Π.Ο.Ε.- Π.Φ.Υ.: Τρίωρη στάση εργασίας την Tριτη 1η Φεβρουαρίου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΠΦΥ και οι σύλλογοι μέλη της, καταγγέλλουν την κατάσταση απαξίωσης και υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ και προκηρύσσουν παναττική 3ωρη  στάση εργασίας και 3ωρη στάση διευκόλυνσης για τους εργαζόμενους των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022, 12:00μμ με 15.00μμ. Οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ, ζητούν την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα εμβολιαστικά κέντρα και άμεση πρόβλεψη πρόσθετης αμοιβής για τους εργαζόμενους στα τμήματα covid των Κέντρων Υγείας.

«Η επί 8 χρόνια αδικαιολόγητη έλλειψη  οργανογράμματος και οργάνωσης συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν συναντάται σε κανέναν φορέα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο ένας τομέας όπως η ΠΦΥ, η οποία θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών Υγείας είναι  κάτι  το  οποίο  δεν τιμά ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε την Κυβέρνηση. Τίποτα δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη διοικητικού μοντέλου και οργάνωσης των Κέντρων Υγείας που χρίζουν άμεσα συγκρότηση  οργανογραμμάτων και οργανισμών, με στόχο την βελτίωση στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

H Βρετανία θα αρχίσει δοκιμές με το χάπι της Merck για την Covid σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν να δοκιμάζουν το αντιιικό χάπι μολνουπιραβίρης της MSD και Ridgeback Biotherapeutics ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, εν μέσω της παγκόσμιας εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Το χάπι έχει εγκριθεί στη Βρετανία για χρήση σε άτομα με ήπια έως μέτριας βαρύτητας Covid-19, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα λειτουργήσει σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή ασθένεια, όπως δήλωσαν οι ερευνητές της κλινικής δοκιμής «Recovery» τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μελέτη θα συγκρίνει δόσεις 800 mg μολνουπιραβίρης, που χορηγούνται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, με την τυπική φροντίδα για ενήλικες ασθενείς σε νοσοκομεία λόγω της Covid-19. Το 2020, οι ίδιοι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μεγάλη κλινική έρευνα για τη δεξαμεθαζόνη και απέδειξαν ότι ήταν σε θέση να σώσει τις ζωές νοσηλευόμενων ασθενών με Covid.

«Η προσθήκη του molnupiravir στην κλινική δοκιμή θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε αυτό το φάρμακο μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την Covid-19», δήλωσε ο Peter Horby, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί τη δοκιμή “Recovery” περιλαμβάνουν το φάρμακο για την αρθρίτιδα τοσιλιζουμάμπη, το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, την ασπιρίνη και θεραπείες με αντισώματα από την Regeneron (REGN.O) και τις GSK-Vir (GSK.L), (VIR.O ).

Παρατείνεται η αναστολή επιθεωρήσεων από τον FDA

Η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει τα σχέδια επιθεώρησης του FDA, που παρατείνει μία περίοδο αναστολής των επιθεωρήσεων που ξεκίνησε λίγο πριν από το νέο έτος και αναμενόταν να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η επέκταση της αναστολής ισχύει για ορισμένες δραστηριότητες επιθεώρησης, καθώς η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ παρακολουθεί την πανδημία COVID-19 και τη ραγδαία διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Ενώ θα συνεχίσει να εκτελεί κρίσιμες επιθεωρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επεκτείνει την αναστολή των επιθεωρήσεων στο εσωτερικό έως τις 4 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι αυτές οι δραστηριότητες  να ξαναρχίσουν «το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια». Όσον αφορά την επίβλεψη στο εξωτερικό, ο FDA δήλωσε ότι θα συνεχίσει με προηγουμένως προγραμματισμένες επιθεωρήσεις που έχουν λάβει άδεια εκτελωνισμού και βρίσκονται στο επίπεδο 1 ή 2 ταξιδιωτικής σύστασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν αυτές οι απαιτήσεις δεν πληρούνται, η επιθεώρηση θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί, δήλωσε ο FDA.

Μέχρι τον Απρίλιο, η ρυθμιστική αρχή ελπίζει ότι θα έχει επιστρέψει  στους συνηθισμένους ρυθμούς επιθεωρήσεων.

Ισχυρή προστασία έναντι των συμπτωματικών επαναμολύνσεων από κορονοϊό για 7 μήνες

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό για το αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε. Η ισχύς και η διάρκεια της ανοσίας μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 είναι πράγματι πολύ σημαντικές για την κλινική πρακτική, αλλά και για τον ευρύτερο σχεδιασμό των προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών δημόσιας υγείας. Σε ένα πρόσφατο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι συγγραφείς συνέθεσαν και μετα-ανέλυσαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης από κορoνοϊό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία του άρθρου αυτού.

Συμπεριλήφθηκαν 18 μελέτες, που διερεύνησαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση. Μεταξύ των μελετών, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης κυμαινόταν από 0% έως 2,2%. Με άλλα λόγια, σε άτομα με πρόσφατη λοίμωξη SARS-CoV-2 αποφεύχθηκε 80% ως 98% των συμπτωματικών λοιμώξεων με παραλλαγές αρχικού τύπου ή Άλφα συγκριτικά με μη εμβολιασμένα, μη προηγουμένως μολυσμένα άτομα.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση των δεδομένων, η προηγούμενη μόλυνση μείωσε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης κατά 87% (95% CI 84% έως 90%), ισοδυναμώντας με 4,3 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα στον γενικό πληθυσμό (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,071 έως -0,015) και μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,069 έως -0,016], και 26,6 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα σε δομές παροχής φροντίδας (διαφορά κινδύνου -0,266, 95% CI -0,449 έως -0,083). Η προστασία παρέμεινε πάνω από 80% για τουλάχιστον 7 μήνες.

Τα αποτελέσματα για τους ηλικιωμένους ήταν λιγότερο σαφή. Οι μέθοδοι για την ανίχνευση και τη διάγνωση της λοίμωξης διέφεραν μεταξύ των μελετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμιά από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν δεν ακολούθησε ασθενείς μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ή Όμικρον.

Συμπερασματικά, πριν από την εμφάνιση των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, τα άτομα με πρόσφατη μόλυνση είχαν ισχυρή προστασία έναντι των συμπτωματικών επαναμολύνσεων από κορονοϊό για 7 μήνες σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα, προηγουμένως μη μολυσμένα άτομα. Μένει να διερευνηθεί η ανθεκτικότητα της προστασίας επαναμόλυνσης από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές.

 

 

 

 

 

 

Christopher Murray στο Lancet: Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη πρόσφατη δημοσίευση του Christopher L J Murray σχετικά με το μέλλον της πανδημίας COVID-19 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00100-3). Η ανάλυση του φορτίου της Όμικρον εξαρτάται σημαντικά από το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων.

Μέχρι πριν την εμφάνιση του νέου στελέχους, το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είχε υπολογιστεί στο 40%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το στέλεχος Όμικρον υπολογίζεται στο υπερδιπλάσιο και αγγίζει το 80-90%. Επιπλέον, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση ή πεθαίνουν έχει μειωθεί κατά 80-90% στον Καναδά και στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός.

Παρά τη μειωμένη βαρύτητα της νόσου, το τεράστιο κύμα λοιμώξεων από Όμικρον σημαίνει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σε πολλές χώρες και θα αυξηθούν τουλάχιστον στο διπλάσιο συγκριτικά με τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τον σημαντικό αριθμό των υγειονομικών που θα τεθούν σε καραντίνα λόγω COVID-19, η πίεση στα συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον είναι τόσο μεγάλη, που η λήψη νέων μέτρων προστασίας από τον SARS-CoV-2 όπως η καθολική χρήση μάσκας προσώπου, ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων και ο αναμνηστικός εμβολιασμός των εμβολιασμένων έχουν ουσιαστική σημασία πριν την εμφάνιση της Όμικρον στη χώρα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2022, το κύμα της Όμικρον εμφάνιζε κορύφωση σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ η κορύφωση αναμένεται από τώρα έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022. Βέβαια για τις χώρες που ακολουθούν τακτική μηδενικών κρουσμάτων COVID-19, η εκδήλωση και ο κύκλος του κύματος του Όμικρον αναμένεται να καθυστερήσει. Δεδομένου ότι μέχρι το Μάρτιο του 2022 ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον, ενώ σε πολλές χώρες θα έχει χορηγηθεί και η τρίτη αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, το επίπεδο ανοσίας έναντι στον ιό αναμένεται αρκετά υψηλό παγκοσμίως. Επομένως, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες αναμένεται ύφεση της πανδημίας. Νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 σίγουρα θα εμφανιστούν και μερικές μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το στέλεχος Όμικρον. Η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μετάδοση του SARS-CoV-2.

Δεδομένης της πιθανής εποχικότητας του ιού, οι χώρες θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη μετάδοση κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της μελλοντικής μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην υγεία θα είναι μικρότερες λόγω της ευρείας προηγούμενης έκθεσης στον ιό, των αναμνηστικών εμβολίων που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα αντιγόνα ή παραλλαγές, της χορήγησης αντιικών φαρμάκων και της γνώσης ότι τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων της COVID-19 με μάσκες υψηλής προστασίας και φυσική απόσταση. Ο Δρ Murray πιστεύει ότι η COVID-19 θα γίνει άλλη μια ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από το Όμικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος στις περισσότερες χώρες με τους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιόδου γρίπης στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Η εποχή των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του SARS-CoV-2 θα έχει τελειώσει. Μετά το κύμα του στελέχους Όμικρον, η COVID-19 θα επιστρέψει αλλά όχι και η πανδημία.

 

Ιωάννης Χιώτης: Υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας της χώρας

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και στη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας έκανε λόγο ο Ιωάννης Χιώτης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κλινικής “Αντώνιος Χιώτης”, μιλώντας στο συνέδριο «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias.

Όπως ανέφερε, η συστηματική ανασκόπηση ομάδας επιστημόνων (Covid-19 Mental Disorders Collaborators) με στοιχεία από 204 χώρες κατέδειξε ότι η πανδημία προκάλεσε αύξηση 27,6% στα περιστατικά κατάθλιψης, αύξηση 25,6% στα περιστατικά διαταραχής άγχους, ενώ οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με αυξημένο επιπολασμό ψυχικών παθήσεων ήταν ο μεγάλος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και η μειωμένη ανθρώπινη κινητικότητα. Αναφορικά με τις δομές ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Χιώτης ανέφερε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησής τους αποτελεί το κλειστό ενοποιημένο ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, όπου ενώ η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει ποσό 41,98 ευρώ, οι κλινικές τελικώς εισπράττουν περίπου 18 ευρώ, λόγω clawback, rebate κ.ά.

Ο κ. Χιώτης ανέφερε ότι η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως μείωση του εισοδήματός τους, δυσκολία εξασφάλισης μέσων προστασίας και κατανόησης των υγειονομικών κανονισμών, επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, δυσκολία πρόσβασης των φροντιστών, ακόμα και διακοπή της τακτικής παρακολούθησης ή θεραπείας. Επιπλέον, αρκετές ψυχιατρικές κλινικές μετατράπηκαν σε Covid-19 κλινικές (Παπανικολάου, Νοσοκομείο Κοζάνης), υπήρξε δυσκολία διαμόρφωσης χώρων απομόνωσης κρουσμάτων, καθώς και δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού.

Η πανδημία Covid-19 εξελίσσεται σε κρίση της ψυχικής υγείας, κατέληξε ο κ. Χιώτης, προσθέτοντας ότι οι δομές ψυχικής υγείας εμφανίζουν πολλά προβλήματα λειτουργίας και είναι αναγκαίο να διατεθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Mental Health Europe: Τα ανθρώπινα δικαιώματα πυξίδα για όλες τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην ΕΕ

Στις προϋποθέσεις για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία στη μετα COVID εποχή στην Ευρώπη, αναφέρθηκε  η Fatima Awil, Advocacy & Policy Officer Mental Health Europe,  στο συνέδριο «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias

Το Mental Health Europe, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός για την Ψυχική Υγεία που έχει σκοπό την προώθηση της θετικής ψυχολογίας  και της ευημερίας, την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.

Αναφερόμενη στις πιθανές προκλήσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στη μετα COVID εποχή η Fatima Awil, ανέφερε ότι τουλάχιστον 1 στους 6 ανθρώπους στα κράτη  μέλη της ΕΕ έχει κάποια ψυχική πάθηση, παγκοσμίως οι ψυχικές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία αναπηρίας, ενώ το συνολικό κόστος που σχετίζεται με ψυχικές παθήσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η χάραξη μιας στρατηγικής για τη Ψυχική Υγεία στην ΕΕ θα προσφέρει ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα, θα υποστηρίξει αποτελεσματικές πολιτικές στην απασχόληση, θα βοηθήσει στο να σταματήσει να θεωρείται η ψυχική υγεία λιγότερη σημαντική από τη σωματική, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην περίθαλψη, θα υποστηρίξει την πρόληψη και τις υπηρεσίες έγκαιρης πρόσβασης.

Ωστόσο όπως τόνισε η Fatima Awil, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία θα πρέπει να γίνεται ουσιαστική διαβούλευση με τους λήπτες υπηρεσιών  ψυχικής υγείας η όσους έχουν βιώσει ανάλογη εμπειρία.

Η κ Awil, τόνισε επίσης ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελέσουν την κατευθυντήρια πυξίδα σχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Προϋπόθεση για να υπάρξει μια καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την Ψυχική Υγεία στην ΕΕ στη μετα COVID εποχή είναι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα που να είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαθέσιμες, προσβάσιμες, οικονομικά προσιτές και υψηλής ποιότητας.

Μια ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Ψυχική Υγεία στην ΕΕ, θα πρέπει να προωθεί τη διατομεακή συνεργασία και την ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε βιοϊατρικές παρεμβάσεις. Επιπλέον θα πρέπει να θέματα Ψυχικής Υγείας, ώστε να μειωθεί  το στίγμα που σχετίζεται με τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

 

Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος: Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές Ψυχικής Υγείας  και να δημιουργηθούν νέες όπου υπάρχει πλήρης στέρηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κλινικής “Παναγία Η Γρηγορούσα”, Γεώργιος Αλαφούζος, στην παρέμβασή του στο συνέδριο «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias.

«Αποτελεσματικότητα» είναι η λέξη κλειδί στην κατανομή των πόρων ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την Ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Αλαφούζος, σημειώνοντας, ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα είναι δαιδαλώδες, ενώ η όξυνση των ψυχικών παθήσεων από την πανδημία της COVID-19, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες περίθαλψης  των πασχόντων.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, αυτή τη στιγμή λειτουργεί  δομές στο σύνολο της επικράτειας , εκτός Πελοποννήσου και νήσων που εξυπηρετούνται από την Αθήνα, ανέφερε ο κ. Αλαφούζος, οι οποίες απασχολούν 3000 εργαζόμενους, ενώ προσφέρουν ανακούφιση σε περίπου 5000 οικογένειες που κάποιο μέλος τους αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας. Οι ιδιωτικές μονάδες ψυχικές υγείας έχουν εκσυγχρονιστεί με δικά τους κονδύλια και «λειτουργούν με τις πόρτες ανοιχτές» τόνισε ο κ. Αλαφούζος, προσπαθώντας να βελτιώσουν όποιο κομμάτι τη διαδικασίας αποδεικνύεται στην πορεία ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος προτείνει με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ να ενισχυθούν οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης με ψυχιάτρους και λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης περιστατικών, και με δυνατότητα διασύνδεσης με κοινωνικές υπηρεσίες και με τα ψυχιατρικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων. Επίσης να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες μονάδες όπου λειτουργούν και να δημιουργηθούν νέες σε όποια μέρη της χώρας υπάρχει πλήρης έλλειψή τους.

 

 

Η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στην ΕΕ

Τα αποτελέσματα έρευνας του ΜΒΑ-Υγεία με θέμα τη διερεύνηση  της ποιότητας ζωής και της ψυχικής ευημερίας κατά τη διάρκεια της COVID-19 αλλά και την ανταπόκριση των Συστημάτων Υγείας όσον αφορά την περίθαλψη την ίδια περίοδο, παρουσίασε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος στο συνέδριο «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias. Η έρευνα περιέλαβε δείγμα 21.354 ατόμων σε 8 χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Ν. Αφρική και ΗΠΑ.

Το 1ο κύμα της έρευνας αφορά την περίοδο 22 Απριλίου-1 Ιουνίου 2020 και το 2ο την περίοδο 2 Μαίου-29 Ιουνίου 2021.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

  • Σε όλες τις χώρες του δείγματος, η ποιότητα ζωής μειώθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας και το πρώτο κύμα της έρευνας.
  • Οι ψυχικές διαστάσεις που συνδέονται με την ποιότητα ζωής είχαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση.
  • Από τις κοινωνικές ομάδες, οι άνεργοι, οι οικονομικά αδύνατοι με προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και οι ασθενείς με μακροχρόνιες ασθένειες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στη ποιότητα ζωής ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της μελέτης.

Η Ελλάδα, παρουσιάζει τα ψηλότερα ποσοστά στο άγχος και την κατάθλιψη όπως ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος, ενώ η πανδημία είχε δυσμενέστερη οικονομική επίπτωση από ότι η 10ετής οικονομική κρίση στη χώρα.

Η έρευνα έδειξε επίσης τη θετική σχέση μεταξύ της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και την ποιότητα ζωής σε όλα τα κράτη που συμπεριέλαβε, ενώ όπως τόνισε ο καθηγητής, η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης τριπλασιάστηκαν από την έναρξη της πανδημίας και μετά με τους αφρο-αμερικανούς και τους λατινικής καταγωγής να επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από τους λευκούς.

 

 

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η Ε.Ε. αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής υγείας

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που επέφερε η πανδημία Covid-19, είναι και κρίση ψυχικής υγείας, τόνισε ο Ψυχίατρος, Ευρωβουλευτής, Μέλος διακομματικής ομάδας ευρωβουλευτών για την ψυχική υγεία, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στο συνέδριο  «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ έχει αναγνωρίσει πλήρως ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας πρέπει να ενισχυθεί και για αυτό έχει δραστηριοποιηθεί  μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση και ένα κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ όλων των κρατών-μελών.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τη γνωμοδότηση της Ομάδας  Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις Αποτελεσματικές Επενδύσεις στο Πεδίο της Υγείας, η οποία: 1) αναγνώρισε την ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα 2) αιτήθηκε τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία», στηριζόμενου στη βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση 3) αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Πρόσθεσε δε ότι το Σεπτέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021- 2025», εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες ο «Παν-ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ψυχικής Υγείας» σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο ιεραρχείται η παράμετρος της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, από το επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών και τους επαγγελματίες υγείας έως τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή,  η αποτελεσματική υπέρβαση των επιπτώσεων της παρούσας «υγειονομικής κρίσης» στο πεδίο της ψυχικής υγείας προϋποθέτει:

  • Τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ
  • Την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων και των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας
  • Την ευαισθητοποίηση, τον πολλαπλασιασμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Τη σύσταση κατάλληλων υποστηρικτικών πλαισίων στο πεδίο της εκπαίδευσης, της εργασίας και της υγείας
  • Τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των  πολιτών σε συναφείς υπηρεσίες
  • Την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, της επισφάλειας και όλων εκείνων των παραγόντων, που καθιστούν τους ανθρώπους ψυχολογικά «ευάλωτους».