Νέος Επιστημονικός Διευθυντής στην Angelini Pharma

Η Angelini Pharma, μια διεθνής φαρμακευτική εταιρεία που αποτελεί μέρος της ιδιωτικής εταιρείας Angelini Industries, εντάσσει τον Rafal Kaminski στην ηγετική της ομάδα, ως νέο Επιστημονικό Διευθυντή. Ο Rafal Kaminski έχει ευρεία διεθνή εμπειρία στην ανακάλυψη και την καινοτομία φαρμάκων και θα ηγηθεί της στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) της Angelini Pharma. Θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2022.
«Είμαι ενθουσιασμένος για την ενσωμάτωση του Rafal που ολοκληρώνει την ηγετική μας ομάδα. Θα συμβάλλει καθοριστικά στο να αναπτύξουμε μια ηγετική θέση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Σπάνιων Ασθενειών», σχολίασε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. «Ο Rafal φέρνει έναν σημαντικό πλούτο εμπειρίας έχοντας οδηγήσει το τμήμα Ε&Α από την ανακάλυψη στην κλινική ανάπτυξη μικρών καινοτόμων μορίων. Θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της τρέχουσας και μελλοντικής στρατηγικής μας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του ξεχωριστού μοντέλου έρευνας και καινοτομίας μας».
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Rafal Kaminski κατείχε ανώτερους ηγετικούς ρόλους Ε&Α στην UCB Pharma στο Βέλγιο και στη Roche στην Ελβετία. Προσχωρεί στην Angelini Pharma από την OncoAndredi Therapeutics, μια κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Πολωνία, όπου εργάστηκε ως Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνομαι μέλος της Angelini Pharma και βοηθάω στην περαιτέρω έρευνα και καινοτομία της», σχολίασε ο Rafal Kaminski. «Η Angelini Pharma διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων και είμαι πρόθυμος να αξιοποιήσω την εμπειρία μου και να ηγούμαι της ολοκληρωμένης ομάδας Ε&Α που συνεργάζεται με την ηγετική ομάδα».
Ο Rafal Kaminski έλαβε το πτυχίο ιατρικής και το διδακτορικό του στη φαρμακολογία από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν της Πολωνίας και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Απέκτησε δίπλωμα στη Φαρμακευτική Ιατρική από το ULB στο Βέλγιο.

ΗΠΑ: Προμήθεια με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της Astrazeneca

Η AstraZeneca χαιρετίζει την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αγορά επιπλέον 500.000 δόσεων Evusheld (tixagevimab συσκευασμένο με cilgavimab), ενός συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης (LAAB) για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19. Η παράδοση των επιπλέον 500.000 δόσεων αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό ακολουθεί την προηγούμενη κυβερνητική συμφωνία για την αγορά 700.000 δόσεων Evusheld. Η Iskra Reic, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Vaccines and Immune Therapies (Εμβόλια και Ανοσοθεραπεία) της AstraZeneca, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα προσφέρει προστασία σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να λαμβάνουν περιορισμένη ή καθόλου προστασία από εμβόλια και επί του παρόντος έχουν λίγες επιλογές ενόψει της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Evusheld είναι η μόνη θεραπεία με αντισώματα που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό και μία από τις δύο μόνο εγκεκριμένες θεραπείες με αντισώματα που εμφανίζουν εξουδετερωτική δράση έναντι της Omicron και όλων των άλλων παραλλαγών».
Πρόσθετες λεπτομέρειες για τη συμφωνία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πολωνοί επιστήμονες βρήκαν γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19

Πολωνοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από COVID-19. Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Bialystok διαπίστωσαν ότι το γονίδιο υπάρχει στο 14% περίπου του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8-9% στην Ευρώπη συνολικά και το 27% στην Ινδία, όπως δήλωσε ο Marcin Moniuszko, καθηγητής που είναι υπεύθυνος για το έργο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εγκαίρως τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι ο εντοπισμός εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα ενθαρρύνει και τους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο και θα τους δώσει πρόσβαση σε πιο εντατικές θεραπευτικές επιλογές σε περίπτωση μόλυνσης.
«Μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο εργασίας κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ένα γονίδιο που ευθύνεται για την προδιάθεση να αρρωστήσουμε σοβαρά (με κορονοϊό)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιεντζιέλσκι. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει τη σημασία των γενετικών παραγόντων στο πόσο σοβαρά εξελίσσεται το COVID-19.
Τον Νοέμβριο, Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια έκδοση ενός γονιδίου που μπορεί να σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής ανεπάρκειας από τον COVID-19.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών για την αποκατάσταση των συντάξεων του κλάδου

Σε συνάντηση όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου(ΠΚΣ) Αθηνά Τραχήλη, αποφασίστηκε η άμεση συνένωση και συστράτευση των υγειονομικών προκειμένου να ιεραρχηθεί μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, ακόμη και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, με σκοπό την αποκατάσταση από την πλευρά της πολιτείας των συντάξεων του κλάδου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τον νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις συντάξεις των υγειονομικών ανέρχονται στο 35%. Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Πλέον η απομείωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι Υγειονομικοί που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Πράγματι οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την «σωτηρία» του ασφαλιστικού. Η υποχρέωση της πολιτείας απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές».
«Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε μια δέσμη ενεργειών που σκοπό έχουν την ενημέρωση όλων των υγειονομικών της χώρας, ώστε να κινητοποιηθεί συντονισμένα ο κλάδος και να διεκδικήσει με συγκεκριμένες κινήσεις, άμεσες λύσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών κατά τη διεξαγωγή συνεδρίων τηλεϊατρικής

Παγκόσμια έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 30% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοί τους παραβίασαν τα προσωπικά στοιχεία πελατών κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων συνεδριών. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί πάροχοι πιστεύουν ότι οι γιατροί τους δεν διαθέτουν ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το πώς προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών.

Ωστόσο, το 67% αυτών πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να συλλέγει ακόμη περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις το 17% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι σίγουρο ότι η πλειονότητα των κλινικών ιατρών τους που πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως έχουν σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών τους. Αυτό υφίσταται παρά το γεγονός ότι το 70% των ιατρικών οργανισμών έχει διεξάγει εκπαιδευτικό σεμινάριο ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Αυτά τα στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν απόδειξη ότι η πλειονότητα των εφαρμοζόμενων εκπαιδευτικών πρακτικών για τον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτυγχάνουν να καλύψουν θέματα που θα ήταν πιο χρήσιμα για την καθημερινότητα των γιατρών. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 54% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι ορισμένοι από τους κλινικούς τους γιατρούς πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας εφαρμογές που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τηλεϊατρική, όπως το FaceTime, το Facebook, το Messenger, το WhatsApp, το Zoom και άλλες.

Η χρήση μη εξειδικευμένων εφαρμογών σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ενέχει σοβαρό κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο Δρ Peter Zeggel, Διευθύνων Σύμβουλος του arztkonsultation.de, του κορυφαίου παρόχου τηλεϊατρικής στη Γερμανία: «Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής είναι ειδικά σχεδιασμένες και πιστοποιημένες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρακάμπτοντας το υψηλό επίπεδο προστασίας, προκύπτουν, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης, πειθαρχικά μέτρα και βαριά πρόστιμα. Όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, είναι πιθανόν να παραβιάσουν και τις απαιτήσεις τιμολόγησης για την τηλεϊατρική, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να παραλείψουν επίτηδες ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες τηλεϊατρικής, όπως για την αποθήκευση αρχείων ασθενών ή την ασφαλή κοινή χρήση ζωντανών δεδομένων από απομακρυσμένες συσκευές».

Οι γιατροί θεωρούν ότι η συλλογή δεδομένων είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης της ιατρικής τεχνολογίας, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες με την ασφάλεια των δεδομένων. Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) ερωτηθέντες συμφωνούν ότι ο κλάδος οφείλει να συλλέγει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες σε σύγκριση με αυτές που διαθέτουν σήμερα, προκειμένου να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη και να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ώστε να προετοιμαστούν για μια νέα εποχή στην ψηφιακή ιατρική.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απρόοπτων περιστατικών που προκαλούνται από ανθρώπους στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και την παροχή νέων προοπτικών για τον κλάδο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους στον κυβερνοχώρο και να την αναμορφώσουν ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση εξωτερικών υπηρεσιών και πόρων, μια προσεκτική πολιτική πρόσβασης για εταιρικά περιουσιακά στοιχεία και μια ισχυρή πολιτική κωδικών πρόσβασης. Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και να συμπληρωθούν από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ασφάλειας.

 

Biogen: Επιδιώκει διάλογο με το CMS των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen Inc (BIIB.O) δήλωσε χθες ότι η εταιρεία επιθυμεί διάλογο με τη CMS, η οποία διαχειρίζεται το κυβερνητικό σχέδιο υγείας Medicare για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ, πριν από την τελική απόφαση για την κάλυψη του φαρμάκου της Biogen για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που αναμένεται τον Απρίλιο. Αυτή η δήλωση ήλθε μετά το σχέδιο απόφασης που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αναφέρει ότι η CMS θα κάλυπτε το Aduhelm και παρόμοιες θεραπείες για την νόσο του Αλτσχάιμερ μόνο για ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε εγκεκριμένες κλινικές δοκιμές – μια απόφαση που πιθανότατα θα περιόριζε σοβαρά τη χρήση ενός φαρμάκου που αγωνίζεται να κερδίσει σημαντικά έσοδα από πωλήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις ανώτατου επιπέδου μεταξύ της εταιρείας και της CMS σχετικά με την αλλαγή της απόφασης κάλυψης προτού καταστεί οριστική στις 12 Απριλίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen, Μισέλ Βουνάτσος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.

Σε περίπτωση που η τελική απόφαση του CMS είναι η παραπάνω, η εταιρεία δήλωσε ότι θα δείξει ευελιξία, προτείνοντας μείωση του κόστους και άλλες στρατηγικές επιλογές, είπε ο Βουνάτσος. Το σχέδιο απόφασης του CMS ακολουθείται από μια ανοιχτή περίοδο σχολίων 30 ημερών κατά την οποία η εταιρεία, οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την προτεινόμενη πολιτική. Ο Βουνάτσος κάλεσε τους ασθενείς να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για να ακουστεί η φωνή τους και να επιτραπεί μια «ευρύτερη και πιο δίκαιη πρόσβαση» στη θεραπεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τελικοί όροι κάλυψης του οργανισμού αναμένεται να ισχύουν για όλα τα φάρμακα της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που αναπτύσσονται από την Eli Lilly, τη Roche και την Eisai. Το Aduhelm, που χορηγείται ως μηνιαία έγχυση, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί έναν τύπο εγκεφαλικής πλάκας που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι εξωτερικοί σύμβουλοι του οργανισμού επεσήμαναν ότι τα κλινικά οφέλη της θεραπείας δεν είχαν αποδειχθεί. Η υψηλή τιμή της θεραπείας έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κόστος που μπορεί να έχει στο πρόγραμμα Medicare, καθώς το Αλτσχάιμερ είναι ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και περίπου το 85% των ατόμων που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο είναι στο κυβερνητικό σχέδιο. Η εταιρεία τον περασμένο μήνα μείωσε την τιμή καταλόγου της Aduhelm περίπου στο μισό σε 28.200 δολάρια ετησίως. Οι πωλήσεις της Aduhelm μέχρι στιγμής κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και η εταιρεία τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι ανέμενε περίπου 50.000 ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπεία με το Aduhelm το 2022 – στόχος που τώρα μπαίνει σε κίνδυνο.

 

Σοβαρές αστοχίες στην επιστράτευση γιατρών στην Κεντρική Μακεδονία

Σοβαρές αστοχίες της κυβέρνησης όσον αφορά την επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει ο ΙΣΘ, έχουν επιστρατευτεί Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους.

Επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο. Επίσης επιστρατεύτηκαν 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής. Δεν ελήφθη υπ’ όψιν κανένα ηλικιακό κριτήριο, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών και γιατροί άνω των 70 ετών. Τέλος, ο ΙΣΘ τονίζει ότι επιστρατεύτηκαν γιατροί για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί.

«Καλούμε τις υπηρεσίες του υπουργείου να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους Σε ότι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου ΠΦΥ για την Covid-19

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19,που συγκρότησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. , οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δεκάδες γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά που είναι ενήμεροι για την αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης, με βάση τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ, του ΙΣΠ και του ΕΟΔΥ.
Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στους γιατρούς του Δικτύου είτε μέσα της ιστοσελίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (isathens.gr) όπου αναγράφονται τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο, στις διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί.
Παράλληλα, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στη ηλεκτρονική πλατφόρμα (isacovid.gr), στην οποία παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19, περισσότεροι από 135 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΙΣΠ Ν. Πλατανησιώτη και του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή Γ. Παναγιωτακόπουλου κατά την οποία η Επιστημονική Ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Σαρόγλου ενημέρωσε τους ιατρούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο, σχετικά με τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις επιστημονικές εξελίξεις για την Covid-19 λοίμωξη.

Όπως επισημάνθηκε θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση και οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για να διατυπώνουν ερωτήματα και να λύνουν τις απορίες τους. «Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών. Καλούμε όλους τους πολίτες όταν βγει θετικό το τεστ να επικοινωνήσουν άμεσα, με τον θεράποντα ιατρό τους ή ελλείψει αυτού, με κάποιον από τους γιατρούς του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με την υπ. Αριθμ. 33/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά την αγωγή που κατάθεσε το Υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί προέβησαν στην απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση να ανασταλούν οι εφημερίες του νοσοκομείου ώστε για να γίνονται απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί των παιδιών κατά της COVID-19.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφερόταν ότι «μετά την κήρυξη απεργίας εν μέσω πανδημίας από ιατρούς στο Παίδων Πεντέλης, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δόθηκε εντολή να γίνουν όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να εκτελεστούν στο ακέραιο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών κατά του Covid-19 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο». Τους γιατρούς του νοσοκομείου υποστήριξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ ή απόφαση του Υπουργού Υγείας να καταθέσει αγωγή προκάλεσε σφοδρή κριτική εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι σαν να μην είναι αρκετό το ότι «η κυβέρνηση θέτει εκτός εφημερίας ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και τους εργαζόμενους που το κρατάνε όρθιο και αγωνίζονται για να μη συρρικνωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, είπε πως κρίθηκε πως δεν πρέπει να εφημερεύει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, χάρη στην πολύ καλή του πρόσβαση και στην ύπαρξη χώρου στάθμευσης. Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει και πως θα υποστηριχθεί. “Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ανάγκη είναι για τα εμβόλια”, ανέφερε.

Εξαιρετικά χαμηλός ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών σχολικής ηλικίας, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός, δήλωσε η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως εξήγησε από τα 2 εκατ. self-test που διενεργήθηκαν από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά 4 ως 18 ετών ήταν μόλις 1,4%, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση, των νέων διαγνώσεων στα παιδιά που ακολουθεί το εντατικό testing, θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας.

Για το σύνολο της επικράτειας η κ Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, αφού υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας, δηλαδή περίπου το 2,5% του πληθυσμού της χώρας, αποτελούν ενεργά κρούσματα. Αυτό συνεπάγεται πίεση στο ΕΣΥ, με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους και 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα. Οι επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι άνω των 50 ετών, με μεγάλη αύξηση στις ηλικίες 50 έως 59 ετών. Η πληρότητα των απλών κλινών στο 67% και των ΜΕθ στο 88%. Ωστόσο, υπάρχει μια σταθεροποίηση των διασωληνωμένων στους 600. Προειδοποίησε πως πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί σε σχέση με τις επιπτώσεις της Όμικρον, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επισήμανε πως η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.