Ισχυρότερος ρόλος για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι με το Συμβούλιο σχετικά με την αύξηση των εξουσιών της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ με 655 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 8 αποχές. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων («European Medicines Agency – EMA») θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο «ομάδες καθοδήγησης για τις ελλείψεις», για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντίστοιχα. Παράλληλα, ο Οργανισμός θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων για τη διευκόλυνση της συλλογής δεδομένων. Όλοι οι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού θα εμπλακούν πιο ενεργά στη διαχείριση αυτή, για παράδειγμα μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από παρατηρητές που εκπροσωπούν ασθενείς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και από κατόχους αδειών διάθεσης, χονδρεμπόρους και άλλους παράγοντες που ασχολούνται στενά με την υγειονομική περίθαλψη.

Ο Οργανισμός θα δημιουργήσει επίσης μια δημόσια ιστοσελίδα με πληροφορίες σχετικά με τις ελλείψεις. Τα δεδομένα που σχετίζονται με τις κλινικές δοκιμές και οι πληροφορίες για τα προϊόντα που αφορούν εγκεκριμένα φάρμακα θα διατίθενται γρήγορα και με διαφάνεια. Ο εισηγητής Nicolás González Casares (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Ο νέος κανονισμός καθιστά πιο διαφανή τόσο τον Οργανισμό όσο και όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού, εντάσσοντάς τους πιο ενεργά στις σχετικές διαδικασίες και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ.

Επιπλέον, θα υποστηριχθούν οι κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε αυτά τα ζητήματα. Η νέα πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων της ΕΕ θα παρέχει στον Οργανισμό ένα κομβικό εργαλείο για την παρακολούθηση της προσφοράς φαρμάκων και την πρόληψη των ελλείψεων. Εν ολίγοις, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη συμμετοχή, καλύτερος συντονισμός, αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και περισσότερη πρόληψη». Μετά την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2022.

Μίνα Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Σε επικείμενες προκηρύξεις νέων θέσεων ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού αναφέρθηκε σε δηλώσεις της από την Πάτρα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο περιοδείας της στα νοσοκομεία της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορινθίας.

Τόνισε δε, ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία. Υπογράμμισε, δε, ότι το σύστημα αποδυναμώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, αλλά σταδιακά μπαίνουν τα θεμέλια για την μακροπρόθεσμη ενίσχυσή του.

Στις συναντήσεις με τις διοικήσεις και τα στελέχη των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στις παραπάνω περιοχές, η κ. Γκάγκα ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία όσο και για τη φροντίδα όλων των υπόλοιπων ασθενών. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, στόχος είναι η αναβάθμιση της φροντίδας υγείας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, με ισότιμη και εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη στήριξη της φροντίδας των χρόνιων νοσημάτων παντού στην Ελλάδα, την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των κεντρικών Νοσηλευτικών Μονάδων. Το ταμείο ανάκαμψης είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» σε αυτή την προσπάθεια.

EFPIA: Χαιρετίζει την πρωτοβουλία για επιτάχυνση των κλινικών μελετών στην ΕΕ

Η EFPIA χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των επικεφαλής των Φαρμακευτικών Οργανισμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την Επιτάχυνση των Κλινικών Δοκιμών στην ΕΕ (ACT EU). Όπως τονίζεται, στη σχετική ανακοίνωση, το έργο στοχεύει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινούν, σχεδιάζονται και διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη, φέρνοντας σε επαφή ρυθμιστικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς (ασθενείς, ακαδημαϊκή κοινότητα, φορείς αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και πληρωτές). Με την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για τις Κλινικές Δοκιμές (CTR) και του Συστήματος Πληροφοριών Κλινικών Δοκιμών (CTIS) από τις 31 Ιανουαρίου 2022, ξεκινάει μια συναρπαστική νέα φάσης για την κλινική έρευνα στην Ευρώπη.

Τα σχέδια κλινικών δοκιμών γίνονται πιο καινοτόμα, και οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας μια πιο ασθενοκεντρική προσέγγιση που περιλαμβάνει μια ποικιλομορφία ασθενών. Πολλές παραδοσιακές διαδικασίες υιοθετούν νέες φόρμες για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της κλινικής ανάπτυξης, όπως καινοτόμα σύνθετα σχέδια κλινικών δοκιμών, κλινικές δοκιμές που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση (CT), αποκεντρωμένες αξονικές τομογραφίες και κανονισμό για in vitro διαγνωστικές ιατρικές συσκευές (IVDR)/ CTR και ψηφιοποίηση που προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για την παρακολούθηση των ασθενών και τη δημιουργία δεδομένων. Η EFPIA καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία ACT EU και τις αλλαγές που απαιτούνται για την ενίσχυση της κλινικής έρευνας στην Ευρώπη.

Α. Ξανθός: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη μετά Covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Έντονη κριτική στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας ασκεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας . «Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η υγειονομική τραγωδία στη χώρα και την ώρα που το κλίμα στο ΕΣΥ είναι πολύ βαρύ επειδή το προσωπικό του δίνει μια άνιση μάχη με πολύ λιγότερες δυνάμεις, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει το ηθικό των ανθρώπων και να στείλει μήνυμα απαξίωσης και διάλυσης της δημόσιας περίθαλψη», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Οι ‘τροχιοδεικτικές βολές’ του για το νέο Χάρτη Υγείας που θα προβλέπει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων καθώς και άνοιγμα των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες επενδυτές, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά το μόνο σχέδιο που έχουν για την μετά-covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Κανένα ενδιαφέρον ούτε για τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κοινοτική φροντίδα, κινητές μονάδες, κατ’ οίκον παρακολούθηση, Επείγουσα Ιατρική, κλινικές λοιμώξεων, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, ψυχική υγεία κλπ), ούτε για την αναγκαία θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ (νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, διασύνδεση ΠΦΥ- Δημόσιας Υγείας κλπ). Πριν καν λήξει η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας σπεύδουν να δρομολογήσουν το αρχικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο τους για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία ‘ζωτικού χώρου’ για την αγορά. Μόνο που το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη γενναίων επενδύσεων στα Δημόσια Συστήματα Υγείας και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτά που κάνει μια κυβέρνηση ιδεοληπτική, που ταυτόχρονα υπηρετεί πιστά τους επιχειρηματίες υγείας».

Παύση καθηκόντων για τους υπευθύνους των εικονικών εμβολιασμών στην Καρδίτσα

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έπαυσε από τα καθήκοντά τους την διοικητική υπάλληλο που εμπλεκόταν στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά Καρδίτσας καθώς επίσης και τη νοσηλεύτρια του ίδιου Κέντρου Υγείας, η οποία έκανε χρήση πιστοποιητικού από εικονικό εμβολιασμό. Μέχρι τη χθεσινή απόφαση της οριστικής παύσης των καθηκόντων τους, οι εν λόγω υπάλληλοι τελούσαν σε αργία ενός έτους. Η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Καρδίτσα είχε γίνει γνωστή το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ακολούθησαν και πολλές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει αυστηρές ποινές για τους υπεύθυνους των αδικημάτων.

Μείωση 35% στο μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων

Παρότι το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με περίπου 170.000 ενεργά κρούσματα, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Το 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν τους ενήλικες 35 έως 64 ετών, ανέφερε η καθηγήτρια, ενώ παρατηρήθηκε και πάλι μία μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων ηλικίας άνω των 65 ετών. Για την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέφερε ότι συνεχίζεται με 5.000 νοσηλευόμενους στην επικράτεια.

Η κάλυψη παραμένει υψηλά στο 63% σε απλές κλίνες Covid και 88% σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε επίσης ότι σταθερά περισσότερο από 80% με 85% των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι, ενώ δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών έδειξαν ότι το 80% των θανάτων συνανθρώπων μας ηλικίας μικρότερης των 60 ετών αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Δεδομένα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα εργαστήρια αναφοράς δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» ευθύνεται για το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια και αποτελούν το 80% με 90% των νέων κρουσμάτων που αναλύθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, η μετάλλαξη «Δέλτα» που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεδομένου ότι το 50% των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα, έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Προγράμματα εξετάσεων covid-19 για οικογένειες και για σχολεία

Αναγνωρίζοντας την αξία της ομαλούς λειτουργίας των σχολείων, ο όμιλος Affidea σχεδιάζει προσαρμοσμένα προγράμματα εξετάσεων Covid-19 για οικογένειες και για σχολεία, με προσιτή τιμολογιακή πολιτική. Οι ειδικές τιμές αφορούν το τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test) και το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real Time – PCR. Η μέθοδος ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) στην Affidea διενεργείται με πιστοποιημένα αντιδραστήρια, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζει το 100%. Η εξέταση πραγματοποιείται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, κατόπιν ραντεβού, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των μονάδων της Affidea, με αποτελέσματα διαθέσιμα σε 15-20 λεπτά.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real Time – PCR που πραγματοποιείται στην Affidea ανιχνεύει με ασφάλεια και τις περιπτώσεις με μετάλλαξη Ο. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά εντός 36 ωρών. Οι εξετάσεις ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρa Affidea κάτω από συνθήκες πλήρους ασφάλειας και διακριτικότητας, με αυστηρές προδιαγραφές και με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Το δίκτυο δειγματοληψίας για εξετάσεις ανίχνευσης Covid-19 είναι ευρύ, με στόχο την αποσυμφόρηση, την ποιοτική και ασφαλή εξυπηρέτηση των εξεταζομένων. Επιπλέον, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση, το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται και την Κυριακή, σε πολλαπλά σημεία.

COVID-19: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% με δυο νέα αντιικά φάρμακα

Τα δύο νέα αντιικά φάρμακα κατά της COVID-19, δηλαδή το paxlovid της Pfizer και το molnupiravir της Merck, μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19 σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 88%. Μάλιστα, εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται η έγκριση των δύο φαρμάκων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οπότε θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα» που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Γεώργιος Παπαζήσης. Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, ανέφερε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού.

Ο Sars-Cov-2 μπορεί να προκαλεί εμβρυική φλεγμονή

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και προ-εκλαμψία. Επομένως, η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η θεραπευτική προσέγγιση των εγκύων με COVID-19.

Οι Ιατροί της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Δασκαλάκης και Μαριάννα Θεοδωρά, καθώς και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature Communications. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 23 εγκύους, από τις οποίες οι 12 ήταν θετικές για τον SARS-CoV-2. Ανάμεσα σε αυτές, οι 8 ήταν ασυμπτωματικές, μία είχε ήπια συμπτώματα και 3 είχαν σοβαρή νόσο COVID-19. Μετά τον τοκετό, οι ερευνητές συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση μεταξύ των μητέρων και των νεογέννητων μελετώντας δείγματα αίματος. Συνολικά, παρατηρήθηκαν φλεγμονώδεις ανοσολογικές αποκρίσεις τόσο στις μητέρες, όσο και στα νεογέννητα και σε πλακουντιακό ιστό.

Πιο συγκεκριμένα, οι έγκυες με SARS-CoV-2 είχαν μειωμένους τίτλους Τ-λεμφοκυττάρων, που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι των ιών. Οι μητέρες που είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων. Σε μερικές από αυτές ανιχνεύτηκαν αντισώματα και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Επιπλέον, οι μητέρες με COVID-19 στην εγκυμοσύνη είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα (ιντερλευκίνη 8, ιντερλευκίνη 15, ιντερλευκίνη 10) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων COVID-19.

Τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονωδών κυτοκινών (ιντερλευκίνη 8) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων στις μητέρες και παρόλο που τα νεογνά δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID-19. Επιπρόσθετα, οι πλακούντες των μητέρων με COVID-19 είχαν διαταραγμένους τίτλους ανοσολογικών κυττάρων παρόλο που δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το ανοσολογικό σύστημα των νεογνών επηρεάζεται από τη λοίμωξη COVID-19 στη μητέρα ακόμα και αν ο ιός SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύεται στον πλακούντα. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι επιπτώσεις της φλεγμονής στο έμβρυο χρήζουν περαιτέρω μελέτη σε βάθος χρόνου.

ΙΣΝ: Νέο 5ετες πρόγραμμα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα πέντε ετών και συνολικό προϋπολογισμό $15 εκατομμυρίων. «Όλοι μας στο ΙΣΝ, είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, το έργο επαγγελματιών ψυχικής υγείας με ειδίκευση σε παιδιά και εφήβους και να βελτιώσουμε την πρόσβαση των νέων ανθρώπων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή την οικονομική δυνατότητά τους. Διότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια ή προνόμιο λίγων, αλλά μία δεδομένη παροχή για όποιον την έχει ανάγκη, ήδη από την παιδική ηλικία», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των $500 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, και αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες:
1. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών και εφήβων
2. Σύσταση ενός Δικτύου Αναφοράς για την παιδική ψυχική υγεία, με κατά τόπους κέντρα ανά την Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, και η Κρήτη
3. Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, τόσο για κλινικούς όσο και ερευνητικούς σκοπούς του κλάδου, καθώς και ηλεκτρονικών μέσων για την ευρύτερη κοινότητα.
Το κέντρο του Δικτύου Αναφοράς που προβλέπεται να αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη θα στεγαστεί στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του νέου, υπό κατασκευή, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης IΣΝ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία το 2025.