Πολλές ευχές από τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στα φαρμακεία και τους εργαζομένους του

Με δύο πρωτότυπες ενέργειες επέλεξε ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ να ευχηθεί για τα Χριστούγεννα, στα φαρμακεία και τους εργαζομένους του, κλείνοντας έτσι τη χρονιά που πέρασε.
Με αφορμή τον εορτασμό για τα 40 χρόνια λειτουργίας του, ο όμιλος επέλεξε ένα ξεχωριστό κρασί, περιορισμένης καλλιέργειας από τους αμπελώνες της οικογένειας Ναουμίδη. Η ειδική αυτή έκδοση,
περιελάμβανε εκτός από την εμφιάλωση, μοναδική επετειακή ετικέτα κρασιού καθώς και προσωπική συσκευασία με τη σήμανση 40 χρόνια όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ Special Edition.

Το “κέρασμα” συνόδευε και μια προσωπική για τον κάθε παραλήπτη καρτ ποστάλ, με γραμματόσημο το λογότυπο 40 χρόνων του ομίλου, μια επετειακή έκδοση σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία-ΕΛΤΑ.
Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ εύχεται σε όλους μια καλή, δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και αισιοδοξία!

Θ. Πλεύρης: Οι ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν το 10%-15% των απλών κλινών τους για Covid περιστατικά

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά. Αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid, που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης, η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR. Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία,  αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια.

Άνοιγμα σχολείων: Ποιες είναι οι τρεις αλλαγές στους ελέγχους που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Τρεις βασικές αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τον έλεγχο για την covid-19 λοίμωξη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα: 1.  Προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Επομένως την εβδομάδα από 10 έως 15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self-test αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφάλειας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Τα τεστ αυτά θα διανεμηθούν δωρεάν στα φαρμακεία, θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.

2: Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self-test, πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης και της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

3: Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στον κρούσμα και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε μέρες. Συγκεκριμένα θα κάνουν δύο rapid test και ένα self-test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-test την εβδομάδα, άρα σε περίπτωση κρούσματος πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές τους θα κάνουν σύνολο τρία self-test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Και για τους εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος. Δύο rapid test και ένα self-test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self-test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή διενέργειας εκδρομών και άλλα πολλά εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν. Επίσης τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Πιθανά τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας ή άνοιας πρώιμης έναρξης σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH). Αυτό μπορεί να ερμηνεύσει τα συνεχιζόμενα συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με μακρά νόσο COVID.

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό Nature,  θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα.  Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Ziyad Al-Aly, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας στο Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων St. Louis στο Μιζούρι των ΗΠΑ, πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η οποία ερμηνεύει γιατί ο ιός μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα συστήματα και γιατί η μακρά νόσος COVID μπορεί να επηρεάσει και άτομα που είχαν ασυμπτωματική νόσο ή ήπια συμπτώματα κατά την οξεία φάση της COVID-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν  βιοψίες από νεκροτομικό υλικό σε 44 ασθενείς που κατέληξαν λόγω COVID-19 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Ανιχνεύτηκαν μικρά τμήματα του ιού σε διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου μέχρι και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μόλυνση με «ελαττωματικά» τμήματα ιού, η οποία έχει παρατηρηθεί και σε άλλες εμμένουσες λοιμώξεις, μεταξύ ασθενών με ιλαρά.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες νεκροτομικού υλικού μετά από  COVID-19, η ομάδα του NIH είχε μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία συλλογής μεταθανάτιων ιστών, η οποία συνήθως λάμβανε χώρα εντός μιας ημέρας από το θάνατο του ασθενούς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης διάφορους τρόπους διατήρησης του ιστού για ανίχνευση του ιού. Επιπλέον ήταν σε θέση να αναπτύξουν τον ιό που συλλέχθηκε από διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ενώ το υψηλότερο φορτίο του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες, ο  ιός μπορεί να εξαπλωθεί νωρίς κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης και να μολύνει τα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Η Raina MacIntyre, PhD, Καθηγήτρια παγκόσμιας βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του χρόνιου φορτίου της COVID-19 για τα επόμενα χρόνια παραμένουν άγνωστες.  Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας ή άνοιας πρώιμης έναρξης σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19. Τα αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπλοκές του ιού απαιτούν μια προληπτική στρατηγική στη δημόσια υγεία για το μετριασμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

 

 

 

 

IΣΑ: Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από θεράποντα ιατρό και διάθεση στους πολίτες με τους ίδιους όρους όπως και των άλλων κλινικο- εργαστηριακών εξετάσεων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απάντησε σε δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του ΙΣΑ, επισημαίνοντας τα εξής:

“Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.

Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.

Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.

Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  • να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back-.
  • να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
  • να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη”.

 

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Healthdaily

Μια ακoμα δύσκολη χρονιά σε πολλά επίπεδα για τον πλανήτη κλίνει σε λίγες μέρες…

Η ομάδα του Health Daily εύχεται το 2022 η ανθρωπότητα να γίνει λίγο πιο σοφή!

Ξανά μαζί στις 10 Ιανουαρίου!

Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19 λοίμωξη, με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοινώνουν τη σύσταση Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19 λοίμωξη, που συγκροτείται μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη, με στόχο να αποτελέσει ανάχωμα στη συρροή των περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Το Δίκτυο θα απαρτίζουν παθολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο ΙΣΑ έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα όπου όλοι οι ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων που επιθυμούν θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Έτσι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση είτε στον θεράποντα ιατρό του είτε, ελλείψει τούτου, να ενημερωθεί άμεσα για τους ιατρούς που βρίσκονται στη γειτονιά του και στους οποίους μπορεί να αποταθεί. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση τεκμηριωμένα πρωτόκολλα, για τα οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση και από την Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

 

Το Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN ανανεώνει την πιστοποίησή του ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Πρότυπο Ερευνητικό, Πειραματικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, το πρώτο ελληνικό εκπαιδευτικό κέντρο κλινικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων που πιστοποιήθηκε επίσημα ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο από τον φορέα UEMS/NASCE (European Union of Medical Specialists και Network of Accredited Clinical Skills Centres in Europe), διεκδίκησε και πέτυχε εκ νέου τη σχετική πιστοποίηση. Πρόκειται για μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς είναι το μοναδικό  αμιγώς  ιδιωτικό, επιστημονικό Κέντρο που πιστοποιήθηκε στην  Ευρώπη και πλέον ανανεώνει αυτή τη διάκριση για μία ακόμη τετραετία.

Ο φορέας  “European Union of Medical Specialists & Network of Accredited Clinical Skills Centres in Europe” αντιπροσωπεύει τους  επίσημους  φορείς,  που  σχετίζονται με τις  ιατρικές  ειδικότητες  και  τη  συνεχιζόμενη  ιατρική  εκπαίδευση στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2017, το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της ELPEN έλαβε την πιστοποίηση «Multispecialty format centre» («Κέντρο πολλαπλών ειδικοτήτων») η οποία χαρακτηρίζει έναν εκπαιδευτικό οργανισμό για διάφορες ιατρικές ειδικότητες και επιστημονικές κατευθύνσεις (κτηνιατρική, νοσηλευτική, paramedics, επαγγελματίες  υγείας  κ.ά.). Φέτος, διεκδίκησε εκ νέου αυτή τη διάκριση, πληρώντας μάλιστα τις νέες, αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματος.

To Eρευνητικό, Πειραματικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της ELPEN

  • Το μεγαλύτερο ιδιωτικής πρωτοβουλίας εργαστήριο Πειραματικής – Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • 130 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες
  • 800 εκπαιδευτικά σεμινάρια με πρακτική άσκηση σε Επαγγελματίες Υγείας
  • 350 ερευνητικά προγράμματα
  • 380 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά
  • 700 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια

Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας: Δεν προχωρά η ανάπτυξη ειδικού τμήματος post-covid παρακολούθησης-αποκατάστασης

Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας (ΕΚΑ), τη μοναδική δευτεροβάθμια δημόσια δομή αποκατάστασης στη χώρα, πραγματοποίησε ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον Σταμάτη Βαρδαρό, πρώην αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και το Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην Διοικητή  του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός-Κοργιαλένειο». Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Κέντρου και του Νοσοκομείου ΚΑΤ (με το οποίο είναι διασυνδεδεμένο) , με τα επιστημονικά και διοικητικά στελέχη και το Σωματείο Εργαζομένων. Αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα με τους 2 λέβητες θέρμανσης του νερού που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και έχουν δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών. Η προσωρινή λύση με τα air condition εδάφους δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα  και είναι απόλυτη προτεραιότητα η άμεση αντικατάστασης τους. Το μείζον θέμα βεβαίως είναι η παλαιότητα των κτιριακών  υποδομών και εγκαταστάσεων του ΕΚΑ , που απαιτούν ολοκληρωμένη παρέμβαση  αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους . 

Το ΕΚΑ έχει δυναμικότητα 126 κλινών αποκατάστασης, αλλά σήμερα λόγω των μέτρων για την covid-19 υπάρχει κάλυψη μόνο 54%. Παρά τις επιστημονικές εισηγήσεις για ανάπτυξη ειδικού τμήματος post-covid παρακολούθησης-αποκατάστασης για ασθενείς που είναι σε φάση αποθεραπείας και χρειάζονται εξειδικευμένη  φροντίδα , το θέμα δεν έχει προχωρήσει με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό είναι πολιτική επιλογή για να στηριχθούν οι ιδιωτικές δομές αποκατάστασης, που έχουν στην πράξη αναλάβει όλη  τη μετανοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών covid . 

Θέμα ζωτικής σημασίας επίσης είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑ και η συνεχής απομάκρυνση προσωπικού χωρίς αντικατάσταση, λόγω  συνταξιοδότησης. Το Σωματείο έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων (περίπου το 25% των υπηρετούντων) και την δρομολογημένη εκχώρηση σε συνεργείο catering της σίτισης των ασθενών.   

Ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη στήριξη του ΕΣΥ και τους ανθρώπινου δυναμικού του:  αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων, μόνιμη εργασιακή προοπτική για τους συμβασιούχους (επικουρικοί γιατροί-λοιπό επικουρικό προσωπικό-ΟΑΕΔ) και ανανέωση των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης και όχι φυσικά επαναφορά των εργολαβικών συνεργείων όπως προωθεί η κυβέρνηση , ένταξη στα ΒΑΕ και σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών, καθώς  και των εργασιακών συνθηκών και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης όλου του προσωπικού . Τέλος, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε να αναδείξει τα οξυμμένα προβλήματα του ΕΚΑ στη Βουλή. 

Food Drive: Οι εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με το «Μαζί για το Παιδί»

Το «Food Drive» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είναι πλέον θεσμός για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους εργαζομένους της. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πανελλήνια δράση «Food Drive» της ΠΕΦ, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση βασικών αγαθών για τα παιδιά που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Οι εργαζόμενοι της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου απέδειξαν πως στέκονται αρωγοί στο έργο της Ένωσης και ανταποκρίθηκαν για μία ακόμη χρονιά στην πρόσκληση της ΠΕΦ. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και υπερέβη τον στόχο που είχε τεθεί από προηγούμενες αντίστοιχες δράσεις την περασμένη τριετία.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 5 τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.  Τα προϊόντα αυτά θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που αγκαλιάζει το «Μαζί για το Παιδί».

Το «Food Drive 2021» εντάσσεται στην προσπάθεια της ΠΕΦ και των εταιρειών –Μελών της να συμβάλλουν στην εξάλλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ,  1 στους 3 συμπολίτες μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η παιδική ανέχεια έχει αυξηθεί 21,4% συγκριτικά με το 2019. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να σταθούμε ως υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη.

H πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ την ΠΕΦ που για 4η συνεχή χρονιά βρίσκεται κοντά μας μέσω της ενέργειας Food Drive «PEF4Mazi». Χάρη σε αυτήν την ενέργεια που έχει γίνει πλέον θεσμός, μας προσφέρεται η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, η βοήθεια αυτή είναι ακόμη πιο ουσιαστική καθώς οι ανάγκες για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί. Ευχόμαστε να σας έχουμε για πολλά ακόμη χρόνια δίπλα μας, MAZI να στηρίζουμε αυτά τα παιδιά».

O Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων σχολιάζοντας τη δράση της ΠΕΦ υπογράμμισε: «Η ανταπόκριση των εργαζομένων της ελληνικής φαρμακοβιομηνίας στο Food Drive 2021 για μία ακόμα χρονιά ήταν εντυπωσιακή. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, η πρόσβαση σε βασικά αγαθά χωρίς αποκλεισμούς και η εξάλλειψη των ανισοτήτων βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Για αυτό το λόγο η ΠΕΦ και οι εταιρείες-Μέλη της θα συνεχίσουν να μεριμνούν με δράσεις που στηρίζουν έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό»

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Παταβού, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & ΕΚΕ της ΠΕΦ, επεσήμανε: «Το “Food Drive 2021” στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια των κοινωνικών μας δράσεων, καθώς η ανταπόκριση των εργαζομένων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη»