Δανία: Τέταρτη δόση μόνο σε ευάλωτους πολιτες

Ο Υπουργός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόνο σε ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα στους ανοσοκατεσταλμένους, στους καρκινοπαθείς και σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. «Τώρα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, πιο συγκεκριμένα μια απόφαση να προσφέρουμε την τέταρτη δόση στους πιο ευάλωτους πολίτες», που έλαβαν μια τρίτη δόση στην αρχή της εκστρατείας των αναμνηστικών δόσεων το φθινόπωρο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε.

Η Δανία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα σφοδρό τέταρτο κύμα της πανδημίας εξάιτλιας της παραλλαγής Όμικρον. Ωστόσο οι βουλευτές συμφώνησαν να χαλαρώσουν ορισμένους περιορισμούς στο τέλος της εβδομάδας, ένα μέτρο που μεταξύ άλλων αφορά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των μουσικών σκηνών κι ενώ οι δείκτες νοσηλείας και θανάτων έχουν σταθεροποιηθεί παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία

Την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Όπως ανέφερε, η εν λόγω απόφαση στηρίχθηκε στην άποψη ότι ένα τόσο σοβαρό μέτρο χρειάζεται να έχει προέλθει από διεξοδική και ανοιχτή συζήτηση των πολιτών, προκειμένου οι νομοθέτες να λάβουν υπ’ όψιν τους τη γνώμη της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό, όπως και ό ίδιος ο Καγκελάριος, ωστόσο, υπάρχουν ηχηρές αντιστάσεις από μια ισχυρή μειοψηφία. Τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού, επικαλούνται την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και την ανάγκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ισχυρίζονται ότι η υποχρεωτικότητα συνιστά καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ή οξύνει την αντίδραση και την δυσπιστία των πολιτών στους θεσμούς. Εάν τελικά η δημόσια συζήτηση καταλήξει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

 

DEMO: Υποστήριξε και το 2021 φορείς, ΜΚΟ, νοσοκομεία και κοινωνικά φαρμακεία

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υποστήριξε και τη χρονιά που μας πέρασε Φορείς, ΜΚΟ, Νοσοκομεία και Κοινωνικά Φαρμακεία. Αναλυτικότερα, οι δράσεις της στον συγκεκριμένο τομέα, περιελάμβαναν δωρεές σκευασμάτων στους Γιατρούς του Κόσμου, στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων Αμυγδαλέζας, στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο Σύλλογο Η Αγκαλιά, στην Αρχιεπισκοπή και στα Κοινωνικά Φαρμακεία. Επίσης, δωρεά θερμικής κάμερας στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης « Η Ευαγγελίστρια», δωρεά Αντισηπτικών και Προστατευτικών Μασκών στο Τμήμα Ασφαλείας της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και τη δωρεά γαντιών προστασίας στο Λιμενικό Σώμα Λέσβου.

Τέλος, δωρεά και αποστολή φαρμακευτικού υλικού στο Λίβανο, δωρεά σκευασμάτων στον οργανισμό ΑΡΧΕΛΩΝ για τη περίθαλψη θαλασσίων χελωνών και την επαναφορά τους στη θάλασσα.
Επιπλέον βρέθηκε δίπλα στους πυρόπληκτους τον Αύγουστο, με τη δωρεά Οφθαλμικών Σταγόνων NewSept Eyes (6.000 αμπούλες στο Χαμόγελο του Παιδιού σε πυρόπληκτους Αττικής, 9.000 αμπούλες στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος) και την οικονομική υποστήριξη στο Σώμα Εθελοντών Κρυονερίου Αττικής για αγορές μηχανημάτων και εξαρτημάτων πυρόσβεσης.

Η εταιρεία βρέθηκε επίσης στα μικρά νησιά του Αιγαίου, υποστηρίζοντας για 9η χρονιά την Ομάδα Αιγαίου στον 27ο διάπλου της, αναλαμβάνοντας το οικονομικό κόστος της κατασκευής του στεγάστρου φύλαξης ασθενοφόρου στο νησί των Λειψών, στηρίζοντας τον οργανισμό ΕΛΙΖΑ για το έργο του στην παιδιατρική κλινική της Αλεξανδρούπολης και συμμετέχοντας στο 4ο Food Drive 2021 της ΠΕΦ για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», με προσφορά βασικών προϊόντων διατροφής και είδη υγιεινής σε παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ποικίλει η αποτελεσματικότητα ΤΩΝ mRNA εμβολίων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Transplantation» η αποτελεσματικότητα ενός mRNA εμβολίου έναντι της νοσηλείας λόγω νόσου COVID-19 είναι 77% για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, συγκριτικά με 90% για τους ανοσοεπαρκείς, και ποικίλλει σε διάφορες υποομάδες ασθενών. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα στοιχεία.

Σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι επωφελούνται από τον εμβολιασμό, αλλά προστατεύονται λιγότερο σε σχέση με τους υγιείς από τη σοβαρή μορφή της νόσου. Οι ανοσοκατεσταλμένοι σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC συνιστάται να λάβουν τρείς δόσεις εμβολίου και μία δόση ενίσχυσης και σε περίπτωση νόσησης να παρακολουθούνται στενά τόσο για την πιθανή επιδείνωση της νόσου, όσο και για την άμεση χορήγηση άλλων πιθανών θεραπειών (πχ μονοκλωνικά αντισώματα).

Ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2021 σε δεδομένα από 187 νοσοκομεία σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ, το 53% των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών (10564 από 20101 άτομα), και το 43% των ανοσοεπαρκών (29456 από 69116) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι αντίστοιχα, δηλαδή είχαν λάβει δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου (Pfizer ή Moderna) πάνω από 14 ημέρες πριν την μέρα εισαγωγής σε νοσοκομείο. Ανάμεσα στους ανοσοκατεσταλμένους το 41% είχε λάβει το εμβόλιο της εταιρείας Moderna και το 59% της Pfizer, και τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ανοσοεπαρκείς ήταν 42% και 58%.

Η αποτελεσματικότητα φάνηκε να φτάνει το 90% στους υγιείς, ενώ το 77% στους ανοσοκατεσταλμένους αρρώστους. Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 59% για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, έως 81% σε ασθενείς με ρευματολογικά ή φλεγμονώδη νοσήματα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τους ανοσοκατεσταλμένους ήταν στο 81% και της Pfizer στο 71%, ωστόσο τα πεδία αξιοπιστίας των δύο ποσοστών αλληλεπικαλύπτονταν.

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα αυτή για τους ανοσοκατεσταλμένους φάνηκε και στην περίοδο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του στελέχους δέλτα. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς πρέπει να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα ως μέτρο πρόληψης, είναι σημαντικό να είναι υποψήφιοι για θεραπείες που μειώνουν την πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, και περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις διάφορες υποομάδες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ανά την υφήλιο είναι αναγκαίες. Είναι σημαντικό αυτοί οι ασθενείς να λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, 3 με 6 μήνες μετά την τρίτη δόση, σύμφωνα και με πρόσφατες αποφάσεις στην Ελλάδα.

Ξανθός: Όχι στον «ακρωτηριασμό» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης

Στο πλευρό των εργαζομένων του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης που κινητοποιούνται κατά της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να μην εφημερεύει το Νοσοκομείο και να μετατραπεί σε mega- Εμβολιαστικό Κέντρο, βρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου διαμαρτυρήθηκαν για το αιφνιδιαστικό και ακατανόητο σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας να αναστείλει την τακτική λειτουργία ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου για να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στη μάχη κατά της πανδημίας όσο και για τις τριτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσίες που παρέχει στον παιδικό πληθυσμό του Λεκανοπεδίου και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους κατά της διαλυτικής για το νοσοκομείο επιλογής του Υπουργείου Υγείας και διατύπωσαν τις προτάσεις τους, όπως διαμορφώθηκαν στην Γενική Συνέλευση η οποία είχε προηγηθεί.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε “ακατανόητο” το χειρισμό της ηγεσίας του Υπ. Υγείας τη στιγμή μάλιστα που η πανδημία είναι σε έξαρση, οι εισαγωγές λόγω Covid-19 έχουν αυξηθεί δραματικά (40%), και η πίεση των νοσοκομείων στις εφημερίες είναι αφόρητη, τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη διεθνής πρακτική και ότι είναι πρωτοφανής η ανάθεση του εμβολιασμού των παιδιών στα νοσοκομεία και όχι σε δομές της ΠΦΥ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ενίσχυση της δυσπιστίας απέναντι στην ασφάλεια των εμβολίων που προκαλεί μία τέτοια ενέργεια. Τέλος, τόνισε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί σε «ακρωτηριασμό» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης και κάλεσε τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σε συστράτευση για τη δημιουργία ενός ενιαίου υγειονομικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όχι μόνο για την αποτροπή του συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Sanofi: Δημιουργεί το «ισχυρότερο» franchise ανοσολογίας στη φαρμακοβιομηχανία

Η Sanofi έχει εδώ και χρόνια στραφεί στην ανάπτυξη βιοφαρμακευτικών προϊόντων, με αρκετές εξαγορές εταιρειών βιοτεχνολογίας ακόμα και μέσα στο 2021. Όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία επεξεργάζεται και στο 2022 μια σειρά από παρόμοιες συμφωνίες, όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Sanofi, Jean-Baptiste Chasseloup de Chatillon, μιλώντας στο virtual συνέδριο «J.P. Morgan Healthcare». Όπως ανέφερε, η Sanofi θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ανοσολογία, έχοντας εμπειρία από την επιτυχημένη παραγωγή του φαρμάκου για το έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα Dupixent (δουπιλουμάμπη), ένα ανασυνδυασμένο ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG4 που αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω της ιντερλευκίνης-4 και της ιντερλευκίνης-13.

«Αισθανόμαστε πραγματικά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το ισχυρότερο franchise στην ανοσολογία μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών», δήλωσε ο CFO της Sanofi. Ήδη το 2021 η εταιρεία εξαγόρασε τις εταιρείες Kymab, Tidal Therapeutics, Translate Bio, Kadmon Holdings, Origimm Biotechnology και Amunix. Οι συμφωνίες διεύρυναν την παρουσία της εταιρείας στην ανοσολογία, την ανοσο-ογκολογία και στα εμβόλια. Με τη συμφωνία εξαγοράς της Kadmon, η Sanofi πήρε το πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο Rezurock (belumosudil), ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω με χρόνια νόσο του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή (χρόνια GVHD). Όπως αναφέρει το Fierce Pharma, από τη στιγμή που ο Paul Hudson εντάχθηκε στη Sanofi το 2019 ως Διευθύνων Σύμβουλος, ξεκίνησε μια στρατηγική “play to win”, η οποία προσπάθησε να επικεντρώσει τις προσπάθειες της εταιρείας γύρω από τα φάρμακα πρώτης γραμμής.

Μαζί με αυτή τη στρατηγική ήρθε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες. Από τις αρχές του περασμένου έτους, η Sanofi είχε ήδη πετύχει εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ. Μιλώντας την Τρίτη, ο Chasseloup de Chatillon είπε ότι το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους δημιουργεί το απαραίτητο “περιθώριο” για τη φαρμακοβιομηχανία για να συνάψει συμφωνίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Οποιαδήποτε νέα προϊόντα ανοσολογίας ή υποψήφιοι αγωγοί που θα επιλέξει η Sanofi μέσω dealmaking θα συμπληρώσουν το blockbuster της εταιρείας Dupixent, το οποίο παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία εκτιμά ότι το φάρμακο έχει περιθώριο μεγάλης ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή περισσότερο σε ετήσιες πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έδωσε επίσης έμφαση στα εμβόλια και αναμένει δεδομένα για το πρόγραμμα που εκπονεί σε συνεργασία με τη GlaxoSmithKline, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εμβολίων Thomas Triomphe την Τρίτη στο συνέδριο της JPM. Ως γνωστόν, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η Sanofi και η GSK ανακοίνωσαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης που διερευνά την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση με το υποψήφιο εμβόλιο τους ως ενισχυτικό, ανεξάρτητα από το πρωτογενές εμβόλιο που έλαβαν οι υποψήφιοι (εμβόλια mRNA ή αδενοϊού). Η Sanofi συνεχίζει τη συνεχιζόμενη δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφάλειας και Παρακολούθησης Δεδομένων (DSMB), ενός ανεξάρτητου φορέα επίβλεψης δεδομένων. Το DSMB δεν εντόπισε ανησυχίες για την ασφάλεια και συνέστησε τη συνέχιση της δοκιμής στις αρχές του 2022 για τη συλλογή και την παροχή των απαραίτητων δεδομένων για τις ρυθμιστικές υποβολές.

Τρεις νέοι Ambassadors για τη Fairlife L.C.C.

Τρία νέα μέλη από το χώρο του αθλητισμού, απέκτησε η «οικογένεια» της FairLife L.C.C. ενισχύοντας τον αγώνα της για την υγεία των πνευμόνων, την επαφή με τη φύση, την άθληση και την υγιεινή ζωή. Ο Ολυμπιονίκης και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γιάννης Φουντούλης, ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος Βύρων Κοκκαλάνης και ο πρωταθλητής Ελλάδας ποδηλάτης Ζήσης Σούλιος, αναλαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού, μεταφέροντας το μήνυμα της FairLife L.C.C.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!». Όπως δηλώνει ο Γιάννης Φουντούλης : «Μέσα από τους αγώνες και τις νίκες της Εθνικής μας Ομάδας μαθαίνουμε ότι κανένας στόχος δεν είναι αδύνατος. Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα, με κοινή προσπάθεια και όραμα!». Ο Βύρων στέλνει το δικό του μήνυμα: « ‘Έχοντας χάσει τον πατέρα μου από Καρκίνο του Πνεύμονα σε ηλικία 13 ετών, βρίσκομαι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που δίνει τον προσωπικό του αγώνα μέσα από εμπόδια και αντιξοότητες. Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για όσα πιστεύουμε, με υπομονή, επιμονή και πάθος. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καρκίνο του πνεύμονα και σε αυτόν τον αγώνα συστρατευόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Ζήσης Σούλιος δηλώνει: «Η ελευθερία που νιώθω πάνω στο ποδήλατο κάνει την ποδηλασία δρόμου ένα άθλημα μαγευτικό. Ως προπονητής, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της άσκησης για την ευεξία και τη συνολική μας υγεία. Στόχος μου είναι να περάσω αυτό το μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους».
Η Κορίνα Πατέλη Bell, πρόεδρος της FairLife L.C.C., δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τη φωνή μας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όσους πιστεύουν στο όραμά μας και θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα μας. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!»,

Το σωματείο Καλυψώ και επίσημα μέλος της World Patients Alliance

Το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ είναι επίσημα μέλος της World Patients Alliance, η οποία είναι το ανώτατο όργανο όλων των ενώσεων ασθενών σε όλο τον κόσμο με σκοπό την ενδυνάμωση και την αύξηση της φωνής των ασθενών για την παροχή και πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτική και προσιτή υγειονομική περίθαλψη.
Ο κος Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ, ανέφερε: « Με τη βοήθεια της World Patients Alliance θα εργαστούμε μαζί για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας να γίνουμε η φωνή των ασθενών που εργάζονται για την ενδυνάμωση και τη δέσμευση των ασθενών, για τη βελτιωμένη πρόσβαση, την ασφαλή και καινοτόμο θεραπεία και την υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή σε όλο τον κόσμο».
Η World Patients Alliance και το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ έχουν ως στόχο οι ασθενείς να λαμβάνουν θεραπείες που είναι ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και να παρακολουθούνται κατάλληλα. Επίσης,οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να τους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη.

ΠΟΕΔΗΝ: Τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν PCR τεστ στη μισή τιμή από τα 47 ευρώ που όρισε το υπουργείο

Παρέμβαση για την τιμή του πλαφόν 47 ευρώ που ορίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διενέργεια PCR πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: «Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι τα ίδια τα Δημόσια Νοσοκομεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αγοράζουν στην μισή τιμή από τα πλαφόν που ορίζεται. Παραδείγματα: Τα Νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης στις 27 Απριλίου του 2021 κατοχύρωσαν διαγωνισμό δαπάνης 20.000 ευρώ για την διενέργεια PCR σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με τιμή 25.90 ευρώ όταν το πλαφόν τότε για PCR ήταν 60 ευρώ. Τώρα τα ίδια Νοσοκομεία έχουν αναρτήσει στη Διαύγεια διαγωνισμό για την διενέργεια PCR και βρήκαν τιμές από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάτω των 18 ευρώ που είχε ορισθεί ως ανώτερη τιμή.

Ήδη επεξεργάζονται προσφορές που είναι 17,97 ευρώ.
Τα Νοσοκομεία λαμβάνουν τα ίδια τα δείγματα από τους ασθενείς και αγοράζουν μόνο την ανάλυση η οποία έχει τιμή πλαφόν σήμερα τα 35 ευρώ. Ως εκ τούτω το πλαφόν που ορίσθηκε είναι τουλάχιστον 17 ευρώ πάνω από την τιμή που αγοράζουν τα Νοσοκομεία».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η λήψη δείγματος ορίσθηκε στο πλαφόν των 12 ευρώ, που είναι υπερβολικά υψηλή τιμή για τη λήψη δείγματος στα Ιδιωτικά Εργαστήριο και προσθέτει: «Εάν συνταγογραφούνταν η εξέταση PCR ο ΕΟΠΥΥ θα την αγόραζε κοντά στα 20 ευρώ (λήψη και ανάλυση) με βάση τις τιμές που αγοράζουν τα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω το πλαφόν είναι υψηλότατο και ευνοεί τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα σε βάρος των πολιτών». «Ο ΕΟΔΥ δεν είναι Στατιστική Υπηρεσία για να καταγράφει τα κρούσματα και μόνο. Που είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά για να λαμβάνουν δείγματα δωρεών για τεστ κορονοϊού; Η εξέταση PCR θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

2500 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε καραντίνα

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 2.500 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα λόγω COVID-19, περίπου 7000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 2000 συνταξιοδοτήσεις. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων κατά 10.000 υπαλλήλους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και κατά συνέπεια σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει για σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 έξω από το υπουργείο Υγείας , ζητώντας μεταξύ άλλων
ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη μείωση των ημερών καραντίνας του προσωπικού, συχνά τεστ στο προσωπικό, δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ κορονοϊού, ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολής εργασίας.