ένας αλγόριθμος που «διαβάζει» το προφίλ κάθε ασθενούς και κάνει εκτίμηση για τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου του.

 

Οξφόρδη για διδοσικά εμβόλια και μετάλλαξη όμικρον

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο εμβολιασμός με διδοσικό εμβόλιο κατά της Covid δεν παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Ομικρον,  Στο πλαίσιο της  έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος ατόμων που έλαβαν δόσεις των εμβολίων AstraZeneca-Oxford και Pfizer-BioNTech. Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χαμηλά επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Ομικρον θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.

«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος της εικόνας. Δεν μελετούν παρά τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν δίνουν πληροφορίες για την κυτταρική ανοσία και αυτό θα ερευνηθεί επίσης», δήλωσε ο Μάθιου Σνέιπ (Matthew Snape), καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συντακτών της μελέτης.  Σημειώνεται ότι τα εν λόγω συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν δύο μέρες μετά την  προειδοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της Ομικρον, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης της υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία απέναντι στην παραλλαγή.

Ερευνητές ανακάλυψαν πρώιμο και αντιμετωπίσιμο δείκτη θρόμβωσης σε ασθενείς με COVID-19

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ασυνήθη παρουσία υπερβάλλουσας συγκέντρωσης  αιμοπεταλίων –πρώιμος δείκτης μικροαγγειακής θρόμβωσης- στο 90% των ασθενών

 Γιατροί που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν νέο διαγνωστικό όπλο  που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών με κίνδυνο οργανικής ανεπάρκειας.

Ο Keisuke Goda, του University of Tokyo, ήταν επικεφαλής της έρευνας της μικροαγγειακής θρόμβωσης σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο University of Tokyo Hospital.

Ο Gustavo Rohde, ανέλυσε στοιχεία και εικόνες των δειγμάτων αίματος των ασθενών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ασυνήθη παρουσία υπερβάλλουσας συγκέντρωσης  αιμοπεταλίων –πρώιμος δείκτης μικροαγγειακής θρόμβωσης- στο 90% των ασθενών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Ο Rohde δήλωσε, ότι τώρα έχουμε νέα τεχνολογία που συνδυάζει hardware γρήγορης απεικόνισης με δεδομένα ανάλυσης, για να μετρά και να χαρακτηρίζει την κατανομή της μορφολογίας των αιμοπεταλίων σε δείγματα αίματος ασθενών με COVID-19.

Στοιχεία από υπολογιστικές εικόνες επέτρεψαν στους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τα αιμοπετάλια και τη συγκέντρωσή τους σε κάθε ασθενή.

Αύξηση στη συγκέντρωση αιμοπεταλίων συσχετίστηκε με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Επίσης ανακάλυψαν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της συγκέντρωσης της συγκέντρωσης αιμοπεταλίων και της έντασης, θνητότητας, αναπνευστικής κατάστασης και του επιπέδου ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας των ασθενών.

Η τεχνολογία δημιουργεί δεδομένα σε λίγες ώρες και θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να διαπιστώνει ποιοι ασθενείς έχουν κίνδυνο για προβλήματα που συνδέονται με τη μικροθρόμβωση.

Ο Rohde δήλωσε ότι όσον αφορά τα αιμοπετάλια, έως τώρα η συγκέντρωση αιμοπεταλίων φαίνεται να είναι ο κύριος δείκτης του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας ασθενής για θρόμβωση και επιπλοκές της.