Με PCR test οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις  χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Αναφορά στον Άρειο Πάγο καταθέτει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ

Η υπόθεση για επιλεκτική εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ, που είχε καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πριν από μερικές ημέρες προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, συνεχίζεται, με την Ομοσπονδία να καταθέτει σήμερα Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, αναφορά για την κατάσταση στις ΜΕΘ των Δημόσιων Νοσοκομείων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η αναφορά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα κατατεθεί παρουσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο  υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει καταθέσει αναφορά αξιοποίνων πράξεων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ ψευδείς και συκοφαντικούς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αναφορά  στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, τονίζοντας  ότι τις εν λόγω καταγγελίες επιβεβαιώνει και η ΟΕΝΓΕ, ότι δηλαδή κάθε ημέρα εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κενά κρεβάτια, αλλά υπάρχουν 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που δεν τα καταλαμβάνουν (…). Δεν μπορεί να μένουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για 10-15 ημέρες».

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, στο σκέλος που αφορούν τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης, ενώ και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έρευνα που θα ενταχθεί στο πλαίσιο άλλης προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διενεργείται από καιρό με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Σε αυτή τη δικογραφία, που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση, εντάσσονται και οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Covid-19: Η χρήση των στατινών σχετίζεται με μικρότερη νοσοκομειακή θνητότητα

Με βάση τα αποτελέσματα αναδρομικής μελέτης 3133 ασθενών με COVID-19, η χρήση των στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής θνητότητας τόσο σε όσους ασθενείς είχαν στεφανιαία νόσο, όσο και στους υπόλοιπους. Η εν λόγω μελέτη συμπεριέλαβε 3133 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουχάν, Κίνα από 26/1/2020 έως και 26/3/2020, και κατά τη διάρκειά της μελετήθηκε η νοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών που έλαβαν στατίνη και όσων δεν έλαβαν. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Κίμων Σταματελόπουλος, Αλέξανδρος Μπριασούλης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature».

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη, το 49,8% ήταν γυναίκες, και στατίνη έλαβαν 404 (12,9%) ασθενείς. Συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν στατίνη, οι 404 αυτοί ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν πιθανότερο να έχουν συννοσηρότητες (στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή), αλλά είχαν μικρότερες τιμές δεικτών φλεγμονής (IL-2) και χαμηλότερες τιμές δ-διμερών 7 μέρες μετά την εισαγωγή.

Η ομάδα που έλαβε στατίνη είχε χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας (6,44% vs 10,88%). Και στην υποανάλυση των ασθενών με στεφανιαία νόσο παρατηρήθηκε αυτή η διαφορά. Συνολικά περιγράφηκε 87% συνολικά λιγότερος κίνδυνος θνητότητας για όσους λάμβαναν στατίνη, ενώ το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και σε όσους είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αλλά και σε όσους δεν είχαν. Η αναδρομική φύση των δεδομένων αυτών καθιστά αναγκαία την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων σε τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες.

Οι υγειονομικές ανισότητες στην Ευρώπη σήμερα

Η Έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Υγεία αποτελεί μία μελέτη των Γιατρών του Κόσμου, επάνω στους αποκλεισμένους ανθρώπους από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Η Έκθεση περιέχει δεδομένα και μαρτυρίες που έχουν συλλεχθεί από τα προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) μεταξύ του Ιανουαρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020. Ουσιαστικά, αποτελεί την συνέχεια του έργου που επιτελέστηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Ευαλωτότητας στην Υγεία και της Έκθεσης των Γιατρών του Κόσμου το 2019 και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το University College London (UCL).

Τα προγράμματα των ΓτΚ στις προαναφερθείσες χώρες παρακολούθησαν  25.355 άτομα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτές τις χώρες, οι ΓτΚ  πραγματοποίησαν συνολικά 45.292 επισκέψεις, εκ των οποίων 22.334 ιατρικές επισκέψεις και 22.958 κοινωνικές διαβουλεύσεις. Στην Ελλάδα, συλλέχθηκαν μόνο μαρτυρίες.

Το 78,2%, των ατόμων που επισκέφθηκαν τα προγράμματα των ΓτΚ ανέφεραν ότι δεν είχαν υγειονομική περίθαλψη και μόνο το 9,2% των μεταναστών εκτός ΕΕ/ΕΟΧ και το 10,3% των μεταναστών ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Οι πιο συχνές παθολογίες που εντοπίστηκαν ήταν παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος (20,9%), ακολουθούμενες από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

(12,3%) και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

και συνδετικού ιστού (12,3%). Το 91,6% των ατόμων των παραπάνω ατόμων  ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας

στη χώρα όπου επισκέφθηκαν τα προγράμματα των ΓτΚ.

Η πλειοψηφία των εγκύων γυναικών δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα πριν από την επίσκεψη τους σε πρόγραμμα των ΓτΚ (52,7%). Περίπου το 42,9% των γυναικών

που δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα

ήταν στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Τέλος το 31,0% των ατόμων που απάντησαν και στις δύο ερωτήσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο για κατάθλιψη (Patient Health Questionnaire-2) είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη από 3 και θα έπρεπε να ελεγχθούν για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η έκθεση διατυπώνει τέσσερις (4) γενικές συστάσεις για επείγουσα δράση σε διάφορα επίπεδα πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Συλλογή ακριβέστερων δεδομένων σχετικά με το ποιοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την υγειονομική περίθαλψη: Να διασφαλιστεί ότι τα εργαλεία παρακολούθησης της δημόσιας υγείας παρέχουν κατάλληλες πληροφορίες για τα άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό
  2. Κατάργηση των νομικών εμποδίων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη: Να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη δεν υπονομεύεται
  3. Η ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι πιο ευάλωτοι δεν θα αποκλεισθούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων το επόμενο έτος.
  4. Δημιουργία πιο υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και μείωση της αστεγίας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην κακή υγεία

Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Χαρά Τζιουβάρα, σημείωσε «Φιλοδοξούμε η έκθεση να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας. Συγχρόνως, εμπεριέχει την απαραίτητη προοπτική για την δημιουργία συμπεριληπτικών υπηρεσιών υγείας και για την διαμόρφωση πολιτικών που εξασφαλίζουν το Δικαίωμα στην Υγεία για Όλους».

Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 90% το χάπι της κατά της covid-19

Η φαρμακοβιομηχανία  Pfizer  παρουσίασε τα στοιχεία της τελικής ανάλυσης για το αντιιικό χάπι της κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα οποία, το εν λόγω φάρμακο προστατεύει σε ποσοστό 90% έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από κορονοϊό. Ήδη από τον περασμένο μήνα, η φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και την αποτροπή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στηριζόμενη στα αποτελέσματα ενδιάμεσης δοκιμής σε περίπου 1.200 άτομα. Στα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα. Όπως αναφέρεται, κανείς από όσους έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer δεν πέθανε, ενώ απεβίωσαν 12 άτομα εξ αυτών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο κατά της Covid-19 της Pfizer, αν λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την εμπορική ονομασία Paxlovid.

Σημειώνεται ότι για είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, θα πρέπει να χορηγείται κάθε 12 ώρες και για διάστημα πέντε ημερών, ενώ η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει λίγο αφότου ξεκινήσουν τα συμπτώματα της Covid-19.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι το εμβόλιό της Pfizer προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο σε μικρότερο ποσοστό από ό,τι στην παραλλαγή Δέλτα. Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη στη Νότια Αφρική, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, δηλαδή την περίοδο που η χώρα έχει έξαρση κρουσμάτων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο όσον αφορά τη Δέλτα, η προστασία ήταν έως 98%.

Κατάσχεση νοθευμένων φαρμάκων αξίας 63 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Europol, οι αστυνομικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών προχώρησαν σε 544 συλλήψεις και κατέσχεσαν πολλά παράνομα αναβολικά και ψευδοφάρμακα, όπως υποτιθέμενα χάπια που θεραπεύουν την COVID-19. Η επιχείρηση αυτή, που διεξήχθη σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, οδήγησε στην κατάσχεση νοθευμένων φαρμάκων και αναβολικών συνολικής αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ. Στο στόχαστρο είχαν μπει 33 «εγκληματικές ομάδες» που διακινούσαν αναβολικά, ορμόνες, φάρμακα για τον μεταβολισμό και άλλα σκευάσματα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Χάγη.

Οι δράστες διακινούσαν κυρίως αντικαρκινικά φάρμακα, αναλγητικά, αγχολυτικά και σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Από την αρχή της πανδημίας κατέβαλαν επίσης μεγάλες προσπάθειες να παρασκευάσουν φάρμακα που έχουν μεγάλη ζήτηση. «Για να αυξήσουν τα κέρδη τους, τα εγκληματικά δίκτυα επικεντρώθηκαν στη διανομή ψεύτικων θεραπειών για τον κορονοϊό και την παρασκευή απολυμαντικών, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν μέσω του διαδικτύου», εξήγησε η Europol. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 3 εκατομμύρια υποτιθέμενα φάρμακα για την Covid-19, μάσκες προστασίας και απολυμαντικά και οι αρχές έκλεισαν πέντε παράνομα εργαστήρια.

Π.Ο.Υ.: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων covid-19 την τελευταία εβδομάδα στην Αφρική

Κατά 83% έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων με COVID-19 την τελευταία εβδομάδα στην Αφρική, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική, οφείλεται στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αν και οι  θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. στην ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι  ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυτή τη στιγμή διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες.

Δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού μέχρι τώρα μόνο 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που περισυνέλεξε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι θάνατοι και η σοβαρή νόσηση θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο τωρινό κύμα, όμως η αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμών στην Αφρική σημαίνει πως και οι δύο αυτοί δείκτες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η UPS παρέδωσε διεθνώς πάνω από 1 δισ. εμβόλια κατά της covid-19

 Η UPS (NYSE: UPS) ανακοίνωσε χθες ότι ξεπέρασε την παράδοση 1 δισ. εμβολίων κατά της COVID-19, με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια στον χρόνο παράδοσης. «Αυτό το ορόσημο δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς τη συνεχή προσπάθεια κάθε εργαζόμενού μας στο διεθνές δίκτυο μας, σε συνεργασία με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, με στόχο την επιτάχυνση της διανομής των εμβολίων, ώστε να διασφαλιστεί όσο γίνεται η ασφάλεια των κοινοτήτων», δήλωσε η Kate Gutmann, Chief Sales & Solutions Officer και Executive Vice President, του τομέα Global Healthcare της UPS.

Το διεθνές δίκτυο της UPS και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, υποστήριξαν τους πελάτες από τον χώρο της υγείας και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά παράλληλα συμμετείχαν σε συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να παρέχουν εμβόλια και τεχνογνωσία στη διατήρηση των φαρμακευτικών προϊόντων κατά τη διανομή σε χώρες με δυσπρόσιτους πληθυσμούς, εξασφαλίζοντας τη διάθεση τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Για να το πετύχει αυτό, ο τομέας Healthcare της UPS χαρτογράφησε περίπου 500 εμπορικές διαδρομές, για να εξασφαλίσει άψογη αποστολή των εμβολίων παγκοσμίως και χρησιμοποίησε περισσότερα από 1,3 εκατ. κιλά ξηρού πάγου για την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων.

«Ο τομέας Healthcare της UPS έχει οδηγήσει τις εξελίξεις διεθνώς στην παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19, βασιζόμενος στην αφοσίωση των ανθρώπων της UPS και τη διεθνή εμπειρία και δυνατότητες logistics της εταιρείας», τόνισε ο Wes Wheeler, Healthcare President της UPS. «Φάρμακα που προέρχονται από biologics και μεταφέρονται μέσω δικτύων cold chain (‘ψυχρής αλυσίδας’) αποτελούν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας και ο τομέας Healthcare της UPS οδηγεί τις εξελίξεις».

Περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του φαρμάκου της Merck

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες ότι θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

«Μετά τις ενδιάμεσες συστάσεις του EMA για την υποστήριξη των εθνικών αρχών που ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του Lagevrio (μολνουπιραβίρη) πριν από την άδεια κυκλοφορίας, ο Οργανισμός θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα από την κύρια μελέτη του Lagevrio», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι συστάσεις που εκδόθηκαν από τον EMA τον Νοέμβριο του 2021 βασίστηκαν σε αξιολόγηση των ενδιάμεσων δεδομένων που ήταν διαθέσιμα. Αυτά τα δεδομένα, με βάση 762 άτομα, έδειξαν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 14,1% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (εικονική θεραπεία) σε 7,3% στην ομάδα του Lagevrio. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Τα ενημερωμένα αποτελέσματα, με βάση 1.408 άτομα, δείχνουν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 9,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 6,8% στην ομάδα του Lagevrio. Ο EMA θα αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης αίτησης άδειας κυκλοφορίας.

Συνεργασία Μητέρα με Mayo Clinic

Στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαιδευτικής ανάπτυξης, αλλά και της προαγωγής της ιατρικής επιστήμης, το ΜΗΤΕΡΑ, μέλος του μεγαλύτερου Ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα Hellenic Healthcare Group, ανακοινώνει την υπογραφή έναρξης συνεργασίας του Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ με την Παγκοσμίου φήμης Mayo Clinic.

Η έναρξη της συνεργασίας σηματοδοτεί την ίδρυση του πρώτου στην Ευρώπη, Εκπαιδευτικού Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Γυναικολογικής Χειρουργικής, που θα τελεί υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Ένωσης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής (AAGL).

Το πρόγραμμα διάρκειας δυο χρόνων, θα διεξάγεται υπό την επιστημονική διεύθυνση του Δρ. Βασιλείου Καπετανάκη, Επιστημονικού Συνεργάτη της Mayo Clinic και Διευθυντή Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Γυναικείας Αναπαραγωγής στο ΥΓΕΙΑ,  σε συνεργασία με εξειδικευμένους γυναικολόγους του  ΜΗΤΕΡΑ και την επιστημονική ομάδα της Mayo Clinic.

Μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα είναι η εξειδίκευση των εκπαιδευμένων χειρουργών με καινοτόμες ρομποτικές, λαπαροσκοπικές και υστεροσκοπικές τεχνολογίες για τη θεραπεία καλοήθων και κακοήθων γυναικολογικών παθήσεων.

Εκτός από τη μοναδική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ιατρών, μέσω αυτού του προγράμματος, το ΜΗΤΕΡΑ, θα αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα Κέντρα Λαπαροσκοπικής Γυναικολογίας που θα προσφέρει:

  • Συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες, αλλά και διεθνούς φήμης, χειρουργούς γυναικολόγους.
  • Το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, που θα είναι πλήρως διαπιστευμένο υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Ένωσης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής (AAGL).
  • Την εφαρμογή τελευταίας ιατρικής τεχνολογίας για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής παροχής ιατρικών υπηρεσιών συμπεριλαμβάνοντας και της περαιτέρω ανάπτυξης της ρομποτικής χειρουργικής.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΜΗΤΕΡΑ, Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε: «Η νέα αυτή συνεργασία με την Mayo Clinic, ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως, αναδεικνύει την προσήλωση του ΜΗΤΕΡΑ στην παροχή άριστων υπηρεσιών υγείας αλλά και στην εκπαίδευση των νέων ιατρών. Με κέντρο τον άνθρωπο και με όχημα την επιστήμη, το ΜΗΤΕΡΑ, αναγνωρίζεται διεθνώς λειτουργώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης των ιατρικών εξελίξεων στην Ελλάδα».