Αποτελεσματική η θεραπεία με molnupiravir και έναντι της όμικρον

Τα στοιχεία από 6 κλινικές μελέτες, ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, σύμφωνα με τα οποία η θεραπεία με Molnupiravir δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Omicron, η οποία επικρατεί παγκοσμίως.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών παραγόντων COVID-19 έναντι των παραλλαγών ενδιαφέροντος SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Το Molnupiravir δεν έχει ακόμη μελετηθεί έναντι της Omicron σε κλινικές μελέτες. Tα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Όπως δήλωσε ο Dean Y Li, επικεφαλής των εργαστηρίων της Merck / MSD: «Τα ευρήματα από ανεξάρτητες in vitro μελέτες δείχνουν ότι το Molnupiravir δρα κατά της παραλλαγής Omicron και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».

Η Wendy Holman CEO της  Ridgeback Biotherapeutics ανέφερε πως: «Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν in vitro δράση κατά διαφορετικών μεταλλάξεων, μεταξύ αυτών και της Omicron. Μπορούμε να πούμε ότι το molnupiravir καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ερευνητών και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Η χορήγηση του molnupiravir έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την Covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Η  MSD είχε προχωρήσει σε παραγωγή 10 εκατομμύρια θεραπειών έως το τέλος του 2021, ενώ τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θεραπείες αναμένεται να παραχθούν το 2022. Μέχρι σήμερα, η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ. Η MSD και η Ridgeback, έχουν δεσμευτεί για την έγκαιρη πρόσβαση παγκοσμίως στη θεραπεία, μέσω της ολοκληρωμένης προσέγγισης εφοδιασμού και πρόσβασης.

 

Πώς επηρεάζει προηγούμενη έκθεση σε κρυολόγημα τη σοβαρότητα της Covid-19

Από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 έχει δημιουργηθεί το ερώτημα αν και κατά πόσο η προηγούμενη έκθεση σε αυτούς τους ιούς επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την έκβαση της νόσου μέσω ανοσολογικής απόκρισης. Οι εξελικτικές και γενετικές αποστάσεις αυτών των κορονοϊών από τον SARS-CoV-2 είναι μεγάλες, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για την αλληλεπίδραση μεταξύ της προηγούμενη έκθεσης στους κορωνοϊούς του απλού κρυολογήματος και του SARS-CoV-2.

Η προηγούμενη έκθεση στους κορονοϊούς του απλού κρυολογήματος θα μπορούσε να βοηθήσει θεωρητικά αν προκαλούσε ανοσολογικές αποκρίσεις με διασταυρούμενο αποτέλεσμα για τον SARS-CoV-2 όπως π.χ. αντισώματα που αντιδρούν εξουδετερωτικά και για τον SARS-CoV-2. Θα μπορούσε όμως και να λειτουργεί αρνητικά μέσω του φαινομένου που έχει γίνει γνωστό ως «ανοσολογικό προπατορικό αμάρτημα» κατά το οποίο η προηγούμενη ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς του απλού κρυολογήματος θα μπορούσε να μπλοκάρει την επαγωγή αποτελεσματικής ανοσολογική απόκρισης έναντι του SARS-CoV-2.

Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell-Host and Microbe. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι τον κορονοϊών του απλού κρυολογήματος και του SARS-CoV-2 σε επαγγελματίες υγείας. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η μελέτη βρήκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των κορονοϊών του απλού κρυολογήματος τόσο υψηλότερα αντισώματα παράχθηκαν όταν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2. Η αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 στον εμβολιασμό για COVID-19 δεν επηρεάστηκε από τα προηγούμενα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των κλασικών κορονοϊών.

Ωστόσο παρατηρήθηκε μία αύξηση των αντισωμάτων έναντι των κλασικών κορονοϊών μετά από τον εμβολιασμό για COVID-19 και συνεπώς φάνηκε ότι υπάρχει μία αλληλεπίδραση των ανοσιακών αποκρίσεων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προηγούμενη ισχυρή ανοσολογική απάντηση έναντι των κλασικών κορονοϊών πιθανόν να συμβάλει σε βαρύτερη COVID-19 καθότι οι ασθενείς που περνάνε βαρύτερα την COVID-19 τείνουν να αποκτούν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την πολύπλοκη αυτή ανοσολογική αλληλεπίδραση καθότι μόλις 3 ασθενείς χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο ή νοσηλεία στις ΜΕΘ. Συνεπώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το φαινόμενο σε βάθος.

Για παράδειγμα αν όντως υπήρχε το λεγόμενο «αντιγονικό προπατορικό αμάρτημα» τότε θα έπρεπε οι ασθενείς να οδηγούνται σε χαμηλότερη παραγωγή αντισωμάτων ανεξάρτητα της βαρύτητας της νόσου, κάτι που δεν απαντάει η συγκεκριμένη μελέτη επί του παρόντος. Είναι πιθανό λοιπόν να είναι γενετικοί οι παράγοντες των ασθενών που οδηγούν σε υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε όλα τα είδη κορονοϊών, μία υπόθεση που διερευνάται από άλλες ερευνητικές ομάδες. Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στην κατανόηση του φαινομένου καθώς η μελέτη των κορονοϊών δεν ήταν στο επίκεντρο της επιστημονικής προσπάθειας λόγω της ηπιότητας των λοιμώξεων που προκαλούσαν μέχρι την τρέχουσα πανδημία.

Κλινική μελέτη στο «Γ. Παπανικολάου»: Μείωση θνητότητας κατά 52% σε βαριά νοσούντες με Covid-19

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της COVID-19, δίνουν τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που διεξήχθη στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου», Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χορήγηση του «ζωντανού» φαρμάκου, όπως αποκαλεί τα Τ-λεμφοκύτταρα αναρρωσάντων από κορονοϊό δοτών, σε ασθενείς με βαριά νόσηση COVID-19, πέτυχε μείωση της θνητότητας κατά 52% και ταχύτερη ανάρρωση.
Στην έρευνα, που έγινε στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τις κλινικές COVID και εντατικής και το Ανοσολογικό τμήμα του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν 90 ασθενείς εκ των οποίων οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορονοϊό(ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν την καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς (ομάδα Β).

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης και ενδεχομένως δυσμενούς έκβασης, είχαν λεμφοπενία, βιοδείκτες κακής πρόγνωσης και πνευμονία. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την πρότυπη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Σημειώνεται ότι η χορήγηση υπήρξε απόλυτα ασφαλής χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και πολύ καλά ανεκτή από τους λήπτες.

Τα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων παράχθηκαν από 30 υγειονομικούς δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και αναρρώσει. Από κάθε δότη προέκυψαν περίπου 10-15 δόσεις κυττάρων. Αυτές αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα κυτταρικών προϊόντων και συντηρήθηκαν στο υγρό άζωτο ώστε να είναι έτοιμες για τους ασθενείς που θα ήταν επιλέξιμοι για την κλινική μελέτη. Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις.

Ο κ Αναγνωστόπουλος σημειώνει ότι πλέον για να εφαρμοστεί η νέα θεραπεία και σε άλλους ασθενείς (πέραν της μελέτης) απαιτείται ειδική έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στην ανακοίνωσή του , ο κ Αναγνωστάκης ευχαριστεί τους χορηγούς της μελέτης, όπως την Επιτροπή 2021, που έδωσε 230.000 ευρώ και όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους, ενώ κάνει ειδική μνεία στις κύριες ερευνήτριες, που συνέλαβαν την ιδέα της μελέτης και σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης: Την Ευαγγελία Γιαννάκη, διευθύντρια αιματολόγο, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής θεραπείας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και Την Αναστασία Παπαδοπούλου, βιοχημικό, ειδική στην Κυτταρική Θεραπεία και κάτοχο της τεχνογνωσίας παρασκευής ειδικών λεμφοκυττάρων κατά ιών.

 

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δυο νοσοκόμες που πουλούσαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε  δύο νοσοκόμες από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης που πωλούσαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19. Αναλυτικότερα,  η Τζούλι Ντεβουόνο και η Μαρίσα Ουράρο, όπως ονομάζονται οι εν λόγω νοσοκόμες, καταχωρούσαν στη βάση δεδομένων εμβολιασμένων ατόμων της Πολιτείας, ονόματα ανεμβολίαστων πολιτών, αντί αντιτίμου 220 ευρώ για κάθε ενήλικα και 85 δολαρίων για κάθε παιδί.

Η έρευνα των αστυνομικών αρχών αποκάλυψε ότι οι δύο τους είχαν συγκεντρώσει από την παράνομη δραστηριότητά τους , 900.000 δολάρια σε μετρητά αλλά και ότι γενικότερα είχαν  αποκομίσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν καθώς πουλούσαν ένα πλαστό πιστοποιητικό σε έναν μυστικό πράκτορα.

ΙΣΑ για μέτρο που καταργεί το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει το μέτρο σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από δημόσιες δομές υγείας.

Η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα ενώ θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δημόσιες δομές που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας. Η μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει αναδείξει την ανάγκη για μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη συμμετοχή των γιατρών της γειτονιάς. Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών ιατρών, αντιτίθεται στο νόμο περί ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα η πολιτεία οφείλει να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία ειδικά απέναντι στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η Βρετανία ξεκινά τον εμβολιασμό των ευάλωτων παιδιών κατά της Covid-19

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα ξεκινά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών  ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή που διαμένουν με ανοσοκατεσταλμένα άτομα.  Αντίθετα με άλλες χώρες, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές δεν συνιστούν τη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 σε παιδιά που δεν διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από την COVID-19. Όπως δήλωσε η υπουργός Δημόσιας Υγείας και Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου Μάγκι Θρουπ,

«κανένα νέο εμβόλιο για παιδιά δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν πληρούνταν τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Στα παιδιά θα χορηγηθούν δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, δηλαδή το 1/3 της δόσης για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας  σχεδόν το 12% των μαθητών μικρότερης ηλικίας είχαν κολλήσει κορονοϊό την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και την εβδομάδα που πέρασε οι  λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.

 

 

 

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τη νέα υποπαραλλαγή της όμικρον ΒΑ.2

Τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, ΒΑ.2, αναφέρονται με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων σε πρόσφατο δημοσίευμα του New Scientist.

* Τι είναι η ΒΑ.2;

Βασικά πρόκειται για άλλη μία “γεύση” της παραλλαγής Όμικρον που στην πραγματικότητα υπάρχει από την αρχή της εμφάνισης της τελευταίας. Ο όρος Όμικρον περιλαμβάνει μια ολόκληρη οικογένεια υποπαραλλαγών που εμφανίστηκαν ξαφνικά το Νοέμβριο του 2021. Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον παγκοσμίως έχουν προκληθεί από την υποπαραλλαγή ΑΒ.1. Η ΑΒ.2 έχει 32 ίδιες μεταλλάξεις με την ΑΒ.1, αλλά και 28 διαφορετικές. Η πρώτη διαγνωσμένη περίπτωση ΒΑ.2 ανακαλύφθηκε σε δείγμα από τη Νότια Αφρική στις 11 Νοεμβρίου πέρυσι.

* Και γιατί τώρα ακούμε γι’ αυτήν τη ΒΑ.2 μετά από τόσο καιρό;

Σε αρκετές χώρες, όπως τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ινδία, η αναλογία των κρουσμάτων από ΑΒ.2 στο σύνολο αυξήθηκε γρήγορα. Φαίνεται πως η ΑΒ.2 αντικαθιστά σταδιακά την ΒΑ.1, πράγμα που δείχνει ότι είναι πιο μεταδοτική από την τελευταία.

* Πρέπει να ανησυχώ για την ΒΑ.2;

Ναι, αν είστε ανεμβολίαστος και δεν έχετε στο μεταξύ μολυνθεί από την Όμικρον. Σε αυτή την περίπτωση, αν μολυνθείτε, ακόμη κι αν δεν αρρωστήσετε βαριά, μπορεί να “πυροδοτήσετε” μια αλυσίδα μολύνσεων που κάποιες ίσως οδηγήσουν και σε θανάτους. Αν όμως έχετε πλήρως εμβολιαστεί και με ενισχυτική δόση ή αν είχατε στο παρελθόν μολυνθεί από την Όμικρον, τότε οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ μικρότεροι.

 

* Μπορεί να μολυνθώ από την ΒΑ.2, αν έχω ήδη κολλήσει την Όμικρον;

Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αλλά πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι αν οι άνθρωποι έχουν πρόσφατα μολυνθεί από την ΒΑ.1, τότε είναι απίθανο να μολυνθούν και από τη ΒΑ.2, ιδίως αν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να συμβεί μια νέα λοίμωξη στον ίδιο άνθρωπο, αλλά είναι κάτι με μικρή πιθανότητα. Τα αντισώματα που έχει κάποιος αποκτήσει μετά τη μόλυνση του από τη ΒΑ.1, λογικά θα “δουλεύουν” καλά και έναντι της ΒΑ.2, σίγουρα πολύ καλύτερα από ό,τι τα αντισώματα μετά από προηγούμενη μόλυνση του με παραλλαγή Δέλτα.

* Τι γίνεται αν έχω εμβολιαστεί αλλά δεν έχω μολυνθεί από την Όμικρον;

Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν στην πραγματικότητα ακόμη καλύτερη προστασία έναντι της ΒΑ.2 από ό,τι έναντι της ΒΑ.1.. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, τρεις δόσεις εμβολίων (δύο εβδομάδες μετά την τρίτη δόση) είναι κατά 70% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από ΒΑ.2, ενώ έναντι της ΒΑ.1. είναι αποτελεσματικές κατά 63%.

* Πρόκειται η ΒΑ.2 να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων παγκοσμίως;

Ας ελπίσουμε πως όχι, αν και η ΒΑ.2 μπορεί να παρατείνει τα τρέχοντα κύματα της Όμικρον σε πολλές χώρες. Είναι ελπιδοφόρο ότι στη Νότια Αφρική όπου το κύμα της Όμικρον έχει σχεδόν “σβήσει”, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αναζωπύρωσης του, παρόλο που η χώρα έχει υψηλό ποσοστό κρουσμάτων από την ΒΑ.2. Οι επιστήμονες μάλλον θα εκπλαγούν αν η ΒΑ.2 προκαλέσει νέα μείζονα κύματα σε μέρη όπου υπήρξε μόνο η ΒΑ.1. Από την άλλη, λίγες χώρες όπως η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού γενικά, μπορεί να δυσκολευθούν περισσότερο να καταστείλουν τη ΒΑ.2 από ό,τι τη ΒΑ.1, άρα ίσως εμφανίσουν επιδημικά κύματα λόγω της ΒΑ.2.

* Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ΒΑ.2 είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη ΒΑ.1;

Πρακτικά, πιθανώς αυτό ισχύει. Οι παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό απειλής ενός ιού, περιλαμβάνουν την εγγενή παθογονικότητα του (πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί), πόσους μολύνει (την μεταδοτικότητα του) και πόση ανοσιακή προστασία έχουν οι άνθρωποι απέναντι του. Από όσο γνωρίζουμε, η ΒΑ.2 είναι απίθανο να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από την ΒΑ.1, αλλά μπορεί να είναι έως 50% πιο μεταδοτική. Η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να “μεταφραστεί” σταδιακά σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν βαριά. Από την άλλη όμως, ήδη σε πολλές χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει καλή ανοσία τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενες λοιμώξεις (φυσική ανοσία), κάτι που πιθανώς θα μειώσει σημαντικά τόσο τον αριθμό όσο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από ΒΑ.2.

* Είναι η ΒΑ.2 μια παραλλαγή “stealth” που περνάει κάτω από τα “ραντάρ”;

Μερικοί έχουν ισχυριστεί ότι η ΒΑ.2. δεν ανιχνεύεται από τα τεστ, αλλά η αλήθεια είναι πως την “πιάνουν” τόσο τα μοριακά τεστ PCR όσο και τα γρήγορα τεστ (rapid), όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

 

Μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας για το κάπνισμα

Mε τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για 6η συνεχόμενη χρονιά, την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα και τις πολλαπλές επιπτώσεις του στο άτομο και την κοινωνία. Ο διαγωνισμός κάθε χρόνο πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Φέτος, μαθητές του Δημοτικού θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της ΕΚΕ αναδεικνύοντας πολλαπλά μηνύματα κατά του καπνίσματος. Οι φωτογραφίες των μαθητών θα μπορούν να αποτυπωθούν από όποιο μέσο θελήσουν, π.χ. ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητό τηλέφωνο, tablet κ.ά.

Στόχος του διαγωνισμού είναι μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας να προφυλαχτούν τα παιδιά -από μικρή ηλικία- τόσο από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος όσο και από το παθητικό κάπνισμα. Ένας ακόμη στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν τους μεγαλύτερους για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το υγειονομικό σύστημα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική αποστολή των έργων είναι η 2 Μαΐου 2022. Τα έργα θα αποστέλλονται σε ψηφιακή μορφή και μόνο στο [email protected]

Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς δύο καθηγητές του τμήματος συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή. Στις τρεις καλύτερες επιλεγμένες φωτογραφίες θα δοθεί ως έπαθλο συμβολικό χρηματικό ποσό, ενώ αποστέλλονται κάθε χρόνο έπαινοι σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

 

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τρίτη ενισχυτική δόση: Περίπου ένα εκατομμύριο νοσηλείες θα είχαν αποφευχθεί, εάν την είχαν κάνει όλοι οι εμβολιασμένοι

Τη σημασία της τρίτης ενισχυτική δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19, υπογράμμισε σε βιντεομήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επικαλούμενη πρόσφατη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανέφερε ότι δείχνουν για τις  ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων ότι μπορούν να μας κρατήσουν εκτός νοσοκομείων. «Εάν όλοι οι εμβολιασμένοι στην ΕΕ, έκαναν ενισχυτική δόση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε περίπου ένα εκατομμύριο νοσηλείες στην ΕΕ» τόνισε, η πρόεδρος της Κομισιόν.  «Σήμερα φτάνουμε σε ένα ορόσημο στις εκστρατείες εμβολιασμών. Πάνω από τους μισούς ενηλίκους στην ΕΕ έχουν κάνει την ενισχυτική δόση για την covid. To 82% των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι καλό. Αλλά βέβαια χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Αυτοί που μπορούν πρέπει να εμβολιαστούν και να κάνουν την ενισχυτική δόση», σημείωσε η κ φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι  γιατροί και δεδομένα έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι «οι εμβολιασμοί και οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν την καλύτερη προστασία κατά του ιού και των μεταλλάξεών του, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πραγματικά γρήγορα σε πολλές χώρες της ΕΕ. Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», κατέληξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

Ιωάννα Γιαννοπούλου: Μόνο 31 παιδιοψυχιατρικές κλίνες για παιδιά έως 15 ετών σε όλη την Ελλάδα

Η Ιωάννα Γιαννοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής και Αντιπρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας – ΕΝΩΨΥΠΕ, μιλώντας στο συνέδριο “Ψυχική Υγεία Post Covid-19” που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias, τόνισε ότι η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία έχει προτείνει λύσεις για τον ανασχεδιασμό του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα, τον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων και συστημικών αλλαγών που απαιτούνται και στην εκπαίδευση. Η επένδυση στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι μια επένδυση για το μέλλον, τόνισε η κ. Γιαννοπούλου, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουμε παράλληλα συστήματα παροχής υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, τα οποία δεν διασυνδέονται. Οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες των επιμέρους υπηρεσιών στην Α’ θμια, Β’ θμια και Γ’ θμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι διακριτές με αποτέλεσμα να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη και έλλειψη συντονισμού/επικοινωνίας μεταξύ των. Το ζητούμενο είναι καταφέρουμε να διασυνδέσουμε τις υπηρεσίες αυτές και άρα να παρθούν πρακτικά μέτρα και να δημιουργηθεί το care pathway το οποίο θα συμβάλει σε μια βιώσιμη λειτουργία του συστήματος ψυχικής υγείας και να προσφέρεται διαβαθμισμένη φροντίδα.

Για παράδειγμα, οι σταθμοί προστασίας μητέρας, παιδιού και εφήβου οι οποίες σήμερα υπολειτουργούν, θα μπορούσαν να ενταχθούν στα κέντρα υγείας και να δουλεύουν παράλληλα και εκτός από τους εμβολιασμούς να παρέχουν και αναπτυξιακά τεστ αξιολόγησης, ώστε να βρίσκουμε έγκαιρα τα παιδιά που είναι σε υψηλό κίνδυνο πχ πάσχουν από αναπτυξιακές διαταραχές και να προσφέρεται η πρώιμη παρέμβαση.

Επίσης, η κ. Γιαννοπούλου επεσήμανε ότι παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση με 30–40% λιγότερους εργαζόμενους στις δημόσιες ΥΨΥΠΕ  και χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει η προκήρυξη των  κενών οργανικών θέσεων. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε κλίνες εφήβων 14-18 ετών.  Υπάρχουν μόνο 31 παιδοψυχιατρικές κλίνες έως 15 χρονών (24 στην Αθήνα, 7 στην Πάτρα), 28 κλίνες για εφήβους 14 έως 17 χρονών  στην Περιφέρεια (18 στην Θεσσαλονίκη, 9+1 στην Κρήτη) και 10 κλίνες για εφήβους 14–17 χρονών (στην Αθήνα). Αυξημένη ζήτηση για νοσηλεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών οδηγεί στη νοσηλεία σε τμήματα ενηλίκων.