Δήλωση Σωτήρη Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ: Παλαιότερη η μελέτη που δημοσιεύτηκε

Με δήλωσή του ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρεί να απαντήσει αναφορικά με τον σάλο που έχει προκαλέσει η αναφορά σε μελέτη που συνυπογράφεται από τον ίδιο και επισημαίνει ότι η θνητότητα από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ κυμαίνεται σε ποσοστό 88%, συγκριτικά με τη θνητότητα εντός ΜΕΘ.

 Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, την οποία παραθέτουμε αυτούσια: “Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.  Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού”.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinovac

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό, αφού μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinovac έναντι του στελέχους Όμικρον, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στο Clinical Infectious Diseases ,δείχνουν ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Όπως αναφέρθηκε, κανένας από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα, που είχαν ανοσοποιηθεί με το Sinovac, δεν είχε αρκετά αντισώματα για να εξουδετερώσει το νέο στέλεχος. Μόλις 5 από τους 25 συμμετέχοντες, που είχαν λάβει το εμβόλιο της BioNTech, είχαν αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν το Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν σημαντικά, στο 20% με 24%, σύμφωνα με την έρευνα. «Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου» για το στέλεχος Όμικρον, τόνισαν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιήθηκε από τους μικροβιολόγους Γιουέν Κουοκ- γουνγκ, Κέλβιν Το και Τσεν Χονγκλίν.

ROCHE: Παγκόσμια πεζοπορία για τα παιδιά

Οι εργαζόμενοι της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas συμμετείχαν εθελοντικά για άλλη μια χρονιά στην «Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά», τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την υποστήριξη φορέων που αναπτύσσουν έργο φροντίδας για το παιδί.

Φέτος, στην Ελλάδα, οι δράσεις σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμπαράστασης και Αρωγής Παραπληγικών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – «Ηλιαχτίδα», δημιουργώντας ένα μοναδικό ψηφιακό μονοπάτι με τρία βήματα προσφοράς. Στο πρώτο τους βήμα οι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν χρήματα συμβάλλοντας στην αγορά ενός ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου για ένα δωδεκάχρονο αγόρι που στηρίζει η «Ηλιαχτίδα». Μέσα από τη συγκεκριμένη δωρεά, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει αυτονομία στο σπίτι, αλλά και να κινείται στην αυλή του σχολείου του.

Με το δεύτερο ψηφιακό βήμα, οι εθελοντές της Roche “πήγαν” για online αγορές, δωρίζοντας στα παιδιά, που διαμένουν στο Σπίτι του «Χαμόγελου» στο Μαρούσι, καινούργια παπούτσια αλλά και πολλά χαμόγελα. Τέλος, το τρίτο βήμα περιλαμβάνει δωρεά για την αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου του Σπιτιού, ενώ παράλληλα μια ομάδα εργαζομένων θα συμμετάσχει εθελοντικά και με φυσική παρουσία στις εργασίες που θα γίνουν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.
Όπως κάθε χρόνο, το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις απευθείας δωρεές των εργαζομένων θα διπλασιαστεί από την Roche και θα διατεθεί σε προγράμματα που υλοποιούνται για τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Για όλους εμάς στη Roche, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Πεζοπορία δεν αφορά μόνο στη δωρεά χρημάτων για καλό σκοπό. Αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να βελτιώσουμε τις ζωές των παιδιών αλλά παράλληλα ενισχύει το δεσμό που μας ενώνει ως συναδέλφους και ως “οικογένεια”» υπογράμμισε η Άννα Παπακοσμοπούλου, Communications Value Lead της Roche Hellas. «Με αφορμή τον εορτασμό των 125 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, στόχος μας είναι να αναδείξουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή, που αποτελούν πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας αλλά και απόδειξη ότι παραμένουμε μια κορυφαία εταιρεία όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την εταιρική υπευθυνότητα στον τομέα μας». «Δεκαοκτώ χρόνια πριν, ξεκινήσαμε αυτή την Παγκόσμια Πεζοπορία με μικρά βήματα και όραμα να βοηθήσουμε παιδιά σε όλο τον κόσμο, που είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας», δήλωσε ο Θανάσης Ακάλεστος, Head of Medical Scientific Affairs & Healthcare Development της Roche Diagnostics.

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία

Ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής, ΣΕΣΔΙ, στο πλαίσιο των ενεργειών του για συνεχή και επικαιροποιημένη ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου, συνεχίζει τις ενημερωτικές του δράσεις διοργανώνοντας εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τον Ρόλο των Συμπληρωμάτων Διατροφής στην υγεία: Στρες, Ύπνος & Wellbeing. Το σεμινάριο είχε πολύ μεγάλη απήχηση, με σχεδόν 200 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα.

Απευθυνόταν σε φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων με σκοπό να παρουσιαστεί και να αναλυθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν τα συμπληρώματα διατροφής στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση του στρες, στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου αλλά και στη γενικότερη ποιότητα ζωής. Οι ομιλητές, τόνισαν πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους ενέργειες, που βοηθούν στη συνεχή εκπαίδευση του φαρμακοποιού, ειδικά στα συμπληρώματα διατροφής που είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά και λόγω πανδημίας αφορούν μεγάλο μέρος του κοινού του φαρμακείου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, δόθηκε έμφαση στο ρόλο των προβιωτικών στην εντερική χλωρίδα αλλά και πέρα από αυτή (microbiota gut-brain και ευεξία) από τον κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου, Φαρμακοποιό MBA.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έγινε στα συμπληρώματα διατροφής τα οποία συμβάλουν στην χαλάρωση αλλά και στον κατάλληλο και φυσιολογικό ύπνο από την ενδοκρινολόγο MD, MSc, cPhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Βασιλική Τριάντη. Τέλος, από το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου δεν έλειψε η αναφορά στους τρόπους ενίσχυσης της διάθεσης υπό συνθήκες πίεσης και στρες από την κα Βάλλη Καλοζούμη, Ομοιοπαθητικό – Σύμβουλο φυσικής ιατρικής, Αντιπρόεδρο Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος αλλά και στα άγνωστα δεδομένα σχετικά με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι πολύτιμες και πολυδιάστατες, από την χημικό κα Έρση Κλημεντίδου.

ΕΜΑ για αναμνηστική δόση της Janssen

Σε σύσταση για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Janssen κατά της COVID-19 δύο μήνες μετά την πρώτη δόση, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, προχώρησε χθες η Επιτροπή Φαρμάκων για τον Άνθρωπο του EMA (CHMP). Η σύσταση ακολουθεί δεδομένα που δείχνουν ότι αναμνηστική δόση του εμβολίου Janssen, που χορηγήθηκε τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη δόση σε ενηλίκους, οδήγησε σε αύξηση των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) ή άλλες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Η CHMP κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Janssen μπορεί να χορηγηθεί έπειτα από δύο δόσεις εμβολίων mRNA που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ, το Comirnaty (από την Pfizer/BioNTech) ή το Spikevax (από τη Moderna). Όπως για όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Janssen.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, είτε έπειτα από μία δόση εμβολίου της Janssen είτε έπειτα από δύο δόσεις των εμβολίων mRNA, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, την αναδυόμενη αποτελεσματικότητα και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.

ΙΑΣΩ: Υβριδική επιστημονική διημερίδα για τον καρκίνο του μαστού

Η «ΕΜΕΙΣ» (Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ίαση – Στήριξη) διοργανώνει με την υποστήριξη του ΙΑΣΩ και της Β’ Κλινικής Μαστού του ΙΑΣΩ τη 2η Υβριδική Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Καρκίνος Μαστού και οι Σύγχρονες Προκλήσεις στην Κλινική Διαχείριση», το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, ώρα 08:30 π.μ. και την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 08:45 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κλινικής ΙΑΣΩ. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Γρηγόριος Ξεπαπαδάκης, MD, PhD, Χειρουργός Μαστού, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Διευθυντής Β’ Κλινικής Μαστού του ΙΑΣΩ.

Στόχος της Διημερίδας είναι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η ενημέρωση για τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στον Καρκίνο του Μαστού και την Κλινική Διαχείριση, καθώς και η προαγωγή της έρευνας. Η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων και παλαιότερων συναδέλφων, είναι σήμερα πιο πολύτιμη από ποτέ. Η συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές συναντήσεις είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ποιότητας στην ιατρική πράξη, σε ένα επιστημονικά και κοινωνικοοικονομικά απαιτητικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε χειρουργούς μαστού, γυναικολόγους, ακτινολόγους, ογκολόγους, ειδικούς υπερήχων και κλινικούς ιατρούς με βασικές και προηγμένες γνώσεις στις νόσους του μαστού. Επίσης, έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα αναπτύξουν ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα.
Η εγγραφή για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Διημερίδας είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο ακόλουθο link: https://lconsite3.azurewebsites.net/newpnr/1027.

ECDC: Ανησυχία για εκθετική αύξηση κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποιεί με τη σειρά του, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τους σοβαρούς κινδύνους που από το νέο παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού. Παρότι φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τη «Δέλτα» που επικρατεί προς το παρόν, η μεγάλη μεταδοτικότητά του, μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων με πιθανόν περισσότερες νοσηλείες και θανάτους. Το ECDC προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγουσα δράση για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον, καθώς αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του νέου στελέχους ως «πολύ υψηλή» και τον συνολικό κίνδυνο που ενέχει για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη ως «πολύ υψηλό».

«Στην παρούσα κατάσταση, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, επειδή δεν θα υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης και την ανακούφιση από τη μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων τους επόμενους μήνες. Οι χώρες έχουν αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση ενόψει της εορταστικής περιόδου στην παρούσα κατάσταση» τόνισε η διευθύντρια του ECDC Δρ. Αντρέα Αμμόν.

Η υπηρεσία επικαλείται προγνωστικά μοντέλα που δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Τονίζει επίσης ότι ο εμβολιασμός παραμένει το κλειδί για τη μείωση των επιπτώσεων των στελεχών Όμικρον και Δέλτα που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην περιοχή. Τα συστήματα υγείας καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αύξηση της ικανότητας, με τις κυβερνήσεις να μην αίρουν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τηλεργασία, ανέφερε το ECDC.

Πρόσβαση σε χιλιάδες ασθενείς με covid-19 για θεραπεία με μολνουπιραβίρη

Χιλιάδες ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για σοβαρή νόσηση από COVID -19, θα είναι από τους πρώτους στον κόσμο που θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής αλλά και αντισωμάτων που δύνανται να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγγλίας. Μια νέα μελέτη ξεκίνησε μόλις να υλοποιείται στην Αγγλία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ονομάζεται PANORAMIC και θα αφορά 5.300 ασθενείς σε κάθε ομάδα της μελέτης με ήπια/μέτρια συμπτώματα COVID – 19. Οι μισοί ασθενείς τυχαιοποιημένα θα λαμβάνουν αγωγή με το φάρμακο από του στόματος της MSD μολνουπιραβίρη και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο για συγκριτική αξιολόγηση του οφέλους του φαρμάκου. Στη μελέτη οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη μολνουπιραβίρη ως θεραπεία στο σπίτι κατόπιν θετικού τεστ PCR για SarsCoV2, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα για περισσότερο από 5 ημέρες από την έναρξη της αγωγής.
Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η θεραπεία της μολνουπιραβίρης , αντιικό χάπι έναντι της COVID-19, το οποίο στις μελέτες έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά 9 φορές τους θανάτους. Στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19 : ηλικία 60 ετών και άνω, διαβήτης, παχυσαρκία(BMI>30), χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή ενεργή κακοήθεια.

Το φάρμακο μολνουπιραβίρη που αναπτύχθηκε από την MSD σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics , συνιστά την πρώτη παγκοσμίως εγκεκριμένη αντιική θεραπεία από του στόματος κατά της COVID-19 που δίνει οικουμενική ελπίδα στη διαχείριση της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης για τη μολνουπιραβίρη έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά μελετών σε προκλινικό επίπεδο σε θηλαστικά, οι οποίες έχουν δείξει την ασφάλεια του φαρμάκου σε ζωντανούς οργανισμούς ακόμα και όταν χορηγήθηκε σε δόσεις πολλαπλάσιες από την συνιστώμενη ανθρώπινη δόση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναγράφεται και στην εγκεκριμένη Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη δεν έχει δυναμικό μεταλλαξιογένεσης σε ζωντανούς οργανισμούς και οι δοκιμασίες για πρόκληση χρωμοσωμιακής βλάβης in vivo (δηλαδή σε ζωντανούς οργανισμούς) ήταν αρνητικές.

Η MSD κινείται ταχύτατα παγκοσμίως για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη μολνουπιραβίρη το συντομότερο δυνατό. Συνολικά 21 χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στο προϊόν και ήδη χρησιμοποιείται σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα η διάθεση του φαρμάκου και το πρωτόκολλο διάθεσής του. Η μολνουπιραβίρη αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την υγεία στον κόσμο και αναμένεται να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με τα εμβόλια να παραμένουν η πρώτη και ουσιαστική γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας.

Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

Οι 13 συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων, απολογήθηκαν στην 2η Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για στελέχη και ιατρικούς επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, αλλά και μία ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, που είχαν συλληφθεί ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει αλλά 173 άτομα, μεταξύ αυτών γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιατρικούς επισκέπτες, κ.ά.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει πανελλαδική δράση, διακινώντας σε πολλές περιπτώσεις μέσω ΚΤΕΛ, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δέματα για να παραδοθούν σε συνεργαζόμενους γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών.

Στις απολογίες κάποιοι εκ των κατηγορούμενων ιατρικών επισκεπτών φέρονται να αποδέχθηκαν μέρος του κατηγορητηρίου, αναφέροντας όμως ότι εκτελούσαν εντολές. Από την άλλη, ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων στελεχών ήταν πως δεν επρόκειτο για χρηματισμό αλλά για έξοδα που εντάσσονταν στην προωθητική πολιτική της εταιρείας. Η απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση ελήφθη κατόπιν σύμφωνης γνώμης Ανακρίτριας και Εισαγγελέως.

Στο μεταξύ, η ίδια έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε, επιπλέον, περιπτώσεις διενέργειας εικονικών εμβολιασμών, πώλησης πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test, με επίκεντρο το Νομό Μεσσηνίας. Ως εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται ένας ιατρικός επισκέπτης, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια, ένας φαρμακοποιός κι ένας ακόμα ιδιώτης.
Για το σκέλος αυτό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαχωρίσει τη δικογραφία και τη διαβίβασε στην Εισαγγελία της Καλαμάτας.

Η Covid-19 επάγει τη δημιουργία αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση

H νόσος COVID-19 επάγει την δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση, γεγονός μας θυμίζει ότι η σύγχρονη άποψη για την δημιουργία της νόσου είναι αυτή της αλληλεπίδρασης γενετικοεπιγενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα (εσωτερικού-μικροβίωμα) και εξωτερικού-ύφους ζωής, διευκρίνισε ο Δρ.Γιώργος Μπέλλος, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Επιδημιολόγος, Συντονιστής Δ/ντής Κ.Υ Κορωπίου Αττικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη διάρκεια webinar του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ» το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ-Λίλλυ.

Μελέτες μας δείχνουν, συνέχισε ο κος Μπέλλος, ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή και ύφος ζωής με επάρκεια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης υγιούς η συμβιωτικού μικροβιώματος άλλα υποβοηθούν στην σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως των Mrna, που τόσο αναγκαία και ασφαλή πλέον χαρακτηρίζονται μέσα από την χρήση τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου Mrna, μελέτες πολύ πρόσφατες πραγματικής ζωής όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού όπως Stanford και Harvard όπου τονίζεται η δυνατότητα αναμνηστικών δόσεων 3 και 4 αν χρειασθεί, ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια πάντοτε όμως μετά συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, κατέληξε ο ειδικός. Συχνά οι άνθρωποι με ψωρίαση ξεχνούν πως πολλά από τα ψυχολογικά τους συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Για παράδειγμα τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι: χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα κόπωσης, ενοχή, ντροπή, απελπισία, αλκοολισμός & δημιουργία αρνητικών μηχανισμών άμυνας. Ως κοινωνία χρωστάμε την καθημερινή υπενθύμιση πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και χρειάζονται μόνο σωστή διαχείριση, τόνισε η Βασιλική Οσάνα, Ψυχοθεραπεύτρια, MS στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.