Affidea: Rapid test σε προνομιακές τιμές

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και λόγω των έκτακτων συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, ο όμιλος Affidea προσφέρει την ανίχνευση του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test) σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή για όλη την οικογένεια, για την άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση των εξεταζομένων. Η μέθοδος ταχείας ανίχνευσης στην Affidea διενεργείται με πιστοποιημένα αντιδραστήρια, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζει το 100%.

Η εξέταση πραγματοποιείται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, κατόπιν ραντεβού, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των μονάδων της Affidea, με αποτελέσματα διαθέσιμα σε 15-25 λεπτά. Το δίκτυο δειγματοληψίας της Affidea είναι ευρύ, με στόχο την αποσυμφόρηση, την ποιοτική και ασφαλή εξυπηρέτηση των εξεταζομένων. Επιπλέον, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση, το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται και την Κυριακή, σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι εξετάσεις ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 διενεργούνται στον όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea κάτω από συνθήκες πλήρους ασφάλειας και διακριτικότητας, με αυστηρές προδιαγραφές και με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real Time – PCR που πραγματοποιείται στην Affidea, ανιχνεύει με ασφάλεια και τις περιπτώσεις με μετάλλαξη Όμικρον.

Θετική Φωνή: Ουσιαστικής σημασίας ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αιμοδοσίας

Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αιμοδοσίας δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές, τονίζει η Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) χαιρετίζοντας την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα. Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δική μας.

Με την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων. H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές.

Σημειώνουμε, ακόμη, πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ως επιστημονικός/διοικητικός φορέας της ιατρικής των μεταγγίσεων στην Ελλάδα ελέγχει κάθε μονάδα αίματος για HIV, Hπατίτιδα B, Hπατίτιδα C, HTLV (Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1) και Σύφιλη εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας μεταγγίσεις. Σχετικά με το νέο έντυπο, κρίνουμε πως ο χρονικός περιορισμός των 12 μηνών από τη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αποτελεί μία επιφυλακτική προσέγγιση καθώς π.χ. η περίοδος ανάμεσα στην πιθανή έκθεση στον ιό του HIV και της δυνατότητας εντοπισμού του στο αίμα με μοριακό έλεγχο συνήθως δεν ξεπερνάει τις 10-33 μέρες.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα πως η καταλληλότητα των αιμοδοτών/τριών οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών και τα περιστατικά υψηλού κινδύνου μέσα στο μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ρίσκου – σε αυτά που ένα άτομο “κάνει” και όχι “είναι.” Περαιτέρω, ο οριζόντιος αποκλεισμός ατόμων από την αιμοδοσία βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς όχι μόνο στιγμάτιζε ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, κι απέτρεπε τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά».

Ελλάδα: Πολύ υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και χθες

Πολύ υψηλός ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας και χθες με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει άλλα 32.694 κρούσματα σε σύνολο 583.206 τεστ. Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 12.920 εντοπίστηκαν στην Αττική, 3.171 στη Θεσσαλονίκη και 76 είναι εισαγόμενα. Εν τω μεταξύ άλλοι 80 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της Covid-19, αυξάνοντας σε 21.559 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ιού στη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640 (58,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη, τo 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (83,91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16,09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.844 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 576 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 1.568.215 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.
Επίσης χθες Τρίτη 11 Ιανουαρίου, 2η ημέρα λειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν 9.688 κρούσματα σε μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα που ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαν εντοπιστεί περίπου 15.000 κρούσματα.

Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Το πρόγραμμα της Novartis Hellas «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!», για τις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής» συνεχίζεται και φέτος σε ψηφιακή μορφή. Μηδενίζοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις, δίνεται η δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες να παρακολουθήσουν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πάντα από την ασφάλεια του σπιτιού τους.
Όπως και στους προηγούμενους επιτυχημένους κύκλους, τα βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών λειτουργούν υποστηρικτικά, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης της ασθενούς. Χρησιμοποιούν ως βασικά τους εργαλεία τη μουσική, το χορό, τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο και βοηθούν στην αυτοέκφραση και στη φροντίδα του πνεύματος και της ψυχής.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι δωρεάν και ανώνυμη, αλλά απαιτείται η ηλεκτρονική εγγραφή.
Από τις 17 Ιανουάριου 2022 έως τις 15 Μαΐου 2022, οι ενδιαφερόμενες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εργαστήρια: θεραπείας Gestalt με τη χρήση μουσικής, θεραπείας Gestalt μέσω της θεατρικής πρακτικής, χοροκινητικής θεραπείας – Yoga therapy και εικαστικής θεραπείας, και να παρακολουθούν ηλεκτρονικά, μία φορά την εβδομάδα και για διάστημα δέκα εβδομάδων, το εργαστήριο της επιλογής τους.

Η κάθε συμμετέχουσα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε ένα μόνο είδος εργαστηρίου και σεένα τμήμα από τα τρία που προσφέρονται εβδομαδιαίως για το εκάστοτε εργαστήριο και δεσμεύεται για τη συμμετοχή της σε εβδομαδιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια των δέκα εβδομάδων.
Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.eged.gr

Δωρεάν rapid tests στο δήμο Παπάγου – Χολαργού

Κλιμάκια με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού και διενήργησαν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης CoViD-19 (rapid tests). Η προσέλευση των πολιτών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν μεγάλη. Διενεργήθηκαν 344 tests.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, υλοποιούνται από την Περιφέρεια και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών πολιτικές που αφορούν την υγειονομική θωράκιση της Αττικής και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της σχετικής δράσης στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και τη συνεργασία των δημοτικών αρχών, αλλά και για την αθρόα προσέλευση του κόσμου και προανήγγειλε τη διάθεση περισσότερων rapid tests για την αύξηση των ελέγχων.
«Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων κάθε γειτονιάς, εντείνοντας δυναμικά τις παρεμβάσεις για την υγειονομική πρόληψη και προστασία όλων των συμπολιτών μας», δήλωσε ο κ. Πατούλης

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Κεχρής, που έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό της δράσης, επεσήμανε τα εξής:
«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνουμε παρόντες στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Με συγκεκριμένες ενέργειες συμβάλουμε έμπρακτα στην ασφάλεια του πληθυσμού, μέσω του προσδιορισμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών κρουσμάτων, για τον περιορισμό και την ιχνηλάτησή τους.
Διασφαλίζουμε, έτσι, την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα προκρίνουμε τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε όσοι πολίτες νοσούν από τον ιό να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε θεράποντες ιατρούς».

Αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα Ρεθύμνου, Χανίων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης

Η ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, κατέδειξε για την εβδομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου, των Χανίων, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Αναλυτικότερα, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 , στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +59% στη Λάρισα, μέχρι +242% στα χανιά. Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+18%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+20%), ενώ τι ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στον Άγιο Νικόλαο (+ 4%) και στο Ηράκλειο(+ 10%)
Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στο Ρέθυμνο (+430%), αλλά η αύξηση αφορά περίοδο δύο εβδομάδων, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 20 έως 26 Δεκεμβρίου και 3 έως 9 Ιανουαρίου. Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-54%).

Συνέδριο για την ψυχική υγεία Post Covid-19

To Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία διοργανώνεται από το Health Daily και τη BOUSSIAS στις 26 Ιανουαρίου διαδικτυακά σε μια περίοδο που η ψυχική υγεία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Μετά τη δεκαετή και πλέον δημοσιονομική κρίση και την ύφεση, που είχε δραματικές συνέπειες στον ψυχισμό των Ελλήνων, η πανδημία Covid-19 επέβαλε βίαιες ψυχικές προσαρμογές, δημιούργησε πρόσθετο φόβο, απομόνωση και αίσθημα ανασφάλειας, και σκέπασε τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, νέων και οικογενειών με τον μανδύα δύσκολων συναισθημάτων, ωθώντας πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο για απώλεια ψυχικής ισορροπίας σε μια ολόκληρη γενιά.

Ήδη πριν από την πανδημία της COVID-19, η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού στην Ευρώπη αποτελούσε αιτία ανησυχίας. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της κακής ψυχικής υγείας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ) στις 28 χώρες της ΕΕ. Σε μια περίοδο που η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού δείχνει να έχει επιδεινωθεί το συνέδριο επιχειρεί να φωτίσει επιμέρους πλευρές και δυσλειτουργίες αλλά και όσα θα “κληροδοτήσει” η πανδημία στην επόμενη μέρα.

Το συνέδριο θα επιχειρήσει να αγγίξει και πτυχές της αξιοποίησης και ορθολογικής κατανομής των πόρων που θα απορροφήσει η Υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και του ΠΔΕ. Η αξιοποίηση όλων αυτών των πόρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού που συνεπάγονται οι ψυχιατρικές παθήσεις και ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ ομιλία θα απευθύνει και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος, Ευρωβουλευτής, Μέλος διακομματικής ομάδας ευρωβουλευτών για την ψυχική υγεία για να μας μεταφέρει τα νεότερα σε ότι αφορά τον Ευρωπαϊκό Σχεδιασμό για την Ψυχική Υγεία. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ψυχικής υγείας από Ελλάδα και Ευρώπη. Δείτε αναλυτικότερα τους ομιλητές εδώ
Βασικά θέματα Συζήτησης:
• Εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στην περίοδο της Πανδημίας
• Αξιοποίηση και Ορθολογική Κατανομή των Πόρων του ΕΣΠΑ & του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την Ψυχική Υγεία
• Κατάθλιψη: Αντιμετώπιση μιας Σιωπηλής Πανδημίας
• Νόσος Alzheimer & Άνοια: Συννοσηρότητες στην Ψυχική Υγεία
• Ηλεκτρονική Υγεία στην υπηρεσία των ασθενών
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.mentalhealthconference.gr

Σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας

Για σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα έκανε λόγο ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην Κω, δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά η στην Αθήνα για τις θεραπείες τους, στην Κάλυμνο, η οποία έχει κηρυχθεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ στη Ρόδο, η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει οδηγήσει σε αναβολές σοβαρών χειρουργείων και άλλων θεραπειών.

«Έχει εγκαταλειφτεί η Δημόσια Περίθαλψη στα νησιά και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ασθενείς με COVID, είναι διαχρονικό, δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.
Όπως ανέφερε, για το ζήτημα είναι ενημερωμένη η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπως είπε η απάντηση του Υπουργείου είναι ότι οι θέσεις για τα νοσοκομεία των νησιών έχουν προκηρυχθεί αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την άρση της άδικης και αδικαιολόγητης διάκρισης που υφίσταντο πολίτες που αποκλείονταν από την αιμοδοσία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Για χρόνια το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Στο νέο έντυπο που θα συμπληρώνει ο εθελοντής αιμοδότης με το ιστορικό του απαλείφεται η εν λόγω πρόβλεψη, αποσυνδέοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Σε πρόσφατη Πανελλαδική μελέτη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), για τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τα κίνητρα των εθελοντών αιμοδοτών, που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, οι ερωτήσεις για το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη σεξουαλική συμπεριφορά αποτελούσαν τους πρώτους και βασικούς παράγοντες δυσφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του εντύπου αιμοδοσίας.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά έντονα προβλήματα ελλείψεων αίματος.

Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκπαίδευση των πολιτών και την καλλιέργεια κουλτούρας αιμοδοσίας και την απάλειψη όποιων αντικινήτρων απωθούν τον κόσμο από την εθελοντική αιμοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της μελέτης η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προγραμματίζουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού εντός του 2022.

Johnson & Johnson: Αποκαλύπτει τα σχέδιά της για 5 νέα φάρμακα

Μέχρι το 2025, η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson στοχεύει σε πωλήσεις 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασιζόμενη κυρίως στα φάρμακα που θα έχει ήδη σε ανάπτυξη μέχρι τότε, δήλωσε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Joaquin Duato, κατά τη διάρκεια του virtual συνεδρίου «J.P. Morgan Healthcare Conference 2022». Επιπλέον, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, η εταιρεία αναμένει αρκετά νέα λανσαρίσματα φαρμάκων, που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεών της.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Duato, πέντε φάρμακα θα μπορούσαν να αποφέρουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Αυτά είναι τα εξής:
1. Το φάρμακο CAR-T Carvykti, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Legend Biotech για το πολλαπλό μυέλωμα και το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το υπάρχον μοντέλο θεραπείας, μέσω νέων πιθανών συνδυασμών. Αυτό το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος αφού ο FDA καθυστέρησε την απόφαση έγκρισης τον Νοέμβριο.
2. Το nipocalimab, ένα φάρμακο το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να στοχεύσει 10 και πλέον ασθένειες, πολλές εκ των οποίων είναι σπάνιες.
3. Το Rybrevant, το οποίο έλαβε την έγκριση του FDA πέρυσι για τη θεραπεία ενηλίκων με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα των οποίων οι όγκοι φέρουν EGFR μεταλλάξεις. Σε συνδυασμό με το Leclaza της Yuhan Corp., το φάρμακο θα μπορούσε να «μεταμορφώσει» τη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, όπως δήλωσε η J&J κατά την εταιρική ανασκόπηση του Νοεμβρίου.
4. Το milvexian, που είναι ένας αναστολέας του παράγοντα XIa σε χάπι, για την πρόληψη και τη θεραπεία της φλεβικής και αρτηριακής θρομβοεμβολής. Αυτό το φάρμακο πρόσφατα κατέγραψε θετικά δεδομένα σε κλινική δοκιμή φάσης 2 και η εταιρεία σχεδιάζει μια μελέτη φάσης 3.
5. Ένα εμφυτεύσιμο σύστημα χορήγησης φαρμάκων από την Taris Biomedical, με δυνατότητες χρήσης σε πολλαπλές περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το σύστημα Taris θα μπορούσε να επιτρέψει την τοπική χορήγηση του φαρμάκου cetrelimab και του ήδη εγκεκριμένου φαρμάκου Balversa, δήλωσε η J&J τον Νοέμβριο.

Έχοντας αναλάβει τα ηνία της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τη J&J ως «εταιρεία τριών τομέων», καθώς προετοιμάζεται για το spinoff στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών στα τέλη του επόμενου έτους. Για να επιτύχει τον στόχο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει 36 αιτήσεις για νέες ενδείξεις, νέες επεκτάσεις σειράς ή νέα σκευάσματα για 13 υπάρχοντα προϊόντα έως το 2025.