Στέλλα Κυριακίδου: Ανάγκη περαιτέρω αύξησης της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας

Την ανάγκη για περαιτέρω αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στη διάσκεψη της γαλλικής Προεδρίας με θέμα «Η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας της ΕΕ στην προώθηση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Όπως ανέφερε, «η COVID αποκάλυψε την ανάγκη να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας μας και να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Δύο χρόνια μετά την κρίση, είναι καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα έχουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες».

Πρόσθεσε δε, ότι τα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοκ και καταπονήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, γι’αυτό και πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.
Αναφορικά με την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών, η επίτροπος δήλωσε ότι «η συνεργασία και η αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς κοινωνίες σε ολόκληρη την Ένωσή μας» και κατέληξε: «η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι απολύτως απαραίτητες. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί».

 

Η MSD υπογράφει συμφωνία με τη Unicef

Η MSD και η συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics δήλωσαν την Τρίτη ότι υπέγραψαν συμφωνία με τη UNICEF να της παραδώσουν έως και 3 εκατομ. σειρές του αντιικού τους χαπιού κατά της COVID-19.
Η MSD θα προμηθεύσει το αντιικό της χάπι, το molnupiravir, στη UNICEF μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 για διανομή σε περισσότερες από 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κατόπιν ρυθμιστικών αδειών, ανέφεραν οι εταιρείες.

Το molnupiravir έλαβε έγκριση από τον FDA τον Δεκέμβριο και έχει επίσης εγκριθεί σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες προμήθειας με την MSD για το εν λόγω φάρμακο. Η MSD δήλωσε τον Ιανουάριο ότι αναμένει ότι το molnupiravir θα είναι αποτελεσματικό έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών σε όλο τον κόσμο.

Συνεργασία Evotec με Eli Lilly

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Evotec (EVTG.DE) δήλωσε χθες ότι έχει συνάψει συνεργασία για την ανακάλυψη φαρμάκων για τα μεταβολικά νοσήματα με την αμερικανική εταιρεία φαρμάκων Eli Lilly (LLY.N). Η συνολική δυνητική αξία της συνεργασίας, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας, η Evotec που έχει έδρα το Αμβούργο θα διερευνήσει πιθανά υποψήφια φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και της χρόνιας ηπατικής νόσου. Η Eli Lilly έχει το δικαίωμα να επιλέξει έως και πέντε προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης και στη συνέχεια αναλαμβάνει την ευθύνη για περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση.
Η Evotec θα λάβει μια προκαταβολή από την αμερικανική εταιρεία Eli Lilly, το ποσό της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, και θα λάβει πληρωμές βάσει απόδοσης έως και 180 εκατομμυρίων δολαρίων ανά πρόγραμμα και δικαιώματα εκμετάλλευσης για τυχόν προϊόντα από τη συνεργασία.

Π.Ο.Υ.: Ακόμα και εάν ο κορονοϊός γίνει ενδημικός δεν θα πάψει να είναι επικίνδυνος

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δρ Μάικλ Ράιαν, δήλωσε χθες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ότι ακόμα και όταν ο SARS-CoV-2 γίνει ενδημικός δε θα πάψει να είναι επικίνδυνος, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει πρόσφατα, κυρίως εξ’αιτίας των λιγότερο σοβαρών συμπτωμάτων που προκαλεί η Ομικρον στους εμβολιασμένους. «Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας».

Σημείωσε επίσης ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος, και ότι ενδέχεται να μην τον εξαλείψουμε ποτέ. «Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος»…. «Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε να αποτραπούν θάνατοι». Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. μίλησε για το ενδεχόμενο στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να επιτευχθεί ανοσία στον κορονοϊό. «Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε.

Αποτελεσματικότητα μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη της Covid-19

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι πρωτεϊνών του ιού SARS-CoV-2 αποτελούν μια θεραπεία που μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα σοβαρής νόσου σε άτομα που μολύνθηκαν και που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε περίπτωση σοβαρής COVΙD-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Το Casirivimab και το imdevimab είναι δυο εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα που δεσμεύουν μη επικαλυπτόμενους επιτόπους στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα στην πρωτεΐνης-ακίδα του SARS-CoV-2 και εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και η θεραπεία με τον συνδυασμό Casirivimab και imdevimab έχει φανεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μη νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και στην πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσματα.

Μια κλινική δοκιμή, που τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA στις 14 Ιανουαρίου 2022, αξιολόγησε την επίδραση του συνδυασμού (που χορηγείται υποδορίως) casirivimab και imdevimab στην εξέλιξη από την πρώιμη ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 σε συμπτωματική COVID-19. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη φάσης 3 κλινική δοκιμή, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, που έγινε σε άτομα που ήταν στενές οικιακές επαφές ενός κρούσματος μολυσμένου από τον SARS-CoV-2 και δεν εμφάνιζαν ακόμα συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον τα άτομα αυτά έπρεπε να μην έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 (δηλαδή να μην έχουν νοσήσει προηγουμένως). Η μελέτη έγινε σε 112 κέντρα στις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιανουάριο 2021.
Μεταξύ των 314 τυχαιοποιημένων συμμετεχόντων, οι 310 (99,7%) ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση για την περίοδο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας.

Η υποδόρια χορήγηση casirivimab και imdevimab απέτρεψε σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη σε συμπτωματική νόσο (29/100 [29%] με το φάρμακο έναντι 44/104 [42.3%] με το εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία με casirivimab και imdevimab μείωσε επίσης τον αριθμό των εβδομάδων με υψηλό ιϊκό φορτίο ανά 1000 συμμετέχοντες. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που έλαβαν casirivimab και imdevimab που είχαν μια ή περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν 33.5% έναντι 48.1% για το εικονικό φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων συμβάντων που σχετίζονται (25.8% έναντι 39.7%) ή δεν σχετίζονται (11% έναντι 16%) με την COVID- 19.
Συνεπώς, οι συγγράφεις της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των ασυμπτωματικών ατόμων που είχαν θετικό μοριακό τεστ για τον SARS-CoV-2 μετά από στενή οικιακή επαφή με μολυσμένο άτομο, η θεραπεία με τον υποδόριο συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 έναντι του εικονικού φαρμάκου. Όμως η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Οι σημαντικότεροι είναι ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν από τον εκτεταμένο εμβολιασμό και την εμφάνιση των παραλλαγών του ιού Delta (B.1.617.2) και Omicron (B.1.1.529) ενώ το μέγεθος του δείγματος ήταν σχετικά μικρό.

ΕΜΑ: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια για τις εγκυμονούσες

Στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση των mRNA εμβολίων σε εγκυμονούσες γυναίκες δεν εμπεριέχουν κανένα κίνδυνο ούτε για τη γυναίκα ούτε για το παιδί κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από λεπτομερή εξέταση πολυάριθμων μελετών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στις αναλύσεις τις οποίες εξέτασε ο Οργανισμός δεν βρέθηκαν σημάδια υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή σοβαρών παρενεργειών σε έμβρυα από εμβόλια mRNA.

Παρότι αναγνωρίζονται ορισμένοι περιορισμοί στα δεδομένα, ο ΕΜΑ τόνισε για ακόμα μια φορά, ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε όλες τις μελέτες: «Τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα». Η εξέταση από μια εσωτερική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε εγκυμονούσες όσο και σε μη έγκυες.

H συζήτηση για την ασφάλεια των εμβολίων mRNA κατά της COVID-19, στις εγκυμονούσες, έχει ξεκινήσει από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας και πολλές γυναίκες που εγκυμονούσαν δίσταζαν να τα κάνουν. Ωστόσο, μετά από δεδομένα μελετών πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση των εν λόγω εμβολίων σε εγκύους και η στήριξη του EMA για τα εμβόλια mRNA είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε μικρότερες χώρες που βασίζονται στην επιστημονική τεχνογνωσία των ρυθμιστικών τους αρχών. Προς το παρόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA που έχουν πάρει έγκριση, είναι αυτά των Pfizer και Moderna.

ΕΕΣ: Δωρεά rapid και PCR tests στο υπουργείο υγείας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Dr. Αντώνιου Αυγερινού, προχώρησε στη δωρεά σημαντικής ποσότητας Rapid και PCR test στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό να διατεθούν άμεσα από τον ΕΟΔΥ για κάλυψη αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, ο Ε.Ε.Σ. παρέδωσε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ 87.700 rapid test αντιγόνου, αξίας 499.726 ευρώ, και 3.450 PCR test, αξίας 6.900 ευρώ, ενισχύοντας το έργο της Πολιτείας για συνεχή διενέργεια ελέγχων στους πολίτες ώστε να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας παρέλαβε την ευγενική δωρεά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ευχαρίστησε θερμά τον Προέδρο του Ε.Ε.Σ,Dr. Αντώνιο Αυγερινό, για τη συνδρομή του Οργανισμού σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ε.Σ. υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και το προσωπικό και οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις της Πολιτείας (εμβολιασμοί, rapid test, θερμομετρήσεις κ.α.) για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η κατάθλιψη λόγω Covid πίσω από τις σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κατάθλιψη ευθύνεται για ένα ολοένα και μεγαλύτερο κύμα ελλείψεων εργατικού δυναμικού στη Βρετανία, που έχει οδηγήσει τους εργοδότες να παλεύουν για να καλύψουν 1,2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα εντείνεται από τις σοβαρές δυσκολίες πρόσληψης εργαζομένων, λόγω κορονοϊού, αλλά και λόγω κακής ψυχικής υγείας των υποψηφίων προς πρόσληψη.

Επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες και τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg αποκάλυψαν ότι 411.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, δηλαδή μέσα στην πανδημία και στα lockdown. Από αυτούς, οι 209.000 δήλωσαν «μακροχρόνια ασθενείς», λόγω covid-19. Η έλλειψη εργαζομένων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2021, ένα έλλειμμα που αυξάνει τους μισθούς και δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Οι μακροχρόνια ασθενείς, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα άτομα με σωματική αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τους εργοδότες, καθώς είναι πιο δύσκολο να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό, συγκριτικά με άλλους εργαζομένους που έχουν εγκαταλείψει προσωρινά την εργασία τους. Από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) επισημαίνεται ότι σχεδόν όλη η αύξηση των μακροχρόνιων ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφορά άτομα με κατάθλιψη, άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας – αντί για σωματικές ή χρόνιες ασθένειες.

Η αύξηση μπορεί επίσης να συνδέεται με Long Covid. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης μια απότομη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους, από την εμφάνιση της Covid-19. «Υπάρχει μια συνεχής αύξηση αναφορών για κακή ψυχική υγεία», δήλωσε ο Τόνι Γουίλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Απασχόλησης της Βρετανίας. Η ετήσια έρευνα πληθυσμού που εκπονήθηκε από το ONS δείχνει ότι η εργασιακή αδράνεια μεταξύ των μακροχρόνια ασθενών αυξήθηκε κατά 274.300 άτομα ετησίως από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Από αυτούς, 252.400 ανέφεραν ότι είχαν κατάθλιψη και διαταραχές ψυχικής υγείας. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη που εργάζονταν αυξήθηκε κατά 509.000 άτομα.

Άγις Τσουρός: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εκδίδει μια ετήσια έκθεση της υγείας των Ελλήνων»

Ο Άγις Τσουρός, Στέλεχος WHO & Πρόεδρος Πρωτοβουλίας για τη Δημόσια Υγεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη αναφερόμενος στην δημόσια υγεία και τις ανάγκες αναβάθμισής της στη χώρα μας τόνισε στο Health Daily τα εξής: “Η υγεία είναι προϋπόθεση, αποτέλεσμα και δείκτης μιας βιώσιμης κοινωνίας και αναπόσπαστη διάσταση της ανάπτυξης μιας χώρας και μιας κοινωνίας. Με αυτή την έννοια η υγεία δεν πρέπει να θεωρείται δαπάνη αλλά επένδυση.

Με σημερινούς όρους όταν αναφερόμαστε στην υγεία έχει σημασία να διακρίνουμε τουλάχιστον τρείς τομείς που απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας. Το σύστημα και τις υπηρεσίες περίθαλψης, το σύστημα και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, και τους καθοριστές της υγείας του πληθυσμού που είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί. Πολλοί μπερδεύουν το σύστημα περίθαλψης με την δημόσια υγεία που αφορά την πρόληψη, την προαγωγή, την προστασία και την επιτήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς και την διαχείριση των κρίσεων. Η Ελλάδα έχει χρόνιες ελλείψεις και αδυναμίες στο σύστημα περίθαλψης και ένα “αναιμικό” και αναχρονιστικό κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά τους καθοριστές της υγείας αυτοί είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον το 65% της υγείας του πληθυσμού και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και τις συμπεριφορές υγείας και ευθύνονται για τις ανισότητες που υπάρχουν. Για αυτούς του λόγους η υγεία είναι πολιτική επιλογή και επηρεάζεται από τις πολιτικές ολόκληρης της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, τις αρχές, τις προτεραιότητες και τους στόχους που βάζει η ηγεσία. Η χρηματοδότηση της υγείας με άλλα λόγια δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες περίθαλψης. Η θέσπιση προτεραιοτήτων χρειάζεται εκτίμηση των αναγκών και αξιολόγηση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εκδίδει μια ετήσια έκθεση της υγείας των Ελλήνων που να χρησιμεύει σαν βάση στρατηγικού σχεδιασμού και λογοδοσίας. Οι αποφάσεις για χρηματοδότηση θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες, όπως η ισότητα, η γενική κάλυψη (universal coverage), η ανθρωποκεντρικότητα, η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα.

Σχετικά με το σύστημα περίθαλψης η πρωτοβάθμια φροντίδα, η ψηφιοποιηση, η κάλυψη αναγκών σε απομακρυσμένες περιοχές (όπως τα μικρά νησιά) και οπωσδήποτε ο περιορισμός των δαπανών για την υγεία από την τσέπη του πολίτη αποτελούν μείζονες προτεραιότητες. Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης και ενίσχυσης τους συστήματος δημόσιας υγείας στην χώρα μας. Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιές αδυναμίες του συστήματος. Τα χρόνια νοσήματα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων απαιτούν την ύπαρξη ενός συστήματος που θα δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας. Η αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας όπως η πανδημία του Covid-19, οι οποίες πολύ πιθανόν θα είναι όλο και πιο συχνές κάτω από την δαμόκλειο σπάθη της κλιματικής αλλαγής επίσης απαιτεί σύγχρονες δομές, λειτουργίες και εξοπλισμό τόσο σε κεντρικό όσο και στην περιφέρεια και στους δήμους.

Η Ελλάδα είναι σχεδόν στην τελευταία θέση στον τομέα των δαπανών για την δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την πρόληψη χωρίς ένα ενιαίο διατομεακό, διεπιστημονικό κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας με κατάλληλες δομές και τεχνογνωσία (όπως για παράδειγμα ένας ΕΟΔΥ με προδιαγραφές CDC) που να εξασφαλίζουν συστηματικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και βιώσιμες υπηρεσίες και παρεμβάσεις από διάφορους φορείς θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Συνοψίζοντας είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να εξασφαλιστούν πόροι για ένα νέο σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα με όρους 21ου αιώνα. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να έχει και την ικανότητα να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται και θα διατίθενται στο μέλλον για την δημόσια υγεία».

Ελλάδα: Νέο θλιβερό ρεκόρ στους θανάτους από κορονοϊό

Νέο θλιβερό ρεκόρ στους θανάτους από κορονοϊό κατέγραψε χθες η χώρα μας, με τν ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 106 νεκρούς, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από την αρχή του έτους. Για το σύνολο της επικράτειας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.340 νέα κρούσματα σε σύνολο 568.449 tests.

Από αυτά, τα 8.661 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2179 στη Θεσσαλονίκη και 59 είναι εισαγόμενα.

Απ’ την έναρξη της επιδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 22.197 θάνατοι και 1.703.396 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 673 (58,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, τo 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (81,43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (18,57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.916 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 475 (ημερήσια μεταβολή +0.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 552 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Το 95% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 443 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.214 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιανουαρίου

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στην Κρήτη και την Πάτρα καταγράφηκαν την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν, πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σε 1 περιοχή και σταθεροποιητικές τάσεις στις υπόλοιπες 4 περιοχές. Αναλυτικότερα, καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στον Βόλο και +281% στην Πάτρα. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%). Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).