Διαταραχές ένα χρόνο αργότερα για τους ασθενείς με covid που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, παρουσιάζουν σωματικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA. Η μελέτη συμπεριέλαβε 246 ασθενείς από 11 νοσοκομεία στην Ολλανδία, 1 χρόνο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω νόσου COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι το 74.3% των ασθενών που επιβίωσαν ανέφεραν σωματικά συμπτώματα, 26.2% συμπτώματα σχετιζόμενα με την ψυχική τους υγεία και 16.2% συμπτώματα που αφορούσαν τη γνωσιακή τους λειτουργία. Επιπλέον, σχεδόν 60% από τους ασθενείς οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, ανέφεραν προβλήματα στην εργασία τους, ένα χρόνο αργότερα, όπως ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες ή ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής τους άδειας.

Τα δύο τρίτα των ασθενών ανέφεραν νέα σωματικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ. Μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη, ενώ το 9,8% των επιζώντων ανέφεραν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.
Η μελέτη αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή στη ΜΕΘ λόγω COVID-19 ακόμα και ένα χρόνο μετά από την νοσηλεία. Με βάση τα ευρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι απαραίτητο οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μακροπρόσθεσμες επιπλοκές να ξεκινούν αποκατάσταση ήδη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ.

Η υγεία ως κινητήριος δύναμη για την ελληνική οικονομία

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Συνέδριο “Research & Development and Innovation in Healthcare”, που διοργανώνεται για 2η χρονιά από τη Boussias και το Health Daily. Κύριος θεματικός άξονας του φετινού Συνεδρίου είναι η Υγεία ως κινητήριος δύναμη για την ελληνική Οικονομία, καθώς η επιστημονική έρευνα στον κλάδο της υγείας αποτελεί πλέον ένα ευρύ επενδυτικό πεδίο που μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς θα συζητήσουν για την εφαρμογή πρωτοβουλιών προαγωγής της καινοτόμου έρευνας και ανάπτυξης στον κλάδο της Υγείας, μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκτείνονται σε όλους τους τομείς κλάδου (Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας, μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναδιαμόρφωση του μηχανισμού Clawback κ.ά.).
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν:

o στη διαχείριση της έρευνας και τα κίνητρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και προώθησή της
o στα συστημικά μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ενισχυθεί η Έρευνα και Ανάπτυξη (π.χ. δομές τύπου τεχνολογικών πάρκων ή συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών)
o στη θετική επίπτωση της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
o στη σύνδεση Έρευνας και Ανάπτυξης με την ανακάλυψη breakthrough φαρμάκων και κατ’ επέκτασιν στην κλινική έρευνα και πρόσβαση των ασθενών σε αυτά
o στον αναδυόμενο ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων

Το Συνέδριο θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, στους οποίους συγκαταλέγονται ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, η Mrs. Harietta Eleftherochorinou, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, Digital Office, IQVIA, ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ. Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ., ΑΧΕΠA, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, ο Συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT, Γιώργος Μέγας, ο Business Researcher στο Adam Smith Business School, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ & Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ, ΙΙΒΕΑΑ, Δέσποινα Σανούδου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Κώστας Σταματόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), Καίτη Αποστολίδου, ο Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, Νίκος Κωστάρας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι), Βάρβαρα Μπαρούτσου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος CORONIS Research Α.Ε, Ευαγγελία Κοράκη.

Το Συνέδριο «Research & Development and Innovation in Healthcare» τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΜΒΒ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

 

Εli Lilly: Κατασκευάζει νέα μονάδα στην Ιρλανδία

Η Eli Lilly and Company σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ σε μια νέα μονάδα παραγωγής στο Λίμερικ, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία και η IDA Ireland, ο φορέας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία. Το επενδυτικό σχέδιο υπόκειται σε έγκριση σχεδιασμού και η εταιρεία θα υποβάλει τη σχετική αίτηση στο δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο του Λίμερικ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η νέα εγκατάσταση θα επεκτείνει το δίκτυο παραγωγής βιολογικών φαρμάκων της Lilly, μεταξύ των οποίων και του πολλά υποσχόμενου χαρτοφυλακίου της εταιρείας για τη νόσο Alzheimer. Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας για εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, όπως μηχανικούς, επιστήμονες και επιχειρησιακό προσωπικό, που θα χρησιμοποιήσουν την πιο πρόσφατη τεχνολογία παραγωγής βιολογικών σκευασμάτων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 500 επιπλέον θέσεις, για το διάστημα που η εγκατάσταση θα είναι υπό κατασκευή.

Η Ιρλανδία φιλοξενεί ένα υψηλής ειδίκευσης και αξιόπιστο εργατικό δυναμικό και έχει καθιερωθεί ως κέντρο αριστείας στις βιοεπιστήμες και τη βιοφαρμακευτική παραγωγή. Οι στενοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της βιομηχανίας των βιοεπιστημών, των κοινοτήτων και των πανεπιστημίων με ισχυρά προγράμματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) στο Λίμερικ και σε ολόκληρη τη χώρα, το καθιστούν την ιδανική τοποθεσία για τις νέες εγκαταστάσεις της Lilly. Ο Edgardo Hernandez, Senior vice president and president, Lilly Manufacturing Operations δήλωσε: «Τα τελευταία 40 χρόνια, συνεχίσαμε να επενδύουμε στην Ιρλανδία κυρίως λόγω των υποστηρικτικών κυβερνητικών πολιτικών που εκτιμούν την καινοτομία της βιοεπιστήμης. Αυτή η νέα πανεπιστημιούπολη της Lilly στο Λίμερικ θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την ικανότητά μας να παράγουμε καινοτόμα νέα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο σοβαρές ασθένειες στον κόσμο. Αυτή η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία για να υποστηρίξει τις προόδους στην επιστήμη, την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα, καθιερώνοντας περαιτέρω τη Lilly ως παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της παραγωγής».

Η ΠΦΥ μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ως βασικού παράγοντα για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου, ήταν ο σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Καρκίνος & η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης», που πραγματοποίησαν πρόσφατα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ευρώτα.

Ο Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όχι απλώς μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και να συντελέσει ως καθοριστικός παράγοντας για τη δημόσια υγεία, τόνισε. Υπογράμμισε δε την επείγουσα ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς και την αναγκαιότητα της εφαρμογής του μέτρου του οικογενειακού γιατρού. Επίσης πολύ σημαντική θα ήταν η ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των φορέων, η οποία θα γλιτώσει τους ασθενείς αλλά και το σύστημα υγείας από περιττά έξοδα και χαμένο χρόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους έγκριτους ομιλητές, για να προλάβουν τον καρκίνο μαστού, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτοεξέταση του μαστού με ψηλάφηση από τα 20 έτη, μαστογραφία από τα 40 έτη, υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση. Επίσης αναφέρθηκε και η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση από την ηλικία των 50 ετών ενώ εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ο ασθενής θα πρέπει να αρχίζει τον προσυμπτωματικό έλεγχο από τα 40 έτη. Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, πλέον ιδανική θεωρείται η αξονική τομογραφία θώρακα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ από την πρόσφατη κακοκαιρία

Τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και στη δυνατότητά του να καλύψει με αξιοπρέπεια τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών τονίζει με ερώτησή του προς τον υπουργός Υγείας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Το ΕΚΑΒ, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους κυβερνητικής μέριμνας να διασφαλιστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η πρόσβαση των ασθενοφόρων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλήθηκε να διαχειριστεί υπό πολύ αντίξοες συνθήκες εκατοντάδες περιστατικά, αδυνατώντας να προσεγγίσει όχι μόνο αυτούς που είχαν ανάγκη, αλλά και αποκομμένο από τα προκαθορισμένα σημεία ανεφοδιασμού σε καύσιμα ή τεχνική βοήθεια, ακόμη και στην κεντρική του υπηρεσία. Το ΕΣΥ, που ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο έχει συρρικνώσει δραματικά την τακτική του λειτουργία, τις ημέρες της κακοκαιρίας την ανέστειλε ολοκληρωτικά, καθώς υπήρξε σοβαρότατο πρόβλημα με προγραμματισμένα χειρουργεία και διαγνωστικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα κεντρικότερα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική, οι δρόμοι εντός του νοσοκομείου και μεταξύ των κτηρίων ήταν για ώρες κλειστοί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να μετακινηθούν για οποιαδήποτε εξέταση ή θεραπεία και να μην έχει μοιραστεί φαγητό στους ασθενείς και στους εφημερεύοντες γιατρούς. Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες για θέρμανση που δεν λειτουργούσε σε αρκετές κλινικές, αλλά και για ανθρώπους που κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους και παρέμεναν για ώρες στα κρεβάτια τους, λόγω αδυναμίας μεταφοράς τους στο νεκροτομείο. Η ίδια εικόνα προκύπτει από όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την έντονη χιονόπτωση και τον πολυήμερο αποκλεισμό των οδικών αξόνων (πχ ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Παίδων Πεντέλης).

Η ταλαιπωρία βεβαίως και ο κίνδυνος δεν αφορούσε μόνο τους ασθενείς που βρέθηκαν χωρίς βοήθεια και τους συγγενείς τους, αλλά και το προσωπικό του ΕΣΥ που ήταν σε βάρδια και αποκλείστηκε, αναγκαζόμενο να παραμείνει στο νοσοκομείο για πάνω από ένα 24ωρο σε συνεχή εργασία, υπερβαίνοντας τις ψυχοσωματικές του αντοχές.
Ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος υγείας σε συνθήκες κακοκαιρίας και ιδίως των ανθρώπων που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις ευθύνης.

Χορήγηση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19: Ποιοι ασθενείς θεωρούνται κατάλληλοι

Όπως είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη Πέμπτη, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ξεκίνησε από χθες η διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, εντός των επόμενων 48 ωρών, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, κυστική ίνωση, καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία το τελευταίο έτος, αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, HIV λοίμωξη, επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, ηλικία τουλάχιστον 70 ετών, BMI άνω του 40, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία, ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, διαβήτης υπό θεραπεία, συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσος, καρδιαγγειακή νόσος, αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία, Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Διάλυση των ΤΕΠ στα δημόσια νοσοκομεία

Για «μεθοδευμένη διάλυση» των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και της Επείγουσας Ιατρικής, κατηγορούν την κυβέρνηση, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, 26 επιστημονικοί υπεύθυνοι διευθυντές ΤΕΠ. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, από τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε η πανδημία, οι γιατροί των Επειγόντων κλήθηκαν: Να αντιμετωπίσουν τα βαρύτερα περιστατικά COVID-19 και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση, την πρώιμη σταθεροποίηση και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος για την φροντίδα τους. Να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν εξωτερικοί ασθενείς.

Να αναγνωρίζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες όσους είχαν άλλα σοβαρά εμπύρετα προβλήματα υγείας άσχετα με COVID-19. Να διαχειριστούν τους ασθενείς που συνέχισαν να προσέρχονται με προβλήματα μη σχετιζόμενα με τον COVID-19 (τραύματα). Να διαχειριστούν την επιδεινούμενη και επιπλεγμένη μη-COVID-19 νοσηρότητα, λόγω συμφόρησης και μονοθεματικότητας του συστήματος υγείας και λόγω αποφυγής προσέλευσης στο σύστημα στα χρόνια της πανδημίας. «Για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στην ΜΕΘ.

Επομένως, το ΤΕΠ αποτέλεσε την πύλη εισόδου για όλους τους ασθενείς στο σύστημα αντιμετώπισης για την νόσο τους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών (80%) ήταν το μόνο σημείο επαφής με το σύστημα Υγείας», τονίζουν οι γιατροί, που καταγγέλλουν επίσης ότι καθώς συνεχιζόταν η επιδημία, θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση «ανταλλακτικών», έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιον κενών στα νοσηλευτικά τμήματα.

Ενημερωτικές αφίσες για υπέρταση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φαρμακευτικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των υπηρεσιών συμβουλευτικής που παρέχονται καθημερινά από τους φαρμακοποιούς της κοινότητας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συμμετείχε στην εκτύπωση και προβολή ενημερωτικής αφίσας για την υπέρταση με τίτλο «ΥΠΕΡΤΑΣΗ….Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Εμπιστεύσου τον φαρμακοποιό σου».

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον ΠΦΣ, τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι αφίσες αυτές, που περιέχουν συμβουλές για την υπέρταση βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα αναρτηθούν στις προθήκες των φαρμακείων όλης της χώρας με στόχο τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας.

Έγκριση της πρώτης στοχεύουσας θεραπείας για το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Η Amgen ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για τo SOTORASIB, το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων του KRAS G12C για τη θεραπεία ενηλίκων με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με μετάλλαξη KRAS G12C, μετά από τουλάχιστον μία προηγούμενη σειρά συστηματικής θεραπείας. Η συνέχιση της έγκρισης για αυτήν την ένδειξη μπορεί να εξαρτάται από την επαλήθευση και την περιγραφή του κλινικού οφέλους σε επιβεβαιωτική δοκιμή ή δοκιμές.

«Η έγκριση του SOTORASIB, της πρώτης και μοναδικής στοχεύουσας θεραπείας για τη μετάλλαξη KRAS G12C του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα για άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζουν με αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο στη θεραπεία καρκίνο», δήλωσε ο David M. Reese, M.D., Executive Vice President of Research and Development της Amgen. «Η επιστημονική ανακάλυψη ορόσημο της Amgen επέτρεψε στους ερευνητές να προωθήσουν τον πρώτο αναστολέα KRASG12C στην κλινική πράξη και πραγματικά ανυπομονούμε να προσφέρουμε αυτήν την σημαντική καινοτομία σε περισσότερους ασθενείς σε όλο τον κόσμο».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) έρχεται σε συνέχεια της σύστασης για έγκριση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 2 CodeBreaK 100 σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τη μεγαλύτερη δοκιμή που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για ασθενείς με τη μετάλλαξη KRAS G12C. Το SOTORASIB, έδειξε ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης 37,1% (95% CI: 28,6-46,2) και διάρκεια ανταπόκρισης (DoR) 11,1 μήνες.

 

 

Κρήτη: 17.000 εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Η μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης έχει δημιουργήσει «ουρές» εκατοντάδων ανθρώπων που αναμένουν να χειρουργηθούν. Παράλληλα, οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στα νοσοκομεία του νησιού παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, και έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.500 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου περίπου 3.000, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να φτάνει τις 17.000. Για να χειρουργηθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων, χρειάζεται σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος με πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων του νησιού.

Η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ηρακλείου, είχε από τον περασμένο Οκτώβριο επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID -γεγονός που δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα- θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του. Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.