-->

Sanofi: Επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη

H Sanofi συνεχίζει τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη,  που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Μετά από την πενταετή συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων τεχνητής νοημοσύνης (AI)  Exscientia, η Sanofi έχει επεκτείνει σημαντικά τη σχέση της, διαθέτοντας 100 εκατομμύρια δολάρια και 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο backend για την ευκαιρία να εργαστεί σε για την ανάπτυξη έως και 15 μικρών μορίων στον χώρο της ογκολογίας και της ανοσολογίας.

Η εταιρεία Exscientia έχει αναδειχθεί ως ένας αξιοσημείωτος παίκτης στον εκκολαπτόμενο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, κλείνοντας συμφωνίες με εταιρείες όπως η BMS.

«Η διευρυμένη συνεργασία μας με τη Sanofi θα χρησιμοποιήσει το εύρος της πλατφόρμας μας για να δοκιμάσει υποψήφια φάρμακα σχεδιασμένα με AI σε μοντέλα ιστού ασθενών, παρέχοντας δυνητικά πολύ καλύτερη ακρίβεια από τις συμβατικές προσεγγίσεις, που χρησιμοποιούν πχ. μοντέλα ποντικιών. Η δοκιμή υποψηφίων φαρμάκων σε πραγματικό ανθρώπινο ιστό χρόνια πριν από μια κλινική δοκιμή αποτελεί τεράστια εξέλιξη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exscientia, Andrew Hopkins.

Η συμφωνία επιτρέπει επιπλέον στην Exscientia να συνεπενδύει σε κλινική εργασία με ποσοστό δικαιωμάτων έως και 21% επί των καθαρών πωλήσεων. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν τη συμφωνία Sanofi τη μεγαλύτερη συμφωνία της Exscientia μέχρι σήμερα.

Webinar για τη μετάλλαξη όμικρον

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας, για θέματα που σχετίζονται με τη βαθύτερη γνώση της βιολογίας της νόσου COVID-19 και την αντιμετώπισή της.

Η χώρα μας σήμερα κατακλύζεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος όμικρον του SARS-CoV-2 και όλοι έχουμε σημαντικά ερωτήματα για τη βιολογία, την επιδημιολογία, την κλινική εικόνα, την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασμού, και τη θεραπεία της COVID-19 με το στέλεχος όμικρον. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 3ο Webinar, από την σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας,  στο οποίο καταξιωμένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη όμικρον. Το Webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 14.01.2022, ώρα 5.00 – 8.30 μμ. στον παρακάτω σύνδεσμο https://projector-web.gr/CongressWorld/gr/ekpa14012022/welcome

Συνεχίζεται η επέλαση της όμικρον στη χώρα μας

Συνεχίζεται η επέλαση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού της Όμικρον στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για το τελευταίο 24ωρο 27.766 νέα περιστατικά σε σύνολο 130.443 διαγνωστικών τεστ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 9.971 εντοπίστηκαν στην Αττική (2.755 στον Κεντρικό Τομέα), ενώ τα 2.741 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382, εκ των οποίων το 49,9% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θύματα. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στους 654 ανέρχεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Το 57,6% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 64 έτη, ενώ τo 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Καταληκτική ημερομηνία εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών η 16η Ιανουαρίου

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία για την χορήγηση τουλάχιστον της πρώτης δόσης είναι η 16η Ιανουαρίου, και από εκεί και πέρα θα αρχίσει η βεβαίωση των προστίμων. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης και  περισσότεροι από 150.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11, ο κ Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερες από 37.000 παιδιά και 73.000 παιδιά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και στις περιοχές όπου παρατηρήθηκε να κλείνονται τα ραντεβού, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Την Παρασκευή θα δοθούν 12 έως 40 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν ακόμα περισσότερα, κυρίως στην Αττική που εμφανίζεται να έχει περιορισμένο αριθμό ραντεβού.

Παράλληλα, ο κ Θεμιστοκλέους απεύθυνε έκκληση στους παιδιάτρους για ακόμα μία φορά να συμβάλλουν στον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως υπενθύμισε, οι παιδίατροι που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, των ηλικιών 12- 17 θα μπορούν από σήμερα να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα  5-11 ετών, ώστε και να μπορούν να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον αναφέρθηκε ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια σε 55.000 συμπολίτες μας.

Έλεγχος και πρόληψη μικροβιακών λοιμώξεων: Πρόγραμμα σε πλήρη ανάπτυξη σε 10 νοσοκομεία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το Πανελλήνιοτο Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΝΛ) και της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ), με τον διακριτικό τίτλο GRIPP/SNF, το οποίο υλοποιείται σε δέκα (10) επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με διαχειριστή το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org). Ήδη ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης μετρήσεων για τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε, μέσω του προγράμματος GRIPP/SNF για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 10 πιλοτικά νοσοκομεία, ώστε να καταγράφονται με κοινό τρόπο οι δείκτες καθώς και οι μεταβολές που επιτυγχάνονται στις επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ) και έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την εξειδίκευση των Νοσηλευτών στην πρόληψη των λοιμώξεων, με εντυπωσιακή συμμετοχή.

Στην παρούσα φάση θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τις ΝΛ, καθώς και σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 4 ετών, με στόχο τη μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής. Ο στόχος αυτός, που είναι προτεραιότητα και για την Πολιτεία, αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των επιδόσεων στην αντιμικροβιακή αντοχή και την πρόληψη των ΝΛ σε επίπεδο Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Health Daily για τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία Covid-19 αναφορικά με τη μικροβιακή αντοχή, ο  Ιωάννης Φαρόπουλος, Υπεύθυνος του Προγράμματος GRIPP-SNF για το CLEO και Διευθύνων Σύμβουλος του CLEO αναφέρει: «Οι προκλήσεις για το Πρόγραμμα είναι ακόμα μεγαλύτερες εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Η μικροβιακή αντοχή δεν μειώνει απλώς την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Η ίδια η αντοχή μπορεί να αυξηθεί λόγω αλόγιστης ή λανθασμένης χρήσης αντιβιοτικών σε ασθενείς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποτελεσματική θεραπεία για ένα φάσμα ασθενειών και ομάδων ασθενών, ανεξαρτήτως πανδημίας. Επιπροσθέτως, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ενδέχεται να επιδεινώσουν βασικούς παράγοντες που ενισχύουν τη μικροβιακή αντοχή, όπως η περιορισμένη ή μη έγκαιρη πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης ασθενών με ανθεκτικές λοιμώξεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης και μετάδοσης ανθεκτικών μικροβίων. Γι’ αυτό, ενώ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης παγκόσμιας απειλής της μικροβιακής αντοχής».

Ο Ι. Φαρόπουλος προσθέτει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και γενικά στις φαρμακευτικές ουσίες (AMR) εξαιτίας της λανθασμένης και υπερβολικής χρήσης τους, είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουν η δημόσια υγεία και η ανάπτυξη παγκοσμίως. Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων και η αντιμικροβιακή διαχείριση.

 Η δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο CLEO επιβεβαιώνει ότι τα συστήματα παρακολούθησης των λοιμώξεων προσφέρουν δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη στόχων και τη δημιουργία παρεμβάσεων που θα περιορίσουν τη λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην εκπαίδευση, την επιτήρηση και σε ένα σύστημα ανατροφοδότησης των δύο, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διαχείρισης των αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων. Τέτοιες παρεμβάσεις αξιοποιούμε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος GRIPP/SNF».