Αυστηροποίηση μέτρων στη Γερμανία

Εν όψει του κινδύνου μια ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας προκειμένου να αποφασίσουν αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να κλείσουν νυχτερινά κλαμπ και να μειωθούν οι επαφές σε εσωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι Καγκελαρία έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας και τα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, Υγείας και Οικονομίας να εκπονήσουν σχέδια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ακόμη και εάν εκατομμύρια εργαζόμενοι νοσήσουν ή τεθούν σε προληπτική καραντίνα. Προβλήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται στον υγειονομικό κλάδο, στις μεταφορές και στο λιανεμπόριο.

Υπέρ της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο τοποθετήθηκε χθες και η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η δύναμη άμεσης αντίδρασης πολλών υπηρεσιών ήδη περιορίζεται. Στη σημερινή διάσκεψη ομοσπονδίας και κρατιδίων αναμένεται να αποφασιστεί σημαντικός περιορισμός των επαφών ακόμη και στο ιδιωτικό πεδίο. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ άφησε ανοιχτό το σε ποιο βαθμό θα φθάσουν οι περιορισμοί, ωστόσο το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, τις μεγάλες εκδηλώσεις και τη λειτουργία των νυχτερινών κλαμπ.

Γαλλία: Έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε χθες το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. «Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών» δήλωσε μία από τους γιατρούς που αξιολογούν τα νέα φάρμακα, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο. Στη Γαλλία έχει αρχίσει ήδη ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που απαιτούν ειδική προστασία. «Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα», είπε η Αλτέρ.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά ότι το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων. Σημειώνεται ότι και το Βέλγιο ενέκρινε χθες τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ο «δωρεάν και εθελοντικός» εμβολιασμός των παιδιών «θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας αυτού του ομόσπονδου κράτους.

 

Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη»

«Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την καθιερωμένη, διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί την περίοδο των Χριστουγέννων, εν όψει της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον. «Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», ανέφερε. Παράλληλα ευχήθηκε το 2022 να είναι η χρονιά που θα μπει ένα τέλος στην πανδημία.

Τόσο ο Τέντρος όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.

Νότια Αφρική: Μικρότερος ο αριθμός νοσηλειών

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα στη Νότια Αφρική περιγράφοντας ένα μικρότερο ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία με το στέλεχος όμικρον, και πρώτα δείγματα ότι το νέο κύμα φτάνει στην κορύφωση του. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla ανακοίνωσε σε μία συνέντευξη τύπου ότι μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων COVID-19 της δεύτερης εβδομάδας στο τέταρτο κύμα κατέληξε να νοσηλευτεί, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του τρίτου κύματος με το στέλεχος δέλτα το ποσοστό ήταν στο 19%.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα. Τα νέα κρούσματα στην προηγούμενη εβδομάδα του νέου κύματος είναι πάνω από 20.000 ανά ημέρα στη Νότια Αφρική, συγκριτικά με 4400 στο τρίτο κύμα της μετάλλαξης δέλτα. Αυτό περαιτέρω υποστηρίζει τα στοιχεία για υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους όμικρον, κάτι που ήδη έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νότια Αφρική, όπου πρωτοπεριγράφηκε το νέο στέλεχος, αποτελεί ένα «προάγγελο» για το τι πρόκειται να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά. Βέβαια ο σχετικά νεότερος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής μπορεί να εξηγήσει μία διαφορετική εικόνα του νέου στελέχους σε άλλες χώρες. Επίσης το 70% με 80% των πολιτών έχουν ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19, οπότε έχουν κάποιο ποσοστό προστασίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 7600 άτομα στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, περίπου το 40% από το ζενίθ των νοσηλειών στο δεύτερο και το τρίτο κύμα.

Ο αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων, δηλαδή οι επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών, είναι λιγότεροι από 2000 την εβδομάδα, δηλαδή στο ένα όγδοο από το ανώτατο στο προηγούμενο κύμα. Πάνω από το 90% των νεκρών αφορά άτομα μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα. Επίσης ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου είναι σημαντικά μικρότερος, ενώ κάποιοι νοσηλεύονται και με ηπιότερα συμπτώματα κυρίως γιατί είναι εφικτή η νοσηλεία τους για παρακολούθηση, λόγω παραγόντων κινδύνου. Η ανάλυση των λυμάτων στην εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου έδειξε μία μείωση στα σωματίδια του ιού για δύο συνεχείς εβδομάδες στο νερό της πρωτεύουσας Pretoria. Αυτά τα δεδομένα περαιτέρω υποστηρίζουν τα στοιχεία για υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους όμικρον, αλλά πιο ήπια συμπτωματολογία, ενώ ίσως δείχνουν και μία κάμψη του νέου κύματος στη Νότια Αφρική, από όπου και ξεκίνησε.

Αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη

Τριψήφιοι αριθμοί νέων λοιμώξεων COVID-19, καταγράφηκαν χθες στην Κρήτη, με τα Χανιά και το Ηράκλειο να έχουν τα περισσότερα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Κρήτη εντοπίστηκαν συνολικά 258 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 103 στην ΠΕ Ηρακλείου ,119 στην ΠΕ Χανίων, 32 στην ΠΕ Ρεθύμνουκαι 4στην ΠΕ Λασιθίου.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 127 ασθενείς, εκ των οποίων 98 σε κλινικές covid και 29 σε ΜΕΘ, με 25 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.
Για το σύνολο της επικράτειας, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.689 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 1.076 εντοπίστηκαν στην Αττική, 529 στη Θεσσαλονίκη και 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Συνολικά έγιναν 97.428 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 3,78%.

Ακόμα 85 ασθενείς με Covid-19 κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 670 . Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 64 έτη, τo 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 258 (ημερήσια μεταβολή -28.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι και 1.037.759 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Υγείας – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και υπέγραψε με τον Πρόεδρο Αντώνη Αυγερινό, Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών του ΕΕΣ σε τομείς της Δημόσιας Υγείας, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της Covid-19, στην εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, καθώς και στις δομές κοινωνικού χαρακτήρα και ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παρέχει τη συνδρομή/υποστήριξή του προς το Υπουργείο Υγείας
• με τη διενέργεια εμβολιασμών στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
• με την παροχή υγειονομικής κάλυψης, σε χώρους που θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές, τον ειδικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία των στελεχών του Ε.Ε.Σ., τους καταρτισμένους και έμπειρους εθελοντές, τα οχήματα και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ε.Ε.Σ.
• με εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και σε ελεγχόμενους από αυτό φορείς.
• με την παροχή της υπηρεσίας «Νοσηλείας στο Σπίτι», από τους έμπειρους και πιστοποιημένους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας, σε ευάλωτες κοινωνικές οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες, που χρήζουν βοήθειας και θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Υγείας.
• με την παροχή υγειονομικής υπηρεσίας και επισιτιστικής βοήθειας, σε κρατικές δομές, που θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Υγείας.
• με την παροχή της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» από τους έμπειρους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Υγείας.
• με θερμομέτρηση εισερχομένων σε κτίρια-εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υγείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο λήψης μέτρων ενάντια στην πανδημία λόγω COVID-19.
• με την παροχή Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας σε αντιμετώπιση καταστάσεων και εκτάκτων αναγκών, τόσο σε επαγγελματίες ειδικά σε συγκεκριμένους χώρους και ρόλους απασχόλησής τους, όσο και για τον κάθε πολίτη.
• με την παροχή υποστήριξης προς το Υπουργείο Υγείας, σε όλες τις εκδηλώσεις, καθώς και σε αιμοδοσίες με την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη των έμπειρων Νοσηλευτών του Τομέα Υγείας Ε.Ε.Σ.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Πλέον, με το Μνημόνιο αυτό, δείχνουμε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταύρος είναι κομμάτι των δράσεων και της αγωγής που θέλει να δώσει η ελληνική Πολιτεία στους πολίτες». Από την πλευρά του, ο κ. Αυγερινός είπε: «Πλέον, με το Μνημόνιο αυτό, δείχνουμε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταύρος είναι κομμάτι των δράσεων και της αγωγής που θέλει να δώσει η ελληνική Πολιτεία στους πολίτες».

Έγκριση του εμβολίου της Novavax από τον ΕΜΑ

Το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το Nuvaxovid της εταιρείας Novavax ενέκρινε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες και μαζί με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια, θα υποστηρίξει τις εκστρατείες εμβολιασμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης φάσης της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα από δύο κύριες κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι το Nuvaxovid ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών. Στις μελέτες συμμετείχαν πάνω από 45.000 άτομα συνολικά. Με αφορμή την έγκριση του Nuvaxovid, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε «Σε μια περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχέως και πρέπει να εντείνουμε τον εμβολιασμό και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη σημερινή έγκριση του εμβολίου της Novavax». «Αυτό είναι το πέμπτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο του χαρτοφυλακίου των εμβολίων μας, το οποίο προσφέρει ευπρόσδεκτη επιπλέον προστασία στον Ευρωπαίο πολίτη έναντι της πανδημίας.

Μακάρι αυτή η εξουσιοδότηση να προσφέρει μια ισχυρή ενθάρρυνση σε όλους όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει ενισχυτική δόση, ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνουν». Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «αυτό είναι το πρώτο μας εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνη, το οποίο δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της COVID-19. Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις για την αύξηση της προστασίας έναντι της COVID-19 είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ, εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα λοιμώξεων και να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση και εξάπλωση νέων παραλλαγών».

Μoderna: 37 φορές αύξηση αντισωμάτων με την 3η δόση

Η Moderna ανακοίνωσε χθες πως η τρίτη δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 προκαλεί μεγάλη αύξηση αντισωμάτων και όπως φαίνεται στα εργαστηριακά τεστ προστατεύει και από την παραλλαγή Όμικρον. Αναλυτικότερα, η εταιρεία δήλωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου της δημιουργούν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον, όμως μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής. Μια υψηλότερη ενισχυτική δόση 100 μικρογραμμαρίων του ίδιου εμβολίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων – πάνω από 80 φορές περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την ενισχυτική δόση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η απόφασή της να επικεντρώσει στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η προσφάτως ανακαλυφθείσα παραλλαγή. Η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την προστασία ειδικά κατά της Όμικρον, το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. «Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο αρχίατρος της Moderna.

«Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την Όμικρον». Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εν λόγω αποτελέσματα είναι ένα καλό σημάδι σε μια στιγμή που οι εταιρείες προσπαθούν να καταλάβουν πόσο καλά αντιδρούν τα εμβόλια τους στη νέα παραλλαγή και να αξιολογήσουν εάν θα απαιτηθούν νέα εμβόλια για να την περιορίσουν.

Έρευνα: 4 στους 5 Έλληνες έχουν κάνει η θα κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19

Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2021, η Focus Bari | YouGov διενέργησε επτά Πανελλαδικές Έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά του Covid-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1001 Ελλήνων 18-74 χρόνων: H αναλογία των εμβολιασμένων / θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων έχει αυξηθεί σταδιακά μέσα στο 2021, με ιδιαίτερη αύξηση μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Η σημερινή εικόνα δείχνει πως 4 στους 5 Έλληνες έχουν ήδη κάνει / έχουν ραντεβού / θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, και η αναλογία αυτή εντοπίζεται σταθερή μεταξύ των δύο τελευταίων μετρήσεων, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021. Η νεαρή ηλικία των 18-24 εμφανίζει το ψηλότερο ποσοστό εκείνων που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο, ενώ …Εκείνοι που δηλώνουν αρνητική πρόθεση εμφανίζονται λίγο περισσότερο στις ηλικίες 25-44, στην Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια.

Οδοντίατροι: Η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του «στυψίματος» του αποδεκατισμένου προσωπικού και της απογύμνωσης της ΠΦΥ, την ίδια στιγμή που χάνονται 100 άνθρωποι τη μέρα εξ’αιτίας της COVID-19.

«Αντί αυτών σχεδιάζει ήδη το ‘νέο ΕΣΥ’, που θα σημάνει νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων και χρυσές δουλειές για τους επιχειρηματίες της υγείας με επέκταση των ΣΔΙΤ», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που καταλήγει ως εξής: «Έχουμε υποχρέωση σαν ΕΟΟ να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς, όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να διεκδικήσουμε:
– Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
– Να στελεχωθούν και να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά νοσοκομεία.
– Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
– Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος.
– Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.
– Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οδοντίατροι και άλλοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού που δεν απαιτείται νοσηλεία».