ΜΚΙΕ: Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια λειτουργίας του

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που γεννήθηκε μέσα στα μνημονιακά χρόνια, συμπλήρωσε στις 15 Δεκεμβρίου 10 χρόνια λειτουργίας.
Στο νέο αυτό εγχείρημα ήταν νέα και η σχέση γιατρών και ασθενών. Αντί για το κυρίαρχο ιατροκεντρικό μοντέλο, που εστίαζε στην ασθένεια μόνο, εφαρμόστηκε το Ιπποκράτειο ανθρωποκεντρικό, που εστίαζε στο όλον, στον ολόκληρο άνθρωπο με τις ανάγκες του, ψυχικές και σωματικές, και σε ολόκληρο το ιατρικό του ιστορικό.
Νέα ήταν και η σχέση των άλλων εθελοντών με τους ασθενείς. Η υποδοχή των ασθενών με κατανόηση και αλληλεγγύη από τους εθελοντές της γραμματείας, καθώς και από τους εθελοντές του φαρμακείου, δημιουργούσε ένα ζεστό φιλικό κλίμα σε απογοητευμένους και απαξιωμένους ανθρώπους από την επίσημη Πολιτεία.

Η αμοιβή των εθελοντών δεν ήταν και δεν είναι χρηματική, αλλά το πρωτόγνωρο βίωμα μιάς εργασίας που α) την επέλεγαν οι ίδιοι χωρίς χρηματικά κριτήρια-μισθό, β) αποφάσιζαν οι ίδιοι για τα θέματά της, γ) ήταν ελεύθεροι να δημιουργούν, προτείνοντας νέες ιδέες και θέτοντάς τις, μετά από συναπόφαση, σε εφαρμογή (ατομική πρωτοβουλία των πολλών), δ) επιδίωκαν τη συναίνεση, και μόνο κατ ανάγκη εφάρμοζαν τη ψηφοφορία, ε) δεν βίωναν ανταγωνισμό αλλά σχέσεις ισότιμης συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους συνεθελοντές τους και στ) η μη ύπαρξη ιεραρχίας τους περιόριζε τις εγωιστικές και εξουσιαστικές τάσεις, που χαρακτηρίζουν την σημερινή ατομοκεντρική κοινωνία. Έτσι στα 10 αυτά χρόνια έγιναν περισσότερες από 75.000 ιατρικές πράξεις και μπόρεσαν 8.000 συνάνθρωποί μας να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά.

Και ακόμα, κάλυψε και καλύπτει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ανάγκες και ελλείψεις δομών και μονάδων υγείας. Έκανε αποστολές υγειονομικού υλικού εντός και εκτός Ελλάδας (Γάζα, Κομπάνι, Αιθιοπία), βοήθησε συνανθρώπους μας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Μάτι, Μάνδρα κλπ). Και φυσικά στήριξε τον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, κάτι που μαρτυρεί και το όνομά του, Μητροπολιτικό Κ.Ι. Ελληνικού.

Σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του ΜΚΙΕ διαρκής είναι η επιθυμία και η προσπάθεια για βελτίωση των λειτουργιών μας με αξιοποίηση λαθών και παραλείψεων, καθώς και η προσπάθεια να είναι πάντα επίκαιρο. Έτσι κλείνοντας τα δέκα χρόνια και έχοντας αλλάξει τόπο εγκατάστασης και εμβέλεια δράσεων, αποφάσισε να δώσει νέο όνομα στον εαυτό του, που να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητά του. Το νέο του όνομα είναι: Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελλάδας.

 

 

 

Δοκιμή τρίτης δόσης εμβολίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Σε δοκιμή μιας τρίτης δόσης των 3 μg του mRNA εμβολίου τους κατά του κορονοϊού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών προχωρούν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.
Όπως έκαναν γνωστό, οι δύο δόσεις του εμβολίου τους που δοκιμάστηκαν σε παιδιά δύο, τριών και τεσσάρων ετών, απέτυχαν να πυροδοτήσουν ανοσιακή απόκριση συγκρίσιμη με εκείνη στους εφήβους και στους ενήλικες.

Από την άλλη, το εμβόλιο τους γέννησε ανοσιακή απόκριση σε παιδιά έξι μηνών έως δύο ετών. Οι εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι «δεν ανιχνεύθηκαν προβλήματα ασφάλειας» και τονίζουν ότι «η απόφαση για την αξιολόγηση μιας τρίτης δόσης σε παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών αντανακλά τη δέσμευση των εταιριών να επιλέξουν προσεκτικά τη σωστή δόση, ώστε να βελτιστοποιηθεί το προφίλ κινδύνου-οφέλους».

Η “τυφλή” κλινική μελέτη θα συμπεριλάβει πλέον μια τρίτη δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με στόχο να αυξηθεί η προστασία των παιδιών έως πέντε ετών. Αν οι τρεις δόσεις είναι τελικά επιτυχείς, οι εταιρείες έκαναν γνωστό ότι θα υποβάλουν τα δεδομένα της δοκιμής τους στις ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έτσι ώστε να λάβουν επείγουσα άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου τους στα μικρά παιδιά. Επίσης γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν να δοκιμάσουν μια τρίτη δόση των 10 μg σε παιδιά πέντε έως 12 ετών. Ακόμη, ξεκίνησαν μια υπομελέτη τρίτης δόσης των 10 ή των 30 μg σε 600 εφήβους 12 – 17 ετών. Οι δοκιμές αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον και των αρχικών διαπιστώσεων ότι οι άνθρωποι που κάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας.

Υβριδική ανοσία και παραλλαγή όμικρον

Πρόσφατο άρθρο στο «Nature» δείχνει ότι, παρόλο που ο συνδυασμός της φυσικής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 μαζί με εμβολιασμό (υβριδική ανοσία) παρέχει ισχυρή προστασία έναντι του νέου κορονοϊού, πρόσφατη ανάλυση μεγάλου αριθμού ατόμων από το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η προστασία και της υβριδικής ανοσίας σταδιακά μειώνεται. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης. Η υβριδική ανοσία ή υπερ-ανοσία αναφέρεται στα άτομα που εμφάνισαν λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και παράλληλα εμβολιάστηκαν. Ο συνδυασμός αυτός είχε αξιολογηθεί ως πλέον προστατευτικός σε σύγκριση με τη φυσική λοίμωξη ή τον εμβολιασμό μεμονωμένα.

Αν και η μελέτη έγινε πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, τα αποτελέσματά της δίνουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της προστατευτικής ανοσίας. Μέχρι τώρα, οι εργαστηριακές αναλύσεις των αντι-SARS-CoV-2 αντισωμάτων έχουν δείξει ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία παράγουν υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα που έχουν μόνο μολυνθεί ή μόνο εμβολιαστεί, και μάλιστα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα της υβριδικής ανοσίας έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απενεργοποίησης του κορονοϊού.

Παλαιότερη μελέτη στο Ισραήλ είχε επίσης δείξει ότι η υβριδική ανοσία προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό απ’ ότι οι 2 δόσεις εμβολίου. Για να διαπιστωθεί το προστατευτικό πλεονέκτημα της υβριδικής ανοσίας, το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021 μελετήθηκαν πάνω από 5,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: (1) αυτούς που είχαν μολυνθεί από τον ιό και δεν εμβολιάστηκαν, (2) αυτούς που δεν είχαν μολυνθεί και εμβολιάστηκαν με 2 ή 3 δόσεις εμβολίου, και (3) αυτούς που είχαν αναρρώσει από λοίμωξη με SARS-CoV-2 και είχαν εμβολιαστεί με 1 δόση εμβολίου.

Αν και σε όλες τις ομάδες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του παραπάνω διμήνου, τα άτομα με υβριδική ανοσία είχαν 7 φορές χαμηλότερο ποσοστό λοιμώξεων σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει τη 2η δόση του εμβολίου πριν από 6-8 μήνες και επιπλέον, η υβριδική ανοσία φάνηκε να παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, αν και σταδιακά τα επίπεδα αντισωμάτων και σε αυτή την περίπτωση μειώνονται. Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη διαθέσιμη έως σήμερα, αλλά έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα, γιατί αφ’ ενός ο αριθμός των ατόμων με σοβαρή COVID-19 σε όλες τις ομάδες ήταν πολύ μικρός και αφ’ ετέρου τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ήταν διαφορετικά.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα πριν την ταυτοποίηση της παραλλαγής Omicron, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τα αποτελέσματά της. Παρ’ όλες τις αμφισβητήσεις, το βασικό συμπέρασμα της μεγάλης αυτής μελέτης στο Ισραήλ είναι ότι η υβριδική ανοσία ή η ενισχυμένη μέσω των εμβολίων ανοσία (3η δόση), μάλλον είναι το «κλειδί» για την πρόληψη των επαναλοιμώξεων αλλά και των σοβαρών λοιμώξεων από την παραλλαγή Omicron. Μάλιστα ο Ισραηλινός Βιολόγος-Μαθηματικός και συνσυγγραφέας της μελέτης Amit Huppert, τόνισε σε συνέντευξή του, ότι το κύριο μήνυμα της δημοσίευσης είναι: «Εμβολιαστείτε!»

Απολογισμός ΟΚΑΝΑ για το 2020

Ο Απολογισμός του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το 2020, παρουσιάζει τις σημαντικότερες δράσεις και υπηρεσίες του ανά πυλώνα λειτουργίας, αλλά και τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από την πανδημία και τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός προσαρμόστηκε και ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες που αναδύθηκαν από την πανδημία, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία του και αναβαθμίζοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες του.

Η συγκεκριμένη χρονιά αποτελεί ένα έτος σταθμό για τον ΟΚΑΝΑ, καθώς έκλεισε 25 χρόνια ύπαρξης και δυναμικής παρουσίας στο χώρο των εξαρτήσεων ως ο μεγαλύτερος δημόσιος φορέας αντιμετώπισής τους στην Ελλάδα. Με τον νέο νόμο 4737/20, ανέλαβε πλέον την αντιμετώπιση όλων των εν γένει εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στη χώρα. Αναφορικά με την πρόληψη, τονίζεται η ενσωμάτωση των 33 Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών Ποιότητας Πρόληψης και του European Prevention Curriculum στα Κέντρα Πρόληψης και η επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης των Κέντρων Πρόληψης.

Για τη μείωση της βλάβης εντατικοποιήθηκαν οι δράσεις streetwork, παρά την πανδημία, με τη διανομή για 1η φορά από τη λειτουργία του Οργανισμού, 175.986 συριγγών, 34.135 προφυλακτικών, για την ασφαλή χρήση και τον περιορισμό της HIV/HCV, και 20.921 γευμάτων και πραγματοποιήθηκαν 40.658 επαφές με ουσιοεξαρτημένους, 1.558 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και 1.361 παραπομπές και διασυνδέσεις με προγράμματα θεραπείας, από την ομάδα άμεσης πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ. Τονίζεται επίσης η
η θετική γνωμοδότηση για τη διεύρυνση της χρήσης της Ναλοξόνης στο πεδίο και από άλλους επαγγελματίες υγείας, θεραπευτές-streetworkers για την πρόληψη θανάτων από υπερδοσολογία καθώς και η συμβολή του ΟΚΑΝΑ στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Ελλάδα: Aισθητή μείωση των διασωληνώσεων

Αισθητή μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός ανέρχεται πλέον σε 662 από 684 την προηγούμενη μέρα, ενώ υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, υπήρχαν μέρες που είχαν ξεπεράσει και τους 700. Το 60,9% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 64 έτη, ενώ το 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (ποσοστό: 82,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (17,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Για την επικράτεια, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.831 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 223.636 τεστ. Από τις νέες λοιμώξεις, 954 εντοπίστηκαν στην Αττική, 480 στη Θεσσαλονίκη και 18 είναι εισαγόμενες. Ακόμα 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.891 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 359. Χθες είχαν ανακοινωθεί 332 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή: 8,13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.034.070, εκ των οποίων το 50,5% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 200 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.071 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Σε εφαρμογή από χθες οι περιορισμοί για την είσοδο στη χώρα

Νέοι περιορισμοί για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί χθες και θα ισχύσουν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό:
-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,
-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.
Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Οδηγίες εξέδωσε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

 

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID 19 σήμερα Δευτέρα 20/12 και ώρα 12.00μ.μ. στο Αμφιθέατρο φυσιολογίας «Γ.Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι θα απαντούν και σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τη νόσο, την πρόληψη και την θεραπεία της. Θα παρουσιαστεί, επίσης, βίντεο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για τον εμβολιασμό. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί, επίσης, διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/3NYOCCeOEi8

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τις συμμετοχές και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για όσους θα παρευρίσκονται με φυσική παρουσία.
Διευθύνσεις στο διαδίκτυο: Ιστοσελίδα Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ : https://school.med.uoa.gr/
Σύνδεσμος της διαδικτυακής μετάδοσης της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/channel/UCUKin3_-bfJr4JyjA6_-S3w

Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη ενημέρωση για τα υλικά του σακχαρώδη διαβήτη

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση και επίσημη ενημέρωση του Συνδέσμου, αναφορικά με τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022, βάσει ρεαλιστικών προβλέψεων βασισμένη στα δημογραφικά δεδομένα, ώστε, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των συνεχών τροπολογιών, που τελικά μεταμορφώνει τον προϋπολογισμό σε απολογισμό έτους, καταρρίπτοντας ολόκληρο τον οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών μας από την αρχή του έτους και αναδρομικά».

Συγκεκριμένα ο ΣΕΙΒ, με αφορμή την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2021 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5457 (25/11/2021), γνωστοποιεί τα κάτωθι:
• Αν και υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού κατά 3.400.000€, παρ’ όλα αυτά στον συνολικό προϋπολογισμό Υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη, στις κατηγορίες Λ4Α, Λ4Β και Λ4Γ, υπάρχει συνολική μείωση κατά 1.000.000€, τη στιγμή που ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί κατά 5% σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Σημειώνεται δε ότι, η αύξηση αυτή είναι ίση με τη μέση ετήσια αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τον ΠΟΥ (24% αύξηση στον νεογνικό διαβήτη, 18% αύξηση άλλων τύπων διαβήτη και 22% αύξηση σε περιπτώσεις ινσουλινοπενίας).

• Εν μέσω διαπραγμάτευσης της ένταξης νέων τεχνολογιών στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιείται μείωση 7.000.000€ στην κατηγορία Λ4Β Υλικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, στην οποία εντάσσονται κατά κύριο λόγο οι νέες τεχνολογίες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ακόμα διακριτός προϋπολογισμός για αυτά τα προϊόντα. Με άλλα λόγια, επιδιώκει ο ΕΟΠΥΥ με τη διαπραγμάτευση να εντάξει νέα προϊόντα στην αποζημίωση, μέσα σε έναν προϋπολογισμό που ήδη έχει πολύ μεγάλα claw-back.
• Η κατηγορία Λ4Γ Αντλίες Ινσουλίνης, μια θεραπεία που διατίθεται μόνο κατόπιν έγκρισης από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, παραμένει ακόμα υποχρηματοδοτούμενη, προκαλώντας αυξανόμενο claw-back και χρηματοδότηση από τις εταιρείες.
• Οι νέες τεχνολογίες διαβήτη όπως τα συστήματα στιγμιαίας και συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και οι αντλίες ινσουλίνης βρίσκονται δυστυχώς ακόμα σε αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13%, παρά τις προτάσεις των Συλλόγων Ασθενών και του ΣΕΙΒ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% – όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου.

 

Νέα πλατφόρμα εμβολιασμού από ιδιώτες ιατρούς

Νέα πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν γιατρούς που πραγματοποιούν εμβολιασμούς κατ’ οίκον αλλά και στα ιατρεία τους, δημιούργησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στη διευκόλυνση των πολιτών.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα https://emvolio.giatroi.org.gr/ που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία, συμμετέχουν εκατοντάδες γιατροί από όλη τη χώρα διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και παιδίατροι ώστε να διευκολυνθούν και τα παιδιά.
Οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν το ευρετήριο συμμετεχόντων Ιδιωτών Ιατρών στην πλατφόρμα, ώστε να εντοπίσουν κάποιο γιατρό κοντά στην περιοχή τους.
Ειδικότερα μπορούν να επιλέξουν Νομό και Πόλη για την ανεύρεση στη λίστα γιατρών με βάση τα κριτήρια που επιθυμούν.
Στη σχετική απεικόνιση του συμμετέχοντα ιατρού, υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε ο πολίτης να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει για άλλη μία φορά την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των πολιτών, ώστε να προστατευθούν έναντι και της νέας Μετάλλαξης Όμικρον η οποία αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας σύμφωνα και με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Παράλληλα η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία εξαιτίας και της Μετάλλαξης Όμικρον, μπορεί να λάβει νέες πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Οι πολίτες για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν άμεσα πρόσβαση σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να πρέπει να μεταβούν σε νοσοκομείο εάν δεν είναι απαραίτητο.

ΕΕ: Επιπλέον 20 εκατ. δόσεις εμβολίων Biontech-Pfizer

Συμφωνία για επιτάχυνση των παραδόσεων των εμβολίων έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις BioNtech-Pfizer. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο). Με αυτό τον τρόπο, ο συνολικός αριθμός παραδόσεων των BioNtech-Pfizer θα φθάσει 215 εκατομμύρια από τα 195 που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Την περασμένη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022. Δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει μια πρώτη επιλογή για παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech-Pfizer. Αυτή η παραγγελία καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, εάν αυτά τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα. Με αυτή τη διαταγή, η ΕΕ προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.