Φαρμακεία: Αύξηση 70,9 % στις πωλήσεις ΟΤC

Αύξηση 70.9% σημειώθηκε στις πωλήσεις OTC από τα φαρμακεία λιανικής την περίοδο των γιορτών, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 27/12/21-02/01/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (28/12/20-03/01/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +31% (+2,2 εκ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +70,9% (+1,2 εκ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -7,8% (-64,1 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +4% (+2,8 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +240% (+847,5 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 28/12/20 – 03/01/20 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 43,2% (+600,1 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 231,3% (+531,5 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 23,9% (-53,7χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 1,7 % (+1 εκ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 653,1% (+463,9 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Συντονιστικό όργανο ΠΦΥ για τιμές Rapid και PCR tests: Στο κάτω όριο η Ελλάδα σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στην ΕΕ

Το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επικαλούμενο στοιχεία από τα Υπουργεία Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα διαγνωστικά κέντρα της εκάστοτε χώρας, από Πρεσβείες και από τα αεροδρόμια των χωρών αυτών, τονίζει ότι η Ελλάδα με την ισχύουσα τιμή των 10 και 47 ευρώ αντίστοιχα για Rapid και PCR test,  είναι στο κάτω όριο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση στο μέσο όρο.

«Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι πολλές χώρες της Ένωσης δεν έχουν διατιμήσει τις τιμές αυτών των εξετάσεων σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Επιπλέον, ακόμα και όταν ήταν ελεύθερη η οικονομία στις τιμές των Rapid και PCR στην Ελλάδα, οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Είναι ευνόητο ότι το λειτουργικό κόστος εκτέλεσης των ανωτέρω εξετάσεων στην Ελλάδα δεν είναι μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, άρα και η χαμηλή τιμή τους για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως δεν δικαιολογείται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ινστιτούτο Παστέρ: Δημιουργία μονάδας παραγωγής εμβολίων

Τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Παραγωγής Εμβολίων στο Ινστιτούτο Παστέρ, γνωστοποίησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο νέος γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Στάθης Γκόνος.

Όπως ανέφερε, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του, ενώ οι επιστημονικές δράσεις αφορούν την ερευνητική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης. Πέρα από την παραγωγή εμβολίων, πρόκειται να γίνει και εμφιάλωση προς τρίτους, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες.

«Να φτιάξουμε δηλαδή εμβόλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μεταγενέστερα να έχουμε κάποια καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η μονάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και εκτιμούμε ότι η τελική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επόμενους 12-18 μήνες. Ελπίζουμε στις αρχές του 2023 να είμαστε και τυπικά έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο δρ Γκόνος.   Αναφορικά με τα εμβόλια που θα παρασκευάζονται, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί και να εμφιαλωθεί οτιδήποτε.  «Σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν τα κοινά εμβόλια όπως το BCG, η φυματίνη, εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά σίγουρα είμαστε ανοιχτοί σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό φορέα», τόνισε. Σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού,  είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν, διότι έχουν συγκεκριμένες πατέντες, και η διαδικασία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη μονάδα παραγωγής.

Διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών

Τις επιλογές που έχουν προκειμένου να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών, κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου στο εξωτερικό, διευκρινίζουν με ανακοίνωσή τους τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους. Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 1178/10-01-2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 40/11-01-2022).

Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en#recognition-by-the-eu-of-covid-certificates-issued-by-third-non-eu-countries.

Τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.

 

Covid-19: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη του CDC στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνει προϋπάρχουσες ανησυχίες για απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης ειδικά σε άτομα με γνωστό σακχαρώδη διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη και μάλιστα στα παιδιά. Οι Ιατροί του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Βάνα Παπαευαγγέλου  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Για την αξιολόγηση του κινδύνου για οποιαδήποτε νέα διάγνωση διαβήτη (τύπου 1, τύπου 2 ή άλλου τύπου) σε διάστημα >30 ημερών μετά από οξεία μόλυνση με SARS-CoV-2, το CDC υπολόγισε τη συχνότητα διαβήτη σε ασθενείς ηλικίας <18 ετών με χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική βάση IQVIA (80.893 ασθενείς με COVID-19, μέση ηλικία 12,3 έτη, 50,1% κορίτσια) για το διάστημα 1 Μαρτίου 2020 ως 26 Φεβρουαρίου 2021 και η ηλεκτρονική βάση HealthVerity (439.439 ασθενείς με COVID-19, μέση ηλικία 12,7 έτη, 50,1% κορίτσια) για το διάστημα 1 Μαρτίου 2020 ως 28 Ιουνίου 2021. Τα στοιχεία που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τη συχνότητα νέας διάγνωσης σακχαρώδη διαβήτη μεταξύ ατόμων ίδιας ηλικίας και φύλου που α) δεν είχαν διάγνωση COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή β) που είχαν προπανδημική διάγνωση οξείας αναπνευστικής λοίμωξης αλλά όχι λόγω COVID-19.

Η συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη βρέθηκε σημαντικά υψηλότερη μεταξύ αυτών με COVID-19 σε σύγκριση με άτομα: 1) χωρίς COVID-19 και στις δύο βάσεις δεδομένων (IQVIA: αναλογία κινδύνου [HR] = 2,66, 95% CI 1,98-3,56, HealthVerity: HR = 1,31, 95% CI 1,20–1,44) και 2) με λοίμωξη αναπνευστικού χωρίς COVID-19 στη μία βάση (IQVIA: HR = 2,16, 95% CI 1,64–2,86). Με άλλα λόγια, η μία βάση κατέδειξε 166% υψηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη στην ομάδα που νόσησε από COVID-19 και η δεύτερη βάση 31% υψηλότερο κίνδυνο. Ενδιαφέρον έχει ότι εμφανίστηκαν νέες περιπτώσεις τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 διαβήτη. Οι πιθανοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί είναι περίπλοκοι και σίγουρα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο διαβήτη.

Ο παρατηρούμενος αυξημένος κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη μεταξύ ατόμων ηλικίας <18 ετών που εμφάνισαν COVID-19 υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών πρόληψης έναντι της COVID-19, όπως ο εμβολιασμός. Επιπρόσθετα, η παρακολούθηση για μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα