Λιγότερο αποτελεσματική κατά της «όμικρον» μια 4η δόση του εμβολίου

Προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ, έδειξε ότι μια τέταρτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 παρότι ενισχύει τα αντισώματα ακόμα περισσότερο από την τρίτη δόση, δεν φαίνεται να επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον.

Η διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών στο Ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμής, χορηγήθηκαν δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε μέλη του προσωπικού και εξετάζεται η επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα. Οι εν λόγω δόσεις προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων μεγαλύτερη από την τρίτη δόση, ωστόσο φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την αποτροπή μόλυνσης από την Όμικρον».

Τα ευρήματα, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα συντομεύσει σε πέντε από επτά ημέρες την υποχρεωτική χρονική περίοδο καραντίνας για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19, μετά από μια αρχική μείωση του χρονικού διαστήματος την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί. Το μέτρο απαιτεί επίσης αρνητικό τεστ αντιγόνου πριν λήξει η απομόνωση. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η περίοδος απομόνωσης ήταν 10 ημέρες, ενώ η τελευταία απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, εναρμονίζει το Ισραήλ με τις συστάσεις των ΗΠΑ.

 

ΙΑΣΩ: Εξετάσεις για HPV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Το ΙΑΣΩ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από την επίμονη – χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV, χρησιμοποιεί το hashtag #staysafefromHPV και ενημερώνει το κοινό ότι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, προσφέρει τα παρακάτω πακέτα εξετάσεων για HPV και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) σε προνομιακές τιμές: Έλεγχος μόλυνσης από τον HPV με ανίχνευση και τυποποίηση ιικού DNA, Έλεγχος ενεργού χρόνιας λοίμωξης από τον HPV με ανίχνευση mRNA ογκοπρωτεϊνών υψηλού κινδύνου του ιού, Έλεγχος για ΣΜΝ που περιλαμβάνει έλεγχο για Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα και Μυκόπλασμα και τέλος Έλεγχο για ΣΜΝ Plus που περιλαμβάνει έλεγχο για Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Γονόρροια, Αιμόφιλο, Έρπη, Σύφιλη, Τριχομονάδες Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στον -2 όροφο του ΙΑΣΩ, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00 χωρίς ραντεβού και η προσφορά ισχύει έως 28/02/2022.

Moderna: Πιθανότατα τον Μάρτιο τα δεδομένα για το υποψήφιο εμβόλιο κατά της όμικρον

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα εισέλθει σε κλινική ανάπτυξη το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας κατά της παραλλαγής Όμικρον και πιθανότατα μέσα στο Μάρτιο, η εταιρεία θα μπορέσει να κοινοποιήσει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές.
«Ελπίζουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου να μπορέσουμε να μοιραστούμε δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές για να υπολογίσουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Moderna, αναπτύσσει επίσης ένα μονοδοσικό εμβόλιο που συνδυάζει αναμνηστική δόση κατά της Covid-19 με εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μπανσέλ, είναι πολύ πιθανό να είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες. «Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια μόνο ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις έναν χειμώνα», δήλωσε.

Στο 14,91% ο δείκτης θετικότητας

24ωρο στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα καταγράφηκαν 18.834 νέα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 126.257 τεστ, γεγονός που διαμορφώνει τον δείκτη θετικότητας στο 14,91%. Από τα νέα κρούσματα, 6.851 στην Αττική εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.685 στη Θεσσαλονίκη και 45 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μειώθηκε λίγο το τελευταίο 24ωρο σε 672 (59,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι είναι τα 65 έτη και τo 79,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (81,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (18,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 22.087 θάνατοι και 1.679.705 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Το 95,1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.904 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή -16.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 473 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.148 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εντατικοποιούνται οι δωρεάν έλεγχοι με rapid tests

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πραγματοποίηση δωρεάν ελέγχων ταχείας ανίχνευσης CoviD-19 (rapid tests) σε επιλεγμένα σημεία σε δήμους όλης της Αττικής. Στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, διενεργήθηκαν στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο Ιατρείο της Περιφέρειας και στα Ιατρεία Δυτικού και Κεντρικού Τομέα σχεδόν 300 τεστ, εκ των οποίων τα 6 βρέθηκαν θετικά. Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, επεσήμανε τα εξής: «Θέλουμε ο πολίτης κάθε γειτονιάς να αισθάνεται ασφαλής και κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε σε καλύτερο συντονισμό για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει».
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δράσης, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γ. Κεχρής, στάθηκε στη σημασία που έχει ο διαγνωστικός έλεγχος σε συνάρτηση με τον εμβολιασμό, δηλώνοντας: «Φαίνεται, ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας η μαζικοποίηση των ελέγχων είναι το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων. Είναι εξίσου σημαντικό, παράλληλα με τον εμβολιασμό να προχωρούν εντατικοί έλεγχοι σε επιλεγμένα σημεία της Αττικής και γι αυτό ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με όλες τις δημοτικές αρχές. Ως Περιφέρεια, επενδύουμε σε προληπτικές πολιτικές και παρεμβάσεις ουσίας, συμβάλλοντας ενεργά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

16η Εθελοντική αιμοδοσία του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, από τις 14:30 έως τις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η 16η εθελοντική αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175) και είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Ο Σύλλογος έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενάντια στη λοίμωξη COVID-19, ενώ όσοι προσέρχονται πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», όλοι μπορούν να έλθουν και να αιμοδοτήσουν. Όσον αφορά νοσήσαντες από τον κορωνοϊό, μπορούν να αιμοδοτήσουν ένα μήνα μετά τη νόσηση, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, μία βδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

«Αισίως έχουμε φτάσει στην 16η αιμοδοσία του Συλλόγου μας. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης δεν σταματήσαμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με κάθε τρόπο είτε πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου μας είτε μέσω κοινωνικών δράσεων του Συλλόγου μας. Έτσι και τώρα απλώνουμε το χέρι και προσφέρουμε για ακόμη μία φορά το πολυτιμότερο αγαθό, το ίδιο το αίμα μας», δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ Αθανάσιος Αλειφτήρας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ανεμβολίαστων

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει την Ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει τους σκληρούς περιορισμούς για τον περιορισμό της COVID-19 ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μη εμβολιασμένων ατόμων. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών – μια από τις ελάχιστες χώρες που έλαβαν παρόμοια μέτρα- σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση στο σύστημα Υγείας και τον αριθμό των θανάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την παροχή εναλλακτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης μάσκας και της διενέργειας τεστ για την COVID-19, ώστε να μπορούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ‘χωρίς διακρίσεις’, ανέφερε η οργάνωσε σε δήλωση που εξέδωσε πρόσφατα, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, η χρήση μάσκας και το αρνητικό τεστ COVID-19 δεν αρκούν για την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή, για τα άτομα άνω των 50 ετών, στους χώρους εργασίας τους.

Το ιταλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αλλά πρέπει να περιοριστεί χρονικά και να είναι «αναλογικός» με έναν νόμιμο στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να απολαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και την ιατρική περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά τους non covid ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση», υπογράμμισε.

 

Διάθεση του molnupiravir στην Κύπρο

Ξεκινάει η διάθεση του αντι-ιικού φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) στην Κύπρο, που αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το προμηθεύτηκαν. Την ικανοποίησή του για το γεγονός εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. «Η χώρα μας από σήμερα διαθέτει το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πανδημίας και προστατεύει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου από βαριά νόσηση από τη νόσο Covid-19», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλας επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Υγείας της Κύπρου βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19.

Πρώιμη ανίχνευση ασθενών σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από την Covid

Τις θεραπευτικές επιλογές έναντι της Όμικρον, ανέλυσε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, στο πρόσφατο Webinar του ΕΚΠΑ. Όπως ανέφερε, από τις 654 κλινικές μελέτες για τη COVID-19 που είναι καταγεγραμμένες στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων κλινικών μελετών έχουν λάβει αδειοδότηση για κυκλοφορία από την Ευρωπαϊκή Ένωση 3 εμβόλια, 3 μονοκλωνικά αντισώματα, η ρεμδεσιβίρη, η δεξαμεθαζόνη, η τοσιλιζουμάμπη και το ανακίνρα.

Καίριο σημείο για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 αποτελεί η έγκαιρη ανίχνευση των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσο ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές σε μονάδα εντατικής θεραπείας, να μειωθεί η θνητότητα και να αυξηθεί η ίαση, συμπεριλαμβανομένων και των μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου. Ο κ. Γιαμαρέλλος αναφέρθηκε στη στρατηγική SAVE που στηρίζεται στην πρώιμη ανίχνευση των ασθενών σε κίνδυνο από την υπερέκφραση των ιντερλευκινών 1α και 1β που οδηγούν σε υπέρμετρη φλεγμονώδη αντίδραση με τη μελέτη του βιοδείκτη suPAR.

Οι κλινικές μελέτες SAVE και SAVE MORE μελέτησαν την επίδραση της αναστολείς των ιντερλευκινών σε αυτούς τους ασθενείς με το φαρμακευτικό παράγοντα ανακίνρα, που αποτελεί ανταγωνιστική του υποδοχέα των ιντερλευκινών. Η χορήγηση του ανακίνρα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 και ακτινολογικά τεκμηριωμένη πνευμονία, με ανάγκη σε οξυγόνο και τιμή suPAR τουλάχιστον 6 ng/ml οδήγησε σε 64% συνολική βελτίωση στην κλινική κατάσταση των ασθενών, ενώ προστάτευσε κατά 54% από κριτική νόσο και θάνατο.

Παρέμβαση ΙΣΑ για Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, με την οποία ζητά να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης. Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ, αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συζήτησε εκτενώς κατά την τελευταία συνεδρίασή του τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν στα συνδεδεμένα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης.

Αναφορικά με το Σισμανόγλειο, αναφέρεται στην επιστολή, ότι το νοσοκομείο μετετράπη σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, διαθέτοντας όλες τι κλίνες του (392) για το σκοπό αυτό, διακόπτοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τμημάτων ζωτικής σημασίας, όπως είναι το αιμοδυναμικό ή τα χειρουργικά. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές δέχονται τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ενώ ακόμη και ειδικευμένοι ιατροί αποχωρούν. Αυτονόητο είναι ότι υπό το καθεστώς αυτό δεν ευνοείται η στελέχωση του Νοσοκομείου με ειδικευόμενους και νέους ιατρούς.

Παρουσιάζεται λοιπόν μία μονόπλευρη επιβάρυνση του συγκεκριμένου νοσοκομείου σε πολλά επίπεδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ διανύουμε, ευτυχώς, την αποκλιμάκωση της κρίσης», τονίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι είναι προφανές ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και ειδικά όσον αφορά στο Παίδων Πεντέλης, η επιπλέον επιβάρυνση με πρόσθετες εμβολιαστικές γραμμές αποξενώνει τους ιατρούς από το ιατρικό και εκπαιδευτικό τους έργο και αποστερεί τα άρρωστα παιδιά από την αναγκαία παιδιατρική φροντίδα.

«Σας καλούμε, με άμεσες και έμπρακτες παρεμβάσεις και ενέργειες σας, να αποκαταστήσετε την εύρυθμη λειτουργία τους. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη που ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν αντέχει στη λογική από τη μία η πολιτεία να «επιτρέπει» τον εμβολιασμό για τη γρίπη στα φαρμακεία και από την άλλη να «καταργεί» νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο», καταλήγει στην επιστολή του ο ΙΣΑ.